Profesorskey Profesorskey komentáře u knih

☰ menu

Muž s podivnou minulostí Muž s podivnou minulostí Ken Follett

Zatím nejslabší Follettovina, která se mi dostala do rukou. Neznamená to, že by to bylo špatné čtení. Příběh je vleklý, ze začátku nezáživný, s několika zvraty, a jednoznačně ho zachraňuje spisovatelova schopnost popisovat reálie, společnost a prostředí Anglie před 1. světovou válkou. Ale i tak mi to na Ken Folletta přijde jako něco, co napsal během měsíce. Raději tedy Kavky, nebo Sněžnou slepotu.

28.04.2024 2 z 5


Děti času Děti času Adrian Tchaikovsky (p)

Takový vesmírný příběh lidské povahy. Jeden člověk je chytrý, ale civilizace je zlá, hloupá, ničivá a táhne si své problémy s sebou. Možná jsme prostě jen předurčení k tomu, abychom dělali stále stejné chyby dokola.

Na druhé straně tu máme terraformovanou planetu, na které se s dopomocí viru vytváří nová civilizace z třídy pavoukovců. Je to čistá náhoda a možná i pochybení (nedopatření) těch dávných vědců, ale i tak si příroda najde cestu.

Za mě osobně jedno velké překvapení. Knihu jsem přelouskal za týden a užil jsem si každou její stránku. Vývoj civilizace pavoukovců je skvělý, myšlenky v knize dotažené do konce. Za mě tedy překvapení tohoto roku.

27.04.2024 4 z 5


V mrtvé zóně V mrtvé zóně Jakub Mařík

Je to stále fajn odpočinkové čtení, ve kterém se prokousáváme k meritu věci. Svižná akce propojená lehkou retrospektivou, která vysvětluje vnitřní pohnutky některých hlavních postav a která není ke škodě. Některé části knihy se ale podivně vlečou. Určitě stojí za přečtení už jen kvůli tomu, že je to začátek konce UTSS Salamis série. Stále zaujme, pobaví, udrží, ale už je to takové trochu přes kopírák. 50 %

20.04.2024 3 z 5


Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů George R. R. Martin

"Když pohladíte trpaslíka, prý to přináší štěstí. Představte si, kolik štěstí by vám přineslo, kdybyste trpaslíkovi vykouřili..."

No prostě kniha citátů Tyriona. Nic víc, nic míň. Už nějak přivykám tomu, že existují knížky, které parazitují na úspěchu jiných děl. Peníze hýbou i knižním světem. Popravdě ale tohle je lepší než "Hra o trůny ve světě podnikání". Co přijde příště "Hra o postel - kamasutra z Hry o trůny", ve které se bude popisovat styk sourozenců jako supr věc?

Toto dílko je nicméně celkem zábavné, protože Tyrion je jedna z nejzajímavějších postav ve Hře.

07.04.2024 2 z 5


V Krvavém pásu V Krvavém pásu Jakub Mařík

Je to rychlé, svižné, akční, odpočinkové, vlastně dobré. Je to znovu takové, že by se to dalo zfilmovat jako celovečerák Startreku. Tak proč to hodnocení? Protože to není tak dobré jako první dva díly. Opravdu mám pocit, že se to kvalitou ani vzdáleně nepřibližuje prvním dílům - nebo mi to jen přijde, protože jsem Maříkem již přesycen? Nevím. Ale když máte za sebou první dva díly, určitě se vrhněte i do tohoto. Teď si dám kávu a vrhnu se na Mrtvou zónu.

Cením: Snahu o diplomatickou linku, dvě kapitoly ze strany korzárů.
Necením: Rychlý přesun od diplomacie k řezničině (je to škoda).

06.04.2024 3 z 5


Úvod do klínového písma a babylónštiny Úvod do klínového písma a babylónštiny Vladimír Souček

Knížečka si v úvodu bere nemalý cíl - aby čtenář získal povědomí o klínovém písmu a o úskalích spojených s jeho překladem. A ten splňuje na výbornou.

Já osobně nejsem vášnivým klínopiscem ani jazykářem (Bůh chraň), spíše jsem jen člověkem, který se rád nimrá v různých věcech. Klínové písmo bylo prvním způsobem, jak zapsat a předat informaci tak, aby zůstala stálou po delší dobu. Díky písmu bylo možné uschovat, předávat a budovat inteligenci a potažmo celou civilizaci. Bez něj by to bylo nemožné.

