Doktorské povídky

Doktorské povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230569/doktorske-povidky-230569.jpg 4 20 2

"Lékaři, felčaři, pacienti se u Čechova nepohybují ve spleti medicínských problémů, ale jejich konflikty jsou konflikty ryze lidské, stykem s nemocí, se smrti, s neštěstím snad jenom ozřejměnější. Doktor Kirilov v Nepřátelích,doktor Dymov v Neklidné duši, doktor Ragin v Pavilónu č. 6 jsou relativně stejně velké postavy zobrazené z různých úhlů a s různým autorským záměrem ..." Tato slova doslovu provázejí výbor povídek z lékařského prostředí (Venkovští eskulapové, Povahy, Nepřátelé, Chirurgie, U pacientova lože, Nepříjemnost, Trpitelé, Vyšetřovatel, Mnoho papíru, Neklidná duše, Neopatrnost, Noc před přelíčením, Pavilón číslo 6).... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Sobranije sočinenij v 20 tomach


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
03.03.2021 4 z 5

Vyrovnaná sbírka, kvalitou nečekaně víc než tématem. Některé povídky mají jen volnou spojitost s medicínou, zato Čechov vždy ukazuje proměnu názorů a pocitů v psychologické drobnokresbě. Ačkoliv jsou povídky krátké, některé přímo kratičké, jsou většinou pomalé - je čas na popis prostředí, dialogy, jen se tak polehoučku něco mění, až najednou přijde zlom. Místy mi to připomínalo Zweiga, byť ten je vážnější.
I dvoustránkové humoresky jsou povedené, ale víc se mi líbily delší povídky, kde je víc prostoru na nuance a detaily. Nejvíc mě oslovili Nepřátelé, vysoce vyhrocený střet dvou zoufalých, kteří se nemohou pochopit - to by museli místo svého neštěstí na chvíli upřednostnit cizí. Čechov dodává, že i když smutek časem přejde, předpojatost zůstane - ale že je to lidského srdce nehodné.

Vindur
15.04.2020 5 z 5

Jsi medik? A nemáš na lékařské fakultě hodiny literatury? A to je právě taková škoda. Přečti si alespoň některé z těchto povídek. Vždyť ten z nejslavnějších dramatiků a povídkářů byl jen vystudovaný lékař. A když nebudeš mít dost, tak si přečti Zápisky mladého lékaře (Bulgakov).