Prcek453 Prcek453 komentáře u knih

☰ menu

Stačí si počkat Stačí si počkat Mariana Zapata

Tenhle díl od Mariany jsem slupnula jako malinu. Byla to asi nejemotivnější z jejích dosavadních knih vydaných v ČJ, a já si její čtení neskutečně užila a ano, i slzička ukápla.
Hlavní hrdinka Diana se po smrti svého bratra ve svých šestadvaceti letech úplně samozřejmě ujala svých dvou synovců Joshe a Lou. Než se mi dostala kniha do ruky, tady přišel zádrhel - osobně nemám v knihách moc ráda, když má hlavní hrdinka již děti - i když v tomto případě „nevlastní“ - prostě se do té situace jako bezdětná neumím vžít. ALE jsem strašně ráda, že jsem nepodlehla svým předsudkům a do knihy se pustila, protože tohle bylo rozhodně jedno z nejlepších Zapatiných děl a kluci tam tomu dodávali ten největší šmrnc (jakože v konečném důsledku bych se raději v knize obešla bez toho grumpy souseda, než bez nich ). Líbil se mi slow-burn vývoj hrdinů, líbilo se mi, že ani jeden z nich „nechodil kolem horké kaše“ a jakmile dospěli do toho bodu „chceme být spolu“, nedrželi se zpátky. Kniha měla podobný vibe jako Kulti, sice nebyla nijak zvlášť ze sportovního prostředí, ale hlavním hrdinou byl také o dost starší, rozvedený, grumpy chlap, a to mě fakt bavilo.
Pokud milujete Zapatu, tuhle knihu si rozhodně nenechejte ujít. Já na konci každé její knihy lituju, že píše standalony, protože vždycky potřebuju VÍC a tahle kniha rozhodně nebyla výjimkou.
Jako odměnu ale odstanete - jak je u autorčiných děl zvykem - epilog „o pět let později“, který alespoň trochu ukojí vaši zvědavost, co bylo dál
E-knihu jsem dostala v rámci spolupráce s Humbook.

08.05.2024


Prokleté královny Prokleté královny Catherine Doyle

Na prokleté královny jsem se neskutečně těšila, protože první díl mě fakt nadchl - byl plný dobrodružství, tajemství, intrik a špetky YA romantiky.
Druhý díl navazuje tam, kde první skončil - Wren a Rose se stávají královnami a mají spoustu královských věcí a problémů k vyřešení. Z lidu se začíná ozývat odpor proti čarodějnicím. Zatímco Rose těmito “královskými starostmi umí proplouvat s chladnou hlavou, Wren je jako nespoutané tornádo.
Pokud jste se těšili na to, že konečně zjistíte, jak Wren a Rose společně vychází a vládnou, budete trochu zklamaní - netrpělivá Wren už nechce čekat na navrácení unesené babičky diplomatickou cestou a vydává se na záchrannou misi.
Opět mi více sedla Wren, která mi prostě přijde svá a nehodlá se přetvařovat jen pro to, aby se někomu zalíbila
Druhý díl jsem si užila ještě víc, než ten první a už se nemůžu dočkat toho třetího
Neskutečně čtivá série, která se autorkám vážně povedla a od které se nebudete moci odtrhnout a ta obálka? jediné mínus knihy je chybějící mapka, ty já v dobrodružných fantasy můžu

Za knihu, kterou jsem dostala v rámci #spoluprace moc děkuji @humbook_blogeri #humbook

17.04.2024


S pozdravem Carter S pozdravem Carter Whitney G. (p)

Jelikož knih friends-to-lovers zase tolik není, čtení jsem si opravdu užila, až tedy na jednu zásadní věc, která mi na příběhu dost vadila, a to když si oba najednou po mnoha letech přátelství, kdy mezi nimi nic nebylo (ani na to nikdy nepomysleli, jak je psáno v anotaci) ve stejný den uvědomí, že je ten druhý přitahuje. Pardon, dost přitažené za vlasy i na fikci. Jinak byla ale kniha strašně opočinková a milá, ráda se k ní vracím :)

