Praskliny přehled

Praskliny https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435045/bmid_praskliny-6ii-435045.jpg 3 247 247

Když se na Zem snese malý kulovitý útvar, není člověka, v němž by tento jev nevzbudil očekávání. Koule sice levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a je podivuhodně rezistentní vůči jakýmkoli pokusům o její přesun či zničení, ale jinak z ní nic nevychází. Nikomu a ničemu neškodí, ale ani neprospívá. Lidé, vyhladovělí po mystice, si začnou její přítomnost vysvětlovat různými způsoby a ve společnosti se najednou cosi pohne – a pak už dlouho potlačované frustrace, neurózy, vyčerpání, ale i problémy s klimatem nelze dále ignorovat...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Praskliny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (67)

Lenndy
05.02.2024 2 z 5

Jako ani nevím co mě donutilo knihu dočíst.Nějak jsem asi chtěla vědět co se z toho vyklube.Každopádně nebude to moje oblíbená četba.Asi jsem to nějak celý nepochopila.

V_M
05.02.2024 5 z 5

Čerstvý a suverénní hlas nejnovější české prózy. Román Praskliny je mnohdy až mrazivě dystopické dílo, jakkoli vlastně – a to je na tom asi nejmrazivější – často ani nejde o dystopii, jakési sci-fi o budoucnu, nýbrž o fenomény, které už tu s námi jsou. Možná ne tak plošně a vyhraněně, ale v těchto ohledech se jedná bezmála o realistickou prózu ze současnosti. Celé se to nese v duchu napjaté, nervní nejistoty, letargie plné marnosti a očekávání, jehož jádrem je podvědomí velikého klamu. Próza tísnivá jako prožitek uzavření, uvězněnosti v kouli, kdy se nejsme schopni zmátořit k rozhodnému úderu (jež by vytvořil jednu, dvě, tři praskliny), a tedy úniku.

Má sice své potíže: narativně je to trochu rozklížené, místy připomíná spíše sled epizod, ba výjevů, provázaných mezi sebou poněkud násilně, než sevřeně komponovaný prozaický útvar. Některé motivy (pocity, ideje, obrazy) by mohly být promyšleny a rozpracovány důkladněji, takhle to až příliš zavání črtou, jež má nakročeno k analytičnosti, leč nedotáhne to k ní. Nicméně jako celek je to zdařilé, čtivé a plodně zneklidňující.


jiri77
07.01.2024 4 z 5

Knihu jsem si nějak nadělil k vánocům a nečekal jsem ,že to bude takové depresivní čtení. Opravdu to není žádné veselé čtení, autorka nám dává nahlédnout do stavu dnešního světa pomoci sci-fi. Postavy nevidí žádnou budoucnost, jí na vše prášky, hodně spí ,ztrácejí smysl života a další depresivní stavy. Celkově mě kniha bavila ,ale na druhou stranu je hodně těžká na pochopení, určitě to nebude čtení pro každého.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Mateřská láska je nejstrašnější ze všech citů...

04.05.2023


Knižní novinky (22. týden)

25.05.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Praskliny v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených310x
ve Čtenářské výzvě40x
v Doporučených11x
v Knihotéce105x
v Chystám se číst218x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech6x