Tachles, Lustig

Tachles, Lustig https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61297/tachles-lustig-61297.jpg 5 70 13

Rozhovor představuje významného spisovatele, který svým dílem a mistrovským vypravěčským talentem připomíná tragédii šoa. V bilančním rozhovoru vedeném od května do července 2010, v době jeho těžké nemoci, vypráví nejen o době prožité v lágrech, o tom, co znamená být Židem v XXI. století, ale i o svých kamarádech Otu Pavlovi, Ludvíku Aškenázym a pilotu Josefu Plačkovi. Hovoří o učení kreativního psaní na americké univerzitě ve Washingtonu, o svých láskách a roli erotiky a sexu v životě. V tomto interview na sebe Arnošt Lustig, český Žid, prozrazuje, že jeho skutečná národnost se jmenuje spisovatel.... celý text

Přidat komentář

Čtenářka73
19.04.2022 5 z 5

Životní elán a optimismus pana Lustiga bych chtěla mít. Je neuvěřitelné, jak i po hrůzách, které prožil, dokázal ve všem vidět tu lepší stránku. Občas mi trochu vadilo to věčné odbíhání od tématu, ale pak jsem si vzpomněla na besedu s ním, které jsem měla tu čest se zúčastnit, a uvědomila jsem si, že on byl prostě živel a dal se těžko ukormidlovat. Neuvěřitelně vtipný, moudrý a přátelský člověk, který okamžitě dokázal dobrou náladou nakazit všechny ve svém okolí.

lancelot
08.09.2020 5 z 5

Jednoduše skvělé čtení, moudrý pán. Chybí nám tu!


Sova15
31.07.2019 5 z 5

Nádherné rozhovory o vážných věcech i nevážně. Oba pánové jsou velmi chytří, otevření a nadčasoví.

zdenaR
17.07.2019 5 z 5

Skvěle zpracovaný vážný i nevážný rozhovor o důležitých věcech života od dvou úžasných lidí.
Tachles, Lustig - smekám před Vámi :-)))

Jana283
04.07.2018 5 z 5

Číst Lustiga a Hvížďalu je jako pít starý dobrý francouzský koňak...

1amu
22.05.2018 5 z 5

On se pan Lustig krásně poslouchá a také krásně čte. Tato kniha je zářným příkladem, co může vzniknout, pokud se setkají dva lidé stejně naladěni a oba s cílem: když to bude hotové, tak oba doufáme, že to čtenáře pohladí.
Pohladilo pane Lustigu - tam kdesi nahoře (kde jste se konečně setkal se svým tatínkem, který vám tak dlouho chyběl) . Pohladilo pane Hvížďalo, není nad to, když se potkají dva lidé a oba mají čtenářům co říci.

Stolda
12.10.2017 5 z 5

Tady se spojily dvě osobnosti ( pan Lustig a pan Hvížďala) a vzniklo něco, co má v sobě ohromnou sílu , která se snad nedá slovy vypsat, tak aby po mě zůstala nějaká smysluplná myšlenka. Takže nebudu hledat slova, kterými bych svoje myšlenky nějak urovnal, stejně by to, co bych vyplodil nebylo " to pravé ořechové" a dávám *****.

Damato
17.08.2017 5 z 5

U pana Lustiga obdivuji jeho úžasný smysl pro humor , jeho životní nadhled a jak jen to jen správně popsat- takový ten jeho spravedlivý životní příběh, který žil. Ve spojení s panem Hvížďalou, o kterém jsem slyšela od přátel a následně se na něj zaměřila vznikl, podle mě , naprosto luxusní rozhovor, který zůstane v mých myšlenkách hodně dlouho, pravděpodobně natrvalo ( dokud mě stáří a Alzheimer nesemelou) .Prostě tenhle rozhovor je naprosto , jak se píše v samotném názvu knihy -Tachles

spursfan
11.04.2017 5 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem si k panu Lustigovi našel cestu, ale ve druhé polovině knihy už se to povedlo :-) Je to parádní rozhovor. Historky a zajímavosti, mnoho úžasných detailů. Musím říct, že má ve spoustě věcí pravdu. Líbí se mi jeho názory na morálku a i další.

Na hrůzy vyhlazování lidí za 2.světové války by se nemělo zapomenout, to pan Lustig dokáže vyprávěním do člověka zapsat. Karel Hvížďala nezklamal a předložil nezapomenutelný zážitek za 5*.

Papája_93
10.07.2016 5 z 5

Díky této knize, jsem se rozhodla vstoupit do pisatelského světa pana Lustiga. Dostala jsem knihu k Vánocům od táty a chvíli trvalo než jsem se k ní dostala. Hlavně proto, že jsem měla rozečtená jiná díla. Nicméně o Arnoštu Lustigovi jsem věděla jenom to, že napsal Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou o niž jsem na škole mluvili a taky, že si prošel koncentračními tábory. A tak jsem se rozhodla, že si několik vybraných děl od spisovatele přečtu.
Jeho vyprávění o době, kterou věttšina lidí popisuje jako příšernou (nevyvracím, samozřejmě jim věřím) od něho zní trochu jinak. Že i přes veškerá trápení byl děsně zvědavý a zážitky které popisuje, jsou nádherně popsány stylem "A tohle bylo zajímavý..."
Arnošt Lustig se mi líbil pro svou otevřenou upřímnost. Nebál se a zažil si toho víc než dost, takže jeho názory a průpovídky se mi zdají logické a víc než rozumné. Souhlasila jsem s ním ve většině případech, ba co víc. Protože sama ráda píšu povídky, tak se mi jeho názor k tomu jak psát erotické či sexuální scény líbil. Jde popsat pocity, emoce a vše co je uvnitř člověka a ne jako například u 50 odstínů šedi, popsat situaci jak je vidět z povrchu. Přiliš laciné a skoro až vulgární.
Arnošt Lustig ví o čem mluví, ví kdo je a ví jací jsou lidé a svět. A Karel Hvížďala je ve své profesi skvělý. Pokládal správné otázky a nechával Lustigovi mnoho prostoru.

Joges
15.08.2013 5 z 5

Nádherná a velmi zajímavá kniha. Jeden dlouhý rozhovor a mnoho příběhů z vyprávění známého autora. Odhalení pravd a krutostí během 2.světové války v koncentračních táborech, odhalení Lustigova života, pohled za oponu utajovaných událostí. Duo Hvížďala - Lustig je na úrovni a já nešetřím chválou, pokud by zde byla vyšší bodová stupnice, udělím deset bodů bez rozmyšlení.

pietroaretino
27.05.2013 5 z 5

"... Ale jak ty ženy tenkrát šly, hlídali je mladí esesáci v nablýskaných holínkách, posmívali se jim, že některým teče menstruační krev po stehnech, a uráželi je, něco se ve mně zlomilo. Byla to hrůzná a ponižující scéna, ale ve mně probudila pocit velké úcty k ženám a ten mám v sobě dodnes. "

wendy137
18.03.2011 5 z 5

Vřele doporučuji, úžasná kniha...

Štítky knihy

rozhovory

Autoři knihy

Karel Hvížďala
česká, 1941
Arnošt Lustig
česká, 1926 - 2011

Kniha Tachles, Lustig je v

Právě čtených1x
Přečtených100x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených13x
Knihotéce34x
Chystám se číst34x
Chci si koupit2x