K moři přehled
Próza začínající autorky Petry Soukupové se značně vymyká kontextu současné české literatury. V centru autorčina vyprávění je životaběh několika hrdinů: obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou: při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři. Tvarem i myšlenkou tato próza odkazuje k Virginii Woolfové a její dnes již klasické próze K majáku. Nejde ale o napodobivé formální cvičení: z autorčiny výpovědi lze vyčíst (vzhledem k jejímu věku) až překvapivě niterný prožitek rozpadu mezilidských vztahů a nemožnosti plnohodnotné komunikace ani mezi nejbližšími. Dotisk v r. 2016... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha 'K moři' od Petry Soukupové je silným dramatem, které se zabývá složitými mezilidskými vztahy. Příběh se soustředí na dvě rodiny a jejich vzájemné interakce. Autorka používá minimalistický styl, který může čtenáře překvapit svou strohostí. I když je text úsporný, dokáže vyvolat silné emoce a přimět k zamyšlení o lidských slabostech a touhách. Kniha je hodnocena jako prvotina, což zvyšuje její hodnotu v kontextu autorčiny kariéry. Více v komentářích.
Komu by se kniha K moři mohla líbit?
- Čtenáři hledající psychologické romány
- Milovníci minimalistického stylu psaní
- Ti, kdo se zajímají o mezilidské vztahy
- Fanoušci české literatury
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize K moři. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 290 komentářůSouvisející novinky - K moři (0)
Ocenění knihy (1)
2008 -
Cena Jiřího Ortena
Kniha K moři v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 9x |
| v Přečtených | 2 039x |
| ve Čtenářské výzvě | 350x |
| v Doporučených | 85x |
| v Mé knihovně | 298x |
| v Chystám se číst | 296x |
| v Chci si koupit | 51x |
| v dalších seznamech | 6x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Petra Soukupová také napsal(a)
| 2020 | Věci, na které nastal čas |
| 2009 | Zmizet |
| 2017 | Nejlepší pro všechny |
| 2022 | Nikdo není sám |
| 2015 | Pod sněhem |

86 %
76 %

Tuhle knížku jsem si koupila fakt na dovolenou k moři. Jako oddechovku. Ale to teda není. Spíš vás nutí hodně přemýšlet, třeba i nad vlastními rodinnými vztahy. Petr má dvě dcery s Magdou. S tou se rozvedl a žije s Klárou. Se kterou má dceru jednu a druhou společně vychovávají. Ale ty vztahy mu prostě moc nejdou. Ani s partnerkami, ani s dcerami. Bavilo mě moc, i když prvních pár stránek jsem si musela zvykat na jiný styl psaní, který autorka používá.