Bretaňský příliv

Bretaňský příliv https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350603/bmid_bretansky-priliv-HMz-350603.jpg 4 151 46

Případy komisaře Dupina série

< 5. díl >

Komisař Dupin nechtěl už nikdy vyšetřovat na moři. Nicméně tento nový případ ho nutí vydat se až před poslední výběžky západního pobřeží Bretaně. Na svérázný ostrov de Sein, na němž žije víc králíků než lidí a kdysi ho obývaly mocné čarodějnice. Před úchvatnou kulisou, mezi ostrovy Molene a Ouessant a zátokou Douarnenez, vyšetřují komisař a jeho inspektoři záhadný případ, který je donutí překročit vlastní hranice.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bretonische Flut , 2016


více info...

Přidat komentář

Petra-Nela
06.04.2024 5 z 5

Dupin je jedinečný, škoda toho ztraceného kříže. Už se těším na další příběh

Emik87
19.02.2024 5 z 5

V této knize je znovu naprosto dokonale popsaná krajina Bretaně. Autor jí umí popsat moc a moc krásně. Hned bych se tam vydala. Příběh samotný považuju za poměrně zvláštní. Ale na ostrově de Sein a v okolí se asi stát mohl.


IvaKo
02.01.2024 4 z 5

Moje čtvrté setkání se sympatickým komisařem Dupinem mě opět bavilo a navíc jsem se zase dozvěděla plno zajímavých informací o mé oblíbené Bretani. Už se těším na další díly této série, nejen proto, že ten záhadný nález z tohoto příběhu se určitě ještě někde objeví.

klarence
20.11.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, na dovolenou ano. Je to moje první kniha od tohoto autora.
Jen mi přišlo, že kniha má strašně moc hlášek - klišé ..
a místy poněkud rozvláčná.

mirek7450
04.11.2023 4 z 5

Pátý příběh z Bretaně hodně zamotaný a napínavý. Jen ten konec mne trochu zklamal, asi stejně, jako komisaře Dupina.

mosem
22.09.2023 4 z 5

Oblast, kde se tenhle příběh odehrává není příliš rozsáhlá a o to zajímavější je si ostrov Sein a okolí prohlížet na netu. Možná trošku zvláštní zvyk, ale k téhle sérii to patří. Prohlížet místa, dohledávat recepty, začíst se do mytologie. Tohle je jako osnova, kterou si čtenář sám doplňuje. V některém případě bych řekl, že příběh je jen přidanou hodnotou. A v tomto příběhu s poněkud zvláštním koncem, který působil poněkud jako výsledek autorovy bezradnosti, ještě o kousek víc. Nicméně, příjemné čtení to bylo v každém případě.

janastok
05.08.2023 4 z 5

Další dobrý díl ze skvělé bretaňské série. Tentokrát trochu rozvláčné (padlo několik le petit café, abych neusnula) a trochu odbytý konec, ale vše vyvažuje poutavý popis bretaňské krajiny a života v ní.

GYROTOURBILLON
01.06.2023 5 z 5

Přesně jednoduše , souhlasím s Eva193, ale též s Bedřich63.
Především popis kraje + zápletka = skvělá kniha.
Zdravím všechny příznivce Bretaně.

rumova_kulicka
14.03.2023 4 z 5

Na to, že je tato série založena hlavně na nekonečném vyslýchání nekonečné řady postav, se mi tento díl zdál už zbytečně zdlouhavý. Oproti dřívějším měl o cca 50 - 80 stran víc a už to bylo dost znát. Případ jako takový byl zajímavý, ale neškodilo by značnou část ubrat.

princesse
14.03.2023 4 z 5

Baví mě komisař Dupin a jeho případy a nejspíš mě ještě chvíli bavit budou. Tenhle díl mi ovšem připadá jako bez konce ... že nakonec nevypátral kam se poděl záhadný kříž a nevypořádal se ani s tím arogantním a nesympatickým mstitelem? Že by to nechal jen tak? Doufám, že se k tomu všemu ještě v dalších dílech vrátí. Trochu otevřený konec, takže se to nabízí. Nicméně určitě na další díly dojde a těším se. Určitě doporučuji i tento případ.

Robodruh
23.11.2022 3 z 5

Fajn detektivka, krásný dojem z popisu ostrovní části Bretaně, ale podivný překlad do češtiny. Fakt by někdo řekl, že je to omniózní situace?!

Bedřich63
28.09.2022 4 z 5

Bretaňský příliv je vlastně opět kniha obsahující příliv informací z Bretaně. Popisy divoké přírody na ostrovech i na pevnině, těžký život rybářů a boj o přežití, spousta dobrého jídla z mořských "potvor" a skvělé francouzské víno a káva, trocha historie a ústně přenášené legendy, no a taky samozřejmě mnohdy nevlídné počasí. Tato popisná část je opět skvělá a ze mě se stal po 5-ti přečtených knihách tak trochu milovník Bretaně.
Tento díl se věnuje moři, výzkumu a sledování moře a delfínů, rybářům a životu na ostrovech.
Vlastní detektivní zápletka a její rozplétání je v knize spíš rušivé a autorovi se moc nepodařilo vtáhnout mě do děje a vyšetřování. Vynahradil jsem si to ale v těch popisných částech, takže za mě docela spokojenost. Jedná se ale o jeden ze slabších dílů, aspoň podle mě. Do Bretaně se v této sérii chci brzy vrátit.

Eva193
23.09.2022 5 z 5

Tak tohle byla zatím nejlepší kniha série, dramatický příběh a dokonale popsané ostrovy, moře, živly a mýty. Výborná kniha.

85098211
14.09.2022 4 z 5

I tento případ komisaře Dupina jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu a pouze za naprosto skvělé načtení jednu hvězdičku přidávám ;-). Jinak byl pro mne tento v pořadí pátý případ zatím asi nejslabší, bohužel. Až na ty krásné popisy přírody, samozřejmě :-). Ale teď už začnu hezky od začátku...
Komisař Dupin už nikdy nechtěl vyšetřovat na moři. Nyní se ale ocitá na dalekém západním pobřeží Bretaně. Na unikátním ostrově de Sein, kde žije více králíků než lidí, kam přijíždí na lodi dokonce i kadeřník a kde kdysi žily mocné čarodějnice a snad dokonce i sám ďábel. Den po keltském letním slunovratu, pouhé dva dny před 75. narozeninami své matky, se Dupin po kotníky brodí odpadem z ryb. Je totiž nalezeno tělo rybářky - s podříznutým hrdlem. Rychle je jasné, že mladá žena pocházela z Île de Sein, bojovala proti ničení moří a mocným pirátům na volném moři. Záhy poté Dupin obdrží prosbu o pomoc ze svého domovského ostrova - bylo totiž objeveno druhé tělo. Komisař a jeho kolegové tedy začínají vyšetřovat, doslova pod tlakem, ale nebudou to mít vůbec jednoduché. Hrdí lidé, zde žijící a tak úzce spjatí s mořem, tvoří sevřenou komunitu a stopy vedou mnoha směry. Jenomže která z nich je ta správná? ;-)
Samozřejmě se Dupinovi případ vyšetřit podaří, ale měla jsem - stejně jako již moji oblíbení uživatelé v příspěvcích níže - pocit, že se případ nechce hnout z místa, případně se dost vleče. I přesto se budu na další setkání s touto sérií těšit a doufat, že se příště autor zase vzpamatuje a další případ bude stejně výborný jako ty minulé? ;-)

ddkk
11.04.2022 3 z 5

Tak tentokrát mě bretaňský příběh trochu zklamal. Jakoby komisař Dupin ztratil "drajv" a snad i kus mozku. Při vyšetřování případu podivných vražd, spojených s úžasným mořským přírodním parkem Iroise a zejména ostrovy Sein a Tristan, se doslova motá v kruhu, napadají ho nepředvídatelné kroky, rozhodnutí mění kdykoli a kdekoli a vyšetřování se vleče a vleče...Navíc je už někde v poslední třetině příběhu skoro zřejmé, kdože je ten odporný vrahoun...

Ovšem o přírodních, historických i mýtických krásách Bretaně jsem se zase dověděla o něco víc. A taky o dalších pochoutkách tamní gastronomie. Že se Dupin nadále nehodlá vzdát svých několika šálků café denně, je jasné, ale konečně přišel na chuť i údajně léčivým ústřicím, které srká preventivně i k snídani. No, proti gustu...Ovšem takové krabí ragú na růžové cibuli a bílém víně...! U mně tentokrát za tři.

