PREBURDA PREBURDA komentáře u knih

☰ menu

Bezpečný přístav Bezpečný přístav Marie Laval

Pěkný příběh dvou hlavních postav, s kterými si osud nepěkně zahrál a každý je tím svým osudem poznamenán, za který se svým způsobem stydí.
Příběh začíná nevinně, postupně se rozvíjí, představuje všechny postavy v příběhu a čtenáře nechává v tajemném napětí lásky, nenávisti, odvahy..... co vše z minulosti vyplave na povrch?

Druhá kniha od této spisovatelky, přiznám se, ta první se mi líbila mnohem více (Tajemství sídla Bellefontaine - nový začátek s vůní levandule a špetkou prokletí), ale i tato stojí za přečtení.

25.04.2024 5 z 5


Pět malých prasátek Pět malých prasátek Agatha Christie

S Davidem Suchetem ( Hercule Poirot ), jsme znovu po letech, otevřeli spáchaný zločin, o kterém měla pochybnost mladá žena a která tvrdila, že odsouzený nebyl vrahem a chtěla očistit posmrtně jméno nejmilejšího člověka a dovědět se pravdu, co se tehdy vlastně stalo.
Jako vždy brilantní detektivka od Agathy Christie. Krásné čtení, které stále žije.

22.04.2024 5 z 5


Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Hodně čtivá kniha od prvních stránek s detektivní zápletkou, dobře propracovanými dějovými zvraty, stránky ubíhají jako voda.
Konec velmi překvapivý.

Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi napínavý příběh, plný nečekaných zvratů a nepotřebují k tomu násilí, proudy krve a brutální vraždy.

19.04.2024 5 z 5


Jahody se šlehačkou Jahody se šlehačkou Hana Prošková

Detektivní příběhy, psané čtivou "člověčí" řečí. Při čtení, jako by jste v knize, v pozadí prožívali vše s ostatními, každého příběhu. Běžné lidské příběhy, neblahé okolnosti, lidských zvratů, které se zvrtnou až v šokojící a nevratný čin.

Objevila jsem autorku, která mi v letech minulého století, nějak unikla. Určitě se v antikvariátech, podívám po dalších jejich knihách, jelikož jsou psaná s psychologickou, srozumitelnou, lehkostí. Jako, když se díváte na staré filmové detektivní příběhy s majorem Kalašem (Rudolf Hrušinský)

Pro čtenáře, kteří rádi thrillery, jak se říká, "s nožem na krku" a krví, od začátku až do konce, je tato kniha neosloví.

16.04.2024 5 z 5


Jakou rostlinu kam zasadit Jakou rostlinu kam zasadit Thomas Hagen

Jste-li začátečníci, je to kniha pro vás. :o)
Mnoho vyobrazených rostlin, rozděleno do skupin, kde je vysadit, jak kombinovat, na slunce, k vodě, stín a polostín........prostě plno užitečných a rychlých rad, jak rostliny kombinovat, aby výsledek byl pro potěchu oka dokonalý.
Kniha je vždy připravena poradit a hlavně potěšit.

15.04.2024 5 z 5


Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Napínavé, tajemné, zajímavě propletené a oživené novými postavami v pátrání, které velmi pomohly k rozuzlení příběhu.
Pěkné oddechové, napínavé počtení.

Pan Vondruška v této nové knize opět "zajiskřil", tak jak ho známe. :o)

12.04.2024 5 z 5


Tajemství černé orchideje Tajemství černé orchideje Lucinda Riley

Oproti "Levandulové zahradě".........mi tato kniha dala zabrat i jak ji hodnotit. Hned začátek knihy byl velmi čtivý a potom velmi zdlouhavé. Souhlasím s některými komentáři níže napsanými.......zbytečně zdlouhavé, komplikované a zakombinovaný návrat mrtvého manžela? A co dospělé ohořelé tělo po nehodě? Že by milenka? To nějak nedomyslela a nevysvětlila, autorka knihy. Konec příběhu velmi "úchvatný", jako z pohádky.

Nemám moc ráda knihy psané stylem " bylo nebylo", minulost a šup přítomnost a zase zdlouhavé psaní minulosti. Z této knihy mohly být dva skvělé napsané bestsellery. Vidno, že spisovatelka pravděpodobně všechny své knihy psala, tímto stylem - minulost, přítomnost. Do dalšího čtení jejich knih si dám pauzu.

