Paulmain Paulmain komentáře u knih

☰ menu

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Není to klasická detektivka, kde by nějaký detektiv něco vyšetřoval. Jedná se spíše o příběh, kde hlavní hrdinka sbírá střípky o minulosti vesnice, odkud pochází její rodina, o ostatních obyvatelích a vztazích mezi nimi, které byly v minulosti (a vlastně i současnosti) docela komplikované. Kniha se četla dobře, byla to pro mě první kniha autorky, dávám 4 hvězdy...

03.05.2024 4 z 5


Síla přírody Síla přírody Jane Harper

Předchozí knihu "Sucho" jsem hodnotil hodně vysoko, tento díl mě až tolik nezaujal. Spíše to ale bude příběhem samotným, kdy zápletka a rozuzlení není až tak zajímavá či nečekaná, naopak autorka zde potvrdila svou kvalitu ve stylu vyprávění, nastolení atmosféry a charakterů postav. Určitě zkusím její další knihy.

20.03.2024 4 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Dlouho jsem JN odolával, asi proto že mě nějak odrazoval Harry Hole (a to ho znám jen ze synopsí a komentářů). Dostala se mi do ruky tato kniha, a když jsem zjistil, že tam HH není, šel jsem do toho – tedy mé první čtení JN.
Kniha se četla velmi dobře, často jsem si liboval, jak pěkně je napsaná a přeložená. Postav tam na můj vkus bylo celkem dost, občas jsem se musel zastavit a uvědomit si, kdo to vlastně je. Příběh mi ze začátku přišel dost zajímavý, sem tam sice méně uvěřitelný, ale opravdu mě bavil. Poslední třetinu knihy ale vnímám jako slabší, děj a rozuzlení bylo už dost překombinované a také patetické.
Tak díky JN a třeba zase někdy příště

27.02.2024 4 z 5


Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

I když romány S. Kinga mám docela rád, tyto povídky mě moc nezaujaly, ačkoli často začínaly docela nadějně. Knihu jsem tentokrát nedočetl, pro představu, řekl bych, pár kousků stačí. Zajímavé jsou úvodní předmluvy u každé povídky, kde je vždy nastíněno, jak která povídka vznikala.

20.02.2024 2 z 5


Nalezení Nalezení Jiří Březina

Za mě nejlepší kniha celé série (a to jsem i ty předchozí hodnotil vysoko :-)). Tato detektivka rozhodně snese srovnání s knihami známých zahraničních autorů, je však krásně zasazena do českého prostředí. Úvodní zápletka je celkem jednoduchá a jednoznačná, následující děj je však skvěle rozpracovaný do bohatého příběhu, kde se prolínají dvě časové roviny. Skvělou třešničkou je to, že dospělý Tomáš se vrací k případu, ve kterém figuroval jako mladý kluk a dozvídá se i o sobě spoustu věcí "z druhé strany" - toto kupodivu působí velice přirozeně. Celá kniha má spád, přečetl jsem jedním dechem, a přesto, že vyšetřování skončí úspěšně, je výsledek vlastně velmi smutný. Parádní práce p. Březiny a mám dojem (a fanoušci literatury snad prominou), že by stála za zfilmování...

12.01.2024 5 z 5


Mizení Mizení Jiří Březina

Ještě o kousek lepší než předchozí díl. Kniha na mě působí tak nějak více "dospěle", děj je zajímavý, obsahuje několik rovin, které se postupně sbíhají do finále. Jediné, co bych si autorovi dovolil doporučit, je doplnění postavy nějakého většího hajzlíka třeba k policii, aby trochu narušil rozdělení klaďas/záporák - ať to má grády :-)

20.12.2023 5 z 5


Vzplanutí Vzplanutí Jiří Březina

Oddychovka, která se dobře čte. Krátké kapitoly a prolínání dvou příběhů přispívá napětí a ačkoli bylo jasné, že spolu nějak souvisí, těšil jsem se, jak se vlastně obě dějové linie propojí. Vyloženě mě baví ironické hlášky, které se sem tam jakoby nic vynoří, lehce zacukají mým pravým koutkem úst a zase zmizí, aby příliš nenarušily vážnost příběhu. Dobrá práce, jdu na další díl série.

