Patro Patro komentáře u knih

☰ menu

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Je vůbec potřeba tuto sbírku hodnotit? Očividně ano, vzhledem k tomu, že se z ní stává spíš abstraktní obsah učebnic, než reálná a smysluplná kniha.
Sbírka je opravdu, bez nadsázky krásná. To zrcadlové uspořádání, ta surová témata lidových pověstí.
Toto je jediná kniha, která ve mě probudila touhu zjistit více o našem folkloru, což byl cíl zamýšlený při tvorbě sbírky.

09.07.2023 5 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Opravdu dechberoucí kniha. Pustila jsem se do čtení očekávajíc další YA fantasy knihu, jako autorčinu sérii Griša.
Začátek je vskutku trošku zmatený, ale jakmile se čtenář zorientuje v prostředí, příběh začne být napínavý a překvapující.
Pro všechny hledající "dark academia" knihy, tahle je pro vás.

09.07.2023 5 z 5


Hordubal Hordubal Karel Čapek

Jedna z méně zajímavých a přínosných Čapkových knih.

09.07.2023 2 z 5


Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Kniha mi připadala velice dobře napsaná a opravdu silně evokovala styl Virginie Woolfové. Bylo úžasné si na konci knihy uvědomit, že každá z dějových linek popisovala pouhý jediný den života jejich hrdinek. I přes to byla kniha emočně i myšlenkově velice naplňující.
Teď ale k negativním stránkám.
Občas bylo velice do očí bijící, že knihu napsal muž. Styl, kterým mužští autoři včetně Cunninghama často popisují ženy a vztahy mezi ženami, je často až nepříjemně fetišizující.
Také mi připadaly některé dějové linky jako nevyužitý dramatický potenciál. Scény a zvraty byly často ležérně vyzrazeny v kapitole jiné dějové linky, než ve které se odehrávaly a tudíž ztrácely jak moment překvapení, tak napínavost.
Celkově ale kniha stojí za přečtení.

09.07.2023 4 z 5


Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Ano, je to jednodušší kniha. Měli byste kvůli tomu knihu přeskočit? V žádném případě! Někdy není potřeba, aby příběh měl hlubokou myšlenku nebo jakousi filozofii, kterou se snaží zprostředkovat. Občas je čtení zkrátka o odpočinku, a tohle je roztomilé, lehké, a relaxující počtení.

09.07.2023


Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Upřímně řečeno je toto nezábavnější a nejpříjemnější romantická kniha, kterou jsem za posledních pár let četla. Ano, příběh je jedno klišé za druhým a ano, je trošku jednodušší. To ale nic nemění na tom, že kniha stejně jako autorčiny jiné výtvory podivuhodně přesně vystihují akademické prostředí, zvlášť pak z feministického pohledu. A tohoto stylu se nemůžu nabažit. Jen tak dál.

09.07.2023 5 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Krásně optimistická kniha, která člověku pozvedne náladu. Popsala bych ji jako Sirotčinec slečny Peregrinové, ale jakoby pestrobarevnější a plnou světla.

23.10.2022 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Nevím, co jsem čekala když jsem vzala knihu do ruky, ale tohle to rozhodně nebylo. Opravdu nečekaně mě příběh vzal za srdce a evokoval ve mně zvláštní stesk.
Udělala jsem ale tu chybu a vzala jsem si knihu (samozřejmě netušíc, o čem je), na svůj vlastní pobyt v nemocnici, a trošku to se mnou zamávalo.
Dechberoucí.

23.10.2022 5 z 5


Návod na vraždu pro hodné holky Návod na vraždu pro hodné holky Holly Jackson

Upřímně řečeno asi nejlepší detektivka, kterou jsem kdy četla. Děj ubíhá rychle a člověk si to ani neuvědomí, dokud neskončí úplně.
Jediné, co bych vytkla je, že je bohužel spíš jednoduchá, takové oddychové čtení. Ale skvělá kniha!

23.10.2022 4 z 5


Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

Příběh a postavy byly uchvacující, nemohla jsem knihu položit a přečetla jsem ji za jediné odpoledne. I když se kniha jmenuje Oba na konci zemřou, člověk to tak nějak nečeká.
Pravdou ale je, že je to velice krátké, byť emočně i akčně nabité počtení.

