Sirkajirka Sirkajirka komentáře u knih

☰ menu

Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Člověk by si ani nepomyslel, že knížka, kde se vše vlastně točí ,,kolem sušení bylin", může být tak zajímavá, čtivá a dokonce i napínavá. Dost dobrý.

10.02.2022 5 z 5


Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Před tím, než jsem se pustil do četby této knihy, měl jsem za sebou dvě autorčina díla - Do tmy a Před povodní. Obě knihy se mi líbily a hodnotil bych je jedničkou. Z knihy Ke dnu jsem ale na rozpacích a hodnotím mezi dvojkou a trojkou. Tak trochu zklamání.

10.02.2022 3 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Výborná kniha. Čtivá,napínavá,velice mne zaujala. Vlivem četby knihy jsem si vyhledal spoustu informací o této tragické době. Doporučuji přečíst.

30.01.2022 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Silná kniha. Realisticky napsaný válečný román, který na mne udělal veliký dojem.

29.01.2022 5 z 5


Helimadoe Helimadoe Jaroslav Havlíček

Hezká kniha. Můj oblíbený autor Jaroslav Havlíček skvělý vypravěč. Doporučuji.

29.01.2022 5 z 5


Neviditelný Neviditelný Jaroslav Havlíček

Spisovatel Jaroslav Havlíček byl skvělým vypravěčem, jeden z našich nejhlavnějších představitelů psychologické literatury. Román Neviditelný se mi velice líbil.Byl jsem doslova vtažen do děje.V temné atmosféře líčí tragické lidské osudy, extrémní situace.... Doporučuji.

29.01.2022 5 z 5


Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Hezká kniha, vášnivá, děj se na vás valí jako divoká, živelná řeka. Barvitý román odehrávající se v imaginárním světě kdesi v Latinské Americe, geneze a zánik jednoho rodu. Četla se mi velice dobře (i když jsem si občas pletl hlavní protagonisty). Výborné, fantaskní ilustrace B. Jirků skvěle doplňují knihu. Čili: nebe je plné hvězd...

29.04.2021 5 z 5


Kruté moře Kruté moře Nicholas Monsarrat

Hodně dobrá kniha. Čtivá, napínavá, drsná... Korvety, fregaty, obchodní lodě,tankery a číhající ponorky.Jedním slovem konvoje: tepna, kterou proudila životně důležitá pomoc mezi spojenci.Autor, znalec prostředí, který vychází z faktů(sám prožil celou válku na lodích),nám popisuje chod,činnost na plavidlech a skvěle líčí bojové akce.Nepředstavitelné množství potopených plavidel a zabitých námořníků... Těžko si v dnešní pohodlné, zhýčkané době představit to ohromné množství mladých lidí, kteří tehdy dobrovolně vstupovali k námořnictvu s odhodláním bránit svou vlast.

18.04.2021 5 z 5


Bez dcerky neodejdu Bez dcerky neodejdu Betty Mahmoody

Tato kniha na mne udělala veliký dojem. Autentická, napínavá velice čtivá. Doporučuji přečíst a dívkám zvláště...

31.03.2021 5 z 5


Báječná léta pod psa Báječná léta pod psa Michal Viewegh

Příjemná, veselá kniha. Podle mého soudu autorovo nejlepší dílo. Dobře jsem se bavil a přečetl jsem ji eins,zwei.

31.03.2021 5 z 5


Diktatura Diktatura Bruno Traven

Mexiko-období vlády dona Porfiria. Autor silně levicově zaměřený v příběhu líčí těžký život Indiánů ve zkorumpované mexické společnosti. Čtení neveselé ani jiskřička optimismu. V celém příběhu nenajdete jedinou kladnou postavu mezi Mexičany. Kniha mne neoslovila.

31.03.2021 2 z 5


Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Věra Sládková

Velice pěkná kniha. I přes tragičnost doby, ve které se děj odehrává, celkově na mne zapůsobila vesele a optimisticky. Autorčin smysl pro humor a styl psaní se mi líbí. Škoda, že nemohla, ať už z politických, tak potom zdravotních důvodů, více tvořit, publikovat. Za mne jedna z našich nejlepších spisovatelek.

31.03.2021 5 z 5


Mexikán Mexikán Francisco Pérez López

Tato kniha je ve svém doslovu označena jako vzrušující dokumentární reportáž. Musím souhlasit a přidám strhující, napínavá a děsivá.
Autor-hlavní hrdina,užívající si života plnými doušky,odmítá ve Francii vstoupit do armády a odchází bojovat do Španělska mezi interbrigadisty... Jo vlastně,my nesmíme ani naznačovat. Výborná kniha.

12.03.2021 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Poutavý románový příběh z konce 19.století a končící krátce po vzniku Československa. Sledujeme pohnuté osudy obyčejných lidí čelících každodenní dřině, důlnímu neštěstí, 1.sv. válce a po vzniku Československa násilnostem během česko-polského konfliktu. Dnes,sto let od konce těchto událostí, si jen těžko dovedeme představit,jaká nelehká, drsná to byla doba. A tak si můžeme vážit toho, jak se nám žije dnes. Pěkná, čtivá kniha.

03.03.2021 5 z 5


Patrioti Patrioti Sana Krasikov

Výborná kniha. Strhující děj. Obsáhlé, propracované dílo. Velice dobře se mi četla a vřele doporučuji.

14.02.2021 5 z 5


Kolem Jakuba Kolem Jakuba Michal Vrba

Příjemné čtení. Ke knize jsem se dostal náhodou, autora jsem neznal. Zaujala mne a líbil se mi styl psaní.

14.02.2021 4 z 5


Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Autora čtu rád. Četl jsem od něho několik knih. Nicméně, tato mne trochu zklamala. Není vysloveně špatná,ale děj běží tak nějak setrvačností.Čekal jsem trochu víc.

14.02.2021 3 z 5


Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Výborné.Lehce,,hororový"napínavý příběh,odehrávající se na hraně reality a snu.Nadpřirozeno.Tajemná atmosféra.Vytříbený,jazykově velice bohatý styl.Pět hvězdiček.

14.02.2021 5 z 5