Kniha představuje jak vývoj, tak i přesun od "obrazové" formy písma do "slabičné", popisuje (na můj vkus až příliš odborně) různé vývoje, singuláry, plurály a další "ály" a "nanty" a "tivy" a poté se věnuje překladům vybraných textů z Chammurapiho zákonů k mýtům o Atrahasisovi a Etanovi. Vše kupodivu velmi věcně, pochopitelně (upozorňuji i pro jazykového laika), a zajímavě.

31.01.2024 5 z 5


V ledovém sevření V ledovém sevření Jakub Mařík

Kvalitní pokračování dobře načaté série. Mně osobně se líbilo o trochu méně než první díl. Akce je tu přehršel, protivníci svou animální bestialitou nenudí, děj je překvapivý a nemůžu se dočkat dalšího dílu.

Na druhou stranu se mi nedařilo začíst se do vnějších ledových lokací a děje na nich. Také mi trochu vadila určitá nelogičnost: Proč je napadlo až po takové době vytáhnout do hangáru stíhače s kulomety? Proč nepočítali s mimozemským životem, když už bylo osídleno tolik planet? A proč proboha je možné dostat se do nejstřeženější místnosti, do které má povolení vstupu jen pár vyvolených, kolem kabelů?

Ale to jsou jen mé nepodstatné výbrebty. Kniha neskutečně bavila, četla se sama a splnila svůj účel. Jak jsem již psal - na třetí díl se těším.

30.01.2024 4 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

K Malému princovi jsem se poprvé dostal ve 34 letech. Samozřejmě jsem ho znal, ale k četbě jsem se odhodlal až nyní. Takže hodím jen názor toho čtenáře dospěláka, který je tak trochu lampář, tak trochu opilec, tak trochu počtář a tak trochu lenoch se vzrostlými stromy. Život dospěláka je v mnoha ohledech tragédie. Necháváme problémy vyhnít do takové velikosti, že s nimi již nic nezmůžeme. Přes čísla, za kterými se honíme, ztrácíme to, na čem záleží nejvíce. A tak dál... a tak dál. Bla bla bla.

Osobně si myslím, že kniha je hodně přeceňována, ač není špatná. Popisuje absurditu dospěláckého života docela neotřelou formou. A obsahuje určitou moudrost, kterou by měl mít každý dospělák již zažitou.

"Jsi zodpovědný za to, co k sobě připoutáš."

22.01.2024 3 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Když se člen rodiny, na kterém stojí veškeré blaho, stane něčím zbytečným, hnusným, přitěžujícím... Kolik takových brouků je odklízeno z očí rodin, kolik je přehlíženo, hanobeno, týráno nezájmem?

Pro mě osobně velmi silný příběh, jelikož jsem pár brouků znal a znám. Umírají samotní, ztrápení a křehcí, nevážící skoro nic. U rakví poté pár slz, které umně zakrývají spadnuvší kámen ze srdce společně s roky nezájmu. A možná i špetku výčitek, které odezní stejně rychle, jak přijdou.

21.01.2024 5 z 5


Snílci Snílci Karen Thompson Walker

Tak tohle byl takový covidový Dekameron. Sledují se zde příhody lidí u spací nemoci. Do poloviny jsem si vývoj šíření nemoci a vlastně i ty životní osudy docela užíval, a když přišlo to velké zjištění týkající se těch popsaných životních osudů, nebyl jsem překvapený, protože jsem s tím tak nějak počítal. Každý z těch životních osudů byl nakonec ukončen, a vážně to nebylo špatné. Jen to zakončení mi přišlo takové ustřižené.

19.01.2024 2 z 5


Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Je to vlastně velmi jednoduché válečné sci-fi, které jakoby ze zadku vypadlo scénáristovi StarTreku při snaze vymyslet celovečerní film, ve kterém bude zahrnuta záhada na palubě, trocha toho krimi, množství mezilidských vztahů a to celé na pozadí velkého souboje s neznámým nepřítelem a jeho záhadná taktika obsazování lodí. Všechno už tu tak nějak bylo, ale i tak je tohle autorsky zpracováno velmi hezky. Jak se koukám, další díly série jsou hodnoceny také dobře. Objednávám v knihovně a jdu si pro ně...

