Kruté moře

Kruté moře https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30634/mid_krute-more-cns-30634.jpg 5 128 22

Příběh z 2. svět. války o posádce anglické válečné lodi, která doprovázela konvoje nákladních lodí přes Atlantik. Slavný válečný román o bitvě v Atlantiku, o hrdinství a odvaze obyčejných Britů, které válka vytrhla z běžného života, aby na palubě korvety doprovázející konvoje nákladních lodí zajišťujících zásobování Anglie sváděli nelítostné souboje s německými ponorkami i vzdušnými silami Luftwaffe. Kruté válečné moře je místem potápějících se lodí a umírajících námořníků, složitých lidských vztahů i přátelství. Hrdinové příběhu z nelítostného života na moři unikají na krátké okamžiky odpočinku v kruhu rodiny, aby se znovu vrátili do drsného boje.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Cruel Sea , 1951


více info...

zigíš
zigíš
15.10.2021 5 z 5

Námořní bitvy spojeneckých konvojů a neměckých vlčích smeček. A že měli ponorky hezky dlouho navrch. Napínavé, drsně a bez servítků podané. Znamenitě vybalancováno non fiction i fiction, dramata i odlehčenější pasáže. Příkladem budiž romantická linka mezi Lockhartem a Julii Hallam. Rozhodně jedna z nejlepších válečných věcí, napříč médii.

Sirkajirka
Sirkajirka
18.04.2021 5 z 5

Hodně dobrá kniha. Čtivá, napínavá, drsná... Korvety, fregaty, obchodní lodě,tankery a číhající ponorky.Jedním slovem konvoje: tepna, kterou proudila životně důležitá pomoc mezi spojenci.Autor, znalec prostředí, který vychází z faktů(sám prožil celou válku na lodích),nám popisuje chod,činnost na plavidlech a skvěle líčí bojové akce.Nepředstavitelné množství potopených plavidel a zabitých námořníků... Těžko si v dnešní pohodlné, zhýčkané době představit to ohromné množství mladých lidí, kteří tehdy dobrovolně vstupovali k námořnictvu s odhodláním bránit svou vlast.


BruceDynamo
BruceDynamo
12.03.2021 3 z 5

V první řadě bych chtěl řici, že jsem moc rád, že tahle kniha byla napsána a poskytla svědectví o hrůzách války, tentokrát na temném, rozbouřeném Atlantiku, jež si asi nikdo z nás nedokáže představit. Pan Monsarrat, jakožto válečný veterán opravdu, podle obsahu knihy, věděl a lodích a potažmo námořní válce skutečně hodně a tímto bych mu chtěl určitě vzdát hold a poděkovat.

Kniha je napsána, pro mě alespoň, z úhlu pohledu, o kterém jsem příliš nevěděl a v podstatě se ani nikdy nezajímal (německé ponorky byly pro mě vždy o něco tajemnější a lákavější než britská doprovodná plavidla zásobovacích konvojů) - na každý pád zajímavé! Avšak, ke vší smůle, tuto knihu můžu vždy jen poradit, nikoliv doporučit, a to z několika důvodů.

Na můj vkus byl autorův styl až příliš, řekněme, šablonovitý, faktický, popisný, pro čtenáře válečných románu i těžko stravitelný a v některých pasážích vcelku i dost nepřehledný a nudný. Za 450 stran jsem se nedokázal pořádně sžít s autorovými charaktery, ba jsem v nich, což určitě bude u někoho v rozporu s tímto názorem, nenašel žádné hlubší sympatie. Zkrátka jsem Monsarratovi nevěřil jeho, do charakterů vložené vlastnosti, emoce, osudy - v tom byl a vždycky bude největší machr E.M.Remarque. I dialogy a rozhovory hrdinů mě nějak neoslovily - navíc bych řekl, že byly napsány i dost krkolomě, nezajímavě, fádně - zkrátka uvařené z vody. U (nejenom válečného) románu je tohle pro mě vždy priorita! Člověk musí mít ten pocit a v podstatě to přání být v danou dobu, situaci, každou minutu, s nimi - v tomto případě doslova - na jedné lodi! A já bohužel nebyl. Častokrát jsem se i přemlouval, abych knihu znovu otevřel, ale vzhledem k tomu, že každá nedočtená kniha, je pro mě osobní prohra, jsem ji dočetl. Nelituji, jen jsem čekal asi (o dost!) více. Kniha avšak zůstává v mé knihovně a pro přátele je vždy k dispozici!

kalache
kalache
04.10.2020 5 z 5

... syrové a prosté hrdinství...

Urabu
Urabu
29.08.2020

Velmi zajímavé téma, ale autorův styl se mi moc nelíbil. Jako by to psal nějaký učeň. Všichni Angličané kladní až běda, dialogy jak z učebnice společenské výchovy, dramatické situace popisovány naivně jako v nějaké červené knihovně. Jestli je tohle autorův nejlepší román tak se nedivím že se s těmi dalšími neprosadil

DeepSea21
DeepSea21
20.05.2020 5 z 5

Nesmyslnost války a odvaha lidí kteří si jí prošli, přežili a přesto se snažili neztratit chuť k životu.
Moc dobře napsané.

ZuzaP
ZuzaP
12.05.2020 5 z 5

Příběh Compass Rose, korvety třídy Flower a samozřejmě hlavně její posádky. Korvety třídy Flower sloužily jako doprovody válečných konvojů a jejich protiponorková ochrana, přičemž v knížce sledujeme nejen doprovázení konvojů a lov ponorek, ale i vztahy námořníků s lidmi na pevnině, jejich úzkost z kajut pod čárou ponoru, z ponorek schovaných kdesi v hlubinách atd.

Měla jsem trochu obavy z toho, že se ztratím v postavách, protože autor na začátku v rychlém sledu představí několik členů posádky. Naštěstí se ale počet postav ukázal jako přiměřený a nestalo se mi to samé jako u knihy Žraloci a malé ryby, kde jsem časem už někdy nevěděla kdo je kdo...

Každopádně to bylo skvělé a námořní boje mi pořád připadají nepředstavitelné a fascinující. A ještě si tu z toho pak půl večera googlím technické parametry korvet a informace o konvojích...

kacaabba
kacaabba
14.12.2019 5 z 5

Válečné romány nevyhledávám, tento jsem chtěl, protože je mimo jiné o moři. Nemyslím, že je autor kdoví jaký úžasný vypravěč, ale dost dobrý na to, aby napsal poutavé vyprávění z prostředí, které sám důvěrně znal. Podobně jako jiným i mně trochu scházela absence zasazení příběhu do širších souvislostí války, ale ok. V jednom případě, a kdo četl, ví kdy, jsem si řekl, že kruté není jen moře, ale i spisovatel... Logicky mne napadá přečíst si nyní knihu z pohledu německých vojáků sloužících na ponorkách... *** Nestává se mi to často, ale v této knize několikrát došlo k takovému zvláštnímu prolnutí jeho a mých pohledů, vnímání, až mne to zarazilo. Tím je pro mne kniha tedy i dosti osobnější oproti spoustě titulů, které přitom považuji za lepší.

čef
čef
07.11.2018 5 z 5

Autentické zážitky Angličanů "s mořem v krvi" bojující s ponorkami o Atlantský oceán a jiná krutá moře, které lidi jako autor učinili ještě krutějšími. Pozoruhodný vývoj hrdinů od lidského pochopení přes profesionálního odcizení po naprosté rozčarování a únavu z těžko pochopitelného a nijak zvlášť radostného konce. Tragické, drsné a zároveň silné scény z každodenního zápasu o život, kde není místo pro nic jiného natož pro lásku. Nelehká, ale o to zajímavější kniha.

Strnady095
Strnady095
23.10.2018 5 z 5

Jedna (sice válečná) lahůdka...

Zdenda20
Zdenda20
02.10.2018

Kniha je čtivá, ale dle mého názoru až dost drsná. Je to povzbuzující pro britské námořnictvo. Kdo má rád válečné romány, tak tohle je super.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
27.09.2018 4 z 5

Velmi čtivá kniha. Ačkoli je to v prvé řadě román válečný, žánrově patří do okruhu tzv. profesních románů. Však mi taky nejvíce připomínal knihy Arthura Haileyho - střízlivý reportážní styl, řada postav se svými životními příběhy, výborná znalost prostředí. Ale přece jen je to dílo o dost více patetické - jedním ze záměrů autora určitě bylo touto cestou vzdát hold britskému válečnému námořnictvu a lidem vůbec. Však je tu také jediná skutečně negativní postava - původní palubní důstojník Bennett, který ovšem velmi brzy opouští scénu (a ke všemu je to Australan :-)).

1amu
1amu
25.09.2018 5 z 5

Nejdříve jsem viděl vynikající film a chvíli poté vyšla u nás i tato kniha. Jde o skvost v mé knihovně a ke skvostům se sběratel s potěšením vrací. A má to ještě něco. Tím myslím pohled z druhé strany, tedy té německé, viz Žraloci a malé ryby. Obojí strašně kruté , ale nádherné.

