Úvod do klínového písma a babylónštiny

Úvod do klínového písma a babylónštiny https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140569/uvod-do-klinoveho-pisma-a-babylonstiny-140569.jpg 5 3 1

Příručka o vývoji klínového písma a o základech babylónštiny má podat čtenáři první a základní informace o úskalích, které dodnes představuje studium klínopisných památek, a seznámit ho s obtížemi, jež musili překlenout písaři sumerští, babylónští a chetitští. Učebnice má dvě části. První se zaměřuje na otázky vývoje a především systému klínového písma. Ve druhé části je položen důraz na úvod do četby ukázek starobabylónských textů (např. Chammurapiho zákony) a tím i na výklady o babylónštině.... celý text

Přidat komentář

Profesorskey
31.01.2024 5 z 5

Knížečka si v úvodu bere nemalý cíl - aby čtenář získal povědomí o klínovém písmu a o úskalích spojených s jeho překladem. A ten splňuje na výbornou.

Já osobně nejsem vášnivým klínopiscem ani jazykářem (Bůh chraň), spíše jsem jen člověkem, který se rád nimrá v různých věcech. Klínové písmo bylo prvním způsobem, jak zapsat a předat informaci tak, aby zůstala stálou po delší dobu. Díky písmu bylo možné uschovat, předávat a budovat inteligenci a potažmo celou civilizaci. Bez něj by to bylo nemožné.

Kniha představuje jak vývoj, tak i přesun od "obrazové" formy písma do "slabičné", popisuje (na můj vkus až příliš odborně) různé vývoje, singuláry, plurály a další "ály" a "nanty" a "tivy" a poté se věnuje překladům vybraných textů z Chammurapiho zákonů k mýtům o Atrahasisovi a Etanovi. Vše kupodivu velmi věcně, pochopitelně (upozorňuji i pro jazykového laika), a zajímavě.