08.04.2024 3 z 5


Bretaňský příboj Bretaňský příboj Jean-Luc Bannalec (p)

Tentokráte se to nějak táhlo, vyšetřování tuctové, pořád dokola. Popisy přírody krásné a nádherná obálka knihy, ale příběh sám o sobě vlažný a ne moc záživný.

01.04.2024 2 z 5


Návrat k lásce Návrat k lásce Ludmiła Marjańska

Občas si přečtu knihu z knihovny mých rodičů.
Jednoduchý příběh ženy. Vdaná, vědkyně, která má možnost jet na rok do "velkého světa", Ameriky. Ženy, která v sobě samé, hledá minulost, přítomnost a formuje, co vlastně chce a utváří svoje "Já". Kniha vydaná v 70. letech.......mě se líbila.

27.03.2024 4 z 5


Cizinec z Cornwallu Cizinec z Cornwallu Liz Fenwick

Chvíli mi trvalo, než jsem si navykla jakou formou je kniha psaná.

Poetický příběh, život dvou žen..........každá má svoje tajemství, o kterém jedna o druhé neví, a do kterého promlouvá i třetí osoba, která se náhodně objeví.
Pěkné "tajné" čtení.

25.03.2024 4 z 5


Levandulová zahrada Levandulová zahrada Lucinda Riley

Popravdě, knihu jsem si vybrala na základě krásné obálky a ovlivněná obálkou, představa byla..... jiná. A pravdou také je, že když jsem jí začala číst, tak jsem si myslela, že něco tak jednoduchého a bijícího do očí..........přeci hlavní postava příběhu nemůže být....hloupá, tak důvěřivá......no nebavilo mě to číst. A přistihla jsem se, že číst tuto "jednoduchost", nebudu. Ale ctím jednu zásadu knihomola "dočíst knihu dokonce". A udělala jsem dobře.

Příběh se postupně otevírá, jako okvětní lístky květiny, když na ní dopadnou ranní sluneční paprsky a ukazuje svou krásu a bytí.
A v každém tom okvětním lístku, je zapsán rozvíjející se nádherný příběh, který jsem doslova v závěru hltala a stránky posunovala očima....... jak to dopadne. Je v něm snad všechno napětí, láska, smutek, naivita, odvaha, bojovnost, tajemství.....všechno co chcete a co také dostanete.

Je to silný krásný příběh. Jsem ráda, že jsem vytrvala. Doporučuji.

22.03.2024 5 z 5


Mnišská kápě Mnišská kápě Ellis Peters (p)

Z celé série, ze svého, knižního pokladu jsem vybrala a "oprášila" pro ČV tento příběh. Opět jsem prožívala poklidný život a detektivní příběh, zasazen do předvánočního času, s bratrem Cadfaelem. Pěkná poklidná slova, jednoduché pátrání, dedukce.....i tak se dá napsat detektivní příběh. Cadfael je moje srdcovka. :o)

19.03.2024 5 z 5


Dům v Cornwallu Dům v Cornwallu Liz Fenwick

Pěkné čtení, zahaleno tajemstvím. Zžila jsem se s příběhem tak, že hlavní postava.... pubertální hajzlík, po celou dobu knižního příběhu mi lezl neskutečně na nervy. Obdivovala jsem její opatrovnici.....dlouho to vydržela, než jí ruply nervy.
Stojí za přečtení.
Tak se chovat v mládí a nebo moje dítě......zapamatovala by si to okamžitě, že tudy cesta nevede.

17.03.2024 4 z 5


Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Kniha je čtivě napsaná, s láskou vysvětluje, provádí vás lesem a při čtení si představujete jak to ta matka příroda zařídila a v těch lesích to funguje a na ostatní život navazuje. Jenže člověk nenaslouchá a stále její zákony mění a snaží se být on ten "pán" a v horším případě se chová jako bezohledný arogantní barbar !! - masívního kácení pralesů - ekosystému, "plic naší Zeměkoule".

Kniha je pohlazením pro duši. A les nám to nabízí.

