Renushka Renushka komentáře u knih

☰ menu

Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Typický výplňkový díl. Moc se toho tam nedělo a Alina s Malem jsou jedna z nejhorších zamilovaných dvojic, o kterých jsem kdy četla, aneb "Ucukla jsi! Já líbal dost holek na to, abych věděl, co to znamená." Zato Nikolaj byl naprosto perfektní a moc mě bavil.

06.06.2021 3 z 5


Hraběnka Cagliostrová Hraběnka Cagliostrová Maurice Leblanc

Zvraty v ději a jednání postav byly tak rychlé, že jsem měla občas pocit, že tam snad chybí stránka, a Lupin je zde dost mladý a ztřeštěný. Jinak se mi to líbilo.

31.05.2021 3 z 5


Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Mám pocit, jako by byla o mně. Naprosto parádní kniha!

16.04.2021 5 z 5


Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

Takové Stmívání říznuté příručkou pro milovníky vína. Jen hloupoučkou obyčejnou dívku nahradila hloupoučká čarodějnice.

07.04.2021 3 z 5


Poirot a já Poirot a já David Suchet

"Nechtěl jsem, aby byl můj Poirot karikaturou, někým vymyšleným ve filmovém nebo televizním studiu. Chtěl jsem, aby byl stejně opravdový jako v knihách, tak opravdový, jak jen ho budu schopen zahrát." (str. 25)
A to se mu opravdu povedlo. Suchet je jediný naprosto dokonalý Poirot.
Na rozdíl od postavy je ale tato kniha spíše průměrná. Obsahuje řadu zajímavých pasáží, např. o jeho pojetí Poirota, ty jsou ale střídány dlouhými výčty dílů a kdo v nich hrál, režíroval je apod.

01.03.2021 3 z 5


Praskliny Praskliny Klára Vlasáková

Silně depresivní kniha o vyhořelých lidech propadajících se do úzkosti, kteří nevědí co se životem a nedokážou se ze svého stavu vymanit. Všechny postavy si byly podobné a u všech mi bylo v podstatě jedno, jak to s nimi dopadne.

24.09.2020 3 z 5


Není úniku Není úniku Cara Hunter

Třetí kniha od Cary Hunter a opět napínavá od začátku do konce. Stejně jako minulé díly je velmi čtivá a sympatickému inspektoru Fawleymu opravdu fandím, snad se konečně dočká štěstí.

31.05.2020 5 z 5


Advent Advent Jarmila Glazarová

Velmi silný příběh i hlavní hrdinka, které jsem držela palce, aby nakonec prožila aspoň trochu štěstí. Příběh je rámován hledáním syna, o kterého se Františka bojí, prolíná se přítomnost s minulostí, v knize je použito valašské nářečí.

20.04.2020 5 z 5


Mansfieldské panství Mansfieldské panství Jane Austen

Ufňukaná Fanny byla vždy mou nejméně oblíbenou autorčinou hrdinkou, ale začínám jí přicházet na chuť. I když je to podle mě nejslabší román Austenové a postrádám tu její vtip a ironii, přečetla jsem ho jedním dechem a prostě jsem Fanny přála, aby její vyvolený poznal, jaký v ní má poklad.

06.04.2020 4 z 5


Ustláno na růžích a pod nebesy Ustláno na růžích a pod nebesy Jindřiška Smetanová

Četla jsem tuto knihu už poněkolikáté a je stále úžasná. Autorka s vtipem a bohatou představivostí líčí své soužití s manželem a především život na Malé Straně, všímá si lidí a všedních i neobvyklých událostí. Pobavil mě příběh kominíka, který vyděsil kamnáře, i vyslance, který prohrál svůj boj se sedmikráskami, a řada dalších.

28.02.2020 5 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Konečně, myslela jsem, že to snad nedočtu. Námět byl zajímavý, ale zpracování pokulhávalo, příběh se vlekl, stačilo by, kdyby kniha byla tak poloviční.

12.02.2020 3 z 5


Sněhová sestřička Sněhová sestřička Maja Lunde

Nádherné ilustrace a dojemný příběh o vyrovnávání se se smrtí v rodině, ale také o kouzlu Vánoc a síle přátelství.

02.02.2020 5 z 5


Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Na rozdíl od jiných autorových knih mě tato nenadchla. Nápad se mi sice líbil, ale když jsem četla, jako by mi to vůbec nedávalo smysl. Souhlasím s Mirin1349, také jsem při čtení po chvíli ani nevěděla, co jsem četla.

24.01.2020 3 z 5


Kdo pohne osudem Kdo pohne osudem Jane Stubbs

Kniha se četla docela dobře, měla spád, ale vzhledem k ději Jany Eyrové jsem se nemohla zbavit dojmu, že to není správně, že tak to prostě nebylo. Pan Rochester je zde vylíčen jako pořádný bídák a jeho žena jako nevinná oběť.

19.01.2020 4 z 5


Sirotek z Highbury Sirotek z Highbury Joan Aiken

Dalo se to číst, ale protože se kniha prezentuje jako pokračování Emmy, byla jsem dost zklamaná. Prostě tomu chybí vtip a ironie Jane Austenové. Navíc bych to ani nenazvala volným pokračováním, protože velká část Emmě předchází.

12.01.2020 3 z 5


Na ostřích čepelí Na ostřích čepelí Miroslav Žamboch

Koniáš byl pro mě kdysi objev roku a jen doufám, že se dočkáme další knihy s ním.

03.01.2020 5 z 5


O černém beránku a bílém vlkovi O černém beránku a bílém vlkovi Bernard Clavel

Tuhle knihu jsem jako malá milovala.

03.01.2020 5 z 5


Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

Kniha místy až paroduje tehdy oblíbené gotické romány, na druhou stranu románovou tvorbu celkově obhajuje jako vyšší umění. Nechybí kritika mravů a zvyklostí střední až vyšší třídy a lehce ironický humor. Hrdinka je mladičká a naivní, obdařená bujnou fantazií, ale také zdravým rozumem a pan Tilney se téměř vyrovná panu Darcymu.

02.01.2020 5 z 5


Skutečné životy hrdinů Skutečné životy hrdinů Nicolas Carreau

Parádní přebal - jednoduchý, ale výstižný. :-)

27.12.2019 3 z 5


Chaloupka strýčka Toma I. Chaloupka strýčka Toma I. Harriet Beecher Stowe

Kdybych mohla dát šest hvězdiček, tak je dám, Chaloupka strýčka Toma byla prostě vynikající.

23.12.2019 5 z 5