spursfan spursfan komentáře u knih

☰ menu

Intuice Intuice Laurent Gounelle

taková lehká a svižná detektivka/thriller, dobré na letní čtení

13.07.2023 3 z 5


V břečťanu V břečťanu Jan Rupp

Připomnělo mi to pěnu dní od Viana, ale to surealno mi nesedí, odložil jsem a myslel jsem že nedoctu. Nakonec jsem to zvladl ale nenadchla me.

15.06.2023 2 z 5


J jako Jestřáb J jako Jestřáb Helen Macdonald

Po dlouhé době jsem našel knihu, kterou jsem bez přerušování dočetl do konce. Moc se mi líbila. Autorka miluje dravé ptáky a tu lásku dokáže přenést i na papír, umí krásně a bohatě popisovat přírodu i pocity a snaží se filozofovat. Můžu jedině doporučit.

11.10.2022 4 z 5


Pokračovatel rodu Pokračovatel rodu Alexander Münninghoff

Je to rodinná kronika napěchovaná informacemi, spoustou postav a zajímavostí. Autor má zvláštní styl, takové popisné vyprávění, které často bývá jako úvod, ale tady nikdy nekončí. Příběh každopádně zajímavý, jen děje je zoufale málo. Je tam podrobně a dobře vykreslený jeho otec i jiné postavy. Na druhou stranu se mi do toho často nedařilo ponořit.
Za mě neurazí ani nenadchne.

14.10.2021 3 z 5


50 podivuhodných postav 50 podivuhodných postav Ondřej Štindl

Krátké povídání ke spoustě lidí. Některé osobnosti byly docela zajímavé a neznal jsem je. Většina postav je z oblasti filmu a hudby. Rozhodně neurazí :-)

02.10.2020 3 z 5


Vyšlapaná čára Vyšlapaná čára Sara Baume

Je to takové hodně pomalé a milé čtení, které ale nikam nesměřuje a něco mi tam chybělo, nebyl to můj šálek kávy. Nemám rád přemíru děje, tady ale chybí příliš.

06.04.2019


Cizí žena a muž pod postelí Cizí žena a muž pod postelí Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Některé povídky slabší. Zřejmě neznám poměry té doby, a tak mě ta satira moc nezasáhla. Povídku o krokodýlovi bych vyzdvihl, neobvyklá a vtipná.

31.03.2019 3 z 5


První život První život Gena Showalter

Dostal jsem jako dárek a nedočetl jsem. Mrzí mě, že jsem se nechal unést vysokým hodnocením na databázi. Jedna hvězdička za ty dopisy na začátku. Přitom kolik je krásných knih, které mají co říct, je to prostě plýtvání času, nemůžu si pomoct.

04.12.2018 1 z 5


Chtělo by to nový jména Chtělo by to nový jména NoViolet Bulawayo

Naprosto mě to uneslo. Dalo by se o tom povídat hodiny, ale raději si to přečtěte. Tolik podnětů k přemýšlení, tolik narážek na různé lidské a společenské problémy. Pozastavit se nad něčím co je samozřejmé, skrz oči afrického dítěte. Emoce a pocity jsou zde opravdu reálné a člověk je prožívá na vlastní kůži. Trochu mi bylo líto, že kniha už končí. Jsem zvědavý co napíše autorka příště.

28.11.2018 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Zahřeje na srdci :-)

23.08.2018 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Vyprávění sice hezké, ale musel jsem se přemáhat a tak po 2/3 odloženo. Postavy mi vůbec nesedly. Postrádal jsem někoho s dobrým srdcem, charakterního. Neříkám, že lidé nemají mít chyby, ale tady nebyli mně milí lidé nebo nebyli skuteční. Snad Marcelka byla jediná trochu opravdová, která se docela povedla a to je ironie. Přišlo mi to jako z bulvárního časopisu. Převládá zklamání :-(

20.08.2018 1 z 5


Hodina ticha Hodina ticha Ivan Klíma

Po několika dnech s odstupem a zamyšlením přidávám komentář. Knihu jsem náhodou našel v knihovně, ani nevím proč jsem si jí půjčil a nelituji.

