Dny v knihkupectví Morisaki

Dny v knihkupectví Morisaki https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528420/bmid_dny-v-knihkupectvi-morisaki-657e2f3e25610.jpg 4 119 41

Hlavní hrdince Takako její přítel najednou oznámí, že chystá svatbu s jinou ženou. Zlomená Takako se doma trápí a nevydrží v práci neustále potkávat bývalého přítele a jeho snoubenku, tak dá výpověď. Svůj smutek řeší spánkem až do dne, kdy obdrží telefonát od strýčka Satorua. Neviděla se s ním od dětství a on jí teď nabízí, aby mu pomáhala s provozem knihkupectví Morisaki. Takako odjíždí do Tokijské čtvrti plné knihkupectví a antikvariátů, potkává nové přátele a zjišťuje, že knihy nejsou tak úplně k zahození... Strýček Satoru už pět let neslyšel o své manželce Momoko, když se tato jednoho dne zjeví před jeho knihkupectvím. Zdá se, že je vše opět v pořádku, ale Takako musí do jejich vztahu zasáhnout, aby zjistila, proč vlastně tehdy Momoko zmizela. A hlavně – proč se zrovna teď vrátila?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

森崎書店の日々 (Morisaki šoten no hibi) , 2010


více info...

Přidat komentář

CrazyPiškot
předevčírem 5 z 5

Příběh se mi moc líbil, bylo to krásné a milé čtení. Žádná věc, která se tam stala, vlastně není nereálná a nebyly tam žádné extrémy. Krásné čtení, které plynulo tak něžně...

Ivanule
24.04.2024 4 z 5

Někomu se tato povídka možná nebude zdát zrovna výborná, přece jenom japonské psaní je trošičku jiné než na jaké jsme zvyklí my tady, ale mě se to líbilo, bylo to milé, příjemné. Příběh krásně plynul, je zde láska,knihy, spisovatelé, o kterých bohužel nemohu říct, že bych je znala, ale člověk si musí rozšířit obzory. Milé čtení,čtivé:)


azur
23.04.2024 4 z 5

I přes své rozporuplné recenze mi kniha přijde jako milý, odpočinkový román. Příběh je o lásce, rodině a přátelství.

Přestože se podle názvu může zdát, že se začteme do každodenního chodu knihkupectví a hlavní hrdinové budou trávit čas výhradně zde, je tomu jinak. Pro všechny protagonisty má tento malý obchůdek spíše velkou duševní hodnotu. Takako k tomu dospěje až po čase a i díky tomu si spousty věcí uvědomí.

Sledujeme hlavní hrdinku, která se po rozchodu a odchodu z práce stěhuje za svým strýčkem, který vlastní knihkupectví. Zpočátku si o strýci myslí své , avšak poměrně rychle naváží hlubší vztah. Takako, která prvně nenáviděla pach zatuchlých knih a nevěděla o nich vůbec nic, dokonce začne knihy číst a propadne jim.

Je zde však jedna záhada - náhlý odchod strýčkovi manželky, která se po několika letech znovu objeví. Takako se s tetou začíná sbližovat. Ovšem dojde k ještě k pár zvratům.

Kniha je takovou pohodovou „jednohubkou", zasmějete se nad ní, ale možná i zamyslíte. Velmi se mi líbí i přebal knihy, leč se bohužel v příběhu nevyskytly žádné kočky:)

strana394
22.04.2024 3 z 5

Tohle bylo milé, oddechové čtení z krásného prostředí. V této knize navštívíme malé, nenápadné, ale přesto útulné a do stropu knihami navršené knihkupectví Morisaki. Takako nikdy nebyla vášnivý čtenář, ale když jednoho večera nemůže zamouřit oči, sáhne po knize s nadějí, že ji to třeba aspoň uspí. Začte se takovým způsobem, že spát vůbec nejde a ráno hlásá strýčkovi, jak je ten titul skvělý. A tak se z dívky, která čtením spíše opovrhovala, stává vášnivá knihomolka, který hltá jeden svazek za druhým a léčí tak svou raněnou duši.

Satoru je skvělý. Má výborný smysl pro humor, z ničeho si nedělá velkou hlavu, je laskavý, usměvavý a nachází se v něm mnoho mouder. V druhé polovině knihy nám na scénu přichází teta Momoko, která před 5 lety z ničeho nic zmizela. Postupně se tak dozvídáme, proč tetička byla nucena odejít, a hlavně proč se zase vrátila.

V první polovině jsem si užívala prostředí malého ale krásně útulného antikvariátu a s radostí jsem sledovala, jak si Takako postupně zaceluje zlomené srdce v podobě skvělých titulů, milých zákazníků a kamarádů. Proto mě pak trochu mrzelo, že jsme se v druhé polovině od tohoto trochu vzdálili. Momoko mi bohužel vůbec nesedla a nepodařilo se mi k ní najít cestu..

Nečekejte žádné obrovské zvraty, ale pokojné a laskavé vyprávění o nové lásce, a to nejen ke knihám. Je to milý, laskavý příběh o tom znovu najít sám sebe.

Hodnocení: 3,5/5

Za knihu moc děkuji @knihydobrovsky a @sberatelka.knih
IG: @strana394

Honey0105
22.04.2024 5 z 5

Krásné a milé čtení, které mi sedlo do noty. Tahle kniha mě prostě okouzlila. Sice má jen pár stránek a je to ten typ knihy, který normálně sepsuju, ale.. Tady bylo něco navíc, něco co mě okouzlilo a já jsem četla s úsměvem pomalu dál, protože se mi nechtělo s knihou končit. Tohle je přesně takový milý příběh ke kterému se člověk určitě rád vrátí. Já to rozhodně udělám.

rozaaalie_
21.04.2024 5 z 5

„Já si říkám, jestli nemrhám časem, když teď nic nedělám...“
Strýček se na mě zadíval a mile se usmál.
„To si nemyslím. Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na dlouhé cestě životem. Ty jsi teď loď, která tu na nějaký čas zakotvila v přístavu. Nevadí, že si trochu odpočineš, než zase vypluješ.“
- - - - - - - - - - - -
Pokud něco dokáže dokonale vystihnout pocit letních dní, pak je to právě tahle kniha. Dny v knihkupectví Morisaki v sobě ukrývají poměrně jednoduchý, ale zároveň milý příběh, motající se kolem mladé Takako. Tu nedávno opustil přítel, a tak se útočištěm jejího žalu nečekaně stane malý antikvariát, který vlastní bláznivý strýček Satoro. A já si tuhle nádhernou jednohubku neskutečně užila! Na necelých 150 stránkách se skrývá spousta milého humoru, ale taky lásky a zároveň i bolesti dřímající hluboko v srdci. Příběh se odehrává v prostředí jednoho japonského knihkupectví a také malé útulné kavárny. A přesně tohle slovo dílo vystihuje nejlépe – útulné.

Pokud nejste zvyklí na styl psaní asijských autorů, je možné, že vás kniha příliš neosloví. Věty se na první pohled můžou jevit střídmější, než na co jsme v Evropě zvyklí. Pro mě to však byla příjemná změna, kterou jsem uvítala. V příběhu narazíme na spoustu zajímavých zmínek a narážek na japonské autory, zvyky, jídlo a jiné kulturní odlišnosti, které podpořily vskutku zenovou atmosféru.

Dny v knihkupectví Morisaki jsou jako šálek cappuccina. Můžete si jej vychutnat plnými doušky, nebo lamentovat nad přehnanou sladkostí a naivitou. Pro mě byl však příběh přesně tou přiměřenou dávkou cukru, díky které jsem se do poslední stránky blaženě culila od ucha k uchu.

kopeceli
21.04.2024 3 z 5

Já jsem zklamaná. Kniha je velmi povrchní, kopíruje obecná klišé. První část mi evokovala knihu Knihkupectví na Riverside Drive, ta je ovšem o dva stupně lepší. Druhá část týkající se Momoko, má větší náboj, myšlenku.
Celé čtení mi kazil pocit, že čtu mangu bez obrázků.

TeraBla
20.04.2024 4 z 5

Příjemná japonská jednohubka, která po přečtení vykouzlí úsměv na tváři. I když to bylo krátké počtení, cítila jsem se s postavami dobře. Navíc to prostředí - Japonsko, knihkupectví, výlet do hor. V knize je spoustu myšlenek vepsaných mezi řádky. Prý je i pokračování? Sem s ním!

orson
19.04.2024 3 z 5

Fajn oddechovka, ale nic extra.

Susán888
18.04.2024 5 z 5

Milá kniha, která se dobře čte, a tak vám zpříjemní jeden večer. Když se život mladé Takako obrátí vzhůru nohama, není dobré se tím trápit a “přestat žít. Nový smysl života lze najít třeba v knihách…

Vendulis
14.04.2024 4 z 5

Fajn japonská jednohubka, super vykreslená atmosféra. Příběh jsem si užila a těším se na pokračování.

Schmetti
08.04.2024 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem kdy četla. Naprosto úžasná japonská feel good jednohubka s názvem Dny v knihkupectví Morisaki, při které máte pocit, že se díváte na útulné anime. Kniha vyšla v ČR tento rok (2024) v nakladatelství Kontrast.

Autorem je japonský spisovatel Satoši Jagisawa, jenž vystudoval vysokou školu umění Nihon a v Tokiu získal literární cenu Čijoda za jeho prvotinu, kterou je právě tato knížka. To odstartovalo jeho spisovatelskou kariéru. Dny v knihkupectví Morisaki se dočkaly pokračování, které nese název More Days at the Morisaki bookshop, ale zatím nebylo přeloženo do češtiny. Můžete si ho však přečíst v angličtině.

Jedná se o velmi krátký příběh na pouhých 144 stránkách, ale autor má schopnost napsat pomocí několika slov citlivý, hluboký příběh a dokonale vykreslit atmosféru. U knihy se můžete smát, plakat, odpočívat. Mně osobně velmi zasáhla a dostala jsem od ní mnohem víc, než jsem očekávala.

Miluji autorovy krátké, ale výstižné popisy japonských hor, kdy jsem měla pocit, že jsem s hrdiny knihy na stejném místě. A samozřejmě je v příběhu tolik věcí, co my knihomolové milujeme - prožíváte s hlavními postavami dny i noci mezi regály knih a popíjíte kávu nebo čaj.

Neteř, strýček, teta i vedlejší postavy mi přilnuly k srdci. Nejraději bych skočila do příběhu a navštívila je alespoň na chvilku. Strýčka, jakého má Takako, by si přál snad každý.

Potřebuji si přečíst pokračování, takže si pořídím anglickou verzi. Ale doufám, že bude i český překlad.

IG: @terischmetti_books

pani_ari
08.04.2024 4 z 5

Tato kniha jsou vlastně dva příběhy v jednom, které fungují samostatně. První příběh mi přijde nedotažený a a málo rozvinutý (co taky čekat na čtyřiceti stránkách). Oproti tomu druhý mě velmi mile překvapil. Je to pohlazení po duši, i když pojednává o nelehkých tématech.

Ještě bych se ráda pozastavila nad obálkou. Je krásná, což o to, ale absolutně neodpovídá obsahu knihy. Vždyť to knihkupectví bylo dřevěné A co na té obálce dělají kočky a to kolo?

sachista
02.04.2024 4 z 5

Milé pohlazení po duši z Japonska pro všechny milovníky knih, zaryté knihomoly a rozjitřené melancholické duše.

kalinkacz
28.03.2024 4 z 5

"Neměla jsem tušení, jak úžasné zážitky jsem měla přímo pod nosem. Dokonce jsem měla pocit, že jsem se doposud v životě o něco ochuzovala."
Dny v knihkupectví Morisaki jsou útlou novelou, která je pohlazením po duši každého knihomola.
Je to příběh ženy, které se změní celý její život a která se dostane do knihkupectví svého strýce, aby zjistila, že možná v jejím životě něco chybělo...
Je to feel good dojemná jednohubka, ve které společně s hlavní hrdinkou objevujete kouzlo knih a příběhů, které v sobě ukrývají...
Při čtení budete mít úsměv na tváři, ale dost možná také skleněné oči...
Dny v knihkupectví Morisaki byly krásným čtením, které mě jako knihomola prostě bavilo.

