pemla pemla komentáře u knih

☰ menu

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Jakožto první kniha, kterou jsem od autora četla, se mi líbila. Zápletka je zajímavá, děj se nijak zvlášť nevlekl, hlavní postava je takový typický kriminalista severského typu... Myslím si, že si zaslouží velmi dobré hodnocení a byla to příjemná oddychovka mezi náročnějšími knihami Jo Nesba a knihami Larsen Keplera. Kladně hodnotím, že vyšetřovatelkou je žena.

15.09.2020 4 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Dobrá oddechovka. Netypický Nesbo, příběh o lásce, žádná z postav není černá či bílá (Joo, postavy prostě Nesbo fakt umí). Beru to jako takové čtení do vlaku. Lepší než jednička. Nic víc, nic míň.

28.01.2017 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Nebyl to můj šálek čaje. Příběh celkově o ničem, děj se hrozně táhnul. Spíš než thriller mi to přišlo jak nějakej psychologickej román, kterej neustále rozebíral psychiku labilní alkoholičky. 2/3 knihy výplody nemocné mysli, rozuzlení na pár stranách a tak nějak se mě nijak nedotklo. Kniha ve mě nic nezanechala. Jsou knihy, které přečtete jedním dechem, u téhle jsem se musela zastavit a nadechnout se, abych to vůbec dočetla.

21.01.2017 1 z 5


Pohanský pán Pohanský pán Bernard Cornwell

Já teda nevím, už mi to přijde trochu moc natáhlé. A už mě to nebavilo tak jako předchozí díly. Nicméně konec byl fajn, konečně se nezranitelný Uhtred stal zranitelným. :) Další díl si určitě zakoupím, ale asi už jen proto, že chci vědět jak to dopadne.

03.08.2014 4 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Knihu jsem si pořídila a začala číst na základě shlédnutí seriálu z 95, který je věrnou adaptací. A můžu říct, že mě vizuální zpracování bavilo více, ale i kniha měla něco do sebe - a to hlavně konec, který je ve filmu uťat a do kterého jsem se zamilovala. :) Některé knižní pasáže jsem přeskakovala, některé jsem musela číst stále a stále. Nebýt seriálu, asi bych po knize nesáhla, tento typ četby mi moc blízký není. Nicméně nelituji, krásně napsaná oddechová kniha, ke které se budu určitě ráda vracet.

25.04.2014 4 z 5


Smrt králů Smrt králů Bernard Cornwell

Cornwell opět nezklamal, kniha čtivá, napínavá, přečtená na jeden zátah. I když by už možná bylo na čase s neporazitelným Uthredem seknout... Vždyť mu už nějakej ten pátek je, ale Cornwell ho jakoby stárnout nenechává, což už mi na knize někdy dost vadilo. Uhtred se chová stále stejně jako na začátku, žádnej věkovej vývoj, nic. Pořád to samý. Alfred je mrtvý, většina přátel kromě stejně tak neporazitelného Finana je mrtvá, AEthelflaed trápí vrásky, ale Uhtred skáče jak dvacetiletej mladík ve štítovej hradbě proti o půl století mladším protivníkům bez náznaku únavy.
Série o Uthredovi je skvělá, ale byla bych radši, kdyby autor s Uhtredem už skončil a udělal mu nějakej slušnej konec, než aby psal dál knihy až do Uhtredovy 60, protože pak už to bude dost na hlavu.

14.03.2014 5 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Tak tenhle Nesbo mě nezaujal. Připisuji to jisté nevypsanosti autora vzhledem k tomu, že to je jedno z prvních jeho děl a tématu. Vysvětlení zápletky na konci jsem musela číst několikrát - hodně slov na malém prostoru. Trochu překombinované a skoro o ničem. Kdybych nečetla jako prvního Sněhuláka, už bych neměla nutkání číst o HH dál. To, že byly knihy vydávány v pořadí v kterém byly, je v tomto případě jen dobře.

14.02.2014 3 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Rozjezd lepší než u prvního dílu, ale neradím číst obálku. Na obálce je děj do přibližně 200 strany, zkazíte si je. Pro mne lepší než první díl (možná proto, že jsem tentokrát četla nejdřív knihu). Nicméně oproti jiným knihám....

23.07.2013 4 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Knihu jsem si koupila na základě velmi kladných recenzí. Po přečtení prvních 50 stránek jsem si nadávala, že už nikdy nebudu recenzím věřit. Prvních dejme tomu 100 stránek, děs a bída, nuda a zase nuda. 2x jsem knihu odložila k ledu. Při 3 pokusu, mimochodem po zhlédnutí obou verzí filmu, jsem se nějakým zázrakem dokázala překlenout přes tu děsivou 100 a tehdy se mi knížka začala celkem i líbit a dočetla ji. Ale co si budeme nalhávat, chvílemi to byl boj. A vyústění mohlo být uděláno líp. Setkání Martin a Mikael a pak scéna ve sklepě byla v porovnání s nekonečnými popisy na začátku naprosto odfláknutá.
Co se týče postav, Blomkvist je osoba značně nesympatická - děvkař, chvílemi arogantní. Oproti tomu je Lisbeth i sympatická, přes všechny výstřednosti. No, ani jedna postava mi nepřirostla k srdci, bohužel. I když Lisbeth (a to obzvláště v 2 dílu), má velmi silně nakročeno.
No, abych pravdu řekla, knihu rozhodně nebudu vychvalovat do nebe a všem doporučovat. Možná jsem si ji zkazila i tím, že jsem viděla filmy. Ale na druhou stranu bych bez filmu nezačala číst.
Dávám 3 hvězdičky. Kdybych mohla, dám 3 a půl, ale na 4 to fakt nemá. Uvidíme další díl.

