Tajemný cizinec

Tajemný cizinec https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40577/bmid_tajemny-cizinec-hJc-40577.jpg 4 234 59

Děj Tajemného cizince se odehrává v 1590 v rakouské vesnici Eseldorf, neboli Oslov, neboli vesnice hlupáků. Děj není nijak epický, nejde o žádnou vystavěnou zápletku, spíše jde o filozofické úvahy psané románovou formou. Jde o řadu symbolů, odkazů a paralel na reálné fungování života, něco jako popis ne příliš zábavného Kocourkova. Už samotný název vesnice Oslov a úvodní věty, kde se dozvídáme, že tam děti školou nijak netrápí, spíše je učí být dobrými křesťany, neboli nemyslet, nebádat, nemít vlastní názor, ale poslouchat, neptat se a začlenit se do stáda.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Mysterious Stranger , 1916


více info...

Clea3112
Clea3112
29.11.2023 5 z 5

AUDIOKNIHA: Tak trochu zapadlá a znovunalezená literární perla. Filozofické rozjímání nad etickými otázkami, co je vlastně dobro a co zlo...? A kdo o tom rozhoduje...? Jednoduchý příběh s hlubokým podtextem a poukázáním, že každá mince má dvě strany, ať chcete, nebo ne. Interpretace v podání Jana Hartla a Borise Roesnera úžasná!

Breberuše
Breberuše
08.06.2023 5 z 5

Satan ten vi, jak životem chodit,
kdo mohl něco takového zplodit?
Tolik myšlenek, pravd a nápadů,
kdo může utéct svému osudu?
Lidé a jejich vlastnosti.
Mají alespoň nějaké ctnosti?
Válčení, osud, vira, lidstvo a jejich slabiny,
knihu doporučuji do každé rodiny.
Audioknihu jsem slyšela,
vypravěče bych na cenu navrhla.
Skvělé k zamyšlení,
jedno odpoledne a život se vám náhle změní.


Naďa2411
Naďa2411
06.04.2023 odpad!

V aknize vystupuje Tajemný cizinec jménem Satan, jenž se objeví v roce 1590 a celou dobu promlouvá k malým chlapcům. V knize není celkový děj, pouze skokové úryvky. Tako kniha nepatří mezi mé vyhledávané žánry a dost mě Satan svým negativním postojem štval. Vyvolával ve mě jen hrůzy a negativní myšlenky.

tlllk
tlllk
08.03.2023 5 z 5

Mám určitú slabosť pre tieto cvičenia z výrokovej logiky, v ktorých diablove argumenty, lepšie popisujú naše pohnútky a slabosti. Tomuto súboju medzi dobrom a zlom, nezobralo na autentickosti ani 100 rokov od vydania.

hajrys
hajrys
22.02.2023 5 z 5

Jěžíši ..... ještě teď mě mrazí .....

(audioknika) Nešlo to zastavit. Poslouchala jsem v jednom kuse. Mravní smysl - tak brutální, tak věčný, tak aktuální ...
Skvělý přednes Jana Hartla a Borise Rösnera. Zaslouží si mnohem více hnězd.

Paulmain
Paulmain
25.01.2023 3 z 5

Děkuji svému kamarádovi Martinovi, že mě na tuto knihu upozornil. Zvědavost mi nedala a hned jsem si jí přečetl. Určitě stojí za to, si tuto knihu přečíst. Nejedná se o žádný napínavý a dobrodružný příběh, spíše jde o takové filozofické pojednání o lidstvu a jeho morálce. Kniha obsahuje spoustu zajímavých myšlenek, které jsou platné v kterékoli době. Doporučuji si na čtení udělat čas, aby mohl čtenář vše v klidu vstřebat.

alef
alef
12.01.2023 5 z 5

Studie lidských slabostí, stvořená tam, kde lidské podmínky neplatí …

A lidé,
nevědomí, hloupí,
s hlavou skloněnou,
souží se … a sní!

Nechápou,
žalostně všední,
tu tajemnou moc,
jež se slovy nedá vyjádřit.

Žijí,
zoufale krátce,
aby pochopili,
svou bezvýznamnost!

Píše se rok 1590, od nikoho není požadováno příliš velké vzdělání, vlastně se spíš nedovoluje. Věci se totiž mají tak, že vědění (dle všeobecného mínění) obyčejným lidem spíš nesvědčí, mohlo by totiž probudit nespokojenost s jejich údělem, a ten jim přeci určil bůh, a ten zas nesnáší, aby byl někdo nespokojený s jeho záměry :-).