01.11.2023 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Tak tohle byla bomba. Po knize jsem sáhl v nouzi, kdy mi na dovolené došly plánované knihy a vůbec nic jsem nevěděl o autorce, ani o tom, o čem ta kniha je.
Od začátku se mi styl vyprávění líbil a říkal jsem si, že to bude pěkný oddechový románek. Za chvíli jsem z různých náznaků pochopil, že to asi tak jednoduché nebude a potom už to jelo. Ohromně zajímavé bylo to, že příběh je vlastně převyprávěn z různých stran a jako celek vytvoří tu hrůznou mozaiku. Určitě doporučuji přečíst hlavně mladým lidem, aby se touto "nenásilnou" formou seznámili s jedním temným místem lidské historie - ne nijak vzdálené!!

12.06.2023 5 z 5


Vánoční zpověď Vánoční zpověď Martin Goffa

Další zajímavý příběh mého oblíbeného autora, tentokrát vyprávěn z pozice psycholog - vězeň. Autor dokáže perfektně popsat pocity postav a motiv jejich konání. Naprosto uvěřitelně je popsána mašinérie rychlopůjček a bezmoc, kterou hlavní hrdina cítí a se kterou se pokouší bojovat - leč neúspěšně.

12.06.2023 5 z 5


Děvčátko Děvčátko Martin Goffa

Tuto knihu od M. Goffy hodnotím jako snad nejlepší. Přečetl jsem jí jedním dechem a úplně jsem požíval bezmoc, kterou otec zažíval. Hodně silný příběh, u kterého si čtenář přeje, aby se ho podobná situace netýkala osobně.

12.06.2023 5 z 5


Muž z chatrče Muž z chatrče Martin Goffa

Paráda, během dovolené návrat ke Goffovi a velká spokojenost. Děj se nečekaně vyvine z obyčejné vraždy bezdomovce až k miliardovým kšeftům, vše je ovšem popsáno srozumitelně a uvěřitelně a hlavně zajímavě. Docela rád jsem si nechal připomenout divoké devadesátky.

12.06.2023 5 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Odhodlal jsem se na klasika ruské literatury a nějak nevím. Samotný děj nijak zajímavý není, jedná se celkem o banální příběh, nicméně autor je schopen sondou do duše a myšlení hlavního hrdiny zprostředkovat bohatým a košatým jazykem mnohovrstevnaté myšlenkové pochody a motivace vlastního jednání. Skoro zajímavější, než samotný děj, mi však přišel popis života v Petrohradu v 19. století, a to včetně charakteru Rusů a jejich národní povahy. Docela mi přišlo zajímavé, že tuto knihu čtu právě v dnešní době a je zřejmé, že některé rysy ruské mentality se za těch pár století příliš nezměnily.
Několikrát mě během čtení napadlo srovnání s mým oblíbeným E. Zolou, který se také zaměřoval na precizní popisy motivu a zdůvodnění jednání svých postav v kontextu doby a okolností. Z tohoto minisouboje je pro mě vítězem francouzský spisovatel.

23.05.2023 3 z 5


Pravidla oběti Pravidla oběti John Sandford (p)

Kniha se mi moc nelíbila. Zápletka vypadala zajímavě, ale během čtení mi přišlo, že ta svoje (ne)pravidla ani sám vrah moc nedodržuje a styl vyprávění mi také příliš neseděl, nakonec jsem se musel donutit, abych to vůbec dočetl. Detektiv je superman, kterému padají ženy do postele při každé příležitosti - s tím se smířit nedokážu (asi závist :-) ), tak se s touto sérií prvním dílem rozloučím.

21.03.2023 2 z 5


Tajemný cizinec Tajemný cizinec Mark Twain (p)

Děkuji svému kamarádovi Martinovi, že mě na tuto knihu upozornil. Zvědavost mi nedala a hned jsem si jí přečetl. Určitě stojí za to, si tuto knihu přečíst. Nejedná se o žádný napínavý a dobrodružný příběh, spíše jde o takové filozofické pojednání o lidstvu a jeho morálce. Kniha obsahuje spoustu zajímavých myšlenek, které jsou platné v kterékoli době. Doporučuji si na čtení udělat čas, aby mohl čtenář vše v klidu vstřebat.

25.01.2023 3 z 5


Kdo je Mallory? Kdo je Mallory? James Hadley Chase (p)

Po dvou knihách od J.H.Ch. jsem se s chutí pustil do další, bohužel jsem nebyl tak spokojený jako u dvou předchozích. Možná to bylo tím, že tato je již staršího data vydání a autor ještě nebyl ve své životní formě. Zápletka nebyla špatná, nicméně se v průběhu knihy z děje stával takový čím dál méně uvěřitelný mišmaš všeho možného, navíc psané (přeložené) místy celkem archaickým jazykem. V kontextu rozuzlení není zcela důvěryhodně vysvětleno, proč vlastně Corridona do akce zapojili a některé dějové linky, které se ze začátku zdály významné, nikam nevedly.

15.09.2022 3 z 5


Dvojitý pohřeb Dvojitý pohřeb James Hadley Chase (p)

Moje druhá kniha od tohoto autora a opět paráda. Příběh je od začátku napínavý, srozumitelný, čtivý a zápletka opravdu zajímavá. Jednotlivé linky příběhu jsou krásně popsané a úplně přirozeně se sejdou v závěrečném drsném finále (drsný je však i předchozí děj) . Autor nechodí pro mrtvoly daleko a je mu úplně jedno, zda se jedná o záporáka nebo klaďase - dost často to bylo docela neočekávané. Palec nahoru!

29.08.2022 5 z 5


Piksla červů Piksla červů James Hadley Chase (p)

Parádní letní oddechové čtení. Přečetl jsem na pláži jedním dechem, a to nejenom díky kratší délce knihy. Potěšil mě hlavní hrdina, který rozhodně není tím spravedlivým, poctivým a neúplatným detektivem, jak tomu obvykle bývá. Naopak se sám snaží užívat života a vytěžit maximum z možného, co život přináší. Kniha je velmi čtivá, zápletka dobře vystavěná a atmosféra mě opravdu vtáhla do děje. S autorem rozhodně nekončím...

22.08.2022 4 z 5


Napříč divočinou Napříč divočinou Gert Fritz Unger

Okolnosti mě donutily sáhnout po tomto typu literatury (prostě nebylo zrovna nic jiného po ruce) a byl to zážitek. Návrat do dětství, kdy jsem čítával Mayovky a rodokapsy. Příběh je krátký a jednoduchý, indiáni zákeřní a zlí, kovbojové a zálesáci hodní, odvážní a spravedliví. Nechybí pochopitelně ani čistá láska na první pohled. Vše jak má být. Howgh.

19.08.2022 2 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

(SPOILER) Kniha mě příliš nezaujala a asi i proto mi přečtení trvalo docela dlouho. Hlavní vyšetřovatelka (i její tým) byla taková nevýrazná, trochu rejpavá a hrozně spravedlivá. Mám radši hrdiny více lidské a s nějakou tou chybičkou. Zápletka byla trochu překombinovaná a tím, že tam vystupují dvojčata bylo dost jasné, kam to povede. V sérii, zatím, pokračovat nebudu.

17.08.2022 2 z 5


Sekta Sekta Martin Goffa

(SPOILER) Po delší době jsem se touto knihou vrátil k M. Goffovi. Kniha se četla velice dobře, téma poměrně zajímavé včetně exkurze do problematiky a historie nejznámějších případů světového sektářství. Zasazení děje do Covidové doby mně úplně nesedělo i přes to (nebo právě proto), že Covid v příběhu hraje nakonec docela důležitou roli. Pozitivně hodnotím průběžné krátké problesky do toho nepěkného, co Terence čeká, přidá to knize na dynamičnosti. Naopak rozuzlení a závěr mi příliš neuspokojil. Od první chvíle bylo jasné, že Rút bude jedinou šancí na záchranu, ale její chování a motivace nebyla nijak zdůvodněna a vysvětlena. Vlastně to celé nijak nedopadlo, ale vzhledem k dobré čtivosti a zajímavému tématu lze u této knihy celkem trefně použít známé heslo "i cesta může být cíl".

27.05.2022