à propos: musím dát za pravdu uživatelce zázvorka, tolik doslova srandovně vyznívajících zbytečných cizích výrazů, které pan překladatel v českém textu z neznámého důvodu ponechal a opakoval, jsem ještě nikde nezaznamenala - třeba ominózní, utensilie nebo scenário, no, místy to bylo až perfidní...ale nic ve zlém, i to bylo poučné :-)

konicekbily
17.02.2022 3 z 5

Příběh je hodně rozsáhlý, kromě geografického popisu prostředí - tentokráte je to mořská přírodní rezervace s ostrovy a vědeckým výzkumem, trochu více historie související s prostředím, něco z ochrany přírody a hodně o rybolovu a jeho organizaci. Vlastní detektivní zápletka je roztahaná, dialogy se mi moc nelíbily, tak na branku při vyšetřování nijaký a závěr zamlžený. Průměr!

bh69
12.01.2022 2 z 5

Kniha pokračuje v sestupné tendenci. Přijd emi, že autor už nepíše, ale "vyrábí" pokračování - všechno pěkně pořád podle stejné šablony, postavy ploché, dialogy toporné ... Detektivní linka je tu hodně nedotažená, konec odfláknutý a nelogický (nechci spoilovat ale nehoda na konci je hodně nereálná).

mi-380
06.10.2021 4 z 5

Komisař Dupin, epizoda 5 – další záplata na mou letošní cestovatelskou absenci. Autor znovu potvrzuje, že je skvělým průvodcem po tomto odlehlém koutu Evropy a k tomu jakoby mimochodem přidává detektivní pátrání. Přimíchá keltskou mytologii s ústřední legendou o ztraceném městě Ys, Merlina a Aruše, místní restaurace plné lahodných specialit, drsné počasí, moderní piráty, tajemná zákoutí ostrova Sein a máme tu už popáté příjemnou DDDD směs: Dupin, dokument, dobrodružství, detektivka.
85 % (82 hodnotících je na průměru 83 %).

Riwal ze sebe dostal jen unavené „Dáme se do toho.“
„Ale nejdřív se najíme, Riwale.“ Inspektorova tvář se hned rozjasnila.
„Zdejší specialita proslavila tuhle restauraci po celé Francii,“ představa té lahůdky dodala inspektorovi novou sílu, „ragú z humra!“ Z Riwalových úst to znělo jako fanfára.
„Omráčí vás to, šéfe. – Ragú se připravuje ve velkých hrncích na dušení masa. Jemně nakrájený humr, růžová cibule z Roscoffu, celer, fenyklová semínka, kousky uzeného mlže, všechno opražené na oleji z burského oříšku, zalité eau de vie z Cidru a k tomu tři nebo čtyři sklenky velmi dobrého bílého vína.“ Opravdu to znělo jako báseň. „K tomu bezkonkurenční amandinské brambory, trocha smetany, pálivé papričky, sůl – a,“ teď přišlo finále, „bohatá porce soleného másla. To všechno necháte dusit, dusit a ještě dusit.“...

„Jednoho dne byl Artuš v bitvě u Camlannu zraněn tak těžce, že ho nedokázal zachránit ani Merlin. Spěšně ho tedy dopravil na ostrov Sein, k devíti čarodějnicím. Ty mu tady zbudovaly přístřeší z čistého zlata. Artuše, prakticky už mrtvého, se ujala Velléda, specialistka na léčení. A skutečně dokázala králi vrátit život. Ani sám Merlin nevěděl, jak se jí to podařilo.“

Szilvia1
17.07.2021 5 z 5

Pátý případ komisaře Dupina byl velmi napínavý,zatím nejnapínavější z celé série,které jsem už přečetla.popis krajiny je nejuchvatnější.Mě se líbila.přečtu jsi i další díly.

yellow
17.07.2021 3 z 5

Pro mě doposud nejslabší případ série. Přišel mi až příliš chaotický, bylo v něm zamotáno až příliš mnoho mystična. Některá podezření byla přitažená za vlasy a nakonec ještě tento závěr...

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Bretaň

Autorovy další knížky

Jean-Luc Bannalec (p)
německá, 1966
2014  78%Bretaňské poměry
2015  81%Bretaňský příboj
2018  84%Bretaňský příliv
2017  87%Bretaňská pýcha
2016  85%Bretaňské zlato

Kniha Bretaňský příliv je v

Právě čtených4x
Přečtených194x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených14x
Knihotéce170x
Chystám se číst69x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x