pani_ari pani_ari komentáře u knih

☰ menu

Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa

Tato kniha jsou vlastně dva příběhy v jednom, které fungují samostatně. První příběh mi přijde nedotažený a a málo rozvinutý (co taky čekat na čtyřiceti stránkách). Oproti tomu druhý mě velmi mile překvapil. Je to pohlazení po duši, i když pojednává o nelehkých tématech.

Ještě bych se ráda pozastavila nad obálkou. Je krásná, což o to, ale absolutně neodpovídá obsahu knihy. Vždyť to knihkupectví bylo dřevěné A co na té obálce dělají kočky a to kolo?

08.04.2024 4 z 5


Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

Žhavou romantiku normálně nečtu, ale u tohoto díla mě zaujala spojitost s řeckou mytologií. Bohužel v knize bylo málo reálií a moc sexu, což jsem ostatně mohla čekat. Tento fakt velice zaujal hlavně mého partnera, který napjatě poslouchal, když jsem mu děj vyprávěla =)

04.04.2024 4 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Skvělá kniha o tom, jak může být jakákoli rodina prohnilá jako houba, aniž by o tom kdokoli věděl. Knihu jsem četla s tím, že mě psychicky rozloží. Bohužel se tak nestalo. Ba naopak mi přijde, že jsou zde předávána ona závažný témata velmi jemně a citlivě, což má také své kouzlo.

Dílo má na mě až moc otevřený konec a několik nedořešených témat, proto musím ubrat jednu hvězdičku.

04.04.2024 4 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Japonci zkrátka píšou jinak. Jejich styl Vám buď sedne nebo ne.
Kdyby zmizely kočky mi přijde jako odpočinková literatura, a to i přes tíhu tématu. Co se týče délky knihy, za mě ideální. První polovina se rozečítá spíše pomaleji, nicméně to stojí za to, jelikož se na posledních asi třiceti stránkách děj emočně rozjede a zasáhne hluboko.
Velice kladně hodnotím i prvky magického realismu.

25.09.2023 5 z 5


Síla mysli -  Jak se naučit pracovat se svým vědomím a podvědomím Síla mysli - Jak se naučit pracovat se svým vědomím a podvědomím John Kehoe

Pan John dí jen a jen pravdu. Přehledný průvodce lidskou myslí. Teď už jen dané techniky začít praktikovat a začnou se dít zázraky.

04.09.2023 5 z 5


Manon Lescaut Manon Lescaut Vítězslav Nezval

Neuvěřitelně krásné a dojemné verše se četly jedna báseň =)
Hluboce obdivuji poetičnost jazyka, díky kterému jsem se při čtení vznášela nad oblaky.
Děj považuji za průměrný, ale ten jazyk! Jazyk je něco, co dílo posouvá do naprosto jiné dimenze. Věřím, že k Manon se ještě v průběhu života několikrát vrátím.

27.08.2023 5 z 5


Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Bible pro milovníky dark academia stylu.
Přijde mi, že všichni, co tuhle bichli dočetli a líbila se jim, jakoby tím zpečetili svou účast v jakémsi kultu zvrácenosti a temna. Skandální? Rozhodně. Nezvratné? Jakbysmet.
Zatemní vám to mysl a přijde vám, že se celý svět závisí jen a jen na této knize.
Nedokážu ani slovy vyjádřit, jak hluboce se mi Tajná historie zapsala pod kůži

25.08.2023 5 z 5


Je-li ti život milý: Příběhy ze života paliativní lékařky Je-li ti život milý: Příběhy ze života paliativní lékařky Rachel Clarke

NEZAPOMENUTELNÝ ZÁŽITEK

Naprosto význačná kniha, která citlivě přibližuje problematiku umírání a smrti. Je to přesně ten typ čtení, které vám změní pohled na život (a samozřejmě i na smrt). Autorka (i překladatelka) citlivě volí každičké slovo, aby s něhou a péčí přiblížila danou problematiku.

Oceňuji špičkový překlad i s poznámkami pod čarou, díky kterým čtenář lépe pochopí danou skutečnost i v kontextu vlastní kultury.

25.08.2023 5 z 5


Políbila jsem Sharu Wheelerovou Políbila jsem Sharu Wheelerovou Casey McQuiston

FRIENDLY REMINDER: Nepodceňujte části Z hromady na podpal. Časem to začne dávat neskutečný smysl.