08.02.2024 4 z 5


Odstín smrti Odstín smrti Bianca Iosivoni

Po přečtení prvního dílu bych nikdy nehádala, že tuto sérii dočtu do konce a co víc, že si ji nakonec zamiluju. Čeká nás sice ještě šestý díl, nicméně tímto dílem končí Roxy v roli hlavní hrdinky a já si - k mému nemalému překvapení! - jízdu s ní neskutečně užila.
Konec třetího dílu byl pro Roxy se Shawem plný nečekaných zvratů - Roxy si konečně přiznala, že k Shawovi něco cítí a ani termín její blížící se smrti kvůli nesplnitelnému úkolu ji v citech již nedokázal držet zpět. Shaw se - po ztrátě paměti v prvním díle - konečně dozvídá, kým skutečně je a tato „bomba“ ovlivní všechny (rozhodně šlo o nejúžasnější zvrat, co se zatím v celé sérii stal).
Po tom, co Roxy na konci třetího dílu v souboji s čaroději umírá, se Shaw vydává do podsvětí přivést její duši zpět. Zároveň se oba musí vypořádat s tím, že dochází čas na splnění úkolu, při kterém měla Roxy pochytat všech 449 duší, které unikly z podsvětí a poslat je zpět. Zatímco za normálních okolností by se nemohla dočkat, až bude do podsvětí vyprovázet poslední uniklou duši, hříčkou osudu jde o nejtěžší úkol vůbec a sama se ho už dopředu děsí.
Největším plusem celé série je to, že nám autorky vždy na začátek shrnou dění v předchozí knize, takže nejste ztracení a nepotřebujete rereading předchozích knih - kéž by to tak dělali všichni autoři!

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji @knihydobrovsky v rámci #spoluprace

31.12.2023 4 z 5


Tajemství domu Thornů Tajemství domu Thornů Margaret Rogerson

Tajemství domu Thornů je krátká novelka a hezké doplnění Kouzel rodu Thornů. Znovu se setkáváme s Elisabeth, Nathanielem a jejich démonským sluhou Silasem, kterého mám osobně z celé knížky nejradši.
Kolem domu Thornů se znenadání začnou dít podivné magické věci. Dům uvězní jeho obyvatele uvnitř a kolem jeho pozemků zuří boží dopuštění. Magický štít kolem domu je narušen a Nathaniel s Elisabeth musí přijít na to, co magické běsnění způsobuje. Zároveň se v knize krásně vyvíjí jejich vztah, což jsem oproti minulému dílu, kdy ho tam na můj vkus nebylo dostatek, ocenila. Kniha je celkově zaměřena spíše na vývoj vztahů mezi Nathanielem, Elisabeth a démonským sluhou Silasem, takže zde není tolik vedlejších postav. Neskutečně se mi líbí povahové rysy obou hrdinů - Nathaniel, tak vtipně šílený a divný, mi naprosto přirostl k srdci a nejvíc tím, že se nesnažil Elisabeth jakkoli přehnaně ochraňovat, jak je to v podobných fantasy knihách běžné. Elisabeth je sama o sobě skvělou postavou, odvážná hrdinka, nebabrá se ve svých pocitech, což dělá celý příběh odpočinkový a mnohdy až úsměvný.
Kdo si Kouzla rodu Thornů oblíbil, určitě by neměl váhat nad přečtením druhého dílu, který hezky doplní sérii, já bych klidně uvítala další kratší díl, protože mi přijde, že o Silasovi ještě nevíme všechno.
Knihu jsem dostala v rámci spolupráce s humbook a humbookblogeri a moc za ni děkuji

14.11.2023


Vetřelci v našich hlavách Vetřelci v našich hlavách Daniel Pelikán

Nikdy jsem nečetla nic podobného - obvykle mám ráda knihy, u kterých si odpočinu a pohladí po dušičce. Tohle byl ale úplný opak, ale tak nějak se mi to morbidně líbilo. Člověka nutí se zamyslet nad tím, jak důležité je psychické zdraví a dle mě je mnohdy psychická nemoc o dost horší, než fyzická - protože nevydržet sám ve své vlastní hlavě, nemoct uniknout myšlenkám a popudům, které psychická nemoc vyvolá, je opravdu děsivé.
V tomto krátkém příběhu se setkáváme s Petrem, který trpí OCD poruchou a slyší hlas v hlavě. Hlas, se kterým se baví jako s jiným člověkem, hlas, který ho nabádá dělat věci, které sám racionálně dělat nechce, ale to nutkání je prostě příliš silné na to, aby odolal.
Bylo až děsivé nahlédnout do hlavy takto nemocnému člověku.
Líbil se mi zvrat s Eliškou, který knize dodal úplně jiný rozměr “mimo hlavu. Zvládla bych klidně ještě jednu kapitolu, abych věděla, co se s Petrem stalo po konci knihy a zda to zvládl.
Autorovi moc děkuji za poskytnutí e-knihy k recenzi.

23.10.2023 4 z 5


Podmanivý Podmanivý Jodi Ellen Malpas

(SPOILER) Pardon, ale to byla teda romantika jak něco -.-
Chlap ji hned v první společné scéně vyliská a chová se k ní jako k póvlu a děvce (ne, že by snad byla něco jiného, i když k tomu měla své důvody), taky tam na každé druhé straně někomu prostřelí hlavu jen proto, že není po jeho. Chemie mezi hlavními hrdiny mi přišla slabá, proměna Dannyho byla rychlá a neuvěřitelná, stejně jako jeho zamilování.
Knihu jsem zakoupila kvůli dobrému hodnocení tady na Databázi a dočetla ji jen proto, že jsem pořád čekala na to, kdy teda přijde nějaká bomba, pro kterou tady všichni dávají pět hvězdiček. Nepřišla.
Mám načtených spousty knih tohoto žánru, ale tohle mi přišlo fakt hodně slabé. Jediné plus knihy bylo, že se to celkem rychle četlo (autorku jsem si celkem oblíbila v královské sérii, i proto jsem této knize dala šanci).

11.10.2023 2 z 5


Hraj o svůj osud Hraj o svůj osud Stella Tack

Autorku jsem si zamilovala už sérií Polib mě, takže když jí nyní vyšla fantasy romanťárna, s očekáváním jsem se na ni vrhla.
Na začátek varování: i když je v anotaci napsáno, že jde o fantasy román “v němž se střídají žhavé scény s napínavou akcí nic moc žhavého tady nečekejte - což mě po její sérii Kiss me once dost zklamalo, protože jsem očekávala fantasy v podobném duchu, nicméně jde opravdu o pravou youngadultovku, takže žhavé scény neočekávejte a nebudete zklamaní.
Nicméně o napínavé akce zde není nouze. Zajímavý fantasy námět knize dodává šmrnc, snad jen škoda, že autorka nevyužila potenciál tohoto skvělého nápadu a jde o poměrně průměrně napsanou YA fantasy.
Kolem Alice se začnou dít podivné věci a sama začíná být přesvědčená, že je blázen. Stále se zhoršující známky ji donutí jít na letní soukromou školu. Tam se však dozvídá, že není blázen, ale figurkou v šachové hře na život a na smrt. Po tomto odhalení jí najednou přijde, že bláznovství by přece jen bylo tou lepší alternativou.
Stává se třiatřicátou figurkou šachového pole, kde se o ni přetahují dva králové, aby ji získali na svou stranu. Kterému z nich však může věřit? A je jejich zájem o ni opravdový, nebo je jen součástí hry?
Jakmile vyjde druhý díl této duologie, určitě se na něj vrhnu, abych zjistila, jak tato šachová partie skončí
IG: _kniho_holka

08.10.2023 4 z 5


Hra temné čarodějky – Bitva začíná Hra temné čarodějky – Bitva začíná Natalija Matolinec

