V mrtvé zóně

V mrtvé zóně https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513354/bmid_v-mrtve-zone-PRV-513354.jpg 4 132 31

UTSS Salamis série

< 4. díl >

V MRTVÉ ZÓNĚ ODHALÍ LIDSTVO ŠOKUJÍCÍ TAJEMSTVÍ NELÍTOSTNÝCH KORZÁRŮ… Povstání na Novém Lagosu – nejkrvavější koloniální konflikt v novodobých dějinách, který neustal ani během války s Korzáry – dospěje ke svému konci, jeho vůdci generálu Taiwovi se však podaří uniknout. Povstalecká nákladní loď troufalým manévrem prorazí blokádu planety a skočí pryč ze soustavy, jen aby se z hyperprostoru vynořila v senzorovém dosahu UTSS Salamis. Následné pronásledování zavede Salamis daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, kde v prázdnotě mezi hvězdami nalezne staré bojiště, na kterém se před třinácti lety měla rozhodnout válka mezi Sépiany a Korzáry. Když se na něm povstalci ukryjí, Salamis při jejich hledání narazí na nečekaný poklad. Na bojišti se mezi desítkami vraků možná skrývá první sépianské plavidlo, které kdy potkalo Korzáry, a v něm také odpověď na nejpalčivější otázky celé války: Kdo jsou Korzáři? Odkud pocházejí? A proč rozpoutali hned dvě mezihvězdné války? Zničené lodě však své tajemství nevydají zadarmo a v mrtvé zóně se brzy bude znovu umírat.... celý text

Přidat komentář

Sklenička
včera 4 z 5

(SPOILER) Zas mrtvejch jak na orloji. Začínám se bát pátého dílu, snad přežije aspoň někdo :-)

Profesorskey
20.04.2024 3 z 5

Je to stále fajn odpočinkové čtení, ve kterém se prokousáváme k meritu věci. Svižná akce propojená lehkou retrospektivou, která vysvětluje vnitřní pohnutky některých hlavních postav a která není ke škodě. Některé části knihy se ale podivně vlečou. Určitě stojí za přečtení už jen kvůli tomu, že je to začátek konce UTSS Salamis série. Stále zaujme, pobaví, udrží, ale už je to takové trochu přes kopírák. 50 %


witko
19.04.2024 4 z 5

Pořádně čtivé military space opera sci-fíčko. Že by další oblíbený autor z domácích luhů a hájů?

Tupoun
17.04.2024 4 z 5

Vypínám jednu hvězdu, ač, světe div se, nikoliv kvůli kvalitě. V knize do děje vstoupí nový prvek vesmírných vzbouřenců, a i když to vytvoří nosnou myšlenku knihy, v celkovém příběhu se děj začíná poněkud natahovat. Prostě člověku už to pomalé dávkování, kdo by mohli být Korzáři, ve čtvrtém díle připadá již dlouhé. Jako samostatná kniha, jak ostatně hodnotí i řada dalších čtenářů, se jedná o výborný kousek military sci-fi, ale čtete-li to jako čtvrtou knihu, už pozornost mírně uvadá. Osobně se mně zdál již dost natažený i děj uvnitř mrtvé lodě. Tak nezbývá než doufat, že se vše vysvětlí a napraví V jámě lvové.

soupik2012
25.02.2024 4 z 5

Ve vroucím kotli (5/5 a možná i víc).
Nedávno objevená planeta Gauguin vypadá díky nekonečnému oceánu a tisícům malých ostrůvků s písčitými plážemi jako ráj a ideální místo, kde by Jolita „Jolly“ Karaliute a Claude „Chevalier“ Aicard, bojoví piloti z UTSS Salamis, mohli strávit společnou dovolenou a vyrovnat se s nedávnou bitvou, ve které ztratili příliš mnoho přátel. Jenže v každém ráji se skrývá had a ten na Gauguinovi zrovna začal vystrkovat svou zlověstnou hlavu.
*************************************************************
Povídka přímo předchází následující knize a tak jako u předchozí povídky, tak také tato byla načtena pouze ve formátu audiokniha. Z tohoto důvodu jsem její hodnocení musela vložit sem. Zkostnatělá DK, totiž stále audioknihy nevzala na milost. Povídka je to velice vydařená. Je zcela originální a pan Jakub Mařík, mě již podruhé přesvědčil o tom, že umí využít velmi malého prostoru k vytvoření naprosto dokonalého příběhu. Od začátku až do konce napínavé a hlavně jiné, než celá knižní série.
============================================================