Po světě, jak lidé stále věří, chodí různé tajemné bytosti, takže můžete zažít nečekané setkání se strašidly, čarodějnicemi, kouzelníky, nebo upíry … a ti bloudí světem sem a tam, protože to jsou bytosti osamělé a nešťastné, a chtějí jen, aby si jich někdo všiml …

… a tak se stalo, že se tři chlapci kamarádi (jak je u Marka Twaina zvykem), setkají s tajemným cizincem, který v nich vzbuzuje obavy, ale jen trošičku, protože se už nějakou dobu učí, nebát se …

„Však znáte to chvění, co člověka skrz naskrz roztřásá, když vidí něco tak podivného, kouzelného, nádherného, že je prostě strašná radost být při tom a dívat se, však víte, jak člověk valí oči …“

Tajemný cizinec všechno viděl, všude byl, a všechno zná a nic nezapomíná … navíc, to, čemu říkáte čas, to má pro něj úplně jiné, na naše poměry obrovské, rozměry, takže mu je něco kolem 16 000 let, … „když se to počítá, jak vy počítáte“.
A je na něm dost vidět, že si lidí vůbec, ale vůbec neváží „často by si člověk myslel, že mluví o mouchách“ … jsou pro něj hloupí, nevědomí, všední, domýšliví, choří a slabí, „prostě otrhaná, ubohá, bezcenná cháska“.
A přesně tak se v jeho očích uvidíte … jako ztracené a zatracené lidské pokolení, se kterým není třeba mít soucitu … „Neplačte,“ řekl ... „Za nic nestáli.“

Díky čtenářské výzvě člověk občas najde poklady … je to opravdu už spoustu let, co jsem četla Marka Twaina, a tak mě tento poklad, plný etických a morálních otázek, poslední nedokončené dílo, kde na každé stránce narazíte na nějaký ten odkaz, či filozofický podtext, zvlášť potěšil …

„Nelze srovnávat, co je nesrovnatelné už svou povahou …“

Přesto si pamatujte, že člověk, i když je muzeum nemocí, domov nečistot, i když dnes přijde a zítra je ten tam, má něco, čeho si i ten, jenž má na všechno spoustu času, ne třeba úplně váží, ale, možná si toho aspoň všimne … člověk má totiž mravní smysl …

„Chápeš? Mravní smysl!“
„… co to ten mravní smysl vlastně je? Věděl jsem jenom, jak jsme pyšní, že jej máme …“

A pozor, vše, co se tu seběhlo, … „bylo to divné a krásné“ … je tajemství!
Víš co, zkus uvěřit, ... že je to jen sen?

Andrea864
Andrea864
04.01.2023 5 z 5

Je hrozné, co za hrůzy člověk člověku dokáže udělat a to i ve jménu dobra. Lidé jsou nepoučitelní. Příběh dává velký prostor k zamyšlení nad otázkami etiky, morálky, dobra, zla a o lidském počínání. Pozoruhodná a čtivá kniha. Doporučuji.

tereza1198
tereza1198
26.12.2022 5 z 5

Starší a stále velmi aktuální příběh o lidech a jejich povaze. Satan se zjevil na prašné cestě a nastavuje lidem zrcadlo v kterém celý lidský charakter je pokřivený a pokrytecký. Filozofické zamyšlení, které stojí za předčtení.

Vesmich
Vesmich
23.12.2022 5 z 5

Oslov je taková univerzální obec, kterou je možné umístit kamkoliv. Občané se motají zleva doprava, dělají, co je zrovna napadne, o ničem moc nedumají a jakmile je někdo zbytečně zadumaný, hned ho ukamenují a upálí, čímž vyřeší většinu svých potíží.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
16.12.2022 5 z 5

V jednom rakouském městečku potkají tři kamarádi osobu, která se jim představí jako Satan a začne se s nimi kamarádit a vyprávět lidském pokolení a jeho chování. A chlapci, na základě jednání lidí v městečku, poznávají zda má pravdu či nikoliv. Skvělá filozofická kniha, která se hodně týká lidského chování, touhy po majetku, ze kterého plyne násilí. Twain správně zhodnotil jak se lidé k sobě navzájem chovají ....

Lidé jsou ovce, vždycky se budou podřizovat menšině, která nejvíc křičí....

666Jitka
666Jitka
08.12.2022 5 z 5

Tedy nechápu, jak mě mohla tato kniha doposud míjet, protože její téma je pro mě velice zajímavé a pohlcující. Výborné myšlenky autor do detailů rozpitvává v rozhovorech 3 mladíků se samotným Satanem, který se jim snaží ukázat, jak se věci na světě skutečně mají a jak nicotný lidský život ve skutečnosti je. Kniha mě opravdu nadchla a doufám, že se mi podaří obohatit mou knihovnu a některé z jejích vydání.