Rozhodně slibný začátek nové fantasy série.
Děj se odehrává ve Lvově, kde proti sobě stojí dvě skupiny mágů - temní a světlí. Tyto dvě skupiny se mají utkat ve Hře o moc. Varta sice patří mezi temné, avšak hry se nijak zúčastnit netouží. Tedy až do té doby, než se objeví záhadný a pohledný Čech Zlatan, se kterým uzavře spojenectví. Když však začnou na povrch vyplouvat tajemství, která měla zůstat skryta a zrádci se začnou objevovat i mezi spojenci, Varta si bude muset vybrat, komu věřit.
Příběh vám strašně rychle ubíhá, každá kapitola je ještě rozdělena na několik oddělených úseků, takže ani nestačíte mrknout a budete na konci knihy. Ze začátku se mi všechno zdálo strašně zmatené, nechápala jsem pravidla Hry ani vztahy mezi jednotlivými postavami - moc nepomohlo ani to, že je tam spousta postav, které mají podobná jména - Mol, Mel, Mort, Max - nicméně určitě stojí za to vytrvat, časem se všechno hezky objasní a to postupné odkrývání pravidel a fungování celého fantasy světa vás bude držet pořád hezky napnuté až do konce.
Romantiky tady moc neočekávejte, nicméně je to rozhodně velký potenciál na romantickou linku do příštího dílu, který vyjde doufejme brzy.
Největší bonus knihy pro mě bylo zapojení Čechů, strašně ráda o nás čtu v zahraničních knihách

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @humbook #humbookblogeri

22.06.2023 4 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Slow-burn romantice v knihách zrovna neholduji, ale Zapata to prostě umí podat neskutečně dobrým způsobem, takže se čtenář ani chvíli nenudí.
Strašně u jejích knížek oceňuju, že sama sebe nevykrádá, každý příběh je naprosto originální a čtivý.
Drahý Aaron byl čtvrtou knihou, co jsem od této autorky četla a přiznám se, že asi zatím nejlepší.

Rozhodně jde o jednu z nejzajímavěji koncipovaných knížek, co jsem kdy četla - celá první polovina knihy je psána v emailech. Žádné rozepisování vnitřních myšlenkových pochodů Ruby a Aarona, víme přesně jen to, co si napíšou do mailů, takže nám vlastně oba hlavní hrdinové postupně přirůstají k srdci tak, jako sobě navzájem - díky tomu mi první polovina knihy utekla před očima, ani nevím jak.
Příběh ve vás probudí úplný koktejl emocí - smála jsem se nahlas, uculovala se u ní jako zamilovaný blbeček () a mrzely mě stejné věci, jako Ruby, takže jsem se do ní dokázala naprosto vžít a žádná z jejích reakcí mi nepřišla přehnaná ani nereálná. Ruby není žádná perfektní hlavní hrdinka, často o sobě pochybuje jako snad většina mladých holek, připadá si málo hezká, málo úspěšná, Aarona bere jako někoho naprosto mimo její ligu a je s tím smířená.
Některá z témat jejich konverzací byste asi v romantické knize nečekali a často mě fakt rozesmála nahlas
Líbily se mi ty špatné vtípky, co si posílali, a taky spousta těch trapných okamžiků, které zase v normální romantické knize, kde je všechno perfektní, nenajdete, ale o to víc to ve vás povzbudí pocit reálnosti, protože v normálním životě se takové věci prostě stávají.
Klidně bych si Aarona a Ruby dala ještě v dalším díle. Pokud se jich také nemůžete nabažit, doporučuji si přečíst další knihu Zapaty S láskou, Lukov, která je o Jasmine - sestře Ruby - a právě Ruby a Aaron se tam okrajově objevují.