V mrtvé zóně 3,5/5
Kdybych měla knihu hodnotit jako samostatný příběh, neváhala bych knize dát plný počet bodů. Ale jako součást celé série je to docela velké zklamání. Protože je to v podstatě stále stejné. Stejně tak jako v předchozí části, tak také u této knihy mohu vyzdvihnout pouze realitu děje. Kdo akci přežije a kdo ne, se opravdu nedá dopředu odhadnout a je to velká přednost této série. A je to také hlavní důvod, proč nakonec píši hvězdy 4 a ne 3. Obě tyto audioknihy načetl velice slušně pan Luboš Ondráček.

r0st4
03.02.2024 3 z 5

Jo, pořád mě to baví a těch cca tři sta stránek mi vlastně uteklo velmi rychle. Ale vyloženě chválit už tentokrát fakt nemůžu. Víc než dřív je tu patrná šablonovitost příběhu (nové místo -> surprise, surprise Korzáři -> boj -> konec), které tentokrát nepomáhá ani zvláštní procitnutí autora.

Jako by si až teď uvědomil, že na vysvětlení a uzavření dějových linek už mu zbývá jen jedna knížka a místo letmých náznaků se tak spousta věcí velmi polopaticky vysvětluje a prakticky každá postava tu má alespoň jeden flashback, aby se rozptýlilo skoro tisíc stran budované tajemno kolem nich.

Kdo měl to štěstí, že se mu UTSS Salamis trefilo do noty, jako mně, může si teď užívat blížící se konec série. Obzvlášť po "V mrtvé zóně" ale zase o něco víc chápu i to remcání ostatních.

Sitth
10.01.2024 1 z 5

Bohužel, bohužel. Díl od dílu to jde dolů. Jako samostatná kniha by to bylo výborné, ale je to bohužel pořád stejné, jako tři předchozí díly. Někam přiletí, tam uvíznou a světe div se, objeví se korzáři a začnou souboje, jak venku mezi stíhačkami, nebo uvnitř lodi. Ono je to napsané dobře, ale když u toho trošku vypnete pozornost, tak stránky ubíhají, kulky lítají, ale vlastně se nic neděje....
Všemi zmiňovaný závěr, kde se konečně něco dozvíme, zas takové terno není...
Je to škoda, jinak by to byla vynikající série. Dávám 2/6



P.S.: Spoiler: Jako pochodující skafandry? Opravdu?

marco026
31.12.2023 5 z 5

UTSS Salamis a jej posádka sa vydajú na lov nebezpečných povstalcov z Nového Lagosu, ktorým sa podarilo uniknúť na vesmírnej lodi. Počas prenasledovania skončia v neprebádanej časti vesmíru, kde narazia na vrakovisko lodí. Zistia, že ide o staré bojisko Sépianov a Korzárov, ktoré by mohlo poskytnúť odpovede na dovtedy nezodpovedané otázky o tajomnom nepriateľovi.

Myslel som, že vynikajúci druhý diel (V ledovém sevření) už Jakub Mařík neprekoná, ale opak je pravdou. Kniha V mrtvé zóně je po všetkých stránkach rozhodne najlepšou časťou série a prekonať ju môže už len finále, ktoré by malo vyjsť niekedy v marci budúceho roku. Dej sa opäť zaoberá záhadou okolo tajomných korzárov, no je plný tiež akcie, napätia a vynikajúcich zvratov, ktorých tu je v celku dosť, čo ma veľmi potešilo. (Tie zvraty po predošlých častiach séria potrebovala) Od začiatku dokonca nie je v knihe jediné hluché miesto a neustále sa niečo deje a to na všetkých frontoch. Zaujímavé je takisto zakomponovanie tretej strany do konfliktu a tak sa všetko netočí len okolo korzárov. Preskúmavanie trosiek lodí z bývalého bojiska je veľmi dobre spracované a zároveň tiež občas desivé. Každá z postáv tu má dostatok priestoru k tomu, aby vám na nej následne záležalo. Akcia sa dá porovnať s druhým dielom, kde bola spracovaná najlepšie z pomedzi ostatných častí a tu je na rovnakej úrovni, no v niektorých pasážach možno ešte lepšia.