Knihu by si měli přečíst povinně všichni ti "zelení fanatici"......... a hlavně stránky věnovány CO2 ( hlavní "potravy" stromů a všeho zeleného na souši i ve vodě) a "oprášit" učivo základní školy, co je fotosyntéza.

14.03.2024 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Druhá kniha, kterou jsem přečetla, od Niny Špitálníkové a zase nastíněný příběh, jaký hrůzostrašný, až vězeňský život každodenně žijí lidé v této "Satanové zemi". Jak je od narození formují a psychologicky jim vymývají mozek, strachem je řídí a trestají. Strach!! Držet lidi ve strachu a denně je tím přiživovat je největší a nejstrašnější zbraň. Když máte strach, jste poslušnější. Izolovaný stát, do kterého si nikdo z okolních státu nedovolí, ani "jehlou píchnout", jaká podivnost??

10.03.2024 5 z 5


Práče Práče Jan Mareš

Oprášila jsem opět tuto knihu z domácí knihovny na popud ČV. A opět jsem prožila strastiplný příběh chlapce i všech ostatních, kteří do tohoto příběhu z druhé světové války byli vtaženi. Kniha i film pana Kachyni jsou velmi zdařilé. I tato kniha by měla být připomenutím, čím si minulá generace procházela a nikdy na to nezapomínat.

09.03.2024 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

"No...", řekl by Harry Hole. Co k této knize upřímně napsat? Tuto první knihu mám doma více jak tři roky (byla mi věnována). Napsaná všude opěvovanou světovou autorskou celebritou, Jo Nesbø. Jeden z důvodů, proč jsem i knihu dlouho odkládala, nerada jsem ovlivňována. Přečetla jsem, ale na to jak je autor opěvován, jsem zklamaná. Moc čtivě kniha napsána není, zbytečně popsány zdlouhavě některé pasáže, spousta norských jmen, nic mi neříkajících názvů ulic, náměstí atd..... které působí rušivě. Kniha tímto mohla být o polovinu tenčí. "No".....asi tak, mě neoslovil. :o(, možná někdy za čas.

07.03.2024 2 z 5


Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Příběh této knihy, jako bych už četla. Připomínal mi knihu od stejné autorky "Ta druhá". Víceméně základ příběhu úplně stále stejný.....z hlavní hrdinky udělat ušlápnutou nulu, která je ponižována svými nejbližšími, všechno dělá špatně, sestra sebestřední, manžel který je nevěrný, líný normálně pracovat, žádná opora ženy....... a ještě za to všechno se neustále omlouvala?...........a v závěru knihy konečně "bouchnou saze". Příběh je obohacen o "hospodyni" a dělá z něj lehčí thriller. Musím však upřímně říct, že to přehnané neustále ponižování, povyšování a jak všechno dělá špatně.......... omlouvání se,..... tato směsice všeho, se táhla po celou dobu celého knižního příběhu, mě doslova štvala. Ano, čtivé, ale za mě jednou a dost.

Knihy Joy Fielding jsem, jsem v mladším věku, vždy hltala.....postupem času na její knižní příběhy měním názor. Jsou stále pořád dokola postavené na stejném opakujícím se základě.

01.03.2024 3 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Ó Bože......to je tak nádherný, srdcervoucí, překrásně napsaný příběh. Ještě teď jsem v úžasu a zároveň stírám slzy. Rozvíjející se příběh mladé dívky až po velmi silnou a samostatnou ženu. Strastiplný, silný, bolestný, odvážný a zároveň jemný a láskyplný. Příběh, s velmi bolestivě emotivním rozhodnutím a vnitřního utrpení, který se knihou rozvíjel. Konec jsem obrečela byl velmi emotivní. Autorka má dar vystihnout slovy bolest, smutek, ale i lásku a hlavně i opravdovost příběhu. Velmi knihu doporučuji k přečtení.

25.02.2024 5 z 5


Záhada panství Mogdon Záhada panství Mogdon Matthew J. Costello

Jak se říká: "Ať si říká, kdo chce co chce",.... mě se tyto krátké detektivní příběhy líbí. I tato byla čtivá, lehce tajemně zahalená. Jack a Sarah mi opět zpříjemnili odpoledne.

20.02.2024 5 z 5