Od tohohle díla jsem si slibovala mnoho. Miluju totiž oba autorčiny předchozí romány, které se řadí do žánru new adult. Políbila jsem Sharu Wheelerovou je čistokrevně young adult, což jsem si bohužel nezjistila včas. Možná právě kvůli mojí původní nevědomosti jsem byla z první poloviny knihy zklamaná a do čtení jsem se nutila pod záminkou, že později to bude lepší. A taky, že bylo! Jsem ráda, že jsem vytrvala. Druhou polovinu díla jsem si vskutku užila. Děje se toho tam opravdu hodně.

Mimo jiné také oceňuji Easter Egg pro výhradně české čtenáře! Za to si kniha zaslouží čtyři hvězdy =)

20.08.2023 4 z 5


Pád Pád Albert Camus

TRIGGER WARNING DÍLA: smrt, sebevražda, zneužívání žen

Po celou dobu čtení tohoto díla mě provázel neuvěřitelně povznášející pocit. Zkrátka mi tohle dílo sedlo. Dokázala jsem se hluboce vcítit do Clamence, společně totiž sdílíme spoustu názorů. Zároveň mě jeho monolog vysoce obohatil. V některých myšlenkách vidím self-help potenciál. Kam se hrabe třeba takové Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le =)
Pád bych rozhodně doporučila všem, kteří někdy uvažovali nad nesmyslností lidské existence.
A nakonec jen: Viva la existencionalismus!

18.08.2023 5 z 5


Ze zákulisí života královny Alžběty II. Ze zákulisí života královny Alžběty II. Michaela Košťálová

Hledala jsem kvalitní zdroj, ze kterého bych mohla čerpat informace pro svou práci. Tato kniha však má očekávání nenaplnila. Je koncipována dosti chaoticky, často se zde opakují informace, fotografie nekorespondují s obsahem kapitol. Musím souhlasit s tvrzením dalších recenzentů ohledně faktických chyb v díle. Jsem ráda, že jsem měla sílu knihu po první třetině bez výčitek odložit.

12.08.2023 2 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Jsem velmi ráda, že se mi tento příběh dostal do rukou. Jedná se o milé, vtipné a hlavně magické čtení plné barev. Má to nápad, hlubší myšlenku a své poslání (především boj proti diskriminaci menšin). Mimo jiné jsem se dost nasmála při některých průpovídkách dětí. Hned zítra mířím do Obi pro rýč =)

11.08.2023 5 z 5


Desatero boháče Desatero boháče Marcela Hrubošová

Jako základ finanční gramotnosti pro teenagery posloužilo skvěle.

02.08.2023 4 z 5


Kam jsi zmizela? Kam jsi zmizela? Tillie Walden

Malebná knížka, která se nebojí hutnějších témat. Ta jsou však podána velice citlivým způsobem. Prvky magického realismu v tomto komiksu fungují skvěle. Jde za nimi najít i hlubší myšlenku.

Moto díla:
Za vším hledej kočku. Nebo snad ne?

01.08.2023 5 z 5


Jsi tam, brácho? Jsi tam, brácho? Marek Herman

Profesionální pedagogové mají s Hermanem problém. Za mě je to tedy velmi poučná knížka nejen pro rodiče. Oceňuji originální přístup ke stylu psaní v podobě deníkových záznamů.

01.08.2023 5 z 5


Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Pořád nevím, co si mám o Kunderovi myslet. Přijde mi, že je buď milovaný nebo nenáviděný, nic mezi tím. Chápu obě strany, ale nepřikláním se k ani jedné z nich.

01.08.2023 3 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Celkem mě překvapily rozporuplné recenze na tuto knihu. Čekala jsem, že celá série bude v červených číslech. Ano, uznávám, že se jedná o něco jiného, než na co je český čtenář zvyklý, jenže právě v tom se skrývá krása. Nahlédnutí pod pokličku jiné kultury a jiného stylu psaní jsem si neskutečně užila.

01.08.2023 5 z 5


Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Velmi milé čtení, které vás vytrhne s každodenního shonu. Utěší, pohladí a taky dodá naději.

01.08.2023 5 z 5


Světlonoška Světlonoška Terezie Theimerová

Milý román pro všechny ženy se zájmem o psychologii a spiritualitu. Kniha nabízí i několik užitečných návodů na různé druhy meditace, které jsou nenásilně zakomponovány do děje.

Bohužel musím ubrat jednu hvězdičku za sexuální scény v díle. Přišlo mi, že se tam nehodily a ubíraly celému románu na kvalitě.

31.07.2023 4 z 5


Odd a mraziví obři Odd a mraziví obři Neil Gaiman

Přenádherná knížka, úchvatné ilustrace a poutavý příběh. Knížka mi přišla jako dárek k nákupu. Byla jsem jí tak uchvácena, že jsem si až říkala, že je to škoda, rozdávat takové dílo zadarmo =)

31.07.2023 5 z 5