Muž z chatrče

Muž z chatrče https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430468/bmid_muz-z-chatrce-aJK-430468.jpg 4 364 112

Novinář Marek Vráz série

< 2. díl >

Ve staré chatrči na okraji města Ústí, je nalezeno mrtvé tělo zanedbaného muže. Na první pohled to vypadá, že se jen další bezdomovec upil k smrti, ovšem situace se brzy začne komplikovat. Novinář Marek Vráz, řečený Terence, je vtažen do pátrání po člověku, jehož skon je záhadný skoro tak, jako byl záhadný celý jeho život. Proč přijel do města A.? Kvůli komu se skrýval pod cizí identitou? Co vedlo patologa k tomu, aby při pitvě jeho těla udělal u jedné z položek výrazný otazník? Na to všechno se Terence snaží najít odpověď, i když tuší, že odkrýt pravdu někdy znamená zaplatit až příliš vysokou cenu.... celý text

Přidat komentář

hanzmb
28.03.2024 4 z 5

Rozhodně podstatně lepší než 1.díl této série. I když díly s Mikem se mi většinou líbily víc. Není to typická detektivka. Spíš bych napsal thriller a to hlavně díky těm retro pasážím. Ale jak je vidět, 90. léta ještě z daleka nejsou zapomenuta. Pro mě je to i určité jejich zpětné objevování. Z pozice škodováckého manažera, zcela vytíženého spojováním s VW, jsem je prožíval úplně jinak.

Olous1
02.03.2024 3 z 5

Půjdu malinko proti proudu,ale za mě tento díl je slabší. Možná zápletka nabyla to pravé ořechové,ale to neznamená, že se nepustím do dalšího dílu.75%.


m.valova
26.01.2024 4 z 5

Četlo se mi dobře,akorát mi tak nějak vadilo to prolínání s minulostí,měla jsem tak trochu zmatek v těch postavách.Občas mám pocit,že to tady opravdu bylo,je a stále bude jeden velký korupcí a mamonem propletený stát a ten kdo šlápne na kuří oko,dopadne tak,že v lepším případě drží jazyk za zuby a v tom horším skončí hodně špatně,ale spravedlnosti a uznání a pravdy se málokdo dočká.

Tereza0107
22.01.2024 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a ač zde na databázi má vysoké hodnocení, mě bohužel nijak nenadchla. Vlastně jsem se u nějakých pasáží celkem nudila a nijak zvlášť mě nezajímalo, kdo muže z chatrče zabil. Tak nevím, jestli pro mě bude tato detektivní série ta pravá ořechová. Dám šanci ještě dalšímu dílu a uvidím.

faba
30.12.2023 3 z 5

Audiokniha. Čte Jan Zadražil a Jan Maxián. Jeden hodný/kladný, druhý zlý/záporák (nevím kdo je kdo :-) ).
O mnoho lepší než první díl, který byl takový nemastný/neslaný. Tady mi nevadilo, že příběh nebyl ukončen/vyřešen. A téma LTO na které se rádo zapomnělo a nikdo jej už nevytahuje na světlo boží... asi aby někam nešlápnul nebo nepíchnul. Vždyť tu jsou mnohem důležitější kauzy, že? A navíc to bylo v době tak užitečné, kterou už jsem někde zmiňoval. Myslím tu dobu '90. A jak se pravdivě zpívá v písni Colorado, od kapely, která je z města kde jsem se narodil.
Jinak souhlas s TerezaaBaarova. Zasloužilo by to ***1/2.

TerezaaBaarova
23.11.2023 3 z 5

Muž z chatrče si zaslouží 3,5 hvězdy. Protože byl rozhodně lepší než Přiznat vinu. Jde o to, že si musíte zvyknout na styl psaní autora, přizpůsobit se a ponořit se. Jo, ušlo to a rozhodně budu pokračovat v sérii Marka Vráze a jeho nevšedním zážitkům.

Rihatama
03.11.2023 4 z 5

Investigativní novinář Marek Vráz vyzrál a nenaplnil tak mé obavy z dalšího uchování souhry přílišného naivismu a štěstěny vedoucí u Vráze alias Terence k odhalení pachatelů jeho případů. Muž z chatrče nese rysy znalosti skutečné policejní práce (potažmo novinářské), a tak je příběh nejen věrohodný připomínajíce kauzy lehkých topných olejů dosahujících škod ve výši 100 miliard korun, tehdejší olejářské mafiánské praktiky, ale i neveselý popisem úlohy policejních složek počátku 90. let raného Česka. Goffa mě příjemně překvapil i schopností věrohodného popisu pocitů všech zúčastněných. Kniha mě tak zaujala i přes ne příliš hluboké šetření všech okolností, které bych očekávala. Policie z tohoto v příběhu například vyvázla až příliš rychle a bez bolesti, což by investigativního novináře mělo zajímat stejně tak, jako odkrytí pozadí a hlavních aktérů samotné kauzy, na jejímž počátku stojí muž z chatrče bez vlastní identity.