04.02.2022 4 z 5


Osudný polibek Osudný polibek Maggie Stiefvater

Velice příjemná a čtivá fantasy, která za nenápadnou a skoro povrchní premisou schovává mnohá závažná témata a záhady. Jediné, co bych vytkla, je že Lila je vysloveně popsána jako "ne jako ostatní holky" - myslím, že přes tuhle tropu už jsme se docela všichni přenesli. Dál musím bohužel zkritizovat některé trošku nesmyslné slovní obraty, které nepochybně vznikly díky překladu.
Určitě sáhnu i po dalších dílech.
(z kompletně jiného soudku, ten název "Osudný polibek" knize strašně podkopává autoritu, jezdit s touto knihou hromadnou dopravou byl opravdu zážitek)

28.01.2022 4 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Začínala jsem četbu s nízkým očekáváním, asi jsem myslela, že to bude něco podobného knihám jako je Muffin a čaj, ale není tomu tak.
Dokonce i teď, když už je kniha zavřená, ve mně stále rezonují některé věty a fráze.
Myšlenky knihy a příběh ke mně hluboce promlouvaly a chvílemi jsem nevěděla, jestli se smát nebo plakat nebo oboje zároveň, konec knihy naštěstí vše spravil.
Určitě stojí za přečtení! Pokud ale hledáte jenom nějakou oddechovku, doporučuji spíše sáhnout po něčem jiném.

28.01.2022 5 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Skvělé pokračování k Naslouchači, rozvíjí již ustanovenou zápletku i postavy naprosto dokonale. Nemůžu se dočkat na Nastereu!

19.01.2022 5 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Dokonalé uzavření dokonalé duologie. Zase jako v minulé knize byla zápletka strašně zajímavá a sledovat postupně rozvíjející se Kazovy plány byl zážitek. Mimo jiné dal konec knihy (téměř) každé z postav krásný unikátní konec, který dával smysl a hezky uzavíral jejich jednotlivé příběhy a charakter archy.
Jediné, co bych mohla vytknout je to, že už nic dalšího s těmito postavami nezažijeme.

19.01.2022 5 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Kniha byla velmi čtivá a děj rychle ubíhal. Líbila se mi myšlenka, že mezi vílami je člověk speciální právě schopností lhát. Taky mi ale kniha nepřipadala nijak úžasná, některé slovní obraty nedávaly smysl a hlavní postava má takovou auru "Nejsem jako ostatní holky".

19.01.2022 3 z 5


Sekáč Sekáč Terry Pratchett

OK, tak tohle byl ten největší trip, jaký jsem kdy četla, a to jsem si myslela, že mě od Pratchetta už nic nepřekvapí.
Smrťova dějová linie byla úžasná, opravdu hodně mě bavila a nesla krásné myšlenky. Ten druhý děj...no, řekněme, že si to musíte přečíst sami.
Krleš!

18.01.2022 5 z 5


Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Ze začátku je trošku náročné zorientovat se v worldbuildingu a všech různých nábožentsvích, ale pak už to jelo jako po másle. Na rozdíl od ostatních uživatelů, kteří tu zanechali recenzi, se mi příběh i svět i postavy velmi líbily a "homo vztahy", tedy romantické homosexuální vztahy, mi připadaly, že k postavám přirozeně sedí a není tam žádný problém. Taky bych ale doporučila spíš zkušenějším čtenářům, protože je svět i jazyk celkem náročný k pochopení.
Každopádně - draci, magie, víra, LGBT a morálně šedé postavy - co víc si člověk může přát?

13.11.2021 5 z 5


Medvěd a Slavík Medvěd a Slavík Katherine Arden

Myslím, že by u mě příběh a worldbuilding ještě trošku víc zabodoval, kdybych byla třeba američan a neznala slovanské mýty, dokážu si představit, že by to bylo hodně zajímavé.
Ale takhle jsem si pokaždé jako Mrazíka představila toho starého známého staříka.
Celkově jsem ale byla hodně mile překvapená, stále se ještě nemůžu rozhodnout, jestli je knížka spíš pohádka, nebo YA fantasy.

10.11.2021 4 z 5


Tokijský ghúl 1 Tokijský ghúl 1 Sui Išida (p)

Miluju. Krásná jak literární, tak umělecká stránka.

08.11.2021 5 z 5


Zaslíbená Země Nezemě 1 Zaslíbená Země Nezemě 1 Kaiu Širai

Moje první manga a rozhodně nezklamala. Dokonce mě zatáhla hluboko dovnitř do dalších mang. Příběh je neuvěřitelně napínavý a postavy jsou tak hezky zachyceny, že se o ně opravdu člověk bojí. A s dalšími pokračováními je to jen lepší a lepší.

08.11.2021 5 z 5