Síla přírody

Síla přírody https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398774/bmid_sila-prirody-kAw-398774.jpg 4 237 78

Pět žen neochotně popadne krosny a vyrazí po rozbahněné cestě vpřed. Vrátí se však jen čtyři. Pro kolegyně z kanceláře to měl být výlet, který je vymaní z klimatizované komfortní zóny a povzbudí v nich houževnatost a týmového ducha. Jedna z nich se ale z pochodu australskou buší nevrátí a každá ze zbylých žen popisuje proběhlé události trochu jinak. Agent federální policie Aaron Falk se snaží zjistit, co se s Alicí Russellovou stalo. Pohřešovaná totiž o svém zaměstnavateli i spolupracovnících ví mnohé. Její kolegyně Falkovi vyprávějí o dnech prožitých na cestě — o strachu, násilí a ztracené důvěře. Vyšetřování zavede agenta hluboko do odlehlého lesa. V horách na něj čeká odhalení tajemství, spletitá síť osobních i pracovních vztahů a také zrada. Došlo však k vraždě? Jak dobře vlastně známe lidi, se kterými trávíme v práci tolik času?... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Host
Originální název:

Force of Nature , 2017


více info...

Přidat komentář

mekkejla
02.04.2024 3 z 5

Mrzí mě to, ale na víc než 3 hvězdičky to tentokrát nemělo. Možná to bylo i tím, že jsem na čtení poslední dobou neměla moc čas, a tak jsem ji četla pomalu a rozkouskovaně, takže gradace napětí trochu pokulhávala a určitě mi ušly nějaké důležité drobnosti. Každopádně to nic nemění na tom, že mi bylo vlastně jedno, co se s tou potvorou stalo a rozuzlení mi přišlo trochu nesmyslné. Další díl snad bude lepší, Falk se i přesto stal mým oblíbencem.

Paulmain
20.03.2024 4 z 5

Předchozí knihu "Sucho" jsem hodnotil hodně vysoko, tento díl mě až tolik nezaujal. Spíše to ale bude příběhem samotným, kdy zápletka a rozuzlení není až tak zajímavá či nečekaná, naopak autorka zde potvrdila svou kvalitu ve stylu vyprávění, nastolení atmosféry a charakterů postav. Určitě zkusím její další knihy.


Sančez
06.03.2024 5 z 5

Tohle bylo tak skutečné. Výborně napsaný příběh z australské buše. Harperová nezklame. Už se těším na třetí díl s Aaronem Falkem ten chlap mi přirostl k srdci.

nula87
04.03.2024 3 z 5

Ne tak intenzivní jako Sucho, ale pořád slušná detektivka. Autorka umí z neprostupné, a místy až děsivé buše dostat potřebnou atmosféru, nicméně vyznění toho, co se vlastně stalo, mi nepřišlo moc zajímavé.

lenkaabooks
25.11.2023 4 z 5

Vyberte z kanceláře pět žen, které se dosud znaly v kostýmcích a pečlivě namalované, nasaďte jim pohorky, nepromokavé bundy a na záda těžký batoh a s mapou je pošlete do buše, kde většinu času prší. Na povrch vyplouvají kostlivci, tím spíše, když se vrátí ženy pouze čtyři. Bylo to napínavé a určitě si přečtu i předešlou knihu Sucho.

slunicko1958
22.06.2023 3 z 5

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. Ta první vypráví, co se dělo během pochodu pěti kolegyň v hustém lese. S rostoucí únavou se zvyšuje nervozita, podrážděnost, násilí... Druhá dějová linka je v současnosti, kdy se rozbíhá pátrání po ztracené Alici.

Knížka na mě sice působila depresivně (déšť, zima, tma v hustém lese), ale nadšení z napínavé detektivky se tentokrát nekonalo. Autorka si zvolila nápadité téma, ale zpracování mohlo být preciznější.

Dalia
11.03.2023 5 z 5

Napínavé, akční a čtivé. Moc mě to bavilo, a to i díky prostředí, v němž se příběh odehrává.

