Robodruh Robodruh komentáře u knih

☰ menu

Za dveřmi tma Za dveřmi tma Anna Bailey

Těžká, ale bohužel stále aktuální témata. Autorka se do nich ve své prvotině pustila neohroženě a hlavně bez servítek. A to je dobře. Někdy se může zdát, že rasismus, homosexualita, domácí násilí nebo komunitní církevní chování jsou medializovány víc, než si zaslouží. Ovšem tato knížka dost přímočaře ukazuje, k čemu může vést nedostatek vzájemné tolerance v jednom obyčejném městečku.
Autorčin styl, který vás udržuje v napětí a nutí číst dál a dál, je velmi chytlavý. Stejně tak oceňuji vykreslení jednotlivých postav a jejich vnitřních pohnutek. Přestože žádná z nich není pozitivní, dokážete s nimi (alespon s některými) cítit. Stejně jako v reálu.

07.01.2024 5 z 5


Štěstí po česku Štěstí po česku Milan Tesař

Tak tohle mě bavilo. Přes moji prvotní skepsi jsem trefným postřehům autora velmi rychle podlehla. Doporučuji. Vtipné podání, které vás ovšem přiměje zamyslet se nad svými zvyklostmi a rituály. Přestože třeba nebudete s některými názory s autorem souhlasit, jako já, nijak vás to od dalšího čtení neodradí. Ano, je to pohled jednoho člověka, ale ten nabízí perspektivu, která vás doteď možná ani nenapadla. Poslouží k vytříbení vašeho vlastního názoru. A to za to rozhodně stojí.

08.10.2023 5 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Vtipné a odpočinkové. Přesně to, co čekáte od formátu blogu. V knižním vydání se tak může stát, že vás to po nějaké chvíli začne trochu nudit, ale je to přece sbírka blogových příspěvků. Takže ideální na kouskované čtení ve chvílích, kdy si potřebujete odfrknout anebo vás potěší neštěstí a trapasy někoho jiného. Navíc někoho, kdo se k nim dokáže s vtipem a upřímnosti přiznat.

01.10.2023 4 z 5


Umění života po japonsku Umění života po japonsku Jo Peters

Oddechová knížka, ze které sálá klid, jemnost, jednoduchost a krása. Už první věty vás donutí zpomalit nebo se dokonce úplně zastavit. Je tu spousta inspirace ať už něco zkusit vyrobit, upravit, naaranžovat nebo nahlédnout z jiného úhlu. A to za to stojí!

29.09.2023 4 z 5


Lepší člověk Lepší člověk Louise Penny

Čtivé, napínavé - opět poctivá detektivka. Přesto ubírám jednu hvězdičku, protože místy mi tentorkát připadal příběh zbytečně natahovaný, zejména ve druhé polovině.

28.08.2023 4 z 5


Se šarmem Pařížanky Se šarmem Pařížanky Ines de La Fressagne

Ano, dá se říct, že knížka je plná klišé. Přesto ji mám ráda a listuju v ní znovu a znovu. Ono není od věci si čas od času připomenout i ona klišé, staré zlaté pravdy a jednoduché tipy. Zejména v téhle malé kotlině, kde jsme příliš mnoho vkusu a citu pro módu nepobrali.
Baví mě i grafické zpracování. Dnes už možná není nijak originální, ale v době, kdy kniha vyšla, ještě poměrně bylo.
Ovšem cenná je pro mě jen první polovina knížky. Druhá, odkazující na konkrétní místa v Paříži jsem využila jen před prvním výletem do Paříže a i tak jsem se bála, jestli budou tipy z knížky vůbec ještě platné. Překvapivě byly :)

18.08.2023 3 z 5


Rytmus roku s Hankou Zemanovou Rytmus roku s Hankou Zemanovou Hana Zemanová

Tuhle knihu mám pořád poruce a čtu ji po celý rok (letos znovu a věřím, že ji takhle budu pročítat každý další rok). Pokaždé si z ní odnesu nějaký nový nápad. Skvělá inspirace jak žít více v souladu s přirozeným ročním cyklem, přírodou i sám se sbou a svojí rodinou.
Jedinou malou výtku mám k obsahové korektuře - některé věci se zbytečně opakují, aniž by na sebe nějak odkazovaly.

18.08.2023 4 z 5


Domek u fjordu Domek u fjordu Wolfgang F. Fischer

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Vracím se k ní pořád dokola pro její úchvatnou atmosféru a krásný popis reálií a života na švédském ostrově. Pohled německého novináře, který život ve Švédsku nově objevuje, je otevřený a vtipný. Živě vás vtáhne do pořádné skandinávské zimy. Připravte si dostatek kafe a teplou deku :)
Dnes už je situace pro přistěhovalce velmi pravděpodobně jiná, poznamenaná velkými emigračními vlnami. Přesto knížka neztrácí své kouzlo.

