K moři přehled

Petra Soukupová

Próza začínající autorky Petry Soukupové se značně vymyká kontextu současné české literatury. V centru autorčina vyprávění je životaběh několika hrdinů: obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou: při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři. Tvarem i myšlenkou tato próza odkazuje k Virginii Woolfové a její dnes již klasické próze K majáku. Nejde ale o napodobivé formální cvičení: z autorčiny výpovědi lze vyčíst (vzhledem k jejímu věku) až překvapivě niterný prožitek rozpadu mezilidských vztahů a nemožnosti plnohodnotné komunikace ani mezi nejbližšími. Dotisk v r. 2016... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha 'K moři' od Petry Soukupové je silným dramatem, které se zabývá složitými mezilidskými vztahy. Příběh se soustředí na dvě rodiny a jejich vzájemné interakce. Autorka používá minimalistický styl, který může čtenáře překvapit svou strohostí. I když je text úsporný, dokáže vyvolat silné emoce a přimět k zamyšlení o lidských slabostech a touhách. Kniha je hodnocena jako prvotina, což zvyšuje její hodnotu v kontextu autorčiny kariéry. Více v komentářích.

Komu by se kniha K moři mohla líbit?

• Čtenáři hledající psychologické romány
  • Milovníci minimalistického stylu psaní
  • Ti, kdo se zajímají o mezilidské vztahy
  • Fanoušci české literatury

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize K moři. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

BohyněKuchyně
17.12.2025

Tuhle knížku jsem si koupila fakt na dovolenou k moři. Jako oddechovku. Ale to teda není. Spíš vás nutí hodně přemýšlet, třeba i nad vlastními rodinnými vztahy. Petr má dvě dcery s Magdou. S tou se rozvedl a žije s Klárou. Se kterou má dceru jednu a druhou společně vychovávají. Ale ty vztahy mu prostě moc nejdou. Ani s partnerkami, ani s dcerami. Bavilo mě moc, i když prvních pár stránek jsem si musela zvykat na jiný styl psaní, který autorka používá.

všech 290 komentářů

Související novinky - K moři (0)

Ocenění knihy (1)

2008 - Cena Jiřího Ortena

Kniha K moři v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 039x
v Mé knihovně298x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi