K moři

K moři https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14139/bmid_k-mori-4Mb-14139.jpg 4 1222 268

Próza začínající autorky Petry Soukupové se značně vymyká kontextu současné české literatury. V centru autorčina vyprávění je životaběh několika hrdinů: obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou: při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři. Tvarem i myšlenkou tato próza odkazuje k Virginii Woolfové a její dnes již klasické próze K majáku. Nejde ale o napodobivé formální cvičení: z autorčiny výpovědi lze vyčíst (vzhledem k jejímu věku) až překvapivě niterný prožitek rozpadu mezilidských vztahů a nemožnosti plnohodnotné komunikace ani mezi nejbližšími. Dotisk v r. 2016... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Miroslavacte
Miroslavacte
02.03.2024 5 z 5

Četla jsem od Soukupové vše, ale tato kniha je moje nejoblíbenější. Mistrně se jí podařilo zachytit rozpad vztahů lidí, kteří si nikdy nerozuměli nebo si rozumět přestali, tu mizérie, bez příkras. Bez příkras popsala i obyčejné situace, které jsme každý zažil, ale Soukupová prostě umí psát, takže vás to baví číst.

pige
pige
06.02.2024 2 z 5

Opět těžké téma.
Tentokrát neotřelé zpracování.
(Líbily se mi odbočky do minulosti, jaká ta daná osoba bude, jak se v současnosti třeba i mýlí. Také se mi líbí, jak si autorka přemýšlela každou jednu postavu. I zcela bezvýznamnou.)
Taková sonda do lidských duší. A opět se postavy potýkají s tím, že se nezeptaly/nechtěly se ptát, proto mnohdy tápou a jsou nešťastné, uzavřené.


čtenářka76
čtenářka76
04.12.2023 5 z 5

Oblíbila jsem si styl psaní Petry Soukupové. Obdivuji jak dokáže vykreslit postavy dětské tak i dospělé. Už jsem si zvykla, že knihy nekončí happy endem, ale jsou ze života. Za mě veliký čtenářský zážitek.

evvva
evvva
03.11.2023 4 z 5

Číst příběh převážně v budoucím čase, ze začátku zvláštní,po páru stránkách přirozené, příběh tak obyčejný, tak moc podobný vlastnímu příběhu, o dceři,která bojuje se strachy, o dceři,která bojuje s nadváhou...je těžké si tam nedosazovat a nevidět dny trávené na pláži, je těžké nevzpomínat na svůj vlastní čas minulý....

_Brunetka_
_Brunetka_
22.09.2023 3 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 3,5*.

Tohle je zase jedna z bezesporu zajímavých knih. Autorčin styl psaní je celkem specifický, člověk si na něj musí zvyknout, ale v momentě, co se tak stane, už nic úplně nezastaví stránky mizející pod vašima rukama. Příběh mě celkem polapil a zajímalo mě celou dobu, čím si prostřednictvím něj projdeme. Co je tu úplně dokonalé, jsou postavy. Málokterý autor dokáže tak skvěle a realisticky vykreslit charaktery svých hrdinů, že máte až pocit, že ty lidi znáte ze svého vlastního života. Nikoho si zároveň nedokážete úplně oblíbit, každý má svoji stinnou i světlou stránku. S tím souvisí fakt brilantně rozepsaných emocí, které vám zaručuju, že budete pociťovat i sami na sobě (až z toho budete taky trochu mimo). Objevují se tu absurdní, vtipné, smutné i bolestivé momenty. V ději sice nenajdete nějaké extra originální prvky, ale zato obrovskou skutečnost. Tato kniha má šanci promluvit k opravdu velkému množství čtenářů, protože rozebírá spoustu témat a věcí, které se nám dějí v životě dnes a denně. Musím moc pochválit konec, kde se dozvíme, jak to se všemi účastníky dopadlo. K moři vám tedy určitě můžu doporučit, pokud máte chuť na něco psychologického s obsahem ve stylu „napsal sám život“.

m_pastorka
m_pastorka
07.09.2023 4 z 5

Styl psaní autorky mi úplně nevyhovuje, nicméně dokáže skvěle vystihnout tyhle rodinné úzkosti a uvažování. Nejhorší je pro mě to "očekávání" rodič-dítě, které dítě se snaží naplnit a především ty odlišná očekávání podle povahy dítěte, jeho věku, pohlaví, atd. Přesně ty stereotypy, které se neustále objevují a dokola točí. Je to vlastně hezká sonda do vlastního dětství, ale ufff, ještě, že jsem už dospělá.

LenkaMacak
LenkaMacak
02.09.2023 5 z 5

Mám velmi ráda knihy paní Soukupové a ani tato mě nezklamala. Příběh se četl velmi rychle, je velmi realistický a zároveň smutný. 5/5*

marierachel
marierachel
23.08.2023 4 z 5

První kniha paní Soukupové, kterou jsem zatím četla. Styl se mi líbil a byl mi blízký; je docela podobný tomu, jak sama přemýšlím. Po pár stránkách jsem si neuměla představit, jak se děj rozvine v dalších 4/5 knihy, protože měl děj rychlý spád a zdálo se mi, že všechno bylo řečeno. Líbily se mi i krátké komentáře neexistujících scénářů. (Kdyby X, stalo by se Y.)
Postavy byly věrohodné a přesně vystihnuté.
Myslím, že při hodnocení hrají zásadní roli osobní faktory - jestli má člověk z vlastní rodiny podobnou zkušenost... Díky tomu považuji spoustu drobných postřehů za velmi trefné. Autorka toho dokáže v jedné krátké větě tolik vyslovit.