Barbara182
01.10.2022 4 z 5

Moc dobrá detektivka, líbil se mi už první příběh "Sucho" a i tahle kniha od autorky byla neuvěřitelně čtivá a napínavá, dotýká se řady témat (nebezpečí kyber světa pro mládež, anorexie...), jen jsem si nemohla pomoct, ale tím, jak už to nebylo pro Falka tak osobní, tak tomu malinko něco chybělo, ale opravdu jen malinko :-) Jinak super kniha.

Madelisi
12.09.2022 4 z 5

Dva příběhy v jednom. V běžné detektivce dedukujeme spolu s vyšetřovateli, co se stalo. Zde, když se nám příběh postupně rozvíjí před očima, jsme toho ušetřeni.
Přestože je to nejnápaditěji napsaný příběh, co jsem kdy četla, tak tahle absence vlastního vyšetřování může zamrzet.
Moc oceňuji rozpracování jednotlivých postav, na pár řádcích jsme dostali jejich kompletní charakteristiku. Zalíbila se mi moc Beth.
A ještě oceňuji jednu slepou uličku při vyšetřování.

sasena
11.09.2022 5 z 5

Buď je sucho až se z knížky práší, nebo leje a je tak pošmourno (jako v tomto příběhu), že se vám chce zalízt pod deku s čajem a číst a číst, dokud nezjistíte, jak to vlastně bylo. Na autorce oceňuji nejen čtivost, ale také to, jak dokáže celý příběh pomalu rozjíždět, až je gradace taková, že se nedokážu odtrhnout. A pak lituji, že už je konec. Zatím na mě tak působily všechny tři knihy J. Harperové, které jsem přečetla. Tak ještě Zrádný příliv, věřím, že nezklame. :-)

markulina711
20.06.2022 4 z 5

Nehostinná australská buš plná všelijaké havěti a v ní teambuilding 5 ženských z jedné velké firmy. Rozehrávají se žabomyší války, vytahují staré křivdy a do toho se plán výletu sype. Atmosféra houstne a jemnocit se stírá ve snaze přežít. Jedna se nevrátí.
Dalo mi docela fušku začíst se,ale pak drapne a nepustí.

kap66
06.02.2022 3 z 5

Ta pravá „síla přírody“ byla v prvním dílu hlavním hybatelem. Výborné detektivky se nenechají v mé hlavě zaházet jinými a já si stále ze Sucha pamatuji ten sílící pocit vyprahlosti, která v lidech jako by vypalovala zbytky dobrého a rozpalovala to špatné. Tady síla přírody nebyla zdaleka tak působivá, autorka si s ní nevěděla tolik rady (a nechala např. své hrdinky trpět žízní za deště). Soustředila se spíš na vztahy mezi ženami rozdílných povah i postavení, čímž se z toho stala celkem standardní detektivka, jakých je dvanáct do tuctu. Možná ale měla na mysli sílu přírody ukrytou v nás, zastřenou výchovou v civilizovaných podmínkách, probuzenou v extrémní situaci. Ale i tak, neoslovila mě tolik.
Pokud napíše autorka další díl, přečtu si ho ráda; první díl byl výjimečný, druhý nebyl propadák.

bgott
09.01.2022 5 z 5

Teambuilding a nádavkem v ryze ženském složení je "noční můra" sama o sobě, natož v australské deštivé a nevlídné buši....
Opět velmi solidní detektivka ze zajímavého prostředí, s dobře charakterizovanými postavami. Po přečtení Sucha jsem se trochu obávala, že druhý díl série bude slabší, ale naštěstí tomu tak není. I v této knize je napětí vystupňované během celého příběhu bez nějakých hluchých míst. Nebrání tomu ani střídání kapitol s oběma časovými linkami. Rozuzlení a motivy opět v závěru poměrně překvapující.

