Tajný život stromů

Tajný život stromů https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/318560/bmid_tajny-zivot-stromu-FBu-318560.png 5 945 309

Německý bestseller Tajný život stromů se již druhým rokem drží na žebříčku nejprodávanějších knih a získává si nadšené čtenáře ve stále více zemích. Les je pro mnohé z nás vytouženým místem odpočinku. Je synonymem ticha a nedotčené přírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben nám dává nahlédnout do skrytého života stromů a odhaluje nečekané skutečnosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, dokonce mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky. Mnohé stromy, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. V okamžiku, kdy je některý ze stromů napaden hmyzem, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí. Peter Wohlleben čerpá ze svých mnohaletých zkušeností lesníka a ukazuje nám les ze zcela nové stránky. Jeho zábavná knížka, plná nových informací o stromech a lesích, nás přivádí k úžasu nad zázraky přírody. Jen v Německu se za rok od vydání prodalo na 500 000 kusů a práva na překlad byla dosud prodána do 27 zemí.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata , Přírodní vědy

Vydáno: , Kazda
Originální název:

Das geheime Leben der Bäume , 2015


více info...

PREBURDA
PREBURDA
14.03.2024 5 z 5

Kniha je čtivě napsaná, s láskou vysvětluje, provádí vás lesem a při čtení si představujete jak to ta matka příroda zařídila a v těch lesích to funguje a na ostatní život navazuje. Jenže člověk nenaslouchá a stále její zákony mění a snaží se být on ten "pán" a v horším případě se chová jako bezohledný arogantní barbar !! - masívního kácení pralesů - ekosystému, "plic naší Zeměkoule".

Kniha je pohlazením pro duši. A les nám to nabízí.

Knihu by si měli přečíst povinně všichni ti "zelení fanatici"......... a hlavně stránky věnovány CO2 ( hlavní "potravy" stromů a všeho zeleného na souši i ve vodě) a "oprášit" učivo základní školy, co je fotosyntéza.

Sova15
Sova15
11.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavá knížka, Už se těším do lesa.


Marfulka007
Marfulka007
09.02.2024 3 z 5

** AUDIOKNIHA **

Velmi zajímavá i poučná kniha. Některé úseky pro mě byly trochu náročnější a možná až moc "technické". Je ale jisté, že po přečtení se člověk na stromy a rostliny už nikdy nebude dívat stejně. Poslední kapitola byla až dojemná...

ViolettaCh.
ViolettaCh.
29.01.2024 5 z 5

Knížka je poutavě napsaná, obsahuje zajímavé informace ze života stromů, pojednává třeba o komunikaci stromů mezi sebou, o jejich vzájemné podpoře, o péči rodičů o své děti atd. Informace jsou podané tím nejpovolanějším - lesníkem, který je opravdu srdcař.

Petra-Nela
Petra-Nela
28.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavá knížka, vzpominala jsem na dětství na Vysočině, kde jsem vyrůstala v okolí jehličnatých stromů, a pak později jsem bydlela na Jižní Moravě, chodila jsem na brigádu do lesa, stromy tam byly spíše listnaté, knížka obsahuje hodně informací, pak se člověk dívá na les jinýma očima.

Andrea864
Andrea864
17.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavá a poutavě psaná kniha, která je opravdu plná informací. Jen mě tam trochu chyběly fotografie, nicméně si myslím, že by tuto knihu měl číst každý. Všem vřele doporučuji.

Hoblinka
Hoblinka
05.01.2024 5 z 5

Tahle kniha je vlastně pohádka se spoustou zajímavých informací.

Neo1tex
Neo1tex
31.12.2023 4 z 5

Spousta zajímavých a překvapivých faktů o stromech a lesích. V druhé části jsem měl pocit, že se ale témata a informace značně opakují.

E_Lan
E_Lan
16.12.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha o stromech, která mě neskutečně obohatila mnoha vědomostmi. Navíc kniha není psána čistě naučně, ale docela poutavě a tím pádem udrží po celou dobu pozornost. Hodnotný to počin!

