Pohanský pán

Pohanský pán https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204816/bmid_pohansky-pan-204816.jpg 5 223 37

Saské kroniky série

< 7. díl >

V letech po smrti krále Alfreda se Británie těší míru. Na severu země vládnou Dánové, zatímco Sasové si drží jih. Pro bojovníky je však neklidná mírová doba tou nejobtížnější výzvou, neboť umožňuje dominovat opatrným a bázlivým. Naproti tomu Uhtred, oslavovaný vojevůdce vojska zemřelého krále Alfreda, upadá v nemilost, jeho síň je vypálena a on sám se stává psancem odmítaným křesťany i pohany. S hrstkou věrných mužů tedy odchází na sever, aby se pokusil získat zpět Bebbanburg, domov svých předků a nejpevnější tvrz v celé Británii. V tu dobu se však už mír hroutí. Boj začíná nejobávanější z dánských pánů na severu Cnut Ranulfson řečený Dlouhý meč a záhy jsou všechna království zatažena do krvavé války o to, zda se Británie stane zemí Dánů nebo Sasů. A opět je to Uhtred, kdo rozhodne, kdy a kde k tomuto boji dojde.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Pagan Lord , 2013


více info...

Přidat komentář

Rony70
předevčírem 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a musím říct, že ne poslední. Je to hodně čtivé, zajímavé, navíc pro mě jsou sasko - dánské války a anglická historie naprosto neznámé, takže jsem se i leccos nového dozvěděl. No a taky jsem zjistil, že podle těchto knih byl natočený seriál Poslední království. Kniha není sice nějak humorná, ale občas jsem se u ní i zasmál. Něco ve stylu: Chtěl jsem ho křížem bouchnout do hlavy, ale nevěděl jsem, že kříž je opatřený trnem na zabodnutí do země, takže se mu trn zabodl do lebky... V knize je i popis boje křesťanů a pohanů a obsahuje docela zajímavé úvahy o křesťanství (např. jejich bůh je žárlivý a proto nesnese žádné jiné bohy). Zajímavé je například i to, že Uhtred coby pohan bojuje vlastně na straně křesťanů proti jiným pohanům (Dánům). No a občas se v knize objeví i nějaký ten zvrat, kdy se ukáže, že Uhtred, aniž by to chtěl, udělal správnou věc (to se týká např. toho křížem zabitého kněze). Prostě mě kniha bavila a tak jsem si půjčil další z téhle série, která se jmenuje Saská kronika a do češtiny bylo přeloženo 13 knih z této série.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Uhtred je už starý, ale stále nemá problém stáť v štítovej hradbe. Som rada, že do popredia sa viac dostáva aj jeho syn, aj keď rada by som niečo viac čítala aj o jeho dcére. Ale tak séria ešte nekončí, možno to príde v ďalších častiach. Ináč je to skoro stále to isté ako predtým - Uhtreda nemajú radi, lebo je pohan, ale keď Dáni útočia, tak ho vezmú na milosť a spoliehajú sa na jeho strategické schopnosti. Ale mne to veľmi nevadí, ako keby som čítala celú sériu naraz, asi by ma to nudilo, ale takto ma to stále baví. Je to akčné, je tam veľa bojov a je to aj vtipné. A táto časť navyše končí dosť napínavo, takže na tú ďalšiu som veľmi zvedavá a celkovo som zvedavá, že s čím ďalším autor príde v ďalších šiestich častiach, keďže mám pocit, že téma je pomaly vyčerpaná. Ale rada sa nechám prekvapiť, celá séria sa mi číta veľmi dobre.


yerry
10.10.2023 4 z 5

Tento diel sa nesie v dvoch rovinách. Jednou z nich sú Uhtredove problémy a strasti. Či už s jedným zo svojich synov, ktorý sa na neho veľmi nepodal, problémami s kresťanskými duchovnými, ktorí ho nenávidia alebo s dobytím Bebbanburgu, na ktorý si nárokuje.

Druhou je samotná bitka pri Teotanheale (dnešný Tettenhall, predmestie Wolverhamptonu v grófstve West Midlands) v roku 910 proti Cnutovi Ranulfsonovi (v reále Eowils) a Sigurdovi Thorrsonovi (v reále Healfdan), teda bitka medzi spojenými vojskami Wessexu a Mercie proti nájazdníckym Dánom (Uhtred v nej samozrejme odvedie poctivý kus práce na strane Sasov).

Ani tejto časti niet veľmi čo vytknúť. Snáď len, že sa opakuje podobný scenár z dielov minulých. Teda pritiahnu Dáni a Sasi sa musia brániť. A Uhtred to má opäť ťažké, ale nie je to nič, čo by nezvládol, až teda na jednu vec...

Nebolo by hádam na škodu, ak by autor text trochu okerenil nejakou záhadou, tajomstvom, niečím, čo by príbehu dodalo trochu inú príchuť. Veď tento ranný stredovek je na to doslova predurčený. Človek to mal v tej dobe asi dosť ťažké, ale nežil len bojom a vraždením.

Z tohto dôvodu dávam dolu jednu hviezdu. Ako vhľad do histórie je to stále dobré a zaujímavé čítanie, v prípade ak si začal sériu touto knihou je to super. Po 6. zväzkoch by to chcelo ale ešte trochu inej šťavy a dokoreniť...

OlafSveinsson
19.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Tento díl půlí sérii na dvě stejné části a z Uhtreda už je starý muž. Přesto je pořád prchlivý jako zamlada a když ho nejstarší syn v jeho očích zradí službou křesťanskému bohu, neváhá použít sílu proti knězi. A vzhledem k dlouhému míru má církev pocit, že služby pohanského válečníka už nejsou potřeba a tak mu dá pocítit svou zlobu v plné síle.
Přesto ho opět vezme na milost, když se dánská hrozba dá opět do pohybu a potřebuje někoho, kdo povede saské bojovníky proti mocným dánským pánům. Čeká ho ale těžká výzva a jen bohové rozhodnou jestli ho setkání s mečem Cnuta Ranulfsona nebude stát život.

Hotovson
02.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Uhtred už je sice stařec, což ovšem neznamená, že by ztratil sílu a byl už zralej do starýho železa, což potvrdil i v závěrečnym souboji s Cnutem, ovšem jak z toho vyleze v dalšim dílu, kdo ví? I proto potěšil jeho syn Uhtred mladší, dříve Osbert a jeho souboj se Sigurdem, což jsem teda fakt nečekal, takže nám tu roste zdatnej nástupce, co se potatil, narozdíl od jeho staršího bratra otce Jidáše, dříve Uhtreda (měl jsem v tom docela hokej:)), kterýho mi ovšem bylo celkem líto, ale doufam, že ještě sehraje v příběhu svojí roli (snad kladnou), když se objevil v závěru knihy.

Na dobytí Bebbanburgu se těšim už od prvního dílu a furt se nedaří, pokaždý se něco posere, tak snad příště??? Aby si to Uhtred aspoň užil :)

Luigi1
30.05.2020 5 z 5

Uhtrede drž se jsem s tebou.Opět špica

Targa Dall
14.03.2020 5 z 5

Přečteno rychle. 5*

Aileena
23.01.2020 5 z 5

Za mě snad nejlepší knížka z dosavadních dílů. Objektivně nedokážu říct, jestli to způsobila delší pauza, co jsem od Uhtreda měla, nebo jestli se opravdu výjimečně povedla. Skvělý konec, ještě že vím, že mám všechny díly, tudíž se nemusím obávat o ... to už bych prozrazovala moc. Každopádně Uhtrede, chyběls mi kámo a jdu hned na osmý díl. ;-)

PavkaHu
09.12.2019 3 z 5

Seriál lepší

Daduška
02.11.2019 5 z 5

Tak tohle bylo vzrušující, závěr velmi překvapivý a ačkoliv jsem si řekla, že si musím od Uhtreda odpočinout, musela jsem okamžitě začít číst další díl, abych věděla, co bude dál.

Igor1311
09.09.2019 5 z 5

Za mňa zatiaľ najlepší Uhtred. Cornwell nás trocha navnadil na Bebbanburg, spoznávame Uhtreda Uhtredsona. Spočiatku ani nešlo o záujmy Wessexu a anglického kráľovstva, ale o Uhtreda samotného. Už v Sharpeovej sérii sa mi páčil humor, aký dal autor Richardovi a obdobný má aj Uhtred. Jedinú chybu, ktorú pri čítaní robím, že si to porovnávam so seriálom, ktorý je úplne iný.

marti7729
14.06.2019 5 z 5

Moje prvni cornwellovka a musim rici, ze za me super. Nevim jestli bylo vhodne si uplne precist jednu knihu ze serie, ale nasla jsem v knihovne pouze tu :D za me bylo tezky se prolouskat zacatkem a jmeny, ale to mohlo byt zpusobeno, prave ze jsem nezacala 1 dilem. Kdyz jsem se zorientovala, pribeh mel rychly spad a kniha byla dobre ctiva. Urcite se poohlidnu po dalsich Cornwellovo knihach a tentokrat zacnu prvnim dilem ;) :D

Alizon
10.05.2019 5 z 5

(SPOILER) No tak nám Uthred pěkně stárne a prostor začíná dostávat jeho syn. Ale boj ve štítové hradbě pořád ještě zvládne;) Tento díl má od začátku slušný spád. Dokonce se konečně vydáváme na sever dobýt Bebbanburg.
POZOR nasleduje SPOILER
POZOR SPOILER
POZOR SPOILER
POZOR SPOILER
Jednou věcí mě ale autor pěkně naštval... porad jsem čekala kdy se znovu objeví Ragnar a nakonec se jen letmo dozvíme, že už zemřel. Ale jinak to asi nešlo, vzhledem k následujícímu ději. Klickovat mezi věrností Sasům a Ragnarem nešlo donekonečna.

Francois17
13.06.2018 5 z 5

Hlavní hrdina, věčný neotesanec a kruťas Uhtred, tentokrát hned na začátku "opět čistě náhodou a nedopatřením" pošle na nebesa jakéhosi opata. Tím upadá znovu v nemilost. A tím také začíná dějově velice pestrý a zábavný díl ságy. Bylo to dobré, líbilo se mi to.

čef
23.12.2017 5 z 5

V dalším díle se opět dočkáme dobrodružného cestování po moři "ty dlouhé vlny, ten vítr, jenž vrhá na svět studené spršky, to noření přídě do vzdutého moře, výbuchy bílé pěny a stříkance slané vody až na plachtu". také zažijeme tvrdý boj ve štítové hradbě u jedné z důležitých bitev Tettenhallu v roce 910, který ačkoliv je "odporný, děsivý a mnohdy zbytečný", je také plný těžko pochopitelné radosti. Nedočkáme se opět jen klidu Uthreda v dobytém Bebbanburgu, i když snaha by tu byla. Ale aspoň se mám na co těšit v 10.dílu.

druzickaster
17.10.2017 5 z 5

Už mě svrběl jazyk s nemístnou poznámkou, ale jo, kvalita pořád vysoká a těším se na další díl.

bertrand
04.08.2017

Slabota. Je to pořád dokola, vzestup, pád, vítězství, zrada, bitka na začátku a bitva na konci. Ovšem Utherův charakter je dokonalý, už od prvního dílu táhne tuto sérii. Pokud je tento díl slabší, o nic nejde, další zase může být strhující, jak je u Cornwella zvykem. Ale už bych to nenatahoval, třebas pana Uthreda miluji velmi.

Torgal
06.02.2017 4 z 5

Táto kniha je takmer kompletná fikcia, ale Uhtredov odvážny plán na záchranu kresťanského Anglicka sa za to nečíta o nič horšie. Popri tom sa ale konečne začali dôkladnejšie riešiť jeho vzťahy so synmi a došlo aj na dlho očakávaný útok na Bebbanburg. K forme je zbytočné sa vyjadrovať – Cornwell píše úsporne, ale veľmi živo a pútavo, čiže ako vždy výborne. Škoda len že v prvej tretine dejovo dosť tápe, neskôr sa ale roztočia hotové vojenské manévre zakončené doteraz najbeznádejnejšou bitkou série. 8/10

Aniday
16.10.2016 5 z 5

"... pontem perpetui mansurum in seacula...
... postavil jsem most, jenž bude stát navěky..."

kalache
26.01.2016 5 z 5

...mají stejná slova a stejný papír a přece jen někteří z nich způsobí,že se ocitnete po boku hrdinů.Stojíte vedle nich ve štítové hradbě a máte strach z boje,držíte veslo na stejné lodi a cítíte slaný mořský vzduch,sedíte vedle nich v síních a posloucháte jejich příběhy,které ,ač skoro stejné,nikdy nezevšední.A Cornwell mistr slova je!Pokud máte něco proti tomu,pak výsledek vaší snahy bude stejný,jako kdyby jste se snažili odvrátit vichřici pšoukáním proti ní...