Knihu jsem si měla možnost přečíst ve spolupráci s @humbook @humbook_blogeri za což moc děkuji

06.04.2023 4 z 5


Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

Kniha mi přišla hodně inspirovaná sériemi Dvůr trnů a růží, Selekcí a taky Krutým princem. Byla tam spousta zvratů - možná až přehnaně moc, když se co kapitola měnil "klaďas" a "záporák" u hlavních postav.
Na druhý díl se rozhodně těším, snad se autorka trochu vymaní z očividného vlivu série Dvorů, aby kniha byla alespoň trochu nepředvídatelná. Za mě 4,5*

29.10.2021 4 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Když jsem četla Stmívání, byla jsem ještě teenager - přesně v tom věku, kdy mě kniha naprosto uchvátila (a byla taky začátkem mé dodnes trvající lásce k YA Fantasy - ač dnes již v trochu jiném stylu). Když jsem se poprvé dozvěděla, že ji má Meyer rozepsanou, byla jsem nadšená - a uchvátily mě první kapitoly, které se objevily uniklé před několika lety na internetu. Nevěřila jsem, že spisovatelka tuto knihu někdy dokončí - a tak jsem se modlila, aby to udělala! Když tak chvíle teď opravdu přišla, musím jen litovat, že mi opět není třináct. Knihu bych si mnohem víc užila - nebyla špatně napsaná a v některých ohledech byl Edwardův pohled o moc zajímavější - a na knize je poznat to, jak spisovatelka za ten čas vyspěla - je tam více zahloubaných a přemýšlivých částí než ve Stmívání (což hezky zapadá k tomu, kolik je Edwardovi let). Také oceňuji, že Edwardův pohled v knize doplňuje hluchá místa ze Stmívání - tedy jen nekopíruje to, co se událo v Belliném pohledu (jak je tomu bohužel například u Fifty shades).
Pro mě určitě hezké doplnění série, které jsem si po tom dlouhém čekání prostě nemohla nechat ujít, nicméně mě kniha nijak zvlášť nenadchla - určeno stejně jako původní série spíše pro mladší čtenáře.

08.03.2021 3 z 5


Pouto Pouto Anna Todd

Z prvního dílu jsem byla trochu rozpačitá. Byl čtivý a pro mě měl překvapivý konec, protože jsem vůbec netušila, že šlo o sázku, ale přece jenom mi přišel trochu nezajímavý v tom, že je to furt dokola - hádka a usmíření. Dala jsem nakonec šanci i druhému dílu, čehož jsem pak celkem litovala, protože byl opravdu hrozný. Neustálé hádky a opakující se scénář. Tessa a Hardin si neustále něco vyčítali a bylo to pořád dokola. Třetí díl začal být zajímavý až ke konci, kdy odletěli do Londýna a začalo jít i o něco jiného, než jen o ty dva, co se furt hádají a řeší jen sebe. Čtvrtý díl byl zezačátku super, ale konec celé série mě naprosto znechutil. Především to jejich několikaleté odloučení mě opravdu naštvalo, s happyendem jsem počítala celou dobu, ale po tom, co si dali pauzu a bylo na příběh nahlíženo s několikaměsíčním (a několikaletým) odstupem, jsem už neviděla ty stejné postavy, jako nazačátku. Oba je autorka příliš změnila. Mrzelo mě, že nakonec se s tím museli vypořádat každý sám a ne spolu. Podle toho, jak se chovali v předchozích dílech bylo nereálný, že by bez sebe dokazali tak dlouho žít. Sérii dávám 3 hvězdičky - příběh byl čtivý, ale hodně se opakující a ke konci jsem se těšila, až sérii dočtu.

