Komentáře knihy Jsi tam, brácho?

Ophelie
15.05.2026

Četla jsem knihu Maličkosti a dokonce víckrát, protože je tak nabitá skvělými postřehy a informacemi, že jedno čtení nestačí. To samé platí i o této knize. Formát je ideální na cesty, ač méně stran, obsah je bohatý a skvělý! Zprvu jsem si musela zvykat na neobvyklou formu - úvahy a myšlenky vznikající během telefonních hovorů obou autorů, ale je to fakt síla a pecka! Autoři umí vše tak dobře vystihnout, použít ta přesná, úderná slova...kdybych si měla zvýrazňovat v knize vše, co mě zaujalo a oslovila a inspirovalo, mám zvýrazněný skoro celý text :-D Rozhodně knihu doporučuji, více takových knih!

EliBla
13.08.2025

Kniha se mi četla velmi dobře. Nastalo i mnoho AHA momentů. Mnohdy jsem se s autory shodla v názoru. Každý si v knize musí najít to své. Určitě si ji ještě někdy přečtu.

haWranka
02.08.2025

Hodnocení téhle knihy je nutně velmi subjektivní. Každému předá něco trochu jiného na základě životních zkušeností, dosavadních vědomostí, způsobu života i očekávání. Já jsem taková ta nešťastná kombinace matka/učitelka, takže nic extra nového jsem se nedozvěděla. Ale ano, trochu jsem si utřídila myšlenky, párkrát se dostavilo “Aha!” nebo “A jo, vlastně.”, což je super. Hodně těžko uchopitelná pro mě byla struktura knihy. Jakési záznamy rozhovorů bez ladu a skladu, témata přeskakující od jednoho k druhému, myšlenky několikrát se opakující. S něčím člověk souhlasí, něco na mě bylo až moc striktní bez uvážení možných polehčujících okolností a to mi trochu u takovýchto odborníků vadilo. Za všechno jeden příklad - dle autora musí dítě ve 3 letech dobře mluvit a nežvatlat, takže líní rodiče, alou od mobilu a televize a koukejte s dětmi mluvit. Můj syn televizi neviděl do 2 let, od miminka jsme četli, zpívali, recitovali. Mluvil velmi brzy ve větách, ale patlal jak blázen, s nástupem do školky nás okamžitě poslali na logopedii, tam zírali, že mluví opravdu zvláštně. Mohli jsme se rozkrájet a nic. A pak, jednoho odpoledne před jeho čtvrtým rokem na mě najednou promluvil v pohodě a dle logopedky je dokonce napřed. Takže ano, myšlenky v knize dobré, ale občas je něco podáno až moc definitivně, leckoho by to mohlo dost vyvést z míry. Podtrženo, sečteno, bylo to pro mě užitečné, ale nijak převratné čtení, styl vyprávění šel úplně mimo mě.

Martin_Eli
16.03.2025

Některé názory a náhledy mě hodně oslovily, na druhou stranu je nutné říci, že mě styl vyprávění docela odrazoval. A některé výroky mi tedy zase pro změnu ježily vlasy na hlavě, tak vlastně nevím, co si mám o knize myslet...

kajka.w
17.02.2025

Když mi kamarádka posílala odkaz na skvělou knížku o výchově z dětí ,kterou si rozhodně musím přečíst, myslela jsem si, že se spletla. Název ani obálka tomu vůbec neodpovídají. Ona celá knížka je psána trošku odlišným způsobem. Oceňuji snahu o humor, který mi sice až tak moc nesedl, ale díky osobním zkušenostem a příběhům ze života, knížka neobsahuje jen strohé popisování výchovných metod. Je z ní cítit Markovo a Jirkovo obrovské nasazení, cit a touhu pomáhat zlepšovat život nejen dětí ale i jejich rodičů.

Při čtení mě neustále napadala věta: ,, Proč to sak*a nikdo nedal přečíst moji mámě?"
Někteří lidi by ji zkrátka měli číst povinně.

eaver
30.09.2024

Skvělá kniha, která je od začátku až do konce doslova nahuštěná zásadními a důležitými informacemi! Dlouho se mi nestalo, že bych dočetla knihu a chtěla číst hned znovu. Je čtivá a vtipná, bez zbytečné omáčky a často s příklady z praxe. Někdy vtipnými, často je to ale spíš tragikomické... Což je trochu smutné

Iki1
08.08.2024

Jasné, přehledné a hlavně srozumitelné. Autoři zde uvádějí názory na výchovu, které vycházejí z hoóóódně dlouhé tradice a především fungují. Velké plus je množství praktických příkladů z psychologické praxe. A pokud člověk vyhledá na YouTube videa těchto pánů, doplní si skvěle vzdělání. Tahle kniha by měla být pro dnešní rodiče povinná.

