Hodina ticha

Hodina ticha https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16132/mid_hodina-ticha-buD-16132.jpg 4 62 9

První román Ivana Klímy Hodina ticha vznikal na přelomu padesátých a šedesátých let, v době relativního kulturního uvolnění. Jeho děj se odehrává na východním Slovensku, v kraji extrémní chudoby, postihovaném navíc zátopami z Laborce (místní poměry autor poznal jako začínající novinář během své reportérské cesty v 50. letech); časově je zasazen do konce války a doby, kdy vládu převzali komunisté a začali s kolektivizací zemědělství. Přes dohled cenzury se autorovi v románu podařilo vyjádřit deziluzi z násilných praktik komunistického režimu. Román ocenili někteří z tehdejších kritiků za propracovanou formu i úsilí o „pravdivé vidění“.... celý text

Přidat komentář

koubin007
20.09.2023 4 z 5

Hodina ticha je metafora mlčení a tichého souhlasu lidi, kteří se poddavaji většině. Krásně a výstižně vylicen závěr valky a následný převrat. Není dobré mlčky přihlížet. Jediné co mi vrtá hlavou, ze tohle soudruzi v šedesátých letech pustili cenzurou.

ellypusik
27.02.2023 2 z 5

Kniha má velkou literární hodnotu. Autorovi se povedl naplnit záměr ukázat ošklivost a děsy války. Její realitu. Popisy operování vojáků, zhrublé chování lidí ke zvířatům i k sobě navzájem. Celou knihu doprovázela lidská prázdnota, hledání nových ideálů. Hledání čehokoliv, co tu prázdnotu zaplní. Krutost války byla přiblížena realisticky a určitě to čtenáře nevede k žádným pěkným myšlenkám. Sílu díla chápu, bohužel mne styl autora vůbec nesedl a četlo se mi to velmi těžce. Popisné pasáže mne nedonutily udržet pozornost. Četba mne bohužel nenadchla. Třeba jednou.


lusila
15.05.2022 4 z 5

(SPOILER) To je tak depresívna kniha... ale na druhej strane veľmi dobre napísaná. Jedná sa o fikciu, nielen čo sa postáv týka / obec Blatné je na západnom Slovensku , tiež zápasili a zápasia so záplavami, ale nie z Laborca, autor pravdepodobne opisuje istú udalosť, ktorá zasiahla obce v okolí Laborca, pravdepodobne sa jedná o obec Senné/
Ako sám píše: ...Navíc jsme si v poslední době zvykli čekat nebo dokonce žádat od psaného slova aspoň malou míru potutelné adresnosti. Neusiloval jsem o nic takového a ze všeho nejméně bych si přál, aby se někdo pokoušel za těmito příběhy objevovat skutečné události a za hrdiny jejich živé předlohy."

Sixao
11.05.2022 4 z 5

Knihou jsem se prokousávala těžce a dlouho. Je to smutné čtení. Ale je dobře, že takové knihy podněcující k zamyšlení existují. Počátky komunismu u nás je potřeba chápat v kontextu doby. Myšlenka spravedlivého rozdělení bohatství ve společnosti formou kolektivního vlastnictví nevznikla jen tak. Věřím, že v poválečné době to řadu lidí nadchlo a byli plní ideálů. Pamětníci o tom nakonec sami takto vyprávějí. Bohužel se slzami v očích, protože následnou dobu násilného zestátňování, zneužívání moci a teroru si rozhodně nepřáli. Vlastní omyl a ztrátů iluzí pocítilo i hodně postav v knize. Velké množství lidí nesouhlas s režimem vyjadřovalo tichým mlčením. Doufám, že žádná další éra ticha tady nenastane.

ela1972
06.05.2022 3 z 5

Tahle kniha se mi četla hodně špatně. Ano, určitě mi rozšířila obzory, ale nesedl mi styl psaní.

Ester71
31.03.2022 5 z 5

Kniha, jejíž čtení nebylo úplně lehké... Je napsaná zvláštním jazykem, u kterého jsem se musela dost soustředit. Osudy několika lidí z východního Slovenska v době těsně po válce až do kolektivizace. Smutná doba...

jindra3953
04.11.2020 4 z 5

Uf! Byla to blbá doba a pan Klíma ji dokonale vystihl.

matej.kulistak
19.02.2020 5 z 5

Neuvěřitelné plastické vyprávění s jemnou smutnou notou, která postupně sílí a sílí, až smutek člověka celého pohltí. Vědět to předem, možná by mě to odradilo, což by byla veliká škoda. Ta kniha je silná. Zapíše se do srdce a pak na ni musíte myslet a myslet.
Poslední kapitoly nenáslině, ale vemlouvavě vystihují, v čem tkví omyl komunismu. Když kniha končila, kdesi hluboko jsem plakal...

spursfan
11.05.2018 5 z 5

Po několika dnech s odstupem a zamyšlením přidávám komentář. Knihu jsem náhodou našel v knihovně, ani nevím proč jsem si jí půjčil a nelituji.

Autor dokázal dokonale krásným jazykem zachytit válku, komunismus, ideály, bídu, lásku, strach, smrt, charakter, víru atd. Životy obyčejných i neobyčejných lidí, ale i společenství lidí jako takového. Postavy se vyvíjejí a symbolizují. Mají spoustu nedostatků, snad více než předností a jsou nedokonalé, ale i to je dělá opravdovými. Vlastně jsou až děsivě opravdové.

Je to neuvěřitelně smutná kniha. Někdy a hlavně před koncem jsem měl chuť ji odložit, protože mi z ní bylo strašně smutno a takové knihy moc rád nemám.

Těžko říct jak velký byl v té době vliv cenzury od komunistů, ale pokud by bez cenzury byla ještě smutnější, asi bych ji nikdy nedočetl.

Poselství o tichu, o životě, válce a komunismu jsem si odnesl s pár jizvami na duši, které jen tak nezmizí. Za takhle intenzivní zážitek dávám nakonec 5*.