Autor dokázal dokonale krásným jazykem zachytit válku, komunismus, ideály, bídu, lásku, strach, smrt, charakter, víru atd. Životy obyčejných i neobyčejných lidí, ale i společenství lidí jako takového. Postavy se vyvíjejí a symbolizují. Mají spoustu nedostatků, snad více než předností a jsou nedokonalé, ale i to je dělá opravdovými. Vlastně jsou až děsivě opravdové.

Je to neuvěřitelně smutná kniha. Někdy a hlavně před koncem jsem měl chuť ji odložit, protože mi z ní bylo strašně smutno a takové knihy moc rád nemám.

Těžko říct jak velký byl v té době vliv cenzury od komunistů, ale pokud by bez cenzury byla ještě smutnější, asi bych ji nikdy nedočetl.

Poselství o tichu, o životě, válce a komunismu jsem si odnesl s pár jizvami na duši, které jen tak nezmizí. Za takhle intenzivní zážitek dávám nakonec 5*.

11.05.2018 5 z 5


Hra věží Hra věží Daniel O´Malley

Ta kniha má prostě šťávu a šmrnc. Je to svižné a napínavé, děj skvěle ubýhá celých 600 stránek :-) Myfanwy jsem si oblíbil hned na začátku a fandil ji celou dobu. Navíc to jméno je prostě úžasné.

06.03.2018 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Je to zajímavá kniha. Hltal jsem každé slovo a obracel stránky jako na běžícím pásu. Kniha nutí k zamyšlení nad hrůzami války a samotnou strašlivou událostí kterou popisuje. Autorka si dala spoustu práce s historickými přesnostmi, což dodává příběhu opravdovost. Je to silný příběh a rozhodně doporučuji k přečtení :-)

01.01.2018 5 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Naprosto fantastická kniha. Nemůžu ji dostat z hlavy i několik dní po přečtení. Ani chvilku mě nenudila. Několikrát mi dokonce vykouzlila dobrou náladu při cestě do práce, která nezmizela celý den, především kocour byl povedený :-)

18.07.2017 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Bylo to fajn čtení :-) Četl jsem malou část v češtině a většinu v angličtině a musím doporučit originál. Překlad byl dobrý, ale slangové výrazy a celkově styl psaní v angličtině je jedinečný a připadáte si uplně vtaženi do té doby ;-)

29.06.2017 4 z 5


Jezero Jezero Bianca Bellová

Kdyby to šlo dal bych asi 4 a půl. Naturalistické scény, stejně tak jako jemné, ze kterých je cítit soucit. Hlavního hrdinu jsem si oblíbil hned od začátku. Úžasný příběh, drsný a zajímavý svět. Všechno to dobře zapadá dohromady. Asi na Namiho jen tak nezapomenu.

Pozn. Nemůžu si pomoct, ale nějak o mnoho více na mě zapůsobily ženské postavy a jejich pohnutky, nějak jsem víc uvěřil, že jsou skutečné a bližší.

26.05.2017 5 z 5


Tachles, Lustig Tachles, Lustig Arnošt Lustig

Chvíli mi trvalo než jsem si k panu Lustigovi našel cestu, ale ve druhé polovině knihy už se to povedlo :-) Je to parádní rozhovor. Historky a zajímavosti, mnoho úžasných detailů. Musím říct, že má ve spoustě věcí pravdu. Líbí se mi jeho názory na morálku a i další.

Na hrůzy vyhlazování lidí za 2.světové války by se nemělo zapomenout, to pan Lustig dokáže vyprávěním do člověka zapsat. Karel Hvížďala nezklamal a předložil nezapomenutelný zážitek za 5*.

11.04.2017 5 z 5


Osmý den týdne Osmý den týdne Karel Hvížďala

Kniha mě unesla. Pokud necháte autora vzít vás do jeho života, nepustí vás. Nádherné popisy a styl. Příběhy, do kterých se vžijete, jakoby to byly vaše vzpomínky. Nechává plynout své klukovské vzpomínky i dnešní úvahy. Hraje na moji strunu a hlava mi z toho krásně rezonuje a jsem moc rád, že jsem narozený po roce 1989, je až děsivé, co se tady předtím dělo.

05.04.2017 5 z 5


Piliny v hlavě? Piliny v hlavě? Vera F. Birkenbihl

Kniha je sice trochu stará, ale většina informací v ní nestárne a jen lituju proč mě někdo práci s pamětí atd. nenaučil na základní škole, všechno by bylo o tolik jednodušší :-)

22.03.2017 5 z 5