25.04.2019 3 z 5


Palác lží Palác lží Erin Watt

Zhodnocení všech tří dílů série o Elle a Reedovi
Musím říct, že mě knihy překvapily, většinou mám ráda podobné knihy, ale s prvky fantasy, ikdyž dávno nejsem YA.
PAPÍROVÁ PRINCEZNA
Tento díl se mi líbil nejvíc z celé série, líbilo se mi, jak si k sobě Ella a Reed hledají cestu a jak ji Royalové nakonec přijali do rodiny. Bylo tam napětí, romantika a těšila jsem se, jak příběh dopadne
PROKLETÝ PRINC
Tento díl byl asi nejslabší ze všech tří, nic moc se tam nestalo a říkala jsem si, že místo série knih stačil jen první díl (ikdyž zbožnuju knihy na pokračování a do Roylovců bych se NEJPRVE vůbec nepustila, kdyby kniha měla jen jeden díl)
PALÁC LŽÍ
Opět se něco dělo, tento díl nebyl tak fádní, jako druhý, byly tam prvky detektivky, což ději přidávalo na napínavosti, ikdyž jsem od začátku tušila, kdo je vrahem. Ikdyž mě většinou mrzí, když nějaký příběh končí (tato série sice má další díly, ale ty již primárně nezachycují Reeda a Ellu), v tomto případě mi konec vyhovoval, protože autorka občas již zbytečně děj natahovala a z téma "Reed a Ella" se již nedalo vymáčknout víc (v tomto je asi sériově lepší fantasy, protože když nevíte, jak dál, přihodíte další zahadnou nestvůru :D).

Série prvních tří knih se mi líbila, zvládla jsem ji přečíst za dva dny, ale vracet se k ní nejspíš nebudu, možná snad někdy už jen k prvnímu dílu.

06.03.2019 3 z 5


Zasvěcení Zasvěcení Lisa Jane Smith

Stálo mě opravdu velké úsilí knihu přečíst do třetiny, poté jsem to vzdala. Viděla jsem seriál, který, i přes to, že byl dost pro náctileté, vypadal celkem dobře. Jelikož nevyšla další série, řekla jsem si, že zkusím knihu. Musím podotknout, že žánr fantasy mám opravdu ráda a obdobné knihy čtu jedním dechem, ale tato kniha je opravdu strašná. To, že se jak postavy, tak příběh příliš neshodovaly se seriálem, by mi nevadilo, ale kniha celkově byla nehorázně nudná, neměla spád a hlavní hrdinkou byla ušlápnutá chudinka. Usoudila jsem, že nemá cenu knihu dočíst, a proto zůstane jednou z velmi mála knih, které jsem nedočetla. Autorka má sice dobré náměty na knihy, ale otřesný, zdlouhavý a nepoutavý způsob psaní (stejný pocit jsem měla u Upířích deníků).

04.09.2018 1 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Na knihu jsem narazila náhodou - byla zmíněna v jiné knize (Stmívání 2: Nový měsíc). Ze zvědavost jsem do ní nakoukla a opravdu mě překvapilo, jak mě příběh vzal. Knihu jsem poprvé četla před několika lety, ráda se k ní ale stále vracím. Je to velmi pozoruhodný příběh, protože není psán stereotypně, jako v jiných knihách, kde se do sebe hlavní postavy zamilují a vše je perfektní. Tato kniha naopak ukazuje, jak i krutý člověk může cítit lásku, avšak kvůli své sebestřednosti a sobeckosti ji nechá odejít.

12.07.2018 5 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Po prvních třech knihách přečtených ve dvou dnech jsem jedním dechem pokračovala k tomuto dílu s přesvědčením, že příběh navazuje. Byla jsem však velmi zklamaná, že příběh již není explicitně o Maxonovi a Americe, ale jejich dceři. Knihu jsem odložila hned po první stránce, nakonec mi to však nedalo a přece jenom jí dala šanci. Úplný propadák to sice nebyl, ale znovu bych ji číst již nemusela. Jelikož je příběh psán z pohledu princezny, která si má vybrat manžela, přijde mi, že narozdíl od předešlé selekce se tam nic neděje. Děj nemá spád, hlavní hrdinka je rozmazlená, namyšlená puberťačka. Mnohem více by se myslím kniha podařila, kdyby hlavní hrdinkou nebyla dívka,ale chlapec a vybíral by si opět mezi dívkami, protože selekce kluků mi již od začátku přišla nezajímavá. Asi bych normálně knize dala méně než 3 hvězdičky. Dávám je především za to, že se v knize alespoň okrajově objevily hlavní postavy z prvních třech knih a já se dozvěděla, jak to s nimi vlastně dopadlo.

27.06.2018 3 z 5