Marekh
Marekh
19.08.2018 3 z 5

Knihu jsem četl před mnoha a mnoha lety, takže si vypomůžu doslovem z knihy, který napsal Zdeněk Hron. Určitě kniha osloví čtenáře, kteří čtou rádi skutečné příběhy z 2. světové války.

Citáty z doslovu knihy:

Kruté moře získalo popularitu díky autorově čichu na problémy, díky svižnému vyprávění, bohatě kořeněnému vtipnými, i když místy trošku moralizujícími úvahami, a především díky suverénním znalostem prostředí, jeho reálií a lidských typům jaké si vytváří.

Velikou předností Monsarratovy knihy je její nepatetický tón a důraz na kolektivního ducha. Přestože autor nezakrývá některé výjimečné ani makabrózní aspekty války na moři, otázku individuálního hrdinství vůbec neklade. Kolektivním hrdinou jeho knihy jsou všichni, kteří se zúčastnili, ať padli nebo přežili, ať se vyznamenali nebo "jen" dosloužili, stejně jako jejich lodě.

rozvera
rozvera
10.08.2018 4 z 5

Kruté moře, krutá válka, kruté osudy mnoha lidí. Sugestivně s novinářskou přímostí , bez emocí a o to pravdivěji, zřejmě na základě osobních prožitků, napsané příběhy námořníků sloužících na válečných lodích v bitvě o atlantický oceán ve druhé světové válce.

PeterSmith
PeterSmith
22.08.2017 3 z 5

Velmi drsná kniha z života námořníků 2. světové války. Ovšem jednu dobrou část nahradili dvě slabší.

RošťákH
RošťákH
22.10.2016

Vynikající román. Popisuje válku na moři takovou jaká opravdu byla. napětí honu na ponorky střídá zdánlivé období nečinnosti a nudy. Spolu s námořníky je nám tedy dopřáno jakoby zažívat i jejich pocity, které si uvědomujeme i během potopení Compass Rose. Najednou nám ty osoby se kterými jsme prožívali první část příběhu začnou chybět.

woodward
woodward
28.06.2015 5 z 5

Je obecně známo, že válka je zlá a také že severní Atlantik je drsný. Nicholas Monsarrat nám vypráví o pohnutých osudech mužů a žen, kteří válce čelili v severní části Atlantského oceánu. Ale jeho román ani zdaleka není jen o konvojích, ponorkách a vichřicích. Je to příběh posádky a dvou lodí zmítaných válkou a mořem. Román o povinnosti, profesionalitě a statečnosti, o hrůze a smrti. O vypočítavosti a zbabělosti. Také o rozdílnostech postojů a přístupu na straně Spojenců. Když fregata Saltash podstupuje údržbu a přezbrojení v newyorských docích, jeden z námořníků vypráví o svých zkušenostech s Američany: "Nejvíc ze všeho mě zarazil jejich povolávací systém. Tuhle byl na večírku člověk, který se naparoval, že má ženu a čtyři děti, a pro tohle mu znovu povolili odklad... Všude jinde na světě, v Rusku, v Anglii, v Německu - mít ženu a čtyři děti je důvod pro boj..."
Pokud jde o význam toho citátu, zdá se, že Amerika jako obyčejně předběhla zbytek světa. Procento Evropanů ochotných bránit svou zem prudce klesá.

Joges
Joges
14.12.2014 5 z 5

Monsarrat je výborný fabulátor. Z románu, který vznikl před více jak šedesáti lety, dýchá stálé napětí, autentičnost a věrohodnost. Autorův vypravěčský styl a popis událostí je natolik věrný, že si po čase připadáte jako přímý účastník veškerého dění. Kruté moře je opravdu kruté, vody Atlantiku jsou na kost ledové, naftou a mořem nasáklý oděv je skutečný, ponorky číhající pod hladinou ježí vlasy na hlavě a o věrně vykreslené hrdiny se po celou dobu právem obáváte. Těžko se pak s nimi loučíte, když dojde k nejhoršímu. Přiznávám, námořní korvetu Compass Rose, kapitána Ericsona, důstojníka Lockharta a vůbec celý příběh z období 1939 až 1945 jsem si oblíbil. Nikdy bych nečekal, že mě válečný román bude tolik bavit a napínat. Zkrátka námořní válka na vlnách Atlantiku z pera talentovaného autora v této knize rozhodně nenudí.

gossipavlina
gossipavlina
17.11.2014 4 z 5

Až na pár hluchých míst se mi knížka líbila. Hlavně se mi líbily popisy postav, jejich vlastností, jejich myšlení, od začátku knihy jsem měla jasno, koho budu mít ráda a koho ne.
Autentické vyprávění, autor sám se za války účastnil těchto konvojů na válečné lodi.