Placinecka Placinecka komentáře u knih

☰ menu

Straka na šibenici Straka na šibenici Daniel Petr

Koupeno zcela náhodně ve výprodeji za pětikorunu. A ani nevím, jak tu knížku popsat. Jeden zpackaný život už od mala. Všemi možnými způsoby. Velmi originální životní situace, většinou dost depresivní a neveselé. Příběh hlavního hrdiny se mi zpočátku dost líbil, ale čím více stárnul, tím mi jeho osud přišel těžkopádnější a jakoby se autor až moc snažil a nepsal už tak lehce. Celkový dojem ale dobrý a zase si o něco víc vážím svého života. Netradiční kniha.

28.07.2020


Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Čekala jsem silný, hluboký příběh. Nejen kvůli ostatním dílům autorky, ale i kvůli slibnému námětu - jak se dcera prostitutky vypořádá se svým nelehkým osudem. A byla jsem malinko zklamaná. Jakoby příběh balancoval mezi opravdu kvalitním dílem a románkem pro náctileté. Nevím, zda to bylo spíše jednoduchým stylem psaní, nebo místy až přehnaně naivním, romantickým a nereálným zápletkám. Přesto se mi kniha četla dobře, byla jsme zvědavá jak to dopadne a bavila mne. Jen myslím že toto téma by zasloužilo jiné a důmyslnější zpracování.

07.07.2020


Přítel Stesk Přítel Stesk Zuzana Nováková (p)

O co je chudší děj knihy, i toho bohatší jsou emoce. Na pár stránkách tolik smutku, nepochopení, nespravedlnosti a krutosti. Velmi netradičně pojaté téma komunismu, které ale není hlavní osou příběhu. Smutné čtení, napsaní však velmi citlivě, téměř poeticky a zároveň velmi stručně a jasně. Hodně prostoru k zamyšlení a pro prožití všech emocí.

06.07.2020


Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Moje první od tohoto autora. Zaujal mne natolik, že už mám připravenou další knihu od něj. Nedokážu ale říct, proč se mi Hon na ovci líbil a zda se mi vůbec líbil. Bylo to tak podivné a nevšední, že jsem prostě musela číst dál a dál, i když se vlastně vůbec nic nedělo. Mělo to ale zvláštní šmrnc a kouzlo a nedalo mi spát, co se z toho nakonec vyvrbí. Závěř překvapil a zamotal myšlenky. Pozoruhodné dílko.

06.07.2020 3 z 5


Pět Pět Ursula Poznanski

Hlavní vyšetřovatelka mi byla sympatická, prostředí hledání kešek u o něco méně. Přesto čtivé, zajímavá zápletka, dobře zpracované, vše do sebe zapadalo, překvapivý závěr. Líbila se mi psychologie a pozadí hlavního padoucha.

29.06.2020 3 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Zlé, kruté, nespravedlivé, nepochopitelné a zbytečné chování osoby vůči dceři Báře. (zdráhám se použít slovo matka, protože takhle by se žádná matka chovat neměla). Bohužel, to co zažívá Bára, zažívá nespočet dětí v reálném životě a proto se kniha četla velmi těžko a bylo mi při ní velmi úzko.
Báry mi bylo neskutečně líto, na každé stránce jsem jí přála konečně něco dobrého ze strany její rodiny. Závěr byl pro mě (i pro Báru) vysvobozením. Ten byl zpracován krásně, stručně a až poeticky. Pěkný protiklad k surové realitě knihy. Skvěle podaný příběh, doporučuji. Ale příjemné čtení to není.

19.06.2020 5 z 5


Pravidla péče o dřevěné podlahy Pravidla péče o dřevěné podlahy Will Wiles

Do ruky se mi kniha dostala náhodou. Hodně netradiční příběh, tak absurdní, až se mi zdálo, že by se vlastně mohl přihodit každému z nás. Styl psaní hodně vylepšoval trochu jednoduchý příběh. Jestli to, co se v knize odehrálo, vůbec lze nazvat příběhem. Docela milá, průměrná, oddechovka, která místy překvapí, sem tam pobaví a občas nutí k přeskakování odstavců. Autora asi ale ještě v budoucnu vyzkouším.

15.06.2020


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

I když jsou osudy hlavních hrdinů smutné a tragické už dávno předtím než je navždy poznamená hrůza války, je kniha napsaná tak mile a pěkně, že jsem při čtení zapomínala na děsivé okolnosti a většinu času jsem se usmívala. Příběh zvláštním způsobem zahřeje, pohladí na duši a přivede mysl k různým myšlenkám... Asi jediný "krásný" zážitek z knihy na téma válka.
Doporučuju.

15.06.2020


Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Jednoduše napsané vemi složité a tak běžné téma dnešní doby. Skvělé prolínání dvou příběhů, které se ale doopravdy nikdy neprotknou. A to je skvělé, jinak by to bylo otřepané klišé. Kdo si v práci prošel čímkoli špatným, bude tuhle knihu milovat. Autorčin styl mě zaujal, hodně.

16.12.2019


K moři K moři Petra Soukupová

Skvělé! Jednoduché, úsporné, výstižné. V pár jednoduchých větách je řečeno tolik. Málo slov, hodně emocí, příběhů a pravdy. Doporučuji.

16.12.2019


Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Barbara Demick

Naprosto geniálně zpracovaná kniha. Skvělé prolínání historických faktů a téměř románových příběhů (ne)obyčejných korejských občanů. O tomto tématu se asi netřeba rozepisovat. Tato kniha byla nejlepší, jakou jsem kdy o KLDR četla. Bavila mě a děsila zároveň. Doporučuji každému, budete si zase o něco víc vážit toho, kde žijete..

