Bretaňský příboj

Bretaňský příboj https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240483/bmid_bretansky-priboj-VsK-240483.jpg 4 255 73

Případy komisaře Dupina série

< 2. díl >

Druhý případ komisaře Dupina z letní Bretaně okořeněný humorem, venkovským koloritem a místními kulinářskými specialitami Deset námořních mil od Concarneau: Legendami opředené souostroví Glénan působí svými bílými písečnými plážemi a křišťálově průzračnou vodou jako karibský ráj – dokud jednoho krásného květnového dne moře nevyplaví na břeh tři mrtvoly. To komisaři Dupinovi ještě chybělo: cesta ve vratkém člunu hned po ránu, nervy drásající prefekt, málo kávy a žádný záchytný bod. Kdo jsou ti tři mrtví na pláži? Stali se obětí prudké noční bouřky? Vše nasvědčuje tomu, že se utopili. Ale vyšetřování zavede komisaře hluboko do historie ostrovů a jejich svérázných obyvatel, odkud vytěží dramatickou jistotu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bretonische Brandung , 2013


více info...

Přidat komentář

katerina4564
06.04.2024 5 z 5

Ač nemám ráda sáhodlouhé popisy míst a událostí, tak musím říci, že mne tento díl přenesl do Bretaně a moc jsem si to užívala. Samotný detektivní příběh byl takový jemný, nenásilný, čtivý. Dokonce mi ani nevadila závislost na kafi komisaře Dupina Tip na pachatele jsem trošku měla, ale pak jsem od toho upustila a dobře jsem udělala. Nakonec to dopadlo tak trochu pro mne nečekaně a myslím, že i pro Dupina.
Nejprve jsem si myslela, že budu mít nějaké výtky, ale po dočtení celé knihy není důvod. Nic mi v textu nevadilo, překlad super a určitě se pustím do dalších dílů.

PREBURDA
01.04.2024 2 z 5

Tentokráte se to nějak táhlo, vyšetřování tuctové, pořád dokola. Popisy přírody krásné a nádherná obálka knihy, ale příběh sám o sobě vlažný a ne moc záživný.


xxbarbarelaxx
25.03.2024 5 z 5

Moje druhá kniha od autora a trošku mě mrzelo, že vyřešení případu bylo takové moc rychlé. Celkově se mi ale tato kniha líbila, stejně jako první díl. Nečekejte ale, že krev teče proudem. Bylo zde opět hodně popsáno z prostředí, kde se vyšetřovatel zrovna nacházel. Komisař byl více sympatický než v prvním díle.

Emik87
19.02.2024 3 z 5

Druhé díly sérií bývají obvykle slabší, než první a je to i v tomto případě. Případ je nesmírně složitý a chvílemi připomíná jen přebíhání z místa na místo. Ale nevadí, zážitek ze čtení je pořád výborný.

namornice
23.01.2024 4 z 5

Druhý příběh z okouzlující Bretaně s komisařem Dupinem - milovníkem café a tučňáků. Oproti prvnímu dílu mi tentokrát byl komisař Dupin více sympatický a postavu jeho sekretářky Nolenové jsem si vyloženě oblíbila. Děj byl trochu více zamotaný než u předchozího dílu a taky větší množství postav mě chvílemi mátlo. Jako celek ale hodnotim 4 hvězdami a určitě doporučuji. Přednes povedený a poslech jsem si užila.

mirek7450
24.09.2023 4 z 5

Opět jsem se s panem komisařem Dupinem dostal na oblíbenou Bretaň. I když jsem ostrůvky Glénan nenavštívil, Concarneau a Quimper ano. Již si jdu vypůjčit další díly...

sgjoli
17.09.2023 3 z 5

Jelikož mne první díl vlastně celkem bavil, zkusila jsem i druhý díl ze série s komisařem Dupinem. A opět mi z toho vychází průměrné hodnocení.
Pořád mne fascinuje ten kontrast, kterého jsem si všimla už v předchozím díle. Hlavní hrdina tu vyšetřuje úmrtí řady lidí a přesto kniha působí vlastně klidným dojmem. Možná méně "sluníčkovým", jelikož tentokrát se ocitáme na ostrově, kde se počasí dokáže pěkně vyřádit. Ale i tak. Dupin si tu s chutí popíjí kafíčka a debužíruje, když má možnost...
Musím říct, že tentokrát jsem trochu bojovala - zápletka případu nebyla špatná, ale vyskytovalo se tu docela dost postav a já se občas ztrácela v tom, kdo je kdo. V tomhle ohledu to pro ne bylo poněkud matoucí, takže mi to ubíralo na zážitku z případu jako celku.
Ale to je asi jediná výtka, kterou ke knize mám. Celkově to vnímám jako průměrnou detektivku, která zabaví, je vcelku solidně propracovaná a v závěru obsahuje srozumitelné rozuzlení.
Poslouchala jsem to jako audioknihu, která se mi dobře poslouchala. Text namluvil Jan Teplý ml., jehož interpretace je vcelku příjemná na poslech.
Pokud se vám líbil první díl, asi vás bude bavit i pokračování.