Hoblinka
01.05.2024

Tyhle dva pány mám moc ráda. Škoda, že takových nejsou plné pedagogicko-psychologické poradny.

Dumicek
29.03.2024

Velmi pěkně napsané a hlavně k zamyšlení.

Krisařka
03.02.2024

Škoda,že sem si to nepřečetla než jsme měla děti. Je to super... Zdraví pohled na výchovu , a skvěle se doplňující dvě osobnosti .

4623
02.02.2024

Tenká kniha, která se čte velmi lehce. Přitom je v ní několik silných myšlenek, zajímavé názory a pohledy na výchovu, vztahy a praktické ukázky ze života.

pige
08.01.2024

Tuto knihu jsem od Hermana četla jako poslední (po "Marťanovi" a "Služce"), protože jsem se bála, že to nebude ono. Ale omyl!
Ano, brácho sem, brácho tam, to mi trochu lezlo na nervy, nějaké pasáže se ze "Služky" opakovaly, ale jinak je to velice povedené dílo.
Nadto souzní s dnešními moderními trendy ve výchově.

pani_ari
01.08.2023

Profesionální pedagogové mají s Hermanem problém. Za mě je to tedy velmi poučná knížka nejen pro rodiče. Oceňuji originální přístup ke stylu psaní v podobě deníkových záznamů.

Iv_ana
06.07.2023

Na formu, kterou je kniha napsaná, jsem si musela zvyknout a ze začátku jsem dost postrádala řešení všech popisovaných problémů.
Už teď ale vím, že z ní budu čerpat k výchově svých dětí, protože jsem se dozvěděla spoustu AHA momentů, které chci změnit.

matfan
30.04.2023

Chvilku jsme měla strach z formy, kterou je kniha psaná. Ale zcela zbytečně. Nádherný exkurz do psychologie a současného světa.

Maky78
27.04.2023

Neskutečně dobrá kniha. Moje děti jsou už velké a po přečtení jsem pochopila, že spousta věci se dala řešit jinak, jednodušeji, tiše, mile a někdy trochu přitlačit na pilu.
Královna a Král ..

katerina9582
10.04.2023

Podle mně by to měli dávat číst povinně všem rodičům už v porodnicí.

Alaglesia
09.02.2023

Marka Hermana jsem znala především z Youtube videí. Toto je první kniha od něj a moc se mi líbila. S názory Marka Hermana i Jiřího Haldy souzním. Především mě zaujala myšlenka, že dnešní volná a respektující výchova vede matky k tomu, že vychovávají malé tyrany a ve dvou letech jsou maminky zcela vyhořelé a odkládají děti do školky, kde se očekává, že výchovný proces dotáhne systém. Neříkám, že tak fungují všechny maminky. Pracuji ale ve školství a vidím, že dětem chybí hranice, struktura a řád. A to patřím k lidem, rodičům, kteří jsou alternativně smýšlející.

JaSl
22.01.2023

Skvělá kniha. Musím říct že ze tří knih - "jsi tam brácho ?", "Najdi si svého marťana" a "Máma není služka máma je dáma" se mi tento díl líbil nejvíc. Četla jsem ho jako první a upřímně podle názvu jsem si myslela že lepší budou další dva díly ale opak je pravdou. Tento díl mě zaujal nejvíc....dal mi rady, úhly pohledu, názory jiných atd. Myslím že by si ho měli přečíst hlavně i ti kteří děti ještě nemají a plánují ! Některé části jsem četla jak se říká "s otevřenou pusou" .
Díky, více takových knih a hlavně chlapů které tohle zajímá a nenechávají tyhle věci jen na ženách.

Petruska95
20.09.2022

Velmi silná kniha. Podle mě by si jí měl přečíst každý rodič. Stránky krásně ubíhaly a já jsem po přečtení přesvědčená, že jsem dobrá máma!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi