Políbila jsem Sharu Wheelerovou

Políbila jsem Sharu Wheelerovou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515868/bmid_polibila-jsem-sharu-wheelerovou-Nim-515868.jpg 3 29 11

Chloe je jen krůček od vítězství. Poslední čtyři roky toužila po jediném – stát se premiantkou. Její hlavní soupeřkou je královna plesu Shara Wheelerová, po všech směrech dokonalý potomek ředitele školy. Pak se ale stane něco nečekaného. Měsíc před maturitou Shara Chloe políbí a pak nadobro zmizí. Při zuřivém pátrání po tom, co se stalo, Chloe zjistí, že není jediná, koho Shara před svým zmizením políbila. V hledáčku jejího zájmu se ocitli taky quarterback Smith a Sharin soused Rory. Tahle trojice nemá dočista nic společného. Pojí je pouze Shara a tajemné vzkazy, které po sobě zanechala a které mohou rozluštit jen oni. Toto neplánované spojenectví jim však odhalí nejen pravdu o Shaře, ale i o nich samotných...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

I Kissed Shara Wheeler , 2022


více info...

Přidat komentář

vevera6
včera 4 z 5

Za mě slušných 3,5 hvězdy. Není to úžasná pecka, ale bylo to fajn, jednoduché čtení.
Trochu mi vadilo, jak jsou postavy o něčem neskutečně přesvědčené a za pár stránek jim vlastně dojde, že to cítí opačně a podobně.
Jako někdo součástí komunity LGBTQ tématiku vyhledávám, nicméně když na konci vyplavalo na povrch, že je queer asi tak polovina školy mi trochu zklamalo - to je pak za mě bohužel trochu přestřelené.

Fortuna7
18.04.2024 3 z 5

Ano, podle názvu jsem asi čekala něco trochu jiného, s více thrillerovými prvky. Na druhou stranu ale musím říct, že kniha nese hezké poselství. Přiznám se, že hlavní hrdinka mě lehce iritovala a vlastně mi byla daleko sympatičtější Shara, a to je co říct. Posledních 100 stran je dost přehnaných a nerealistických. Já chápu, že se jedná o LGBT+ knihu, ale jako až takhle? No nwm, no...


martinakraus
19.02.2024 2 z 5

Tuhle knížku jsem viděla na Tiktoku asi tak 1 000 050x a na oznámení jejího překladu jsem se fakt těšila - všichni slibujou queer (a daleko míň creepy) verzi Hledání Aljašky. Ale ve finále to za mě byla strašná nuda. Asi tak 80% knížky je absolutní filler. Záhada zmizení (SPOILER: které ve finále vlastně ani zmizení ve finále nebylo?) byla nejdřív strašně vyhrocená a pak.. úplně o ničem?
Scavenger hunt prvek, prostředí střední školy a i výběr “obětí (nevim jak jinak to nazvat) mě nadchl, čekala jsem drama, drby, “akci a nic z toho se v podstatě nestalo..
Možná mě proste štvalo, že po dočtení knihy to všechno bylo zbytečný a „low stakes“. Já od autorky předtím nikdy nic nečetla, ale od ostatních jsem pochytila, že to je jak nějak její styl - všechno se nakonec vyřeší a bude OK pro všechny zúčastněné. Takže pokud je tohle váš styl, našla jsem knížku pro vás :D

Co se týče postav, jak Shara, tak Chloe byly absolutně na pěst, a zbytek bohužel sloužil spíš jen jako kulisy, takže jejich charaktery byly děsně plochý. Vztahy mezi postavami na mě vůbec nepůsobily uvěřitelně mezi nikým z nich - nikomu jsem nevěřila, že je actually zamilovanej. Ač byl konec roztomilej, byla jsem si silně vědoma toho, že jen čtu vymyšlený příběh (takový ten pocit, když něco čtete a vzadu v hlavě si uvědomujete toho autora, co sedí u PC a píše to)

Takhle - není to úplnej propadák a rozhodně bych to nenazvala odpadem. Nápad super, jsou tam popkulturní narážky, co mě občas fakt pobavilo (třeba ta na už zmíněnou knihu od Greena) a je to čtivý, jen bych to úplně nenazvala oblíbenou knihou a ani mým průměrem.

Boogi
14.01.2024 3 z 5

Na tuhle knížku jsem se opravdu těšila a většinu jsem si taky užila, ale posledních cca 100 stran mi přišlo až zbytečně přeplácaných. Chloe se mi zdála poměrně nesympatická a o Shaře radši ani nemluvím. Jejich vztah se tam vzal vyloženě z ničeho, asi aby tam bylo ještě více LGBT+.
Další věc co mi nesedí je, že se nakonec ukáže, že skoro půlka studentů do LGBT+ patří. Samozřejmě, že jich může být třeba pět, ale tolik? Vždyť to snad není ani možné.
Tohle je už moje druhá zkušenost s knihou od Casey McQuiston a musím říct, že mi přijde že všechny její knihy jsou přeceňované.
Nevím, určitě jsou lidé, kteří tuhle knihu budou milovat, ale obávám se, že mezi ně nepatřím.

E.T.007
09.10.2023 1 z 5

Zdá sa, že nie som jediná, komu tento príbeh pripomínal Papierové mestá. Ibaže Papierové mestá sa mi páčili, zatiaľ čo toto vôbec. Jednu hviezdičku dávam za to, že som tam našla asi dve pekné myšlienky, inak to bola totálna kravina. Asi od druhej tretiny som preskakovala pasáže, čo ma to tak brutálne nudilo, a po Sharinom vyhlásení som knihu zavrela. Zistiť, prečo zmizla, bol jediný dôvod, prečo som s čítaním nesekla hneď na začiatku - a môžem povedať, že ten dôvod vôbec nestál za tú námahu. Neodporúčam.

Sarah11
02.10.2023 1 z 5

Na Sharu Wheelerovou už jsem se těšila od té doby, co jsem na ni poprvé narazila v angličtině, ale zároveň mi dělalo vrásky srovnání s Papírovými městy od Johna Greena, které (jestli mohu soudit podle filmu) se mi nelíbily vůbec.
Bohužel tentokrát musím říct, že to byl skutečně krok vedle. Největším problémem a důvodem, proč jsem knihu nemohla tak dlouho dočíst, byl pro mě styl psaní, který mi přišel nesmírně kostrbatý a útržkovitý. Vůbec to hezky neplynulo, autorka tak nějak podivně skákala a spíš než jako ucelený kus textu to na mě působilo jako soubor různých rozhovorů, které byly totálně o ničem.
Druhý problém byly postavy, které jsem od sebe nedokázala odlišit, neustále se mi mezi sebou pletly a už teď, asi deset dní po dočtení, mám problém si vzpomenout na jejich jména. Chloe (doufám, že to byla Chloe) mi nesedla vůbec, myslela pořád jen na sebe a na své zájmy, běhala za Sharou jak pejsek a na svoji kamarádku úplně kašlala. Co se týče Shary, vlastně jsem vůbec nepochopila, proč celou tu šarádu spáchala, a o nějaké chemii mezi těmi dvěma tady nemůže být vůbec řeč.
A teď si pod sebou v téhle hyperkorektní době asi řežu větev, ale jak moc je pravděpodobné, že takové množství studentů a jejich rodinných příslušníků bude patřit do LGBT+ komunity?
Nevím, ale nejspíš mi úplně uniklo, co mi měla tahle kniha vlastně předat.

Luccinda
19.09.2023 3 z 5

Casey McQuiston patří k mým nejoblíbenějším autorům LGBTQ+ románů, takže jsem se na tuhle novinku opravdu těšila, ačkoliv jsem už z ohlasů zahraničních čtenářů tušila, že bude trošku slabší než předchozí knihy. A musím potvrdit, že Červená, bílá a královsky modrá ani Poslední stanice to není.

Knížka není špatná, to vůbec! Obzvlášť pokud nemáte v žánru YA contemporary moc načteno, myslím, že by se vám Shara mohla vážně líbit. Bohužel, mně v tom chyběl ten humor a originalita, které jsou pro romány Casey McQuiston tak typické. A neřeším ani tak podobnost s Papírovými městy od Johna Greena (která je teda do očí bijící), ale mně už zkrátka tahle knížka neměla co nabídnout.

O tom, jak nevýrazná tahle kniha byla, vypovídá i to, že mám přesně týden po dočtení a já už si z ní prakticky nic nepamatuju a musela bych dlouho lovit v paměti, abych si vzpomněla aspoň na některý moment z příběhu. Bohužel se mi do srdce nezapsaly ani postavy, které mi byly nesympatické a ať jsem se snažila jakkoliv, nedokázala jsem se do nich vžít. Takže za mě průměr.

kalinkacz
15.09.2023 3 z 5

Políbila jsem Sharu Wheelerovou, první oficiální YA román Casey McQuiston!
Červená, bílá a královsky modrá a Poslední stanice byly skvělé new adult LGBT romantiky, hlavně tedy ČBKM neměla chybu (stejně tak film)!
Shara je ale čistá young adult a já byla zvědavá, jak se mi bude líbit... No, jak bych to jen... Už z anotace jde poznat podobnost s Papírovými městy od Johna Greena, pro někoho super zpráva, já se lehce bála, protože mi Papírová města moc nesedla. A vlastně mi nesedla ani Shara...
Jako takhle, ona to byla fajn oddechovka, ale já se celou dobu čtení nemohla zbavit pocitu, že prostě čtu Papírová města...
Ach jo, škoda.

kristy.books
26.08.2023

Nepatrím zrovna k veľkým fanúšikom tejto autorky (jej prvý príbeh bol pre mňa celkom sklamaním, druhý sa mi už páčil viac), ale keďže som čítala už jej predchádzajúce knihy, bola som zvedavá aj na túto. Musím sa priznať, že Pobozkali sme Sharu Wheelerovú sa mi hodnotí trochu ťažšie, pretože pri čítaní som sa cítila ako na horskej dráhe.

