Sekta

Sekta https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434461/bmid_sekta-Mcb-434461.jpg 4 324 85

Novinář Marek Vráz série

< 4. díl >

Novinář Marek Vráz alias Terence se dozvídá o muži, který za podivných okolností zmizel a nechal po sobě jen neobvyklý vzkaz. Pátrání Terence zavede až do hor v severní Itálii, kde žije komunita důsledně uzavřená před okolním světem. Co se děje za zdmi staleté usedlosti?

Přidat komentář

vlkcz
30.03.2024 5 z 5

Další skvělý Terence.
Zase to není úplně detektivka, i přes kriminální motivy jde spíš o sondu do světa sekt a jejich členů, obětí.
Opět svižně napsáno, opět s lehkým logickým nedostatkem (tentokrát to, že se nenašel nikdo, kdo by byl schopen, nebo aspoň ochoten přeložit Limpia Mente a dostat se tak k souvislostem s čistou myslí.)
Ale to je jen drobná vada na kráse, už se těším na další příběh.

karaliene
06.02.2024 4 z 5

Hodně dobré! Takový autor mi na poli české literatury chyběl!
Oceňuji průhledy do budoucnosti.


faba
29.01.2024 4 z 5

Audiokniha. Čte Jan Maxián.
Slušný příběh od Terence. A opět nevyřešen. Začínám si zvykat a zjistil jsem, že mně to nevadí. Když se k tomu přidá kousek historie..., té naší z let nedávných, i té zahraniční, aby jsme věděli na co se máme v knize připravit. Je to celkem slušný styl od MG (to není ta značka auta :-) ).
Téma stále aktuální, v jakékoli době, protože komunity (plete se mi tam jiné slovo) číhají všude. Trochu mi vadilo přeskakování děje, ale potom jsem, si na to zvykl. A nakonec souhlasil se ,,soupik2012".
p.s.: covid v příběhu mi nevadil, (vždyť to tak nebylo jak se říkalo).

Miro67
18.01.2024 3 z 5

Tak tentokrát nevím. Zpracování pokulhávalo za slibným tématem. Celé mi to spíš připadalo jak letní pokec nad jedním oroseným. Filozofické vsuvky, i když jim neupírám hloubku, ten dojem ještě umocňovaly.

Mi--LADA
26.11.2023 4 z 5

Čtivá, napínavá, temná, někdy i vtipná detektivka. Četlo se to snadno.
"Nikdo z nás nechce být sám". Někomu ovšem nic jiného nezbývá. Lepší než se dát do sekty je se jim zdaleka vyhnout, ze začátku říkají vše co je hezké slyšet a pak řadě členům život ještě víc zničí (v krajním případě vezmou i to nejcennější). I když už se o sektách hodně ví, všechny fungují na podobných principech, pořád se nachází ti, co jim sednou na lep a podlehnou falešnému, povrchnímu pozlátku a nechají se zneužívat. Většina pak pozdě lituje. Můžou o tom být napsány tuny knížek a podáno tisíce svědectví. Ohavný zneužívání bude pokračovat, když se lidé nechají tak snadno zblbnout a budou doufat, že jim to právě s touhle "komunitou" vyjde, přitom se to podaří jen menšině.

soupik2012
17.10.2023 5 z 5

Zdá se, že si pana Goffu již brzy zařadím mezi své oblíbené autory. Je totiž originální. Při poslechu jeho audioknih jsem zatím nikdy neměla pocit, že bych tento příběh již někdy slyšela. Navíc se mi zdá, že jsou jeho příběhy s každou další knihou lepší, humornější a čtivěji napsané. Ale především téměř pokaždé jsou s věrohodným dějem. A to je v tomto žánru skutečnost blížící se téměř zázraku. Jediné co mi vadilo byl způsob vyprávění, kdy nám dopředu prozradí co se odehraje. Ale teprve na konci jsem musela uznat, že kdyby byl příběh vyprávěn lineárně, patrně by mě nedržel tolik v napětí. Audiokniha je také velice vydařená a velice dobře ji načetl pan Jan Maxián.

Vilma232
24.08.2023 4 z 5

Naposloucháno. Opět velká spokojenost. Děj má spád, postavy i situace jsou uvěřitelné, zápletka zajímavá. Asi autora prověřím i v dalších dílech.

Isew
29.07.2023 5 z 5

Naprosté překvapení. Autora jsem neznala, ani o něm nikdy neslyšela. Vůbec jsem nečekala, že ta kniha bude tak dobrá. Čtivá, napínavá, strhující, nikde nedrhnoucí a informačně nabitá. Teď to budu muset vydýchat, ale brzy zase sáhnu po nějaké další autorově knížce.

Martina1805
10.07.2023 5 z 5

Na mě to byla kupodivu tenká kniha, ale přečetla jsem jí za jeden den. Napínavý děj, který mě pohltil a strašně jsem se těšila, že Terence Petra najde živého a vrátí ho nešťastné babičce. Nestalo se. Pro mě jako pro čtenáře severských krimi to bylo ale super čtení.

4xbabča
25.06.2023 4 z 5

Náročné a nebezpečné pátrání po sektě v italských horách a ztraceném mladíkovi je dalším napínavým případem novináře Terence Vráze, který chce odhalit pravdu, ale není to vůbec lehké.

LisaBella
02.06.2023 2 z 5

Martin Goffa si mne získal Vánoční zpovědí. Tak zajímavý a zároveň reálný příběh jsem od neznámého autora nečekala. Pár dalších knih jsem od něj ještě podstoupila, ale bylo to spíše jako na houpačce - jednou dobré, pak zase moc ne.. Až jsem narazila na Sektu. Pro mne zajímavé a velmi přitažlivé téma. Těšila jsem se. Ale za moc to nestálo. V podstatě se nic nedělo hodně dlouhou dobu, pak něco málo a skončilo to předvídatelně a žalostně. Nebýt toho, že MG je schopný příběh odvyprávět poměrně čtivě, pravděpodobně by mne ani moc nezajímalo, jak to celé dopadne.

INCOGNITOREADER
30.05.2023 4 z 5

Hodně dobré! Po minulém díle, který byl hodně špatný je toto opravdu dobré. Takové civilní, žádné velké přehánění. To se mi libílo. Terence je požádaný starou dámou, aby ji pomohl najít vnuka, který se přidal k sektě a od té doby o něm neslyšela.
Příběh je opravdu dobře vymyšlený. Na druhou stranu pokud čekáte detailní pohled na fungování sekty tak to tady nenajdete. Jde opravdu jen o hledání člověka, který se k nim přidal.
Viděl jsem komentáře, kde je kritizovaný konec a tak jsem čekal něco hodně divného. To bylo asi dobře, protože mě konec přišel vlastně naprosto realistický. Tak by to ve většině případů v reálném životě asi dopadlo.

J0hn
28.05.2023 5 z 5

Martin Goffa opět nezklamal. Další příběh uvedený v souvislostech které si pamatuji z počátku devadesátých let. A opět formou který udržuje čtenáře v napětí a nutí ho přečíst/doposlouchat knihu/audioknihu na jeden zátah. Jen to skákání v čase už bylo dost časté a doufám že se nebude v dalších knihách dále stupňovat.

kruppe
24.05.2023 3 z 5

Snad nejslabší díl série. Začátek a vlastně i samotný průběh v Itálii je zajímavý, ale autor si svým standardizovaným postupem psaní ničí případné vybudování napětí. Takovými filmovými prostřihy skáčete v čase a předem víte, co se s hlavním hrdinou v závěru stane. Ano rozumím: slouží to k posouvání v ději, jisté retardaci, ale pokud se tento postup opakuje již 4. knihu a s takovou četností, je to na škodu. V předchozím díle to mělo své opodstatnění (dvě ústřední postavy, dva pohledy), tady je to rušivé.
Největší problém mám se závěrem. Ten tentokráte úplně chybí. Po dočtení posledních slov máte pocit, že by snad mělo být pokračování v příštím díle, ale...

jefff
12.05.2023 3 z 5

Já vlastně nevím, co si o mé první knize od Goffy mám myslet. Sekta má docela spád a není to nezajímavé, ale mě to přišlo takové nedotažené. Hlavně závěr, který mě rozhodně neuspokojil. Ze začátku jsem se musel poprat s ne úplně záživným balastem kolem, na který jsem si sice časem zvykl, ale pořád mám pocit, že jádro příběhu by vystačilo na povídkový formát a vše ostatní je zbytečně roztahané a vlastně o ničem. Na jednu stranu mi Vráz byl sympatickým hrdinou, na druhé straně nevím, jestli tohle stojí za čas.

martineknatasa
28.03.2023 5 z 5

Opět dobře napsaná kniha. Přidávám si autora do oblíbených. Kniha se dobře četla. Hned jsem se pustila do dalšího dílu.

Dandy1
22.03.2023 4 z 5

Sekty jsou, byly a budou. Jejich téma bylo knižně zpracováno mnohokrát. Jak se s tématem popral pan Goffa se mi líbilo. I když ten konec mohl napsat podrobněji.

Miška74
16.02.2023 4 z 5

Čtvrtý díl série byl hodně zajímavý. Téma bylo skvělé zpracované a děj skvěle ubíhal. Trošku mě mrzí závěr, kdy se vlastně můžeme jen dohadovat, jak to dopadlo.

Danago
15.02.2023 4 z 5

Hodně dobře vymyšlené. Poslouchala jsem jako audioknihu a načteno to je skvěle. Bohužel mi přišla kniha nedokončená. Škoda toho závěru. Jinak velmi svižný a napínavý děj.

wooloong
18.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Škoda toho neurčitého závěru, jinak by to bylo dokonalé.