TomHr
TomHr
14.11.2023 5 z 5

Rozsahem nevelká, ale informacemi nabitá knížka napsaná s láskou přírodě a k lesu. Všechny informace asi nejsou úplně vědecky podložené, některé prezentované výzkumy působí až úsměvně, jenomže – co my víme! Možná stále jen kloužeme po povrchu a vůbec netušíme, jak bohatý je život stromu a lesa, skrytý lidským smyslům. No nic, dost psaní, jdu do lesa. Dívat se jinýma očima.

Kackac77
Kackac77
20.10.2023 5 z 5

Audiokniha
Už jsem četla knížku dřív, a líbila se mi, teď jsem si ji dala jako audio. Dává mi to spoustu odpovědí na moje otázky, ale taky pocity. Už od dětství miluji stromy. Vždycky mi vadilo třeba stříhání ovocných stromů..., líbí se mi divokost, i v zahradě. Autor vysvětluje spoustu zákonitostí, o kterých už vědci vědí, ale nastiňuje také spoustu předpokladů, odhadů,.. Co všechno ještě o stromech a lesech nevíme? Každopádně bychom měli k přírodě přistupovat s citem a s pokorou.

Barbanka
Barbanka
20.10.2023 5 z 5

Miluji knihy od tohoto autora. Je to takové pohlazení po duši, ale zároveň k zamyšlení. V některých kapitolách jsem byla opravdu překvapená, co jsem se o stromech dozvěděla. Taky jsem se přesvědčila o tom že nejsem blázen,když odmalička ochraňuji nejen hmyz, zvířátka, ale i rostliny. Mým dětem i manželovi jsem jasně řekla že pokud mi někdy přinesou řezané květiny takže jim je omlátím o hlavu :D Ve váze vám kytka za chvilku zvadne, přitom na záhoně, by mohla být krásná ještě mnoho dní. A to že někdo nedokáže vydávat zvuky nebo mluvit ještě neznamená že nic necítí.
Teď se chystám na knihu :Citový život zvířat a postupně na všechny knihy od Petera Wohllebena

Atalera
Atalera
23.08.2023 5 z 5

Úžasná kniha. Jen jsem se ujistila v tom, že živý vánoční stromek už nikdy víc. Opravdu se teď na les a stromy dívám úplně jinak.

Acamar
Acamar
09.08.2023

Zajímavá a záslužná kniha lesníka, ale především ochránce přírody o ekosystému lesa v různých souvislostech. Popularizační formou, jednoduše, čtivě, z různých úhlů pohledu a bez zabíhání do náročnější odbornosti...v krátkých kapitolkách dokáže pro tyto prastaré obyvatelé naší planety "lobovat" v mnohém širším měřítku než samotnou svou lesnickou profesí. Jeho vize o návratu k původním pralesům a rozšíření pohledu lidstva na rostliny coby živé bytosti s vlastními právy znějí, při současném způsobu života i počtu lidí jako utopický běh na dlouhou trať, ale jsou vlastně jak svým způsobem nezbytností, tak by měly být i samozřejmostí.
Při letmém pročtení komentářů mne zaujaly některé výtky nad "přílišnými" emocemi nebo personifikací... zvláštní. Jako by odborník či vědec byl pro neskrývanou náklonnost k předmětu své činnosti snad méně způsobilým odborníkem, nebo to aspoň neměl dávat najevo. Přitom soudím, že právě ta zjevná láska ke stromům a přístup k nim jako k bytostem je právě tím, co zapůsobí na čtenáře právě tak, aby to změnilo jejich pohled na stromy a jejich život a nepostradatelný význam pro nás.

Sandalkar
Sandalkar
03.08.2023 5 z 5

Moc rada travim cas v lese. Ted uz vim proc a taky, co se kolem deje. A je to moc zajimavy. Libi se mi, ze Peter Wohlleben neni zeleny aktivisticky blazen, ale "jen" clovek, ktery ma prirodu uprimne rad.