99jana99
99jana99
23.08.2023 2 z 5

Mě styl paní Soukupové nesedí, nechápu věty bez sloves, strohé. Příběh plný deprese, kdy už děti se snad rodí nešťastné, smutné, zlé a takto je to až do dospělosti, pak smrti a do konce knihy, kdy si všichni ubližují a nechápou se.

ed.itka
ed.itka
20.08.2023 5 z 5

Styl psaní mě moc bavil. Líbila se mi přítomnost konfrontovana s budoucnosti. Ačkoliv ze začátku se zdálo, ze to bude oddechove letní cteni, nakonec se z toho vyklubala poměrně smutná knizka nutici k zamyšlení.

martousek
martousek
04.08.2023 3 z 5

Název přesně sedí, jednoduché čtení, obyčejný děj. Nenadchne. Ale na letní dovolenou může být.

Chesterton
Chesterton
29.07.2023

Za mě je úmorné nořit se do dnešní současnosti rozpadlých vztahů, sebestřednosti a nekomunikace ještě v knize.
Styl je originální, realistický i v něčem zajímavý, to bezesporu; a jasně, každý se tam najdeme, ale . . .
Nepřečetla jsem celé, asi radši poskytnu čas blízkým i vzdálenějším, aby se mi nestalo to, oč v příběhu běží . . .
A to, co jsem přečetla, nebylo úplně špatné, ale hodnotit nechci.
Mám na autorčin styl trochu pupínky :))

BlueMind18
BlueMind18
24.07.2023 2 z 5

Po knize jsem sáhla, protože jsem chtěla něco lehčího na čtení, ale můj šálek kávy to není. Kniha, která se koncentruje kolem popisu vztahů odosobněným, strohým, nemastným a neslaným stylem (asi jako když vysvětlujete nedomorodci, jak se dostat na vlakové nádraží), mě postupně čím dál tím více nudila a do četby jsem se spíš nutila. Beru to tak, že tento styl psaní měl asi o to více zdůraznit emoce či myšlenkové pochody postav, posílit autentičnost vypravovaného, ale celkově mě to spíše míjelo, i když vykreslení reálně uvěřitelných vztahů tomuto dílku upřít rozhodně nelze. Dojem mi pokazil závěr kapitola zbytky životů, to mi přijde jako naprosto zbytečný a podbízivý krok ze strany autorky převážně ženskému, šťouravou zvědavostí postiženému publiku. U tohoto typu knihy si říkám, že za měsíc ani nebudu vědět, o čem to celé bylo.

mekkejla
mekkejla
21.07.2023 5 z 5

Tohle Petra napsala v 25 letech??? Nechápu... Je to naprosto skvělé! Na pár řádcích řekne víc, než jiní autoři celou knihou. I když píše úsporně, nijak to neubírá na vykreslení postav a já tak s nimi trpěla, litovala je, soucítila, držela jim pěsti. Navíc se mi líbí, že příběhy jsou uzavřené, i když bych některým postavám (hlavně Jítě a Magdě) přála lepší konec. Prostě po všech stránkách naprostá spokojenost.

Nela2
Nela2
20.07.2023 4 z 5

Moje první kniha od této autorky. Vzala jsem si ji s sebou k moři. :-)
Styl psaní byl trochu neobvyklý, ale četla se mi dobře. Ve finále mám ale z knihy trochu depresivní pocit.

Radimka
Radimka
20.07.2023 5 z 5

Skvělá knížka. Byla jsem hodně překvapená, jak tak mladá ženská dokáže s takovou jednoduchostí pochopit pocity různejch generací. Nadchnul mě její lehoučký styl psaní.

Boruvka22
Boruvka22
26.05.2023 4 z 5

Kniha je napsaná docela neobvykle, ale takovým lehkým stylem. Překvapilo mě, kolik je postav v tak tenké knize. V této knize pozorujeme životy několik lidí z rodiny a jak všichni dopadli. Bylo to velmi zajímavé pozorovat jejich osudy a to jak se v řádu několik let změnili. Lehké počtení, které stojí zato.

lalela
lalela
07.05.2023 4 z 5

Sice moc nemusím tento styl psaní, ale knížka se mi docela líbila. Autorka krásně vystihla a popsala charaktery všech postav, jejich trápení, radosti i to, co by bylo do budoucna, nebo v případě jiného rozhodnutí. Jednoznačně doporučuji.

EllisIsland
EllisIsland
23.04.2023 odpad!

Jedna z absolutně zbytečných knih naprosto o ničem!

stesti.s.knihou
stesti.s.knihou
20.04.2023 5 z 5

Další Soukupová do sbírky, opět nezklamala!
Autorka je známá a ceněná její schopností naprosto dokonale vystihnout lidské povahy, emoce a vztahy. Při čtení jejich knih máte často (možná častěji, než byste chtěli) pocit, že stejné vzorce chování znáte od lidí ve svém okolí. Když jsem si zjišťovala, o čem je kniha K moři, okamžitě mě svým námětem zaujala.
Jedná se o takovou typickou Soukupovou: rozpadlá rodina, kapitoly z pohledu otce, pohledu matky, pohledu dětí. Do toho nová žena, nové děti. Každý z nich má naprosto odlišný názor na věc a zásadní je problém v komunikaci, kterým trpí naprosto všechny postavy. Když se část téhle sestavy vydá na dovolenou k moři, kde jsou všichni odkázáni jen sami na sebe bez možnosti úniku, dochází někdy k úsměvným, často však ale bolavými situacím; o to víc, že jakožto čtenář vidíme do hlav všem postavám. Mnohokrát jsem při čtení měla sto chutí některé z postav říct bože, neřeš to, nepřemýšlej nad tím tolik!, no, jenže pak jsem si uvědomila, že přesně takhle se v mnoha případech chovám i já :D
Skvělý to bylo, jako vždy!