Štěstí po česku

Štěstí po česku https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517983/bmid_stesti-po-cesku-lxc-517983.jpeg 4 23 4

Jak vypadá české hygge a kde všude nacházíme radost? Odpovědi se skrývají v tom, co milujeme. Houbaříme, pejskaříme, grilujeme, luštíme a děláme mnoho dalších věcí, nad kterými občas jiní ohrnují nos. Známý novinář Milan Tesař napsal čtyřicet dva láskavých fejetonů o tom, co nás hladí nejen na duši, a oblíbený ilustrátor Marek Douša k nim nakreslil trefné obrázky. Protože smyslem života je být šťastný. Bez ohledu na to, jestli někdo ohrnuje nos nad zavařováním okurek nebo našimi ponožkami v sandálech.... celý text

Přidat komentář

Robodruh
08.10.2023 5 z 5

Tak tohle mě bavilo. Přes moji prvotní skepsi jsem trefným postřehům autora velmi rychle podlehla. Doporučuji. Vtipné podání, které vás ovšem přiměje zamyslet se nad svými zvyklostmi a rituály. Přestože třeba nebudete s některými názory s autorem souhlasit, jako já, nijak vás to od dalšího čtení neodradí. Ano, je to pohled jednoho člověka, ale ten nabízí perspektivu, která vás doteď možná ani nenapadla. Poslouží k vytříbení vašeho vlastního názoru. A to za to rozhodně stojí.

xxtom
24.09.2023 5 z 5

Kniha příjemně krátkých, ale velmi výstižných vtipných zamyšlení nad námi, Čechy, a nad typickými českými vlastnostmi, umy a tradicemi.


Kristy.Seb
22.08.2023 4 z 5

Štěstí není muška jenom zlatá, ani se nedá koupit, je to obyčejná chvíle.

Slivovice je důkazem toho, že lze z přírody získat cosi krystalického, laboratorně čistého, esenciálního, prostě doopravdy podstatného.

Táborák není oheň. Táborák je děj. Děj, který se nedá vyprávět a kterého je plná noc.

Buď vlidny, protože každý, koho potkáš, bojuje svůj velký zápas.

Kniha se velmi příjemné četla.

magnolia
25.06.2023 5 z 5

Mám tu čest být první a musím tuto knížku pochválit a doporučit, protože je vtipná a laskavá (a o to jde, jak se dočtete v jejím závěru). Kulturního Milana Tesaře jsem měla ráda v Reflexu, jeho rozhovory byly vedeny vždy příjemně a jeden jeho fejeton jsem si - pro radost - umístila na jednu ze svých soukromých nástěnek. Taková nenápadná knížečka a co všechno se do ní vejde - postřehy o nás - lidech, naše české "specialitky", autorovy vzpomínky (ty se mi líbily tak moc, že bych si jich dala celou další knihu) a různé odkazy a zajímavosti. Někdy mi čtení přivodilo mírné námitky nebo otázky, ale většinou jsem se usmívala, souzněla a přidávala si svoje vlastní, často pamětnické prožitky. Je to moc dobrý nápad, taková knížka o radostech českých, a k tomu ještě tak hezky napsaná (zamrzí pár špatných písmenek - přitom tolik dohlížejících osob, jak se dočteme v tiráži!). Ilustrace pobaví - prostě Douša. Lepší knížku na právě uplynulý víkend jsem si nemohla vybrat. A miluji film Kulový blesk, díky za jeho připomínání vždy a všude.