17.10.2019 5 z 5


Svatá hlava Svatá hlava Hana Lehečková

Tak tohle byla více než jen kniha. Stylistické a grafické zpracování textu mě naprosto dostalo. Bylo tak jedinečné a překvapivé a knize dodalo tolik skvělosti, čtivosti a živosti. Příběh odehrávající se především v hlavě zvláštního jedince vás nutí číst dál a dál, až máte pocit, že jeho myšlenky se vám dostaly do mozku. Brrr. Velmi odvážné, zajímavé a neotřelé dílo. Chválím a doporučuju, ovšem není to vlastně vůbec příjemné čtení. A o to jde.

02.10.2019 5 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Od knihy jsem nic nečekala a i se jí trochu obávala. Zbytečně. Je to taková milá pohádka, u čtení jsem si krásně odpočinula od okolního světa. Rady, jak žít, byly podávány velmi stravitelně. Už na začátku kapitoly bylo jasné, k jakému poselství směřuje. Kupodivu mi to ale nevadilo a k odpolední kávě to bylo velmi příjemné a oddechové čtení, přesto jsem si párkrát řekla, že na těch jednoduchých pravdách je něco hlubokého.

01.10.2019 3 z 5


Dobře mi tak Dobře mi tak Radka Třeštíková

Po přečtení Bábovek jsem si nebyla jistá, jestli se mi Knihy od Třeštíkové budou líbit. Po přečtení Dobře mi tak to vím. Nebudou. V té knize bylo všechno špatně. Děj neměl hlavu ani patu a vlastně se vůbec nikam neposouval, postavy a jejich podivné vazby byly jako ze špatné telenovely, rádoby básničky a přirovnání, kterých byla kniha plná, mi lezly na nervy, závěr knihy byla naprostá tragédie a vrchol všeho je, když si uvědomím, že to celé mělo být vyprávěno z pohledu chlapa. Třeštíkovou už nikdy víc!

30.09.2019 odpad!


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Trochu jsem se bála, že většina knihy bude jen o stavbě domu, zařizování interiéru a následném popisávání té nádhery. Naštěstí vše co se týkalo vily bylo psáno s citem a tak zajímavě a přesvědčivě, že jsem měla pocit, že v té vile rozhodně chci rozhodně bydlet. Ostatně celá kniha byla psána tak jemně a elgatně a občas se objevil výraz, věta neba situace, která mě naprosto šokovala a jako by nezapadala do toho konceptu krásy a tím celému vyprávění dodávala šmrnc a zajímavost. Místy to bylo celé až neuvěřitlné a lehounce provoplánové, celkově ale naprosto skvělé.

25.09.2019 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Nejlepší kniha za poslední dobu. Skvěle napsané, čtivé, svižné a tak reálné. Donutilo mě to se zamýšlet na svými vztahy a chováním v naší rodině a taky si představovat, až jednou budou rodiče staří.. Rozhovory a myšlenkové pochody tří hlavních hrdinů mi byly tak blízké. Myslím, že se v tom každý pozná. A to je pořádně děsivý.
Skvělý počin!

25.09.2019 5 z 5


Žaloba Žaloba Bandi

Mám velmi rozporuplné pocity. O tématu a jeho důležitosti netřeba psát, ale forma, jakou byly povídky psané, mi něčím vadila a často jsem se nutila k dočtení až do konce. Asi to bylo dáno až moc rozepisovanými detaily a přes hrůzu toho, co příběhy sdělovaly, se mi zdály psány hrozně pohádkově.. Každopádně i tak je moc dobře, že tato kniha vznikla a pána obdivuji (a lituji). Určitě kniha k zamyšlení nad tím, jaké máme štěstí, že jsme se narodili někdě jinde..

17.09.2019 2 z 5


Noční směna Noční směna Michael Connelly

No, úplně nadšená jsem nebyla. Kniha hezky plynula, ale nebyla jsme napjatá (což jsem chtěla být). Až na jeden bod, jsem nebyla vůbec překvapená žádným velkým zvratem! (což jsem taky chtěla).
Přišlo mi, že Ballardová vše vyřešila až příliš jednoduše, bez problému a všechny příkoří levou zadní přeměnila ve svůj prospěch. Navíc mi přišla až příliš.. asertivní, drzá, průbojná, nebojácná... Až nerealistiky dokonalá ženská hrdinka.
Ale byla to moje první autorova kniha, druhému dílu dám šanci. Celkový dojem takový průměrný, skoro oddechovka..

15.09.2019 3 z 5


Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Vůbec by mě nenapadlo, že mě tahle tématika bude tak bavit. Ale Hájiček prostě umí. Líbí se mi, jak jednoduše a úderně jsou jeho knihy psané. Je super vidět v knize chlapské uvažování. Zbyňkovi jsem fandila ve všech jeho problémech - byl mi svou obyčejností a přirozeností hrozně sympatický. Taky chválím rychlé přechody mezi jednotlivými dějovými linkami.
Doporučuju! A chystám se na jeho další knihy..

15.09.2019 4 z 5


Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Touha být matkou. Kniha o tom, jak obětovat svůj život a vlastně i život dítětě kvůli představě ideálného rodičovství. Příběh ženy, která by pravděpodobně nebyla dobrou matkou ani vlastnímu potomkovi, adoptuje romskou holčičku Agnes. A začíná boj s předsudky a stereotypy, strachem z pravdy, ze selhání a neúspěchu, a nakonec i ze samotné Agnes.
Velmi dobře napsaný příbě o tom, jak všechno může dopadnout úplně jinak, než jak jsme si vysnili, a kam až můžeme padnout... Kruté, reálné a k zamyšlení. Nad spoustou témat.

22.08.2019 5 z 5