22.07.2013 3 z 5


Na statku a v chaloupce (1 povídka) Na statku a v chaloupce (1 povídka) Vítězslav Hálek

Jediná knížka, u které jsem kdy brečela. Naprosto mě dostala, proto dávám 5*.

16.06.2013 5 z 5


Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Jednoznačně horší než Svědkyně ohně. V porovnání s Hypnotizérem nemá takovou tu jiskru, překvapení, na druhou stranu se autoři vyvarovali logickým chybám Hypnotizéra. Pro mě stejná úroveň, možná o trošku horší než Hypnotizér. Od poloviny knihy se honíme za defacto známým pachatelem, to mě moc nebaví. Mám ráda to překvapení.

16.03.2013 3 z 5


Sevillský svůdce a kamenný host Sevillský svůdce a kamenný host Tirso de Molina

Čtivá kniha, dobře napsaná (přeložená). Během hodinky přečteno. Příběh don Juana je určitě hodně profláklý, líbil se mi konec, kde don Juan dostane, co si zasloužil.

10.03.2013 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Trochu překombinované, ale neurazí. Neskutečný osud Alana mi přišel doopravdy neskutečný :). Kniha je místy zábavná a čtivá, nicméně ne vždy. Čas od času jsem se nudila. Určité napětí vyvolává střídání vyprávění z různých dob. Je to doopravdy odpočinková kniha, začít přemýšlet se může klidně až ke konci, když přátelé vypráví smyšlený příběh. :) Kniha mě trochu zklamala, nejspíš je na vině přehnaná reklama, která udělala z díla o trochu víc, než ve skutečnosti je. 3,5*

08.03.2013 3 z 5


Slavík a růže Slavík a růže Oscar Wilde

Kontrast nádhery a smutku. Celé to působí dosti melancholicky, ale je to nádherné.

07.03.2013 5 z 5


Golemovo oko Golemovo oko Jonathan Stroud

Viz. hodnocení u Amuletu. V tomhle díle mě navíc Nathaniel nesmírně leze na nervy, Bartimaeus skvělej jako vždy. Stejně jako Amulet - 4,5*. Určitě stojí za přečtení. Jen škoda, že knižní klub už prodává pouze 3 díl. Ještě bych dodala, že stejně jako na jiné na mě zapůsobila ta národní hrdost, když někdo píše o Čechách. :D

02.03.2013 4 z 5


Amulet Samarkandu Amulet Samarkandu Jonathan Stroud

Poprvé jsem knihu četla chvíli po jejím vydání a moje hodnocení v té době - bomba. Nedávno jsem po ní sáhla podruhé a už to nebylo ono, ne kvůli tomu, že bych nebyla překvapená zápletkami (na většinu už jsem zapomněla), ale prostě to už nebylo ono. Podle mě je to skvělá knížka pro "dospívající", něco jako Harry Potter, starší už to moc neosloví. Nicméně jazykem, zápletkami a promyšleností překonává tato kniha mnohé jiné, určené pro "dospěláky". 4,5*

02.03.2013 4 z 5


Rozbřesk Rozbřesk Stephenie Meyer

Nejlepší díl ságy, hlavně konec, který není tak přeslazený. Film nic moc jako všechny ostatní. Chválím bitvu, která mě docela od autorky překvapila, i když nedopadla tak, jak bych si přála. Dávám 4 jako prvnímu dílu, i kdy tento je o maličko lepší.

25.02.2013 4 z 5


Nový měsíc Nový měsíc Stephenie Meyer

Pro mě nejslabší díl tetralogie, prostě nuda.

25.02.2013 2 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

U mě je spektrum žánrů a autorů, které si ráda přečtu, opravdu široké. Ačkoliv Stmívání není úplně ta četba, která obsahuje nějaký hlubší smysl nebo poučení, je to kniha celkem čtivá. Ať už jednoduchostí použitého jazyka, tak tématem (zaměřeným především na romantické zasněné slečny) ale i celkovou nadnesenou atmosférou, kdy se nemusí moc přemýšlet. Dávám 4 hvězdičky, protože je to sice skvělá odpočinková kniha, ale postrádá hlubší smysl a nic ve mně nezanechala.

25.02.2013 4 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Můj první Nesbo. Skvělá detektivka. Místy doopravdy mrazivé scény, kde napětí nechybí. Trochu mi vadilo to, že autor nedává skoro žádný důraz na charakteristiky osob (alespoň mně to tak připadalo protože jsem zvyklá na knihy, kde se charakteristikám dává větší prostor, kde oběti nejsou jen pojmenované figurky ale mají nějakou tu "duši"). Ze začátku jsem se vůbec nemohla dostat do děje, někdy jsem se ztrácela (nevyplatí se rychločtenařit u nudnějších pasáží).
Ve dvou třetinách bylo jednoduché odhalit vraha (alespoň pro mě), od tří čtvrtin už to bylo jasné, kdo vrahem je.
Asi bych dala knize 5 hvězdiček, nebýt toho, že před pár dny jsem přečetla Svědkyni ohně, která mi v porovnání se Sněhulákem více vyhovovala, dříve mě vtáhla do děje a vrah mi byl utajen do úplného konce, tudíž napětí až do konce. U Sněhuláka mi napětí došlo cca 100 stran před koncem a zbytek jsem jen tak přelítla, ani závěrečná scéna už ve mně nic nevyvolala. Dávám proto 4 hvězdičky.
Nicméně se těším na další Nesbovský počin. A že mám ještě co dohánět. :)

25.02.2013 4 z 5