Bretaňské zlato

Bretaňské zlato https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276274/bmid_bretanske-zlato-jzs-276274.jpg 4 193 58

Případy komisaře Dupina série

< 3. díl >

Třetí případ komisaře Dupina. Na rozlehlé solné zahrady na poloostrově Guérande se právě snáší soumrak. Vzduch je prosycen fialkovou vůní fleur de sel, o níž místní obyvatelé tvrdí, že občas vyvolává halucinace. Podobný pocit má i komisař Dupin, když na něj někdo začne nečekaně střílet. Přitom si chtěl v salinách jen prohlédnout několik záhadných sudů, na které ho upozornila Lilou Brevalová, spřátelená novinářka. A pak zmizí beze stopy i Lilou…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bretonisches Gold , 2014


více info...

Přidat komentář

namornice
21.03.2024 4 z 5

Tato série mě dost překvapila a chytla a moc mě baví. Jean-Luc Bannalec má ve svém stylu psaní silný smysl pro místo příběhu a podobně jako třeba Peter May s popisem skotské krajiny a kultury i v Bannalecových detektivkách mě moc baví prostředí a způsob života v této mořem vonící krajině. Další detektivní příběh se odehrává ve slavných Bretaňských solných polích a během pátrání se dovídáme i dost informací o unikátních způsobech sklizně tohoto nerostu. Komisař Dupin je znamenitě napsaná postava a kniha mě bavila od začátku do konce. Skvěle se mi u poslechu vaří. Netrpělivě čekám na další audio zpracování a doufám že to nebude dlouho trvat.

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Jak už to tak bývá, třetí díly jsou skvělé. A tady je ještě lepší. Dokonce se nám do problémů dostane i sám komisař, ale to by nebyl on, aby se z nich rychle neoklepal a zdárně nevyřešil případ. Kladně hodnotím i drobnou exkurzi do komisařova soukromí.


drakamena
28.11.2023 4 z 5

Zpočátku jsem si myslela, že se mi tato knížka nebude líbit tak jako předchozí, ne kvůli případu, ale jelikož jsem se obávala, že Dupin zpacká svůj vztah s Claire. Obvykle v detektivkách pro romantickou linku hlavního hrdiny zrovna nehoruji, ale v této sérii je to jiné, poněvadž Dupinova romance s Claire je vskutku velmi okrajovou záležitostí a jen ho dělá méně mrzoutským, šťastnějším. Jako petit café. A tučňáci. Nakonec ale všechno dobře dopadlo. Darebák byl chycen a dokonce i Skippy si našel nový domov.

mirek7450
04.11.2023 4 z 5

Tak na těžbu sole jsem při svých krátkých návštěvách Bretaně nenarazil. Kromě skvělé detektivky jsem se tudíž seznámil i s touto zajímavostí kraje Keltů.

sgjoli
08.10.2023 3 z 5

Vyšetřovatel Dupin pokračuje v krasojízdě. Vyděděnec z Paříže se pouští do dalšího případu v oblasti Bretaně. Tentokrát se zaplétá do solného průmyslu mezi majitele tzv. salin, což pro mne osobně byla dost novinka. V tomto odvětví jsem se dozvěděla trošku něco nového. Zároveň ale musím přiznat, že jsem byla občas trochu zmatená, když se tam mluví o solném průmyslu, občas některé souvislosti byly nesrozumitelné. Ale dobré je, že pro pochopení případu jako celku to tolik nemělo význam.
Zápletka sama o sobě obsahuje obvyklé motivy, které jsme mohli vidět asi už jinde, ale to zasazení do prostředí z toho dělá trochu něco nového a oživuje to tu zápletku.
Dupin tu je navíc vlivem okolností nucen spolupracovat s jistou vyšetřovatelkou - pro mne bylo příjemným překvapením, že byl Dupin (jinak dost solitér) ochoten na spolupráci přistoupit, ovládat se, nedělat ze sebe rebela, co jede jen sám po své ose a spolupráci nechce. Racionalita tu jde do popředí a dokázala Dupina v tomto ohledu usměrnit, což pro mne svědčí o jisté vyzrálosti našeho komisaře. A to s radostí kvituju.
Audioknižní podoba byla velmi vydařená, na poslech to bylo moc moc fajn.
Nakonec 4 hvězdy. A snad u nás vyjde v audioknižní podobě další díl. :-)

marie.kolarova
06.09.2023 5 z 5

Krasné počteníčko o komisaři Dupinovi.

ANDY28
22.08.2023 5 z 5

Budu trapná, když napíšu že komisaře miluju? A jsem stejně tak závislá na kávičce

IvaKo
07.08.2023 4 z 5

Moje druhé setkání s komisařem Dupinem. Oceňuji, že kromě zajímavé kriminální zápletky jsem se zase dozvěděla něco nového o mé oblíbené Bretani. V této sérii rozhodně budu pokračovat.

Máma001
10.06.2023 2 z 5

Pro mě nuda. Popisy a zase popisy, spousty názvů různých míst, těžko se pamatovaly, nevím, dalo mi velkou práci knihu dočíst.

GYROTOURBILLON
29.05.2023 4 z 5

Moje sedmé setkání s Bretaní. Ano, saliny si umím živě představit, pravda ale v Bretani budou určitě nej...
Sám jsem je navštívil roku 2000 na španělské Ibize. V Bretani je asi vše provoněné bylinkami, čili autor záměrně vynechal absenci silného solného zápachu, který i nás popravdě dostal. Ale, že je to úžasný pohled na pravidelná jezírka a občasné kupy přírodní soli.
Nicméně kniha byla ok. Pokračuji dál.

Pavlaj
25.05.2023 4 z 5

Opět slušná detektivka okořeněná tajem a kouzlem Bretaně. Při dovolené jsme se podívali do míst z prvních dvou dílů, ale vidím, že pro bretaňské poznávání máme ještě spoustu dalších tipů.

janastok
23.03.2023 5 z 5

Začínám být lehce závislá na této sérii. Další dobrý díl ze zajímavého prostředí bretaňských salin. Detektivka s motivem, krásné prostředí a to jídlo!

mistrikova
16.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Tento díl ze série detektivek s hlavní postavou komisaře Dupina je vcelku povedený. Dozvídáme se více o jeho zálibě v tučňácích, nechybí jeho několikáté petit café a i sám Dupin začíná být "bretonizován" díky již svému delšímu pobytu v Bretani. Vražda jeho známé, novinářky, která odstartuje jeho další případ, čtenáře zavede do salin a rozjíždí se informační mašinérie o výrobě soli z mořské vody. Případ je zdárně během pár dní vyřešen, tak jako vždy. Nejvíce mě pobavil Skippy naturalizovaný do australské části Bretaně. A jeho "spojka" sekretářka Nollwennová.

princesse
28.02.2023 4 z 5

Opět skvělé počtení. Komisař je mi hodně sympatický a už se těším na další díl. A to jsem tento dočetla právě teď. Tento druh detektivek mi opravdu sedí. Kromě krimi příběhu mě dokáže autor naprosto přesvědčivě vtáhnout do prostředí ve kterém se příběh odehrává. Popisy krajiny, měst a vůbec všech míst, která se v příběhu vyskytují ... To je prostě pohádka. Mé srdce, milovnice literatury, jen plesá a plesá ... Doporučuji, rozhodně stojí za přečtení.

rumova_kulicka
20.02.2023 4 z 5

Opět komisař Dupin a opět něco trochu jiného. Tentokrát musel zkrotnout pod vedením kolegyně z vedlejšího okrsku a to mě bavilo. A dokonce tu byly i trochu akční scény. Jinak opět spousta zajímavých informací o Bratani, Bretoňcích a jejich historii. Oblíbila jsem si komisařovu sekretářku a její bretaňské přísloví a průpovídky, které mi trochu připomínají velbloudí hlášky Asada z oddělení Q Adler-Olsena :-)

mosem
11.12.2022 4 z 5

Stejně jako příběhy z této série, kterou nečtu po řadě, i tento svazek nabízí nejen napětí a poutavé detektivní vyprávění, ale i něco navíc. Po přečtení víte něco o Bretani, Bretaňcích a jejich patriotismu, ale také o typickém produktu, jeho získávání, třídění, používání, jedinečnosti, něco jako víno na Moravě, pivo v Čechách nebo whisky v Anglii. Dostaví se pocit, že tohle prostě musíte poznat....a pokud jste jako já v Bretani již byli a tenhle produkt zatím neocenili, téměř se stydíte za svoji neznalost. Kniha nenabízí nic drastického ani drsného, naopak je napínavá i bez těchto efektů.

evask
15.11.2022 3 z 5

Tak mě tak asi v polovině napadlo, že je škoda, že v beletrii se nepodtrhává, jako třeba kdy si člověk půjčil v knihovně skripta. To bych pak četla jen podtrhané a mělo by to snad trochu spád. Nejsem milovník krváků a drsňáren, jenže tahle detektivka byla pro změnu zase strašně zdlouhavá. Zaujme jistě ty, kdo se zajímají o Bretaň. Já jsem se nechala zmást dobrým hodnocením. Nakonec jsem na konec doskákala, ale další Bretaňské něco už si půjčovat nebudu.

Vesmich
04.07.2022 5 z 5

Tento komisařův příběh mě přiměl k tomu navštívit přesně TA slaniska, objevit přesně TY boudy , jíst přesně TU sůl a mít z toho všeho intenzivní pocit, že TO TADY ZNÁM. Bylo to krásné čtení i krásné cestování.

Rapeh
16.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha, Chvílemi jsem měla pocit že hlavním tématem je popis Bretaně a ne detektivka. Autorův styl psaní mám velmi ráda

Eva193
31.05.2022 5 z 5

Další skvělé čtení. Tady jsem dlouho neodhadla pachatele, ale popravdě jsem si tak užívala Bretaně, že jsem občas zapomínala, že čtu detektivku. Autor mě opravdu překvapil, jak je každá kniha jiná. Já bych byla spokojená i se stále stejným vzorcem, podobně jako jsou třeba televizní Vraždy v Midsomeru, nebo mnoho jiných sérií.
To, že je každá kniha překvapivá je bonus ještě nad těch pět hvězd *******. Těším se na další díl.