libuse6749
24.03.2024

Při čtení slzička ukápla, že jsem při návštěvě Tokia minula nejdelší ulici s knihkupectvími na světě. Genius loci tohoto místa musí být pro knihomola naprosto dokonalým zážitkem. Není ale všem dnům konec, třeba se do Japonska někdy ještě vrátím. Jestli se tam chcete kouknout už dnes, sáhněte po této slabounké romantice, jeden starý antikvariát má totiž v tomto románu hlavní roli.

Určitě doporučuji tomu, kdo se odhodlává již delší dobu sáhnout po japonském autorovi, ale ještě nenašel odvahu ochutnat jiný styl, mentalitu i prostředí.

Tahle jednohubka o 144 stránkách potěší čtenáře romantických příběhů, nabídne však navíc mnoho momentů k zamyšlení o knihách, čtení i životě samotném. Líbily se mi pasáže motivující ke změnám a odvaze je uskutečnit. Nečekejte žádné obrovské zvraty, ale pokojné a laskavé vyprávění o nové lásce nejen ke knihám. Kromě jiného má krásnou obálku

alexvera
20.03.2024 5 z 5

"Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na dlouhé cestě životem."

Může knihkupectví změnit někomu život? Je to opravdu tak poklidné místo, kde na Vás v každém příběhu čeká nový kamarád?

"Neboj se mít někoho ráda. A když někoho budeš mít ráda, tak chci, abys ho měla ráda pořádně. I kdyby ti nakonec ublížil, nezavrhuj lásku úplně."

Takako se přes noc obrátí lovit vzhůru nohama. Její přítel jí oznámí že chystá svatbu s jinou dívkou. Takako dá v práci výpověď aby je nemusela potkávat a díky kouzelnému telefonátu se ocitne u strýčka Satorua. Ten vlastní knihkupectví ve vyhlášené tokijské čtvrti a své oblíbené neteři nabídne klidné útočiště.

"Přece nezáleží na tom, jestli se v knihách vyznáte, nebo ne. Já toho vlastně o knihách taky moc nevím. Důležitější je, když najdete třeba jen jednu knihu, která vás zasáhne."

Takako tuto ozdravnou příležitost zpočátku netouží využít a volný čas tráví hlavně spánkem. To se ovšem strýčkovi moc nelíbí a tak ji skamarádí s knihami. Ono taky když máte knihy doslova na každém kroku tak se jim těžko schovává.
Nachází tak množství knižních přátel a díky návštěvě speciální kavárny i ty lidské.
Když už si začnete říkat, jak příběh krásně plyne, bez velkých událostí, tak objeví tetička Momoko která od strýčka před lety odešla. Její příběh je hodně smutný..

"Knihkupectví Morisaki stojí na rohu rušné ulice s antikvariáty. Takový malý, starý, nenápadný obchůdek. Zákazníků do něj nechodí mnoho. Ti, které knihy nezajímají, jen projdou okolo."

Najde Takako nový smysl života? Jak dopadne Satoru a co se vlastně stalo Momoko? Vše zjistíte, když otevřete dveře do jednoho malého knihkupectví..

Michell421
17.03.2024 4 z 5

hezká oddechová kniha :D

Renike
14.03.2024 4 z 5

Hezká japonská knížka a knihkupectví :) Mě se příběh líbil stejně jako ta nádherná obálka. Byly v knize krásné myšlenky o životě.

kristyna4614
14.03.2024

Příjemná oddechovka :)

Štítky knihy

japonská literatura knihkupectví

Autorovy knížky

Satoši Jagisawa
japonská, 1977
2024  73%Dny v knihkupectví Morisaki

Kniha Dny v knihkupectví Morisaki je v

Právě čtených10x
Přečtených148x
Čtenářské výzvě40x
Doporučených4x
Knihotéce79x
Chystám se číst215x
Chci si koupit75x
dalších seznamech3x