KlariN
25.12.2021 3 z 5

I druhý případ Aarona Falka je neurážející žánrovkou se solidní atmosférou, obratně propojenou dvojicí střídajících se vyprávěcích linií i poměrně logickým chováním přehledně načrtnutých postav. Zvedám tedy palec opatrně vzhůru a jsem zvědav na další směřování dosud vyrovnané série.

harena
03.09.2021 5 z 5

Tak takovéto teambuildingové aktivity bych se určitě nechtěla zúčastnit. Pět žen jde australskou buší a zabloudí. Vztahy se vyhrocují, napětí mezi nimi stoupá a problém je, když se tam jedna "alfa samice" rozhodne, že se nepodřídí většině. Bylo to pěkné dobrodružné čtení, četla jsem i Sucho a těším se, že vydavatelství Host vydá i další knihy této spisovatelky.

ddkk
12.08.2021 5 z 5

Australská příroda je mimořádná, extrémní a nebezpečná. Pět žen se bez větších zkušeností s pobytem v přírodních podmínkách doslova vleče buší, za deště, zimy, v bahně a pouze s mapou, podle které se tak bezvadně bloudí. A ony zabloudí totálně. Navíc v místech, kde kdysi řádil nebezpečný vrah žen...

Aaron Falk je tentokrát se svou kolegyní pouze do počtu při hledání zmizelé Alice. I když díky Alici by mohl napomoci k vyšetření jiné, ovšem ekonomické kauzy. Už v Suchu nechala autorka své čtenáře v nejistotě do samotného konce a v Síle přírody tomu není jinak. I motiv, o který tu jde, je jiný, než se může zdát...

Opět výborná kniha, kterou mohu doporučit.

Hvězdinka
10.08.2021 2 z 5

Nemám ve zvyku nedočítat, tady jsem teda bojovala fest. Nuda, těžké se začíst, celkově utahané. Už Sucho bylo suché, toto bylo ještě sušší.

Janík511
25.06.2021 2 z 5

Zklamání, nudná kniha s dějem prakticky o ničem. Už Sucho bylo dosti "suché", ale dala jsem autorce šanci a stěží knihu dočetla do konce. Pokud výjde další díl, obloukem se mu vyhnu. Nemohu proto doporučit.

Arwen777
19.04.2021 4 z 5

Já tedy zklamaná nejsem. Deštivý víkend v Čechách se sice s deštivým týdnem v australské buši očividně nedá srovnávat, ale jako kulisa asi ideální. Souhlasím, že Sucho bylo lepší, ale Síla přírody se mi také líbila.
Téma bylo zajímavé a originální, pěkně popsané intriky ve skupině žen, pozadí jejich životů, které samozřejmě hraje velkou roli a tiká jako bomba před výbuchem. Stupňované napětí mezi ženami, které se ocitly v krajní situaci, hádky, bezradnost, nepohodlí, přírodní živly a tajemný příběh spojený s územím, na kterém se skupina pohybovala. Jako bonus vylíčena majestátnost a síla australské přírody.
Jediné, co mohu vytknout, byl začátek knihy, kdy střídání přítomnosti, minulosti a vypravěčů působilo zmatečně a chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala.
Knihy z australského prostředí čtu moc ráda a i tuto doporučuji.

momo01
03.04.2021 3 z 5

Po dechberoucím Suchu to byl spíš takový slabý odvar. Přitom to mělo potenciál, ale dokola hádající se kačeny (ano ani jedna mi k srdci mi nepřirostla) byly nuda. Čekala jsem, že autorka bude opět stupňovat napětí, přenese na nás čtenáře úzkost a strach ztracených žen a třeba i znovu využije popisy počasí. Ale tentokrát nedokázala jednotlivé prvky příběhu do sebe spojit a dovést k uspokojujícímu vyvrcholení.

Autorovy další knížky

Jane Harper
australská, 1980
2017  85%Sucho
2019  78%Síla přírody
2022  88%Ztracený v pustině
2023  70%Přeživší
2024  0%Vyhnanci

Kniha Síla přírody je v

Právě čtených1x
Přečtených273x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených8x
Knihotéce122x
Chystám se číst175x
Chci si koupit39x
dalších seznamech2x