13.01.2024 4 z 5


Vox Vox Christina Dalcher

Tato kniha mě uchvátila svým vzhledem a názvem v regálu knihovny mezi stovkami jiných - takový malý knižní halo efekt. A nejsem zklamán. Vlastně mě už dlouho nic tak nápadem nenadchlo jako tohle dílo. Chápu, že je to podobné "příběhu služebnice" (což tu padlo několikrát a je to i dvakrát zmíněno na přebalu), ale jelikož jsem ho nečetl, tak nemám s čím srovnat.

Do kladů patří hezky rozpracovaná hlavní postava. Pro mě to byl krásný výlet do nitra ženské duše. Další kladná věc je ten supr nápad omezení řeči a propracování dopadů na společnost. Jsem rád, že autorka zabředla do různorodých sfér makroprostředí, počínaje filozofií, náboženstvím, přes lingvistiku, po ekonomii. Dalším kladem jsou kratičké kapitoly, které se čtou samy.

Jako jeden jediný zápor, který vzal tu pátou hvězdičku, je zakončení, které mi přišlo jako sešité horkou jehlou. Bylo to takové rychlé, špatně vysvětlené, bez zpracování dopadů a následujících procesů.

Obecně ale hodnotím jako velmi povedené dílo. "K tomu, aby vyhrálo zlo, stačí jen mlčet."

08.01.2024 4 z 5


Královna Královna Steve Perry

Jako oddechovka před a po náročnější četbě toto dílko funguje. Jedná se o hard-sci-fi řežbu, ve které je hromada plochých postav a nedostatečně popsaných lokalit bez použití náročnějšího a vzletnějšího jazyka, zároveň celá dějová linka a vyústění je poněkud... hloupá? Abyste chápali, jsem velkým fanouškem vetřelců, a nikdy jsem je nepokládal za vyloženě hloupé. No celou touto trilogií se táhne myšlenka, že jsou to prostě "brouci", kterých se zbavíte kulkou se slovy "táhni do hajzlu", a kteří jsou prostě tupí (proto oceňuji telepatickou schopnost vetřelčí královny). A tuto tupost prostě nedokážu překousnout. Není to nic, k čemu bych se vrátil, prostě svou práci to udělalo a teď jdu na něco složitějšího.

04.01.2024 1 z 5


Ňadro Ňadro Philip Roth

Docela blbost, která mě ale přivedla k malému zamyšlení. Nežijí masy lidí dobrovolně svůj život "prsa"? Nezabíjíme čas bezcílnou aktivitou, která poskytuje chvilkovou rozkoš nevedoucí k uspokojení? A neničíme svůj potenciál, který máme v rukou, do té míry, jako bychom ty ruce neměli? Neoddáváme se sexu, který nedosahuje té fáze úchylnosti, kterou potřebujeme, ale o kterou si nedokážeme říci? Neuznáváme a nesoudíme lidi ve svém okolí absolutně špatně? Nejsou ty největší pilíře morality, které známe, jen masky zastírající stejné bestie a posměcháčky, kterými jsou i ostatní a my samotní?

Moje první kniha roku 2024 a určitě poslední od pana Philipa Rotha. Nějak nesedlo, jako čtenář jsem tam složitě hledal věci, které nevím, jestli tam byly. A vlastně nevím, co tím chtěl autor říci.

01.01.2024 1 z 5


Nekropole Nekropole Boris Pahor

Promiňte, ale nemohu hodnotit hvězdami, přijde mi to nemístné. Nečekejte žádný koncentrační brak, tohle je vážně něco jiného. Je to silnější, depresivnější, popisnější, překvapivější a bolestivější než všechno, co bylo o koncentračních táborech sepsáno. Pan Pahor, ať odpočívá v pokoji, klade ve vzpomínkách ty správné otázky. Svým výborným slohem popisuje absolutní marnost časů v táboře a při přesunech. A já tímto dílem končím s tématikou koncentračních táborů.

28.12.2023


Minutemani / Hedvábný přízrak Minutemani / Hedvábný přízrak Darwyn Cooke

Jednoznačně nejlepší díl z "Před strážců". Kvalitou následovaný třetím dílem se Sůvou a Dr. Manhattanem. Minutemani mají jednodušší styl kresby, ale tnou do živého a berou si přitom na paškál homosexualitu, pedofilii, zvrhlost a skrývanou minulost členů slavného týmu. Díky tomu jsou plnohodnotným prequelem ke Strážcům a dílem, které stojí za přečtení. Hedvábný přízrak je na druhou stranu příjemná jednohubka o mladé holce, její první lásce, vztahu s matkou a osamostatnění. Celkově hodnotím velmi dobře. Pokud se vám líbili Strážci, tak tohle dílko si také zaslouží vaši pozornost.

27.10.2023 4 z 5


Stanice hrůzy Stanice hrůzy Steve Perry

Rozhodně lepší než první díl, ale... ALE... Vetřelci jsou tu jen loutky bez duše, které sprovodíte ze světa jednou kulkou a se slovy "táhni do hajzlu". Kde jsou ty potvůrky schovávající se ve stínech, v šachtách, čekající na svůj okamžik? A kde je ta "stanice hrůzy"?

Nicméně jsme dostali alespoň solidní přímočarou military sci-fi se zelenými mozky, která vlastně neurazí, ale ani nějak extra nenadchne.

26.10.2023 3 z 5


První ranní vlnobití První ranní vlnobití Tereza Lehečka Klenorová

Takové ne nepříjemné ranní povzdechnutí ženy nad životem a láskou, nad tím co bylo, co je a co bude. Asi. U některých básní jsem se upřímně usmál. Některé mě zarazily svou pravdou. Jiné mě nechaly chladným. A ty ostatní jsem nepochopil.

25.10.2023 2 z 5


Nanits Chronicles Nanits Chronicles Michael Petrus

Mám radost, že tohle dílko vzniklo v našich luzích a hájích. Kresba je absolutně suprová. Za tu dávám plný počet bodů. Svět je představen a popsán také velmi povedeně (a to hned třikrát). Ale obsahová stránka děje, to je úplně jiná...

V knize jsou tři příběhové - časové - linie. První mě absolutně nadchla, rychlé představení světa, uvedení do dění a bum - akce. Hltal jsem stránky, všeho tam bylo dost, děj skvělý, člověk se těší na vyústění a v nejlepším přišlo intermezzo. Návrat do období temna, do období vrcholného úpadku civilizace. A do příběhu vendety. A když se měl strhnout ten největší boj, přišla bez závěru třetí časová linka z předaleké budoucnosti, která je sužována překupníky, gangy a zkorumpovanými poldy, která je navíc zase poháněna jednoduchou pomstou. Tato časová linka byla jako jediná dokončená natolik, že ten otevřený konec beru. Ale mít v knize tři otevřené konce, z nichž jen jeden je dostatečně ukončený, je pro mě jako čtenáře vážně otravné... chápu, že je to první díl, a chápu, že se tu vytváří série a že to bude dovysvětleno v dalších dílech, ale tahle knížka byla vytvořena proto, aby si čtenář koupil další díl, nebo tak mi to alespoň přijde.

22.10.2023 2 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Klasika detektivního žánru obalená do lehkého temna. Musím ocenit jazyk, kterým je kniha psána, jelikož se jedná o něco, co od dnešních autorů do ruky nedostaneme. Jazyk to je pestrý, malebně popisný a starý, ale ne natolik, aby učinil četbu nepříjemnou. Ač chápu, že některým nemusí vyhovovat. Druhým plusem knihy je prostředí, které mi připomnělo čas strávený ve Skotských Highlands. Déšť, mlha a mokřady tak v mé paměti ožily o něco silněji, než bych byl býval čekal, a proto také to dobré hodnocení.

K samotnému příběhu, který byl již několikrát zfilmován, mohu říci jen to, že se jedná o Sherlockovskou klasiku. Je to prostře machr. Ale nepřináší nic, z čeho by si člověk sedl na zadek - což je možná způsobeno zfilmováním, které mám nejspíše stále někde v zadních částech mysli, jelikož jsem velké množství vyústění předvídal.

20.10.2023 4 z 5