Advent přehled

Jarmila Glazarová

Baladický příběh se odehrává na samotě v beskydských horách. Svobodná matka Františka Plesníková (otec jejího syna byl zabit padajícím stromem při kácení) se provdá za mnohem staršího vdovce Podešvu. Nejprve k němu cítí velkou vděčnost, že ji vytrhl z chudoby a učinil svou ženou, ale brzo se dostaví rozčarování...... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Advent" od Jarmily Glazarové zaujala čtenáře svým silným a emotivním příběhem. Děj se odehrává v drsném prostředí Beskyd a zachycuje těžký život žen v minulosti. Hlavní postava Františka prochází mnoha útrapami, včetně ponižování a těžké práce. Čtenáři oceňují autorčin styl, který kombinuje lyrické prvky s realistickým zobrazením doby. I přes náročné nářečí se příběh ukazuje jako poutavý a silný zážitek, který vyvolává hluboké emoce a zamyšlení nad postavením žen v minulosti. Kniha je považována za klenot české literatury a doporučována širokým publikem. Více v komentářích.

Komu by se kniha Advent mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají rádi silné ženské postavy
  • Milovníci historických románů
  • Fanoušci české literatury a klasiky
  • Čtenáři hledající emotivní příběhy
  • Ti, kdo ocení lyrické prvky v próze

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Advent. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

FL0
26.11.2025

Snad nejlepší kniha, kterou jsem kdy četl. Děj má rychlý spád, některé pasáže se opakují, což je nicméně v tomto případě žádoucí, protože to znázorňuje zoufalství matky, která hledá svého syna, která si uvědomila, v jakých podmínkách musela přežívat, a která se definitivně rozhodla změnit svůj život za každou cenu. Vždy když si čtenář myslí, že už se situace nemůže zhoršit, tak se zhorší. Mistrovské dílo.

všech 78 komentářů

Související novinky - Advent (0)

Zfilmováno

Advent (1956)

Kniha Advent v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně234x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi