Ve stínu slunce

Ve stínu slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430678/bmid_ve-stinu-slunce-6WJ-430678.jpg 4 335 95

UTSS Salamis série

1. díl >

PŘED NELÍTOSTNÝM NEPŘÍTELEM SE NESKRYJETE ANI VE STÍNU SLUNCE Když se v první polovině 22. století začnou ztrácet kosmické lodě, vypadá to, že za to mohou piráti, povstalci z kolonií nebo nezměrné hlubiny vesmíru. Když se začnou vracet vyzbrojené neznámými zbraněmi a napadat plavidla a vesmírné stanice, lidstvo velmi rychle zjistí, že je již celé měsíce ve válce, o které nemělo nejmenší tušení. Tajemní Korzáři útočí bez varování, nikdy se nepokoušejí o kontakt a při sebemenším riziku, že bude jejich loď obsazena, spustí totální autodestrukci. Lidé s nimi bojují už takřka deset let, ale živého Korzára s výjimkou unesených posádek zatím nikdo neviděl. Nelítostný nepřítel je stejnou záhadou jako na začátku války. UTSS Salamis měla být první lodí, která obsadí korzárské plavidlo a získá odpovědi na nejpalčivější otázky o záhadném protivníkovi. Místo toho jen s obtížemi unikne ze ztracené bitvy a nyní se ukrývá ve svrchní koroně rudého obra Gamma Crucis, kde ji před žhnoucím peklem chrání jen experimentální ochranný štít. Ve stínu slunce měla být Salamis v bezpečí, ale jak brzy dokáže nález těla zavražděného technika, Korzáři jsou mnohem blíž, než si kdokoli z posádky myslel… _________________ „Užijete si mrazivou a zneklidňující atmosféru, řadu šokujících zvratů a také bravurně napsané akční scény.“ – PEVNOST... celý text

Přidat komentář

Tupoun
17.04.2024 5 z 5

Jsem zcela nadšený. Neotevřel jsem knihu proto, abych prověřoval autorovy znalosti z astrofyziky nebo přemýšlel, čemu se to podobá, ale abych dostal akční vesmírný boj a příběhy posádky lodi USS Salamis. Toho jsem dostal plné náruče s nadšeným přesvědčením, že čeští autoři se dnes můžou směle rovnat zahraniční tvorbě, což není nic lehkého. Autor používá výborný styl, kdy hned zpočátku začíná akcí a loď s posádkou představuje během dalších kapitol. V podstatě to vše pěkně zapadá do sebe, kdy prožijete strhující napětí boje a pak si vydechnete, ale jen mírně, v ději uvnitř lodě. Nenudil jsem se a již u první knihy jsem předpokládal, že mně asi bude vadit, až tato série skončí. Pokud nehledáte military sci-fi s příběhem proto, abyste ostřížím zrakem kontrolovali autora, kde udělal z hlediska fyziky chybu, okamžitě se vrhněte do četby. Nečekejte a neváhejte!

xdTommy
30.01.2024 5 z 5

Velmi dobrý vstup do série. Velmi dobrý příběh a zápletka. Dobré tempo a padouch je velmi dobře naznačen, ale stále o něm nic nevíme.


Profesorskey
13.01.2024 4 z 5

Je to vlastně velmi jednoduché válečné sci-fi, které jakoby ze zadku vypadlo scénáristovi StarTreku při snaze vymyslet celovečerní film, ve kterém bude zahrnuta záhada na palubě, trocha toho krimi, množství mezilidských vztahů a to celé na pozadí velkého souboje s neznámým nepřítelem a jeho záhadná taktika obsazování lodí. Všechno už tu tak nějak bylo, ale i tak je tohle autorsky zpracováno velmi hezky. Jak se koukám, další díly série jsou hodnoceny také dobře. Objednávám v knihovně a jdu si pro ně...

Kackac77
14.11.2023 4 z 5

Knihu mi doporučila sestra, a ze začátku jsem si říkala : to si snad dělá srandu!? Samé střílečky, porušené štíty, napadení vesmírné lodi, atd... No není to zrovna typická kniha po které sáhnu. Ale kupodivu, když jsem trošku pochopila kdo je kdo, a začala se orientovat, nebylo to vůbec špatné.

Sklenička
02.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Mrtvejch postav jak na orloji. :-( Asi vím, jak se cítí čtenáři Hry o trůny. Dává to sice smysl, válka není hezká. Ale i tak doufám, že další díly budou umírněnější, co se týče smrti členů posádky.

protokol
08.10.2023 2 z 5

vcelku solidne scifi, ale autir si neuvedomuje niektore fakty, explozie vo vesmire kde je vakuum neni možuná tak ako to opisuje. ale inak celkom podarena kniha,

bumble
01.09.2023 3 z 5

Detektivně-bitevní první díl této série. Postupně se seznámíme s posádkou a i tím, jak dokážou být Korzáři (vesmírní piráti) zatraceně nepříjemný protivník. Evidentně se jedná o začátek série a nemůžu úplně říct, že bych byl úplně nadšený. Věřím, že další díly (kterým dám určitě šanci) mě více pohltí a vtáhnou do tohoto vesmírného dobrodružství.

olga8832
31.08.2023 4 z 5

Úplné vua to nebylo, ale líbilo se mi. Pěkná vesmírná záhada, trochu krimi a k tomu velké military akce, jdu číst dál :-)

PS: jen nevěřím, že by si Kosatka pohrávala s pramenem vlasů při vedení porady ;-)

LiberX
14.08.2023 3 z 5

Úvodní kapitoly odstartovaly skvěle a slibovaly nápadité, syrové a rafinované military sci-fi. To se sice nestalo, ale zklamaný určitě nejsem.

Způsob, jakým Ve stínu slunce zpracovává a propojuje vesmírné souboje, detektivní pasáže a přestřelky na palubě lodi, víc než co jiného připomíná to nejlepší ze Star Treku. Se svým vzorem má společnou tématiku, rozsah i hloubky postav. Nepřináší sice žádné originální prvky či motivy, ale dokáže je umně začlenit do čtivého a zábavného příběhu, ve kterém buduje svůj vlastní vesmír.

knizninadsenec
06.08.2023 5 z 5

Je to zajímavý příběh, který je plný boje, bojové taktiky, obrany, analýz... Zajímavý i vývoj událostí.

Postavy jsou též zajímavé, je jich tam hodně. Líbilo se mi, že je popisováno i z technické stránky, lodě, pozice... Jako čtenář jsem alespoň věděla o čem mluví a na co se chystají. Nebo jsem měla ten pocit.

Příběh se mi velmi líbil, byl zajímavý a poutavý.

marco026
25.07.2023 4 z 5

Vzhľadom k tomu, že som veľký fanúšik hernej série Mass Effect a seriálu Expanse, tak som sa na knihu Ve stínu slunce veľmi tešil. Podľa popisu som totiž očakával, že sa kniha bude niesť v rámci deja v podobnom duchu. V podstate som mal aj pravdu vzhľadom k tomu, že aj tu sa nachádza neznámy nepriateľ, o ktorom ľudstvo nič nevie a musí sa o ňom dozvedieť viac, aby ho dokázalo poraziť. Autor sa zo začiatku nezdržuje zbytočným vysvetľovaním a hneď tu máme vojnový stret vesmírnych lodí. Všetky ostatné informácie sa čitateľ dozvedá behom deja, ktorý sa odohráva hlavne na palube lode UTSS Salamis, kde posádka čoskoro zistí, že sa na lodi nachádza aj neznámy nepriateľ.

Je nutné si uvedomiť, že v rámci žánru ide o military Sci-fi, takže treba počítať s tým, že v knihe sa bude vyskytovať dosť pre čitateľa neznámych technologických výrazov. Vzhľadom k tomu nemusí kniha sadnúť úplne každému, ale kto má rád podobné kúsky, tak sa bude nesmierne baviť rovnako ako ja. Mínus sú niektoré postavy, o ktorých sa veľa čitateľ nedozvie a tak sa mi väčšinou stávalo, že mi na nich moc nezáležalo v priebehu stretu s nepriateľom, ale samotná záhada okolo neznámych protivníkov to vykompenzovala.

Neo1tex
01.07.2023 3 z 5

Docela fajn oddechová sci-fi. Příběh, zápletka i postavy jsou relativně jednoduché, je tam hromada "hrdinství" a k tomu přilepených nelogičností, aby to fungovalo. Ale nelituju, že jsem knihu dostal do ruky. Do dalších dílů se asi nepustím nebo určitě ne hned.

uzivatel27725
19.06.2023 5 z 5

Počúval som ako audiokniha.. môžem povedať ,že som nečakal,že to bude také dobré....
Určite si tohoto autora zapamätám ...

JeffMusk
28.05.2023 5 z 5

Napínavá knížka skvěle plnící požadavky žánru. Poslouchal jsem v audiu.

Arwen777
01.05.2023 4 z 5

Dlouho jsem už nečetla technickou militantní scifi, v záplavě fantasy se poměrně špatně hledá. A tak jsem ráda, že jsem narazila na Jakuba Maříka. A ačkoliv se přidávám ke čtenářům, kteří jsou k české scifi předem podezíraví, tohle bylo příjemné překvapení.
Poměrně rychlý a krátký příběh z budoucnosti, kdy lidstvo svádí boj s tajemnou rasou Korzárů, o kterých toho moc nevědí. Ve stínu slunce je pravděpodobně jen úvod do celé problematiky. Kombinace detektivního pátrání na pozadí probíhající vesmírné bitvy byla osvěžující a kniha byla nabitá akcí a zvraty.
Vyloženě oddychová záležitost, já jsem si ji moc užila.

pobijecmuch
27.02.2023 5 z 5

Na české poměry velice dobře napsaná military scifi. Kniha si zaslouží plný počet a tedy nutí k přečtení i dalšího dílu.

katallinka
02.02.2023 4 z 5

Jsem celkem příjemně překvapená. Sci-fi moc nevyhledávám, ale tohle mě moc bavilo. Oživení detektivní zápletkou mi vyhovovalo a přidávalo na zajímavosti a čtivosti. Určitě budu pokračovat.

R47
15.01.2023 3 z 5

Řemeslně dobře napsaná military sci-fi. Trochu moc postav. Začíná se kriminální zápletkou, která se vlastně vyřeší sama (a pachatel a motiv je teda dost pochybný). A evidentně jde o 1. díl série, takže to nejzajímavější se jenom nadhodí a nic moc víc se nedozvíte. Na druhý díl se nechystám.

Ajinka126
16.12.2022 3 z 5

Jsem mírně zklamaná. Chtěla bych od tohoto žánru víc. Sci-fi bylo vždy o tom, že popisuje nové myšlenky, nápady, technické možnosti, světy atd.
Vše, co v knize bylo, tak už bylo někde napsáno, zfilmováno. Chybí mi originalita, nápady.

Postav samotných je moc, byl to pro mě chaos. Vývoj postav nebo zápletka byla pro mě slabší. Celé to směrovalo "jen" k boji mezi lidmi a korzáry.

PierRe Vesper
01.12.2022 4 z 5

(SPOILER) S touhle knihou jsem si dával na čas. Na její hodnocení jsem se nedíval a upřímně jsem si podle obálky a českého autora myslel, že to bude jen další levný scífko.
Opak se stal pravdou. Kniha je čtivá, příběh zajímavý, několik různých zápletek najednou, ve kterých se však neztrácíte. Stejně tak s postavami. Je nám jich představováno několik, ale stále víte, kdo je kdo.
Jediný malý mínus je předvídatelnost s Korzáry. Hned na začátku jsem si tipnul, jak asi obsazují lodě, jak budou ovládat lidi a i to jak se do lidí dostanou. Ale třeba je to jen tím, že už mám trochu načteno a nakoukáno po filmech. :-D
Co se mi líbilo byl soupis lodi a posádky na konci knihy, i když tam mohla být celá jména a hodnosti.
A knihu bych spíš řadil jen jako sci-fi, bez přívlastku military. Toho military tam zas tolik nebylo. Aspoň teda pro můj žebříček.