shnilaspageta shnilaspageta komentáře u knih

☰ menu

Ženitba Ženitba Nikolaj Vasiljevič Gogol

Velmi nápaditá a svěží divadelní hra. Drama mělo spád a pro mě nepředvídatelný konec. Zaujal mě i celkový námět, povětšinou jsem se setkal s tím, že jsou to ženy, které se chovají nějak nepředvídatelně, zde to byl opak. Gogol zkrátka uměl.

07.04.2024 4 z 5


Zápisky z podzemí Zápisky z podzemí Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Vážení, zde se jedná o literární klenot! Autentická sonda do hloubi nitra zbytečného člověka. Zatím se mi nestalo, že bych byl až natolik unesen popisem prostého, ale zároveň neobvyklého životního příběhu. Jak by pronesl ruštinou políbený člověk „это просто шедевр.“ Nelze udělit jiný počet hvězd, než-li 5.

27.03.2024 5 z 5


Yvetta Yvetta Guy de Maupassant

(SPOILER) Nejdříve musím ocenit mistrovskou práci ilustrace díla, tak překrásnou ilustraci jsem tedy neviděl.
No, teď k příběhu, čekal jsem od naturalistického díla přeci jen něco víc, prostoduchost, naivita a následný pokus o sebevraždu mi přišel jako až příliš jemný naturalismus, kor od autora, který se popisu zhýralosti společnosti vážně nebojí. Proto hodnotím dílo 3*.

27.03.2024 3 z 5


Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

První a na dlouhou dobu poslední kniha, která se mi dostala od Kundery do rukou. Nevím, dle mého, kdyby toto dílo nenapsal renomovaný světový autor, žádné nakladatelství by po tomto románu ani neštěklo. Kniha vlastně o všem, ale zároveň o ničem.
Velmi plytký námět, leč zajímavá parafráze se Stalinem (za to dávám tu jednu hvězdu). Přiznám se, že toto dílo mě odradilo přečíst si další díla od autora.

26.03.2024 1 z 5


Dvě smrti - Příběh koně / Smrt Ivana Iljiče Dvě smrti - Příběh koně / Smrt Ivana Iljiče Lev Nikolajevič Tolstoj

Naprostý skvost, L.V. Tolstoj opět potvrdil svůj um vyprávění. Pravda, že smrt Ivana Iljiče mi přišla živější, na druhou stranu vcítění se do koně je vskutku originální nápad. Zde nelze jiné hodnocení, něž-li 5*.

21.03.2024 5 z 5


Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

(SPOILER) Poněkud mrazivé svědectví o pobytu v lágru... na druhou stranu, já osobně jsem zamyslil, jak je krásné radovati se z maličkostí. Odkazuji na radost, jenž prožívá Ivan Děnisovič po tom, co mu Cézar věnoval svůj podíl chleba a teplou šlichtu.

16.03.2024 4 z 5


Hráč Hráč Fjodor Michajlovič Dostojevskij

(SPOILER) Četl jsem impozantnější díla od autora, nu, na druhou stranu, velmi svěží námět gamblerství x prostopášnost žen (Blanche). Komická vložka ve formě babči byla příjemné osvěžení děje, úplně živě jsem si situaci extravagantní starší dámy u rulety dokázal představit.

11.03.2024 4 z 5


Proces Proces Franz Kafka

Kafka zkrátka uměl. Všudypřítomná byrokracie, která nás ostatně sužuje i v dnešních dnech jest zde velmi barvitě popsána. Boj s úřady mně občas připadá, jako boj s větrnými mlýny, zkrátka něco, nad čím nejde zvítězit.

02.03.2024 5 z 5


Hráči Hráči Nikolaj Vasiljevič Gogol

Velmi svěží téma. Místy i velmi vtipné situace, připadal jsem si jako v centru dění.
Děj byl jednoduchý, taková ''plážovka'', ideální na relax někde u vody v létě.

01.03.2024 4 z 5


Bílé noci Bílé noci Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Krásný příběh s melancholickým laděním. Ačkoliv, hlavní hrdina mi přišel až místy křečovitě - násilným způsobem pochmurným. Dílo reflektuje i současný problém, ''ale notak, budeme jen kamarádi'' to jest fráze, která se slýchává i v dnešní době.

24.02.2024 4 z 5


Sonáta Kreutzerova Sonáta Kreutzerova Lev Nikolajevič Tolstoj

(SPOILER) De facto se může zde bavit o jakési částečné autobiografii. Pozdnyšev vzkázal, že si vede deník se svými sexuálními choutkami, kterou posléze ukázal své nastávající manželce, totožnou věc dělal i samotný Tolstoj. Dílo mi přišlo jakési uvědomění, že nežil mravně a nyní lituje svých dřívějších rozhodnutí.

20.02.2024 4 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

No, co si budem, o hodnotné literatuře se zde, dle mého skromného názoru nelze příliš baviti. Přesto, tuto knihu považuji ve svém životě za velmi důležitou, poněvadž díky tomuto dílu jsem si uvědomil, že se mě též začíná zmocňovat démon s názvem Alkoholismus.
Tímto surovým popisem autorce patří můj vřelý dík, otevřela mi oči.

18.02.2024 3 z 5


Nana Nana Émile Zola

Všem, kteří si čtení Nany přílišně neužili doporučuji si přečíst dílo vícekrát. Napoprvé jsem se, jak zde bylo již zmíněno kolegyní, jsem se též ztrácel v ohromném množství jmen všelijakých postav, no na podruhé jsem zažil přímo čtenářskou extázi.

18.02.2024 5 z 5


Věčný manžel Věčný manžel Fjodor Michajlovič Dostojevskij

První dílo, které se mi dostalo do rukou od mistra Dostojevského a okamžitě mě zaimponovalo. Rozhodně to není poslední dílo od zmíněného autora, do kterého se kdy pustím.

18.02.2024 5 z 5


Tajemné vytí Tajemné vytí Maryrose Wood

Moje oblíbená série z mého dětství, mladým i začínajícím čtenářům vřele doporučuji. Je nutné zapojení i vlastní fantazie.

18.02.2024 5 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

(SPOILER) Velmi kvalitně zpracovaná psychologická novela s humoristickými prvky. Imponovala mě autorova hra s jazykem, určité pasáže byly psány až s romanticko - úlisným tónem. Též mě nadchla radikální proměna názorů člověka. Dílo je relevantní i v dnešní době sociálních sítí, kdy jsme až bombardovány různými názory z různých politických spekter.

18.02.2024 4 z 5