Těla přehled
Klára Vlasáková
Matky a dcery. Jejich těla, jejich pouto, jejich rozepře, jejich strachy. Ovdovělá šedesátnice Marie, která žije v nájmu a přivydělává si hlídáním dětí, vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně. Róza se připravuje na vlastní mateřskou roli a zároveň objevuje, že svým blízkým porozumíme teprve tehdy, když o nich začneme vyprávět.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Těla. Přihlašte se a napište ho.

Kniha to byla zajímavá. Zase trochu něco jiného, než obvykle čtu. Téma mi přišlo úzkostné, vztah matky a dcery však určitě stojí za zamyšlení. Přesto jsem některé pasáže moc nepochopila, přišly mi i mírně zbytečné, jiné zase až nepříjemné. Koneckonců má ale autorka pěknou češtinu a knížka je čtivá a určitě nad ní ještě chvíli budu filozofovat.

Audiokniha.Nelehké ale pravdivé čtení.Nevím jestli bych to v písemné podobě nevzdala.Úplně mi nesedl konec.
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)
01.09.2023
10 nejprodávanějších knih (28. týden)
19.07.2023
6 knih ze Čtenářského klubu knihkupectví Martinus.cz
15.06.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Nejde přece jen tak zmizet a necítit odpovědnost za ty, co tu zůstanou.“
„Když spolu pár žije celé dekády, prorostou jeden druhým natolik, že přestává být jisté,kde končí jeden a začíná druhý. Jakmile toto sepětí přeruší smrt, není tomu zbylému nějakou dobu jasné, co přesně z něj zbylo.“
„Svou přítomností totiž neustále připomínala těm, co na tom byli lépe než ona, okraje jejich blahobytu. Nikdo z nich nechtěl slyšet, že nějaká taková hranice vůbec existuje, že to uspokojivé narůstání hojnosti může jednoho dne ustat, a že ať se zatřese světem jakkoli, vždycky bude mít své dno.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (2)
2023 -
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování veřejnosti)
2023 -
Kniha roku Deníku N
(Beletrie - hlasování odborné poroty)
Kniha Těla v seznamech
v Mé knihovně | 145x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2023 | ![]() |
2020 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
Těla. V dnešní době obzvlášť kontroverzní téma, jsou nastavené ideály krásy a odlišnosti se neodpouštějí.
Marii je přes 60 let a cítí se stará, opuštěná, zbytečná, nehezká. Její vztah s dcerou je plný nepochopení, boje a velké snahy o zavděčení se. Marie se chce cítit užitečná. Jenže koho v dnešní době zajímají staří lidé?
Silné téma o tom, jak se staří lidé mohou cítit ve svém těle a ve společnosti. Kniha je velmi čtivá, téma zraňující, jen mi vadil otevřený konec.