Evina.Cetba
Evina.Cetba
07.12.2022 4 z 5

Nemůžu říct že se mi to přímo líbilo, ale bylo to natolik zajímavé čtení, že jsem se od něho nemohla odtrhnout. Magické, nepříjemně podmanivé, tajemné, zvláštní, plné otázek a hledání odpovědí. Twain mi touto polohou a přístupem překvapil.

mirka0586
mirka0586
06.12.2022 5 z 5

Velmi mě zaujala...

Ajinka126
Ajinka126
17.11.2022 5 z 5

Přiznám se, že jsem se ke knize dostala jen náhodou. Chtěla jsem si něco přečíst od Twaina a tohle bylo první po ruce. Takže jsem do toho šla bez informací o knihe nebo očekávání. A byla jsem mile překvapená. Tolik myšlenek a filosofických otázek zabalených do lehkého fantastična mě tu čekalo. Skvělé.

Když se pouštím na dávnou klasiku a autor je obdivovaný, známý a citovaný i dlouho po smrti, tak mám vždy obavy, jak se to bude číst, jak to zestárlo a jak se mi to bude líbit. Jsem moc ráda, že tady byly moje obavy zbytečné. Jistě, že je na slohu poznat zub času. To jak postavy přemýšlí a mluví je silným znakem své doby.

Jestli jsou i další jeho knihy tak hluboké, tak je chci všechny objevit.

willy9203
willy9203
14.11.2022 5 z 5

Bez ohledu na to, zda je to zásluha Marka Twaina nebo A. B. Paina, je dle mého názoru tato kniha dokonalá. Stěžejní je její stránka filosofická, ale ani ten, kdo filosofii nemá rád, se nemusí bát. Vše je zabaleno ve strhujícím popisu scén. Autor trochu láme nad lidstvem hůl, ale podává to tak, že s ním čtenář v hloubi duše souhlasí. Shodně např. s Machiavellim má lidi za zbabělé a pokrytecké a dokonale popisuje, jak je lidstvo ovládáno menšinami (ó, jak aktuální). Jednoznačně nejlepší dílo, které jsem měl letos v ruce.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
17.06.2022 5 z 5

Ejhle, člověk! Nejstrašnější ze všech bytostí, horší než sám...
To bylo tedy zcela netwainovské, ale velmi účinné. Zajímalo by mě, jak text vypadal před úpravami A. B. Paina.
Rozhlasové zpracování je skutečně excelentní.

kap66
kap66
30.05.2022 5 z 5

(Je to tak: Boris Rösner je uhrančivý a Jan Hartl dětsky čistý; krásné.)
Nedalo mi to. Četla jsem vybrané části souběžně s poslechem a zjistila, že mě uhranula už samotná podstata Twainova příběhu. Není tu tolik komentářů, ale ve většině z nich je očividné, že Tajemný cizinec uhodil na citlivou strunu čtenářů – společenskokritickou, náboženskou, etickou, filozofickou. U mě to bylo stejné, nejvíc se mi ale zavrtala do hlavy Twainova relativizace dobra a zla, což považuji, na základě své zkušenosti z jiných autorových knih, za jeho hru, vtípek. V každém případě otvírají Satanovy náhledy na člověka dveře s otázkami týkajícími se smyslu života. Z letošní četby mě Tajemný cizinec zasáhl zatím největším počtem žihadel. Bolí a pamatuji si je.

vlkcz
vlkcz
11.03.2022 5 z 5

Tuhle knížku je snad hřích jenom číst, když je k dispozici v podání takových mistrů jako Jan Hartl a Boris Rösner.
Knížka mě překvapila. Přeci jen mám Twaina zařazeného především jako humoristu a satirika, který mi moc nesedí. A on najednou překvapí takovýmhle až filozofickým spiskem. Tím nadhledem nad všedním lidským pinožením, snahou nevybočit ze společenských stereotypů a podobně trochu připomíná Komenského Labyrint světa. Ale nenabízí Komenského záchranu v náručí pravé víry. Naopak, církev to taky dost schytává. A tam, kde Twain popisuje budoucí války, se člověku s jejich znalostí zatají dech nad přesností jeho postřehů.

jaghut
jaghut
15.02.2022 5 z 5

(SPOILER) ...v démonickém podání Borise Rösnera se zdrcující kritika veškerého konání lidského rodu zdá přesvědčivá a téměř neprůstřelná, nic nepomáhá neméně kvalitní obrana člověčenství od Jana Hartla
...ani po více než 100 letech kniha nepůsobí omšele a má nám co říct, čarodějnice už nepálíme, máme teď jiné cíle, které likvidujeme se stejnou vervou
...jedinou nadějí v temné nicotě nekonečně prázdného vesmíru tak zůstává možnost, že ani Satan nám neříká pravdu
...třeba máme ještě šanci, doufám, věřím