Z prvých kapitol som mala celkom zmiešané pocity a chvíľu mi trvalo, kým som sa dokázala začítať. Potom sa dej viac rozbehol, objavila sa záhada, ktorú bolo treba rozlúštiť a príbeh ma konečne začal baviť. Neskôr zasa prišla určitá časť príbehu, kedy som absolútne nevedela povedať, či sa mi príbeh páči, alebo nie. Záver som si opäť užila a zvýšil moje celkové hodnotenie. Keď sa na celý príbeh pozriem po dočítaní, niektoré veci mi dávajú väčší zmysel ako predtým a môžem povedať, že príbeh bol celkom fajn.

Chloe bola taká menšia rebelka, ktorá si od ostatných nenechala skákať po hlave. Aj keď občas provokovala svojím zjavom či podrezaným jazykom, patrila k najlepším žiakom na celej škole. Páčili sa mi jej mamy, bolo to pohoďáčky, ktorú svoju dcéru do ničoho nenútili a otvorene s ňou diskutovali o rôznych témach. Musím však tiež povedať, že miestami ma svojím správaním celkom štvala. Chovala sa ako posadnutá (čo sa týkalo záležitosti so Sharou) a popritom zabúdala na svojich blízkych, ktorí tu doposiaľ pre ňu stále bolí.

Shara bola pre mňa veľkú časť príbehu záhadou. Navonok pôsobila ako dokonalé dievča, ktoré všetci obdivujú, no jej činy hovorili niečo iné. Každá minca má však dve strany a čím viac sme sa o jej pohnútkach dozvedali, tým viac som jej dokázala rozumieť a na konci mi už bola celkom sympatická.

Prostredie katolíckej školy mi (rovnako ako jej študentom) dalo miestami pekne zabrať, niektorí jej členovia by potrebovali preplesknúť, aby otvorili oči, zbavili sa určitých stereotypných názorov a konečne sa dokázali na niektoré veci pozrieť aj z iného uhla pohľadu. Každý človek má byť právo sám sebou (pokiaľ svojím správaním nikomu neubližuje).

Opäť sa tu potvrdilo, že prvý dojem môže byť klamlivý a páčilo sa mi, ako ma niektoré postavy dokázali milo prekvapiť. Taktiež sa mi páčilo, ako sa tu postupne začali formovať rôzne priateľstvá i vzájomný rešpekt medzi ľuďmi, ktorí doposiaľ patrili do iných "svetov". Mnohé z týchto postáv som si obľúbila.

pani_ari
20.08.2023 4 z 5

FRIENDLY REMINDER: Nepodceňujte části Z hromady na podpal. Časem to začne dávat neskutečný smysl.

Od tohohle díla jsem si slibovala mnoho. Miluju totiž oba autorčiny předchozí romány, které se řadí do žánru new adult. Políbila jsem Sharu Wheelerovou je čistokrevně young adult, což jsem si bohužel nezjistila včas. Možná právě kvůli mojí původní nevědomosti jsem byla z první poloviny knihy zklamaná a do čtení jsem se nutila pod záminkou, že později to bude lepší. A taky, že bylo! Jsem ráda, že jsem vytrvala. Druhou polovinu díla jsem si vskutku užila. Děje se toho tam opravdu hodně.

Mimo jiné také oceňuji Easter Egg pro výhradně české čtenáře! Za to si kniha zaslouží čtyři hvězdy =)

DreamerX9
09.08.2023 3 z 5

Od autorky jsem doposud znala jen její prvotinu. Mile mě překvapilo že autorka pokračuje v psaní ve stejném duchu a to především v podpoře LGBT s čím souvisí i příjemná myšlenka, kterou autorka napsala do poděkování o tom psát knihy na podporu toho, že nikdy nejsme sami a to na žádný problém nebo odlišnost.

Ovšem co se hodnocení samotné knihy týče tak za mě průměr. Zpočátku mi kniha připadala jako papírová města od Greena a byla řekla bych i napínavá a dobře propojená. Zároveň se mi líbilo že při pátrání bylo odkryto více věcí které potom do děje přinesli větší smysl nicméně se nemohu rozhodnout zda byla kniha až příliš krátká nebo až příliš natažená. Spíše bych děj více rozepsala A co se konce týče Ten byl za mě roztažený až příliš a spíše bych se raději Dozvěděla o hlavních postavách. Nicméně za jedno pohodové přečtení to stálo

Štítky knihy

tajemství romantika lesby, lesbismus LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Casey McQuiston
americká, 1991
2020  83%Červená, bílá a královsky modrá
2022  73%Poslední stanice
2023  66%Políbila jsem Sharu Wheelerovou

Kniha Políbila jsem Sharu Wheelerovou je v

Právě čtených3x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě8x
Knihotéce77x
Chystám se číst53x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x