Celkovo nemám ani mínusy ku knihe, ale určite by sa nejaké drobnosti našli keby si po prečítaní nechám trochu času, aby som si to zrovnal v hlave a následne až napísal recenziu. Z nadšenia po prečítaní som sa ju rozhodol napísať hneď a musím ešte povedať, že séria UTSS Salamis sa pravdepodobne stala mojou najobľúbenejšou v rámci Sci-fi žánru.

harrym
10.12.2023 3 z 5

Už to začíná být krapet otravné. Děj se posunuje dopředu jen nepatrně, a to už jsme u 4. dílu. Nemůžu se dost dobře donutit k tomu, tu knihu dočíst. Autor si to naplánoval až moc šablonovitě, šlo to zcela jistě trochu vylepšit a zatraktivnit. Např. Sépiané mohli být mnohem více odlišnější od lidí - jak po stránce fyziologie, tak i stylu přemýšlení. Co se týče "korzárů", tak tam mi připadá až příliš neuvěřitelná a otravná ona 100% spolehlivost jejich asimilačních technik. Defacto to jsou borgové. Ale i u těch borgů ve ST se to snažili autoři aspoň nějak občas ozvláštnit, např. že se podařilo uchovat u nějakých jedinců i přes asimilační proces individualitu atp. Tady prostě korzáři jedou jak kombajn dále a neohroženě vpřed. Což vyznívá svým způsobem paradoxně. Jelikož rasa s tak vysokým technologickým potenciálem nemá prostě z logiky věci důvod dobývat a bužírovat na o řády méně vyspělých rasách. Můžou si prostě a jednoduše "zasimilovat" celé neobydlené planety. Je to asi tak něco podobného, jako kdybych já měl nutkavou potřebu obrat nějakého homelesáka na vlakáču o jeho 23,50 Kč co má po kapsách, za situace kdy vlastním "stroj na peníze".
To množství jmen a postav mě taky s**e, já si to nepamatuji a většina čtenářů taky ne. Já to prostě beru tak, že nějakej hejhula nebo hejhulka něco udělá, a naprosto mi uniká, jestli to má nějakou spojitost s něčím před 2 díly, protože si ta jména stejně nepamatuji.

Dovětek: Tak jsem to dočetl... No co na to říci, nechci spojlerovat. Konec 4. dílu mi připadá takový násilně useknutý - s ohledem na to, že děj se 4 díly vlekl jak sopel, tak začátek rozuzlení na konci 4. dílu je až překvapivě překotný. Podstata korzárů je sice trochu překvapivá, ale něco podobného jsem ale v zásadě očekával.

Boby17
27.10.2023 5 z 5

Tak mě zase po pár dnech čtení nového pokračování čeká rok čekání. To je velká nevýhoda, když člověk začne číst neúplnou sérii (s Algorem to mám stejně). Se čtvrtým příběhem UTSS Salamis jsem byl opět velice spokojen. Sice se s těmi jmény doslova roztrhnul pytel, ale uznávám, že jinak to nešlo. Každopádně se těším na vyvrcholení celého příběhu. Knížce dávám 4,6, tak to zaokrouhluji na 5 celých.

bumble
16.09.2023 3 z 5

Další díl a poměrně stejný scénář. Stále mraky postav (vždycky se vynoří a buď zahynou nebo už o nich nikdy neuslyšíme) . Ale abych nebyl jen
škarohlíd, tento díl se mi líbil víc než předchozí a už aspoň víme (tedy možná), jak to s těmi Korzáry je. Nemyslím, že tato série bude pro mě tou, ke které se ještě někdy vrátím, ale až bude závěrečný díl, ujít si ho nenechám. Snad už jen pro to, abych zjistil jak se autor popasuje s vypořádáním tohoto mimozemského svinstva :-)

