Srni Srni komentáře u knih

☰ menu

Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Anglické detektivky, to je prostě pojem. Autorovo pojetí vyprávění je sice nezvyklé ale čtivé a i když by se zdálo, že je od začátku vyzrazen konec, rozuzlení je nakonec vcelku překvapivé.

06.08.2022 5 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Nechápu to nízké hodnocení. Kniha je psaná jinak než jsem očekávala a je pravda, že chvíli mi trvalo se zorientovat kdo v jakou chvíli vypráví ale to nemění nic na tom, že to byla kniha, která se mi dostala pod kůži. Na začátku knihy jsem si říkala že to snad nemůžu dočíst, že tak strašné věci, co se tam píšou a co se opravdu děly nemohu číst. Ale je důležité aby jsme tyto věci četli a věděli a nezapomněli, že se děly. Už jen kvůli těm všem lidem, co to peklo museli prožít.

09.03.2021 5 z 5


Zimní moře Zimní moře Susanna Kearsley

Kromě již několikrát zmíněného "ba" to bylo skvělé počtení. Mám ráda příběhy ze Skotska, zvlášť ty, co pojednávají o bojích za nezávislost a je pravda že se historie lépe čte, když je psaná takovouto formou. A je pravda, že mě konec překvapil :-)

04.03.2021 5 z 5


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Válka nevinnýma a nechápajícíma očima dítěte. Velice čtivě napsané.

12.02.2020 5 z 5


V pekle plynových komor V pekle plynových komor Shlomo Venezia

Obdiv a díky panu Veneziovi, že dokázal vše, co prožil předat dalším generacím. Hrůza, bezmoc a bolest, kterou musel snášet každý den nejen v koncentračním táboře ale až do konce svého života je nepředstavitelná.

28.01.2020 5 z 5


Nedělní misálek Nedělní misálek Jiří Kaňa

Misálek dostala před téměř 27 lety má sestra k prvnímu svatému přijímání. Myslím si, že je to pro věřící a praktikující rodiče dobrá publikace pro přípravu svého dítěte na mši.

10.01.2020 5 z 5


Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Myslím si, že by kniha mohla být kratší, některé pasáže byly zbytečně natahovány a často jsem se musela přemáhat abych knihu dočetla. Kniha se mi ale líbila ale vzhledem k tomu, že Cizinku čtu hlavně kvůli Skotsku, mi neseděla dějová linka ve Francii.

08.01.2020 4 z 5


Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Miloš Doležal

A mně se to líbilo. Sice je pravda, že se autor mohl mírnit v osobních popisech postav ale zas tak rušivě to nepůsobilo. Úsečný styl vyprávění mi vyhovoval plus jsem ocenila spoustu fotografií, které tvoří podstatnou část knihy.

04.01.2020 4 z 5


Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Doporučuji! Kniha je velmi čtivá, napínavá, těžké se od ní odtrhnout :-) je opět krásně udělaná a fotky jedním slovem super!

17.11.2019 5 z 5


Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Jedna z knih, kterou by měl každý přečíst. Nechápu, jak se po hrůzách války mohl chovat Čech k Čechovi tak krutě. Styl vyprávění mi vyhovoval, přečteno prakticky jedním dechem. Knihu doporučuji a určitě si zaslouží 5*.

10.03.2019 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Jsou tam zajímavé myšlenky ale nečetlo se mi to dobře.

06.03.2019 3 z 5


Magorovi ptáci Magorovi ptáci Ivan Martin Jirous

Poezie není můj šálek kávy, nedokážu se na ni příliš soustředit, a zvlášť tato mě opravdu nebavila. Ale vzhledem k tomu, že jí neholduju, nedokážu ji ocenit a proto nehodnotím

04.03.2019


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Příběh mě nějak zvlášť nezajímal. Pak jsem strávila dovolenou ve Skotsku a v rámci nostalgického vzpomínání jsem se rozhodla se podívat na seriál. Ten jsem si hned oblíbila takže dalším krokem byla kniha. Krásný i když chvílemi velice drsný příběh, četl se rychle a hlavně je v něm popsána nádherná skotká vysočina. Jedinou výtku mám k překladu.

27.02.2019 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Krásná knížka. Přečetla jsem ji za dva dny, těžko se od ní dalo odtrhnout. Příběh byl svižný, nebyla pasáž, která by mě nudila. Fotografie jsou skvělým doplněním příběhu a celkově celá vazba knihy je nádherná. Jen mě vzhledem k tomu, že jsem jako první viděla film, zmátlo prohození postav Emmy a Olivy ale rychle jsem si na to zvykla. Knihu doporučuji, krásné fantasy, které příjemně od ostatních vybočuje.

03.01.2019 5 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Vztah k poezii nemám, nemohu tedy hodnotit objektivně. Na druhou stranu se mi to nečetlo dobře ale zas mě za srdce chytly ty notoricky známé pasáže. Navíc jsem si i zavzpomínala jak jsem za zimního odpoledne seděla v křesle a učila se do literatury nazpamět tu pasáž začínající "Po modrém blankytu...". Pamatuji si ji doteď :-)

06.11.2018 3 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Je mi líto, že musím dát tak nízké hodnocení ale tato klasika mi vůbec nešla číst. Jen jsem stále přemýšlela, zda to vzdát, nebo to dočíst. Nakonec jsem kvůli čtenářské výzvě zatnula zuby.

06.11.2018 2 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Od dětství oblíbený hororový příběh a asi nejoblíbenější detektivka s Sherlokem.

02.11.2018 5 z 5


Výbor zo spevov Výbor zo spevov Samo Chalupka

Prostě slovenské vlastenecké básně.

29.10.2018 2 z 5


Když ti to udělá radost... Když ti to udělá radost... Michal Viewegh

Nejvíce mě zaujala ta "detektivka", jen jsem byla překvapená z rozuzlení. Docela příjemné počtení.

29.10.2018 4 z 5


Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Krásná knížka. Nedávno jsem byla ve Skotsku takže jsem si všechno mohla lépe představit, přírodu, povahu lidí, kouzlo Highlands atp. Smála jsem se nad podivováním hlavní hrdinky, že je ve Skotsku tak dlouho světlo. Pomatuju si, jak jdme seděli ještě o půl 11 večer s lahví whisky pod širým nebem, pozorovali hory a nechápali jsme kolik je hodin. Při zmínce o skotské snídani se mi zase sbíhaly sliny protože je vážně výborná!
Je to jednoduché čtení, krásné odreagování. Přečteno téměř celé na noční směně aneb další místo do autorčina seznamu, kde všude se dá číst :-)

28.10.2018 5 z 5