18.08.2023 5 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Dlouho jsem této knížce odolávala a pustila se do ní se skepsí jen kvůli letošní výzvě a kvůli tomu humbuku kolem posledního filmu. Ale! Od první kapitoly mě příběh naprosto strhl. Vůbec jsem nečekala tak bohatý a zajímavý příběh propracovaný do detailů, skvěle vykreslené postavy a přitom se spádem. Čím víc jsem se blížila ke konci, tím víc jsem si přáala, ať to neskončí :) Už se těším na další díly!

17.08.2023 5 z 5


Mademoiselle Coco a vůně lásky Mademoiselle Coco a vůně lásky Michelle Marly

Trochu zvláštní styl vyprávění, který mi od samého začátku dával pocit, že jde trochu o růžovou knihovnu. Místy mi vadilo opakování popisu emočního rozpoložení Coco, jakoby to člověk nepochopil před pár odstavci. Ale děj a reálie mou pozornost udržely. Čím víc jsem se dozvídala, tím víc jsem dohledávala a ověřovala reálie i z jiných zdrojů a nakonec musím uznat, že autorka odvedla dobrou práci!

17.08.2023 4 z 5


S hlavou v oblacích (pejru) S hlavou v oblacích (pejru) Kateřina Petrusová

Oddechové čtení, místy i vtipné, dobré na vyčištění hlavy, asi jako když si pustíte film pro pamětníky.

17.08.2023 2 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Podle mě je to nejlepší učebnice filozofie, jakou kdo kdy napsal. Jasná struktura, snadno stravitelné vysvětlení, kontext - vše je hezky zasazeno do dané historické doby, navíc je vše rovnou ilustrováno názorně v samotném příběhu, no a navíc ještě ten tajemný a poutavý příběhový obal okolo, který vás u této "učebnice" udrží až do konce. Poprvé jsem ji četla na vysoké, ale od té doby se k ní vracím, teď jsem ji přečetla počtvrté. Je to povznášející a osvěžující čtení, u kterého si ale můžete být jistí, že vám něco dá. V každém věku si z této knížky odnesu nějaké nové "aha!"

17.08.2023 5 z 5


Průsvitné srdce Průsvitné srdce Katja Kallio

Tahle knížka určitě stojí za přečtení. Doba, prostředí i příběh sám jsou tíživé. S hlavní hrdinkou se asi málokdo ztotožní. Přesto je její vykreslení tak poutavé, že prostě musíte číst dál. Jen mi úplně nesedl autorčin styl a místy i zdlouhavost vyprávění.

16.08.2023 4 z 5


Dobrý ročník Dobrý ročník Peter Mayle

Knížky Petera Mayle jsou jeden velký oddych. Jestli máte stres v práci, depresi nebo jste nemocní, určitě po ní sáhněte. Vychlaďte lahev vína, nic nečekejte a uvidíte, že vám po přečtení bude líp.

16.08.2023 4 z 5


Život za život Život za život Maylis de Kerangal

Velmi čtivá kniha na těžké téma. Je skvělé, že ho někdo zpracoval, a to hned pohledem všech zainteresovaných stran.

16.08.2023 5 z 5


Tma Tma Ian Rankin

Opět poctivá deketivka, kde příběh dokreslují mini-příběhy jednotlivých postav. Ani tentokrát nechybí poněkud ponurá skotská atmosféra, pro kterou mám Rankinovy knížky ráda.

16.08.2023 4 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Poslouchala jsem audioknihu a byla z ní tak nadšená, že jsem si ji musela v knihovně následně alespoň pořádně prolistovat a ještě umocnit pozitivní zážitek fyzickým kontaktem s papírem (věřím, že takhle ujetá tady nejsem sama).
Nadchla mě bohatost příběhu, vykreslení jednotlivých postav i styl, jak je knížka napsaná. Oceňuji znalost japonské kultury, literatury i historie, které autorka v knížce dokládá. Anna Cima si na nic nehraje a otevřeně přiznává inspiraci Murakamim. Sympatické, upřímné. Už teď se těším na další knížky!

16.08.2023 5 z 5


Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Trochu mystična, romantiky a historických reálií - ideální koktejl na čtení na dovolenou. Jen nečekejte nic objevného ani žádné zvraty v ději. Vše se odvíjí, jak má :)

16.08.2023 4 z 5


Jinací Jinací Taras Prochasko

Mám ráda lehce absurdní, iluzorní příběhy. Tento je navíc upletený bohatým jazykem a protkaný lehkostí stylu, který dost kontrastuje s nelehkým obsahem. Jen se mi při čtení ztratila (nebo možná mi úplně chyběla) nějaká jasnější nit, která by mě udržela pevněji od začátku do konce.

16.08.2023 4 z 5


Hledání štěstí Hledání štěstí Jane Austen

Tuhle knížku jsem přečetla jen díky čtenářské výzvě. Nidky jsem nebyla fanouške Jane Austenové. Ale musím uznat, že mě příjemně překvapil jeji břitký styl a smysl pro humor.

16.08.2023 4 z 5