Kruté moře přehled
Příběh z 2. svět. války o posádce anglické válečné lodi, která doprovázela konvoje nákladních lodí přes Atlantik. Slavný válečný román o bitvě v Atlantiku, o hrdinství a odvaze obyčejných Britů, které válka vytrhla z běžného života, aby na palubě korvety doprovázející konvoje nákladních lodí zajišťujících zásobování Anglie sváděli nelítostné souboje s německými ponorkami i vzdušnými silami Luftwaffe. Kruté válečné moře je místem potápějících se lodí a umírajících námořníků, složitých lidských vztahů i přátelství. Hrdinové příběhu z nelítostného života na moři unikají na krátké okamžiky odpočinku v kruhu rodiny, aby se znovu vrátili do drsného boje.... celý text
Originální název: The Cruel Sea, 1951
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kruté moře. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 30 komentářůSouvisející novinky - Kruté moře (0)
„Ženě lze odpustit chvilkové ochlazení vztahu, ale nikdy ne stálou a úsměvnou polohu v náručí jiných mužů.“
„Líp je vyplakat se při Chopinovi než v tichu nebo při sklence nebo u ženy.“
Zfilmováno
Kruté moře (1953)
Kniha Kruté moře v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v dalších seznamech | 2x |

90 %
79 %
Kruté moře
*"Já vím, že to zrovna není to, zač bojujeme - ale nejdřív musíme vyhrát, než si budeme moci vybírat a určovat mravní zásady."*
Bitva o Atlantik skrze puntičkářskou procedurální "doku-fikci", která bezmála až reportážně popisuje rutinu doprovodných skupin chránící tolik potřebné konvoje s proviantem a především "životodárnou" naftou. Válečný majstštyk, který se obejde bez akce i děje (jde spíše o sled momentů napříč celou válkou). Vystačí si totiž s charakterovou drobnokresbou a autorem po celou válku na vlastní kůži "odžitým" popisem rutiny, vývoje války, zachycených fascinujících detailů, popisem života na moři i souši. Nízké šarže, technický personál, důstojníci, rodiny i civilisté; těm všem se Monsarrat dostane na kobylku a dostane vás na palubu kocábky (která je tu jedním z charakterů), která je vydána napospas nečasu, německým ponorkám, nemožnosti jakékoli účinné akce a celou dobu hraje druhé housle. Sice zásadní, nenahraditelné, ale odehrávající se mimo rámec, který by obvykle válečná/námořní látka zpracovávala. Přesto (či právě proto) je to tolik fascinující.
Autor si nelibuje v oslavě "anglické vůle"; právě toho však mimoděk docílil skrze nepatetický a nepřikrášlený popis, který se nebojí střílet ani do vlastních řad. Nebýt několika mála moralizujících (mikro)pasáží a nebýt ženy brány černobílou optikou "puritánkého echt gentlemena" (tedy buďto emancipované a hodné obdivu, sedící doma zahřívající rodinné hnízdo a hodné obdivu či nevěrné, tedy morálně padlé a zavrženihodné), tak není co vytýkat.
Užijete si to, pokud máte slabost pro námořní tématiku, to je jasné. Ovšem síla knihy tkví v něčem zcela jiném čili i pokud vás námořnictvo, lodě, mořské dálavy, taktika apod. míjí jako špatně zaměřené torpédo, tak to nelze než doporučit. Takto bezprostředně po dočtení bych to dokonce neváhal zařadit mezi ty vůbec nejlepší knihy odehrávající se na moři během druhé světové. A s ohledem na to, jak je to kvalitou v tomto ranku našlapané, jde, myslím, o to vůbec nejlepší možné doporučení jaké lze udělit.