Bretaňské poměry

Bretaňské poměry https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219393/bmid_bretanske-pomery-Y4n-219393.jpg 4 415 132

Případy komisaře Dupina série

1. díl >

První případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. V malebné pobřežní vesničce je jednoho horkého červencového rána nalezen zavražděný stařičký majitel slavného hotelu. Komisař Georges Dupin se v bretaňské letní idylce záhy dostává na stopu podivuhodného tajemství..... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bretonische Verhältnisse , 2012


více info...

Přidat komentář

katerina4564
29.03.2024 4 z 5

Příjemná detektivka z krásného prostředí. U některých knih bojuji s rozsáhlými popisy, ale u této byly popisy příjemné a dokonce jsem si vyhledala ona města na internetu, abych měla ještě živější představu o bretaňském prostředí. Líbí se mi, že zde nejsou žádné vražedné brutality a nechutnosti a samotný příběh je klidný, ale napínavý zároveň. Přemýšlíte kdo je vrah, kdo je v tom zapojený a jak ho komisař Dupin odhalí. Ono totiž zavraždit takto starého člověka není samo o sobě normální :-).
Jednu hvězdičku musím dát ale dolů, vadilo mi, že Dupin měl neustále hlad a cpal do sebe jedno kafe za druhým, chtělo by to, aby mu dal autor alespoň trochu najíst.
Dále byť byl samotný překlad v pohodě a kniha se četla plynule, měla jsem ve své e-knize pár překlepů, které mi nebyly při plynulém čtení příjemné.
Určitě se těším na pokračování.

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Ani nevím, kde začít chválit. Popis Bretaně je tak lákavý, že se tam chcete hned rozjet. Komisař je sympaťák a miluje kafe, nedá se otrávit žádným svým nadřízeným a řeší případ vraždy, která vede k něčemu jedinečnému. Prostě plný počet hvězd.


Sumatrae
05.01.2024 4 z 5

Kniha ma trosicku pomaly rozjezd a celkove byla spise slabsi a popisna, ale beru to jako seznameni se s prostredim a hlavnimi postavami a doufam, ze dalsi dily budou mit lepsi spad, i kdyz zapletka a prostredi zlocinu byly zajimave

loskatos
04.01.2024 3 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetl, ale pak už to bylo příjemné.
Těším se na další díl.

ViolettaCh.
01.01.2024 3 z 5

První díl série detektivek z prostředí francouzské Bretaně, jejichž ústřední postavou je komisař Dupin, hodnotím jako průměrnou detektivku z francouzského venkova. Byla to pro mě ochutnávka k rozmyšlení, zda se vrhnu i na další knihy z této série, ale musím říci, že mě to příliš nenadchlo. Jak samotné prostředí, tak vyšetřovaný případ nebyly nijak ohromující. Postavy nejsou příliš důsledně vykresleny, hlavní detektiv je takový tuctový, neslaný, nemastný. Ani popis míst zvlášť nezaujal a nedokázal navodit slibovanou atmosféru. Spíše taková lehká oddychovka s táhlým, nedramatickým dějem.
Povšimla jsem si, že v originálu má kniha německý název, ač děj je situován do Francie a jméno autora zní rovněž francouzsky, proto mě to překvapilo. Jak jsem zjistila, jedná se o pseudonym autora, který je Němec, ale má zjevně vazby a úzký vztah k Francii.

mirek7450
04.11.2023 5 z 5

Druhá Bannalecova kniha, kterou jsem přečetl. Gauguinův Pont-Aven jsem navštívil a tak jsem se s komisařem procházel i známými místy. Jdu na další díly - budu číst postupně.

Jenny055
31.10.2023 5 z 5

Počúvala som ako audioknihu, čítal Jan Teplý ml. Interpretácia výborná. Zaujímavé pomalé vyšetrovanie, sympatický komisár a bolo to také " príjemne francúzske". Alebo také bretaňské? A to sa mi páčilo.

namornice
30.10.2023 3 z 5

Mám ráda detektivky nebo thrillery, které se odehrávají na turisticky zajímavých lokacích. Do Bretaně se jednou taky chystám podívat a tak mě tato detektivka zlákala. Bylo to moje první setkání s autorem a i když ze začátku jsem si myslela, že jsem sáhla vedle, po pomalejším začátku mě postavy i děj vtáhly. Moc se mi líbily i popisy krajiny a přestože komisař Dupin mi nepřišel zkraje zrovna jako sympaťák, postupně jsem si na něj zvykla. Bavilo mě i prostředí výtvarného umění a historické souvislosti s dějinami francouzského malířství a odkazy na Gauguina.
Na rozdíl od temných a nervydrásajícich severských krimi, byla tato spíš poklidná, pomalu plynoucí detektivka z ospalého městečka na Bretaňském pobřeží. Také vcelku slušně interpretována.

Kristulda
15.10.2023 2 z 5

Kniha mě spíše nebavila, bylo to utahané, údajně je to nejslabší díl série i tak nevím zda si přečtu další díl.

mfajmanova
29.09.2023 2 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Nebavilo mě to, bylo to na mě až moc rozvláčné, postavy ani popis prostředí mě nijak zvlášť neoslovily. V polovině jsem poslech vzdala a vracet se k tomu asi už nebudu.

Kristulda
19.09.2023 2 z 5

Taková jednoduchá detektivka, hlavní komisař celkem sympaťák, Bretaň mám ráda, celkově to na mě působilo ale slabě. Určitě zkusím další díl, prý je lepší tak uvidíme, dám tomu šanci.

PREBURDA
22.08.2023 5 z 5

Žádná brutalita, žádné psycho, žádný oceán krve. Ale milé, osvěžující a klidné čtení, kdy se příběh postupně rozvíjí až do samotného konce. Detektivka jako od Agathy Christie, to mám ráda.

sgjoli
20.08.2023 4 z 5

Nevím proč, ale téhle krimi sérii jsem se docela dlouho vyhýbala. Nakonec se to ke mně dostalo jako audiokniha a musím uznat, že to nebylo vůbec špatné.
Co mne hned zaujalo, je určitý kontrast, který se tu vyskytuje. Na jedné straně tu máte brutální vraždu starého muže, ale přitom celý ten příběh působí dost klidným dojmem. Prostředí Bretaně tu je popsané jako malebné, klidné a komisař Dupin si tu snaží na každém rohu vychutnávat jednu kávičku za druhou.
Příběh samotný se dá považovat za klasickou detektivku - pátračku, kdy sledujeme hlavního hrdinu komisaře Dupina, který se svým týmem pátrá po pachateli či pachatelích zločinu. Sledujeme vyšetřování od začátku do konce. A přesto je to trochu záhadička, protože ač to sledujeme z pohledu komisaře Dupina, ten nám do své hlavy dává nahlédnout spíš méně než více.
Případ je vyřešen docela rychle - za 4 dny plné intenzivní pátračky. Což asi v reálném životě ne vždy funguje při skutečné kriminalistické práci. Ale v literatuře je možné odpustit leccos. V případě detektivek si pak člověk většinou spíš přeje, aby to bylo čtivé a svižné čtení bez nějakých zádrhelů. A to tady najdete.
V rámci krimi zápletek to asi do žánru nepřináší nic moc nového. Objevné a odlišné od ostatních krimi sérií to je patrně hlavně díky tomu prostřední, v němž se to odehrává. Bretaňská hrdost na místní kraj tu je patrná velmi silně.
Nakonec 4 hvězdy, možná slabší, ale přesto. A možná zkusím i druhý díl, uvidíme.

Dámaskloboukem
14.07.2023 5 z 5

V rozporu s dramaticky vyhlížejícím obalem se jedna o milou detektivku, která zavede čtenáře do Bretaně. Příběh logicky plyne v příjemném tempu, zavražděných je tam taky tak akorát. V průběhu čtení je dost času vnímat tuto zajímavou část Francie pomocí zdařilých popisu krajiny i svérázných názorů domorodců.
Chvílemi jsem opravdu cítila i mořský vánek promíchaný s vůní komisařovy kávy.

Ramiel
06.07.2023 3 z 5

Vcelku povedená detektivka. Veškeré stopy jsou čtenáři předkládány hned. Stejně jako myšlenkové pochody vyšetřovatele. Což je dle mého velké plus (nemám rád detektivky, kde autorův hrdina něco odhalí, ale čtenáři zůstane zatajeno co). Prostředí Bretaně znám a za popis krajiny dávám také plus. Úplně se zase vidím v kavárničce na pláži. Mínusem pak pro mě je chování komisaře Dupina, který na mě nepůsobil zrovna sympaticky. Nesnáší chování svých nadřízených, ale k podřízeným a kolegům se nechová dvakrát dobře. Celkově ale za mě patří tato kniha k povedenějším v detektivním žánru.

Joyce24
02.07.2023 4 z 5

Hlavní věc, která mě zaujala byl popis místní přírody. Bylo to jako bych se tam sama v tu chvíli pohybovala. Samotná detektivní linka byla poněkud slabší, konec mě zklamal. Čekala bych, že bude vše podrobněji vysvětleno.

GYROTOURBILLON
25.06.2023 4 z 5

Moje poslední kniha od autora ( nečetl jsem postupně ) i tak splnila mé očekávání. Ano, autor se vyvíjí, zlepšuje, ale i zaplétá do složitějších případů v dalších dílech.
Musím shrnout: všech 10 knih mělo společné Bretaňské moře, gastronomií, ale i barevnost a členitost pobřeží..., nejednou lákalo k zahlédnutí, či ochutnání. Neagresivní detektivní případy protknuté pohledem do kraje, byly vždy velmi příjemné. Čili nyní se budu těšit na novinku Bretaňské noci.

Kanimůra2
04.06.2023 3 z 5

Kniha mě nijak nezaujala. Nebudu pokračovat

IvaKo
29.05.2023 4 z 5

Po této knize jsem sáhla kvůli Bretani, kterou mám moc ráda. Potěšilo mě proto, že autor kromě kriminální zápletky působivě píše o bretaňské přírodě, ale hlavně o charakteru místních obyvatel a jejich zvycích. Samotný děj se odvíjí v poklidném tempu a komisař Dupin je takový normální chlapík - ani alkoholik, ani superman. Těším se na další díly série.

Johanka1956
26.03.2023 2 z 5

Tento kriminální román odehrávající se v Bretani mě moc nezaujal. Fádní, bez napětí, komisař Dupin se pro mne nestal oblíbenou postavou. Přišel mi nemastný, neslaný , špatně komunikující. Pokusím se jiný příběh a uvidíme.