Je-li ti život milý: Příběhy ze života paliativní lékařky

Je-li ti život milý: Příběhy ze života paliativní lékařky https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506029/je-li-ti-zivot-mily-pribehy-ze-zivo-DRn-.jpg 5 12 3

Specialistka paliativní péče Rachel Clarke denně pomáhá nevyléčitelně nemocným smířit se s osudem a snaží se jim umírání co nejvíce ulehčit. Když však Rachelinu otci diagnostikují poslední stadium rakoviny a ona musí čelit odchodu milovaného člověka, otřese to nejen jejím vnímáním celé dosavadní praxe, ale na povrch se dostanou nejrůznější otázky o smyslu života. Rachel si postupně uvědomuje, že většina z nás žije tak, jako bychom byli nesmrtelní. Když nás ale okolnosti přimějí se zastavit, můžeme zodpovědně říct, že jsme prožili život naplno?... celý text

Biografie a memoáry Sociologie, společnost Zdravotnictví
Vydáno: , Esence , Cesta domů
Originální název:

Dear Life: A Doctor´s Story of Love and Loss , 2020


více info...

Přidat komentář

Emik87
19.02.2024 5 z 5

Na knize mě zaujal především začátek a to, jak se doktorka k této specializaci dostala. Už jsem četla dost knížek na tohle téma, ale toto je tady popsané asi nejlépe.

pani_ari
25.08.2023 5 z 5

NEZAPOMENUTELNÝ ZÁŽITEK

Naprosto význačná kniha, která citlivě přibližuje problematiku umírání a smrti. Je to přesně ten typ čtení, které vám změní pohled na život (a samozřejmě i na smrt). Autorka (i překladatelka) citlivě volí každičké slovo, aby s něhou a péčí přiblížila danou problematiku.

Oceňuji špičkový překlad i s poznámkami pod čarou, díky kterým čtenář lépe pochopí danou skutečnost i v kontextu vlastní kultury.


Nina...
24.02.2023 5 z 5

Autorka nechává nahlédnout do vlastního života - popisuje svou cestu k povolání lékařky, osobní setkání se smrtí, co obnáší směna lékaře na pohotovosti a poté i v hospici, kde rozmlouvá s pacienty, kterým nezbývá mnoho času. Kteří různými způsoby se snaží přijmout to, že umírají a někteří to přijmout vůbec nechtějí z různých důvodů. Ona i přes všechnu tu nepřízeň osudu s týmem kolegů dokáží do jejich posledních dní, hodin, chvil vložit radost, pochopení, soucit...aby odchod z tohoto světa byl pro ně i blízké co nejméně bolestivým.
Kniha je velmi smutná vzhledem k tématu, ale poučná a velmi změnila můj náhled na umírání.

Autorovy knížky

Rachel Clarke
britská, 1972
2022  92%Je-li ti život milý: Příběhy ze života paliativní lékařky

Kniha Je-li ti život milý: Příběhy ze života paliativní lékařky je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x