Tazz1
28.07.2023 5 z 5

Už mě to ani nepřekvapilo jak je to dobře napsané. Napínavé a se zajímavými "novinkami" v dosud zažitém ději. Poslední díl je asi jasný, půjde o bitvu o planetu Korzárů. Jsem také zvědav na to, jak se autor popere s faktem, že i když bude případně tato planeta zničena, stačí jedna někde zapomenutá loď a mohou se vesele replikovat po celém vesmíru. Nikde jsem ale nenašel, kdy se můžeme na ten další díl těšit :-( . Nesnáším, když přečtu knihu a další díl vyjde v době, kdy si již důležité detaily nepamatuji :-((

tlllk
24.07.2023 4 z 5

Ten spôsob písanie je trochu ako strip poker, opäť sme sa o kúsok posunuli, ale myslím že práve tu platí že cesta je dôležitejšia ako cieľ. Kniha je svižne napísaná, s pár novými myšlienkami, takže je sa na čo ešte tešiť...

Belanna
18.07.2023 5 z 5

Kdo umí, ten umí.
Tady opravdu není co dodat. Skvělé pokračování, které nás utvrdí v tom, že žádná situace není pro Salamis a její partu bezvýchodná.

JerryDexter
12.07.2023 5 z 5

Po předchozím, pomalejším dílu, jsme tentokrát dostali pořádnou nálož akce. Doufám, že další díl je na cestě, protože to vypadá, že teprve teď začne ta pravá divočina.

Tubuss
11.07.2023 4 z 5

Je to dobrý! Ne tak jako první dva díly a řekl bych, že to tu autor místy přehání, ale pořád jsem se u toho skvěle bavil.

cori
09.07.2023 3 z 5

Salamis tentokrát při pronásledování uprchlých povstalců narazí na místo dávné bitvy, kde se střetli Korzáři a Sépiané. V jednom z vraků by se mohli skrývat souřadnice domovské planety Korzárů, proto se na vrakoviště vydávají tři družstva mariňáků i samotný Marhoul, aby získali informace a zajali povstaleckého generála. Korzáři však dokázali přežít a hodlají vrakoviště za každou cenu opustit. Staří známí opět musí svádět boj o přežití v opuštěných lodích i leteckých soubojích. Autor vymýšlí stále nové a nové potíže a problémy, které hrdinům s radostí servíruje, aby napjal čtenářovy nervy. Jen si nedokážu představit kouř ve vakuu. Dost mě překvapila smrt jedné z klíčových postav. Předpokládám, že Heather v závěrečném díle pořádně zamíchá dějem a svými schopnostmi Korzárům pěkně zavaří.

PastorMal13
07.07.2023 5 z 5

Skvělé pokračování série. Jediné mínus je, že poslední díl s největší pravděpodobností vyjde až příští rok, tak snad na hlavní postavy a děj nezapomenu...

psychousek
26.06.2023

V každé knize ze série se řeší vždy jen jedna jediná mise. A v tomto dílu to není jinak. Nejdřív se setkáme s A a potom se přesuneme na Salamis, která se opět zaplete do něčeho, čemu by se (podle mého) nejraději vyhla. Ale to by pak nebylo o čem psát. A je to skvělý! Čtivé, příběh plynule pokračuje, nenašla jsem logické ani jiné paradoxy. V této knize navíc krásně ukazuje nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Hrozně by mne zajímalo, jestli/jak Korzáři myslí...

Nestos
30.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Bohužel zklamání. Všechny předešlé díly jsou naprosto skvělé! V mrtvé zóně už se některé postavy chovají ale nelogicky a předvídatelně. Přišlo mi, že tento díl má málo fantazie. Dalo by se z něj vytěžit mnohem více. Kopírování sepiánského světa s tím lidským vyloženě otravuje. K čemu je jiná forma života ve vesmíru, když jejich svět je skoro totožný s tím na zemi. Napájení vesmírné lodi kabelem bylo k smíchu. Velká škoda.