ANDY28
18.08.2023 5 z 5

Skvělé čtení, krásné prostředí, jedním slovem graciézní

Planin
18.07.2023 4 z 5

Klasicka detektivka :-) klidne cteni ale velmi navykove :-)

Petrasuvicka
04.07.2023 3 z 5

Miluji Bretaň, a to ještě dlouho před tím, než jsem četla tuhle knihu. Setkávám se s Dupinem poprvé, a popravdě, jsem z něj jakožto postavy na rozpacích. Co jsem.na knize zbožňovala, byly popisy Finistere. Je to skutečně nádherný kout země. Znovu jsem si připomněla některá navštívená místa a mnoho nového se dozvěděla. Legendy, mýty, povídačky, něco nového o moři nebo samotné Glenan.
Trvalo mi ale se začíst, musela jsem si na prostou detektivku sestavenou z výslechů a klasického patranj znovu zvyknout.
Zatím průměr, ale dám Dupinovj šanci znovu, už jen kvůli Bretani!

GYROTOURBILLON
01.05.2023 4 z 5

Páté setkání s autorem. Prostě nekrvavé vyšetřování v dokonalém Bretaňském prostředí. Jedu dál..

drakamena
27.03.2023 4 z 5

Zajímavá detektivka "ze staré školy", žádný krvák, prostě zápletka, vyšetřování, zajímavé postavy a nádherné prostředí, kdy se čtenář skutečně něco dozví i o samotné Bretani, tamní přírodě, dějinách a jídle. Taková pohodová knížka. Mám komisaře Dupina s jeho slabostí pro "kafé" a tučňáky ráda.

janastok
20.03.2023 4 z 5

Poklidná, líně se vlekoucí detektivka z reálných míst krásné Bretaně. O tomto kusu Francie jsem toho moc nevěděla ( vlastně nic), takže čtenářský zážitek je obohacen zajímavými informacemi, ještě že máme strýčka Googla!

astroweb
20.03.2023 1 z 5

Oproti první knize v sérii - velmi, velmi slabé, až nečtivé. Přeskakoval jsem.

mistrikova
14.03.2023 3 z 5

Mám ráda komisaře Dupina, je mi sympatický určitým stylem staromilství. Jen mi vadí to, jak se již druhá kniha táhne strašně dlouho těmi popisy Bretaně. Chápu, že autor chce čtenáře vtáhnout do bretaňské atmosféry, kulinářského umění, místopisu, ale čtenář se pak může ztrácet v ději...Uvrtala jsem se nákupem několika dílů této série. Tak to určitě dočtu, ale určitě bych tento typ detektivky již nečetla. Opravdu pro milovníka Bretaně jako vyšité...

ArwenAragorn
27.02.2023 3 z 5

60%

Kadeg nepoužíval žádný mobil, samozřejmě, on měl smartphone. Dupin nemohl vystát, jak Kadeg ten název vyslovoval: smartphone. A ještě víc mu lezlo na nervy, když se Kadeg s tím přístrojem a všemi jeho senzačními funkcemi vytahoval.
___________________________________________________________________________________________________________
Tentokrát bych detektivku označila za průměrnou. Trošku mě zklamalo rozuzlení. Ale Bretaň je tady opět překrásně popsána a komisař Dupin je skvělý. Jenom mě vadí, že se tady pořád jí vyhlášené pochoutky, já mám pak na něco chuť, jestli to nepřestane, tak ze mě bude po dalších dílech kulička.
K přečtení doporučuji. Obálka je nádherná.

princesse
24.02.2023 5 z 5

Opět skvělé čtení. Užila jsem si od začátku do konce a určitě budu pokračovat v sérii. Komisař je sympaťák a případy jsou zajímavé. Dívám se průběžně na mapu a fotografie z míst o kterých se píše. Bretaň je opravdu hodně rozmanitá oblast Francie. Určitě doporučuji zatím oba díly.

rumova_kulicka
14.02.2023 4 z 5

Nerudný komisař Dupin si mě začíná získávat. Ale co si mě získalo naprosto, je nádherný popis a příběhy souostroví Glenan, na které nás zavedl tento díl detektivky. Určitě jsem nebyla jediná, kdo si musel hned vygooglit fotky :-) Případ samotný pluje opět v celkem poklidném duchu, žádné drámo se neodehraje a na pachatele asi každý taky dřív nebo později přijde. Jsem zvědavá, kam nás zavede další díl.

ladna
07.01.2023 4 z 5

Nekrvavá detektivka s velkým počtem postav odehrávající se v nádherném prostředí bretaňských ostrovů.

mosem
06.11.2022 4 z 5

Pokud jste si při řešení prvního případu komisaře Dupina připomenuli svou lásku k drsné ale krásné Bretani, nebo zatoužili ji navštívit, tento příběh kromě dobré detektivky nabídne i něco málo z Bretaňské kuchyně. Zjistíte, že Bouillabaisse, považovaná za typický kulinářský produkt z Provence má vlastně původ v Bretani, dozvíte se jak se liší. Sympatická je také hrdost Bretaňců na vlastní historii a původ. Tohle všechno je přidanou hodnotou k zajímavému detektivnímu příběhu. A nepochybně i lákavou pobídkou k přečtení příběhu dalšího. Není to detektivka intelektuálská, není ale ani prostá, napsaná jen jako jeden z mnoha dalších titulů,které dnes vycházejí.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Bretaň

Autorovy další knížky

Jean-Luc Bannalec (p)
německá, 1966
2014  78%Bretaňské poměry
2015  81%Bretaňský příboj
2018  84%Bretaňský příliv
2017  87%Bretaňská pýcha
2016  85%Bretaňské zlato

Kniha Bretaňský příboj je v

Právě čtených10x
Přečtených338x
Čtenářské výzvě52x
Doporučených16x
Knihotéce183x
Chystám se číst78x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x