LukasB.453
LukasB.453
01.08.2023 3 z 5

jednoduchý (až moc jednoduchý) a čtivý bestseller pro milovníky přírody. stromy (rostliny vůbec) jsou velká záhada - žijí tady s námi, a vůbec jim nerozumíme, strom je něco, co se dá rozřezat na prkna nebo něco, co se dá ubližováním pomocí pilky a nůžek přimět k bohaté úrodě, ale zároveň starobylý a záhadný organismus žijící v interakcích s okolím. jak trapné - chtěli bychom se domlouvat s mimozemskými civilizacemi, ale neumíme pochopit strom (a nejen strom, nedomluvíme se se zvířaty, snad s výjimkou psů a koní, kteří přijali/kterým jsme vnutili náš způsob komunikace).

katerina3633
katerina3633
28.07.2023 4 z 5

Moc příjemné a uklidňující čtení. Žádný milovník přírody s touto knihou nesáhne vedle. Kniha mě vždy přenesla mezi tyto majestátní obry rostlinné říše. Působila na mě více než kdejaká motivační kniha. Uvědomit si, že své životní bitvy svádí i stromy a jejich pomalý a vytrvalý přístup k životu, je v této hektické době vážně uklidňující.

los
los
13.07.2023 2 z 5

vždycky když vstoupím do lesa, dostaví se uklidňující pocit, že jsem skutečně "doma"

Wohllebenův (nomen omen?) výklad působí jak doprovod k televiznímu dokumentu z produkce National Geographic, je to líbivé, je to okouzlující, dobře se to čte/poslouchá, ale mně chybí ucelenost, strukturovanost, odbornost a přebývají emoce

a tohle je dobrý postřeh: wood wide web!

BlueMind18
BlueMind18
10.07.2023 5 z 5

Kniha, která osloví spoustu citlivých lidí. Já jsem se do ní po dlouhé době opětovně začetla a nezbývá mi, než užasnout nad stromy, těmi krásnými a pozoruhodnými bytostmi, s nimiž mi bylo dopřáno sdílet tento svět.

V neposlední řadě mi imponují lidi jako je Peter Wohlleben (němčina je vážně kouzelná), kteří se nebojí a nebáli vymanit se z úzkého, omezeného a jen na produkci zaměřeného pohledu na les a lesní hospodářství. Doufám, že takových laskavých a moudrých lidí, v jejichž péči budou moci stromy (a lesy) zestárnout, bude přibývat (i s potřebnou podporou obcí apod.).

Jsme trochu jako stromy, není-liž pravda? Copak i my nemáme své kořeny, nevracíme se snad rádi/y do míst svého dětství a v půdě (okolí) chudé na živiny (myšlenky, city) strádáme? Stromy nejsou zrovna rychlíci, to je pravda, jsou pomalí. A copak my tou rychlostí vlastně získáváme? Nestojí to za to, alespoň na chvíli (či na chvil více) zpomalit a jít se třeba projít či projet na kole do lesa? Les je ale pro mě víc než jen relaxační zóna, naleziště skvělých a chutných plodů jako např. borůvek, je to místo poznání i sebepoznání, vnitřní očisty, kde intuitivně zakouším zvláštní spřízněnost s bytostmi/bytím, tolik odlišným/i ode mě samotné. A nejsem, myslím, jediná, kdo to tak má.

knihovna1
knihovna1
28.06.2023

Dozvěděla jsem se zajímavé skutečnosti. Kniha má krátké kapitoly. Tak akorát ke čtení před spaním. Knížka mě vždy pozitivně naladila. Voní lesem a čiší z ní láska ke stromům a přírodě. Zvýšila se mi úcta ke stromům a lesům. Doporučuji teď na prázdniny, kdy do lesa nejvíce chodíme.