Yvetta

Yvetta https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133529/bmid_yvetta-SdI-133529.jpg 4 24 6

Novela z pařížského prostředí autorovy současnosti vypráví příběh stárnoucího boháče, který se dvoří prohnané nevěstce a současně svádí k milostnému dobrodružství a téměř tragickému životnímu činu její nevinnou dceru.

Přidat komentář

shnilaspageta
27.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Nejdříve musím ocenit mistrovskou práci ilustrace díla, tak překrásnou ilustraci jsem tedy neviděl.
No, teď k příběhu, čekal jsem od naturalistického díla přeci jen něco víc, prostoduchost, naivita a následný pokus o sebevraždu mi přišel jako až příliš jemný naturalismus, kor od autora, který se popisu zhýralosti společnosti vážně nebojí. Proto hodnotím dílo 3*.

Ladis777
14.05.2022 4 z 5

Kniha se čte docela dobře, má poměrně spád. Ztráta iluzí, naivity a ideálu stejně jako určitá bezvýchodnost situace je očekávaná a podaná dost surově, i když vlastně i s jistou nadějí.


maryska09
03.03.2021 1 z 5

Naivní dívka udělá laciné gesto, kterým chce spasit matku. Za mě velmi slabý a přitom rozvleklý příběh.

Jass
19.02.2018 4 z 5

V popisech knihy je to tedy perla na perle... Ale je pravda, že vyjádřit esenci této knihy je na to, jak je kratičká poměrně obtížné. (Normálně nesnáším, když někdo vypisuje děj do komentáře, ale kvůli nedostatečnému popisu si dovolím nastínění.) Hlavní hrdinkou je mladá dívka, která je neskutečně naivní, její matka je ale protřelá kurtizána, takže Yvette značně mate své okolí, protože od ní přece jen některé rysy chování pochytila, i když jim vlastně ani sama nerozumí. Má řadu "nápadníků", kterým samozřejmě vůbec nejde o sňatek, což si ale ona neuvědomuje. Vidíme ji očima "Muškáta", jednoho z jejích nápadníků, který ji dle svých slov miluje (i když jejich vztah je poněkud podivný). Jeho pohled je zajímavý především v tom, že je vidět jeho nejistota a ambivalence jeho představ o ní, zkrátka naprosto neví, co si má myslet, takže veškerá interakce většinou vyústí v naprosté nedorozumění...
Ta knížka je svým způsobem vážně krásná, možná proto, že je tak smutná... Řada lidí v ní ten smutek možná ani nevidí, ale ten konec... Ušetřím vás komentáře, bez spoileru bych to asi nezvládla....

Sakulnikov
08.01.2016 4 z 5

Romány dokážou člověku zkazit pohled na svět, ale až do 18 let nepoznat v jaké společnosti se pohybuje? Musela být trochu prostoduchá.

Veve131
19.05.2013 4 z 5

Yvetta je naivní mladá dívka, dcera kurtizány. V knize je popsáno prostředí prostituce. Kniha se mi líbila.