K moři přehled
Petra Soukupová
Próza začínající autorky Petry Soukupové se značně vymyká kontextu současné české literatury. V centru autorčina vyprávění je životaběh několika hrdinů: obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou: při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři. Tvarem i myšlenkou tato próza odkazuje k Virginii Woolfové a její dnes již klasické próze K majáku. Nejde ale o napodobivé formální cvičení: z autorčiny výpovědi lze vyčíst (vzhledem k jejímu věku) až překvapivě niterný prožitek rozpadu mezilidských vztahů a nemožnosti plnohodnotné komunikace ani mezi nejbližšími. Dotisk v r. 2016... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize K moři. Přihlašte se a napište ho.

Moc pěkné! Dobrý námět, zajímavé osudy hrdinů i pěkné dotažení životů do konce. Realistické! Skvěle vymyšleno a dotaženo! S takovýmhle pojetím osudů jsem se setkala poprvé a vůbec nejsem zklamaná. Poslechnuto jako audiokniha!

Moje první setkání s autorkou nemohlo dopadnout lépe! K moři je sice krátká knížečka, ovšem její obsah mě naprosto překvapil.
Kniha je psána prostým, sdělným stylem. Krátké věty jsou úderné a poskytují potřebné informace. Nic není přikrášleno. Nic zde není ponecháno fantazii čtenáře, každá případná budoucnost je rozvinuta.
Autorka zde pracuje s velkým množstvím těžkých témat - rozvod, psychické problémy, nespokojenost ve vztahu, preference jednoho dítěte, problémy spojené s příjmem potravy. To vše je ale prostoupeno jakousi komičností a nesmyslností.
Postavy byly dobře a dostatečně popsané, každá z nich byla něčím jiná a pozoruhodná. Místy jsem se ale v jejich jménech trochu ztrácela a musela přemýšlet, kdo je kdo.
Překvapilo mě, že tak krátká kniha může poskytnout příběhy, které bych běžně hledala v rozsáhlém generačním románu. I přestože jsou zde popisovány v podstatě běžné situace, zvláště pak v části, kdy jedou na výlet, ani chvíli jsem se při čtení nenudila a ani detaily z benzínových stanic a auta mi nepřišly zbytečné.
Příběh působí uceleně, zvláště pak díky závěrečné části, která všechny osudy uzavře.
Ocenění knihy (1)
2008 -
Cena Jiřího Ortena
Kniha K moři v seznamech
v Přečtených | 1 959x |
v Mé knihovně | 291x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2020 | ![]() |
2009 | ![]() |
2017 | ![]() |
2015 | ![]() |
2022 | ![]() |
Stylem originální psychologická próza o v zásadě banálních lidských osudech. Paradoxně nejslabší tam, kde se snaží být nejdějovější. Hodně se v ní pije, o něco méně miluje a především se tu lidé, kteří k sobě mají blízko, pohybují na mimoběžných cestách. Znepokojivý pocit, který si člověk odnáší, je ten, že to možná někdy ani při nejlepší vůli nejde jinak.