Reat
25.08.2023 5 z 5

Další skvělá detektivka, no jistě že jo. Navíc když se i poutavým vyprávěním trošku přiučíte a dozvíte se, že politika je prostě svinstvo a je to tady (byla a bude) jedna velká džungle. No jo, kauza LTO zametená dost nepochopitelně pod koberec tady před Vámi tak květnatě ožívá, že byste nejradši všechny z tý doby i dneska pozavírali, ne-li rovnou popravili :-) Terence mi přirostl k srdci úplně stejně jako Miko (jen ty kilometry na kole...brrr) a vážně se bojím chvíle, až dočtu i tuhle sérii a nebudu mít nic. Ale tím se teď nebudu zabývat....co tam máme dál?

Jiitush
15.08.2023 5 z 5

Skvělá detektivka a ještě lepší vysvětlení kauzy LTO. Konečně mi to někdo vysvětlil tak, že jsem to pochopila a dokázala si představit fungování a celkový rozsah kauzy.

andrea7191
06.08.2023 4 z 5

Zajímavé. Ubíhalo to, nenudilo to a příběh velmi čtivý.

Evina74
14.06.2023 2 z 5

Tentokrát jsme poslouchala audioknihu. Byl to takový návrat do 90. let.

Paulmain
12.06.2023 5 z 5

Paráda, během dovolené návrat ke Goffovi a velká spokojenost. Děj se nečekaně vyvine z obyčejné vraždy bezdomovce až k miliardovým kšeftům, vše je ovšem popsáno srozumitelně a uvěřitelně a hlavně zajímavě. Docela rád jsem si nechal připomenout divoké devadesátky.

4xbabča
12.05.2023 5 z 5

Autor Martin Goffa je opravdu výborný spisovatel a ani tentokrát nezklamal. Takže i druhá kniha s novinářem Markem Vrázem se opět moc dobře četla. Nepostrádala napětí a kauza lehkých topných olejů v 90. letech byla popsána skvěle. Tehdy jsme o tom moc nevěděli.

lendinka.k
05.05.2023 5 z 5

Je těžké najít sympatie k člověku, který skončil, jak si zasloužil. Přesto mi ho chvílemi bylo i trochu líto. Sám si to vlastně vybral, takže nakonec to dopadlo tak, jak mělo. Kauzy devadesátých let jsem vůbec nevnímala, pro mě byla tato léta plná euforie ze svobody a nadějí do budoucnosti. Že se republika úspěšně rozkrádala, to mě ale vůbec nepřekvapuje, tak naivní zase nejsem. To se ale dělo vždycky, kradlo se ve velkém kradlo se v malém. Pamatuji ještě heslo: Kdo nekrade, okrádá rodinu. Nejvíc jsem obdivovala jednoho policajta, který tam měl snahu to řešit. A samozřejmě hlavního hrdinu, Terence, který dokázal alespoň po letech trochu posunout váhy spravedlnosti správným směrem. Můj obdiv proto patří všem takovým policistům, novinářům a podobným lidem, bez nich by pro mě možná ta léta nebyla vůbec taková.

raty
08.04.2023 5 z 5

Jsem ráda, že jsem si po první knize Přiznat vinu nechala jednu hvězdičku v záloze. Tento díl byl pro mě mnohem čtivější a téma zajímavější. Případ mrtvého bezdomovce přivede hlavního hrdinu novináře Vráze ke kauze LTO z devadesátých let. Zajímavě a uvěřitelně zpracovaný příběh. A já mám asi nového oblíbeného spisovatele :-)

Ulala
31.03.2023 4 z 5

Terence opět zabodoval. Pro nás. kteří jsme ve věku 60+, je popisované období dobře známé a o kauze topných olejů jsem četla i slyšela. Konkrétní události však nepřišly nikdy na přetřes. Proto jsou i z toho důvodu zajímavé. Příběh je čtivý a zajímavě koncipovaný.

martineknatasa
26.03.2023 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Jdu číst další díl

Disease
14.03.2023 4 z 5

Lepší než první díl, hlavně vzhledem k velmi detailnímu popisu jedné devadesátkové aféry.

Miška74
16.02.2023 4 z 5

Druhý díl série byl rozhodně lepší a zajímavější než první. Terence už není takové novinářské ucho a jeho pátrání má i výsledky. Rozhodně zajímavý příběh, který ač na začátku vypadá úplně jasně se nakonec zvrtne a všechno je úplně jinak.

VerczaV
01.02.2023 5 z 5

Velmi dobré, jdu na další díl.

Štítky knihy

mafie česká literatura české krimi

Autorovy další knížky

Martin Goffa
česká, 1973
2020  88%Muž z chatrče
2014  87%Bez těla
2019  84%Přiznat vinu
2013  81%Muž s unavenýma očima
2016  89%Dítě v mlze

Kniha Muž z chatrče je v

Právě čtených4x
Přečtených450x
Čtenářské výzvě45x
Doporučených18x
Knihotéce176x
Chystám se číst106x
Chci si koupit29x
dalších seznamech2x