Kam jsi zmizela?

Kam jsi zmizela? https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506199/bmid_kam-jsi-zmizela-vYG-506199.jpg 4 56 11

Dívka Bea je na útěku z domova, když potká automechaničku Lou. Náhodné setkání se ukáže jako osudové. Obě ženy nasedají do auta a pokouší se ujet před komplikovanými vztahy i traumaty. Bez ohledu na věkový rozdíl obě sdílejí podobné důvody k úniku. Bea je ještě dítě, Lou se pro ni stává průvodkyní, od které nehrozí odsuzování nebo nedůvěra. S tajemným kočičím společníkem putují krajinou, jež se s každým ujetým kilometrem čím dál víc mění v kouzelný prostor, ovšem i zde číhá nebezpečí v podobě podivných pronásledovatelů. Dojemná road movie se prolíná s prvky magického realismu a autorka skládá poctu svým vzorům v čele s Hajaem Mijazakim. Kdo se na tuto cestu do fantazie vydá, tomu zůstane v paměti ještě dlouho po otočení poslední nádherně nakreslené stránky.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Are You Listening , 2020


více info...

Přidat komentář

rozaaalie_
08.04.2024 3 z 5

Za největší plus celé knihy považuju kresbu, která je bez jakýchkoli debat úchvatná a dechberoucí. Sytá a komplexní barevná pleta, skládající se především ze spojení růžové, fialové, žluté a oranžové je jednoduše okouzlující. Každý panel je svým způsobem umělecké dílo, které bych si klidně zarámovala a pověsila na zeď.

I přesto, že jsou ilustrace nádherné, dalším důležitým aspektem grafického románu je samozřejmě příběh, který se pro mě bohužel stal kamenem úrazu. Kniha se zabývá bolestivou tematikou, pramenící v temných hlubinách lidského života, která je však dle mého uchopena povrchově. Ústřední zvrat mě zasáhl, ale mé emoce v podstatě k ničemu nevedly. Čekala jsem nějaké povzbudivé nebo nadějné zakončení, ale dostalo se mi otevřeného, nic neříkajícího konce. Všechno bylo až příliš zahaleno tajemstvím, a já měla pocit, že kdybych se autorky zeptala „Co znamená tohle? A co znamená tamto?“ odpověděla by mi: „To záleží na čtenáři, co si pod tím představí.“ a tohle já u knih nemusím. Ne všechno musí mít logické vysvětlení. V tomhle případě bych ocenila i nelogické. Kdyby v příběhu alespoň nějaké vysvětlení bylo. Takhle to prostě jen vyšumělo.

Dílo v sobě ukrývá spoustu metafor a symbolismu. Skrze jednotlivé ilustrace dokáže vyprávět i bez použití slov, což je úctyhodná schopnost, za kterou autorce tleskám. Je to atmosférické, svým způsobem zvláštně nostalgické a nenucené. Není to žádná marvelovka plná akce, ale i přesto dílo poukazuje na fakt, jaké příšery se mohou skrývat ve stínech. Ale já od knihy prostě čekala něco víc.

Nejvíce oceňuju snahu propojit normálnost běžného života s kapkou magie, krásnou originální kresbu a pokus o uchopení témat, o kterých se nám nemluví příliš lehce. Škoda jen, že i děj autorka nedotáhla ke stejné dokonalosti a nedokázala mu vdechnout potřebné poselství či ponaučení. V příběhu je řečeno mnoho a zároveň nic. I přesto jsem se ráda alespoň pokochala kouzelnými ilustracemi, které si v budoucnu opět s chutí prolistuju.

bosorka
29.01.2024 4 z 5

Krásná kresba, trochu magie, ještě víc "na cestě" a nějaké ty životní trable obou hlavních hrdinek. Utkví a mně zejména ten konec, nad nímž si malinko lámu hlavu a přemýšlím nad ním víc, než když je zcela dořečeno.


Knihotyna
25.11.2023 3 z 5

Road trip, dvě ženy, záhadná kočka a skvělá kresba. To by byla klíčová slova tohoto komiksu.
Ocitáme se v komiksu plném barev a emocí! Kresba je parádní!
Příběh jako takový má dvě roviny - jedna se věnuje vážnějším tématům (za mě ale velmi okrajově) a ta druhá je putování krajinou a již zmíněný road trip.
Celý příběh se veze na vlnách magického realismu a to byl pro mě asi kámen úrazu - na mě ho tam bylo až moc!
Musím však ocenit skvělou grafickou práci - ilustrace jsou mnohdy velmi živé a velmi zneklidňující!
Celkově pro mě byl příběh spíše skličující a zneklidňující. Po dočtení jsem se nacházela v jistém "stresu", aniž bych mohla vysvětlit proč!
Pokud na komiks narazíte, nakoukněte a uvidíte, zda mu dáte šanci!

Librorumistka
17.10.2023 4 z 5

Tento komiks (či grafický román) mě nezaujal ani tak anotací, jako spíše kresbou, která je naprosto nádherná a okouzlující. Máme zde atmosferické obrázky plné barev, které srší emocemi. Na stranách ani nemáme příliš textových bublin, což není ani třeba, protože často mluví ilustrace samy za sebe. Samotný děj měl určitě dobré pasáže a obsahoval i zajímavé myšlenky, ale moc se mi nezamlouval závan magického realismu, který čtenáře provází celou knihou, ale exkaluje především na konci příběhu. Romantika je velice jemná, nenásilná, avšak je jí zde opravdu jen málo. Celkově se jedná o originální grafický román, který díky nádhernému grafickému zpracování zkrátka nesmíte minout!

blackoutzuzi
10.10.2023 2 z 5

Po delší době komiks, který mi ale moc nesedl. Kresba krásná, ale příběh ve mně nezanechal nic hlubšího, ač v sobě ukrýval nelehké téma.. Bohužel, tohle mi vážně nesedlo :(

Aivinka
28.08.2023 5 z 5

Všechny komiksy a mangy mají obrovskou nevýhodu a tou je čas. Tento komiks budete mít přečtený do hodiny, ale budete si přát, aby nikdy neskončil. Kresba je nádherná a dokonale se hodí k atmosféře příběhu.

Sluncie
09.08.2023

Po prvním přečtení jsem si nebyla jistá jestli jsem vše pochopila správně, zda mi něco neuniklo. Knížku jsem četla dva večery po sobě v přítmí takže jsem si tolik neužila kresbu. Také mě trochu děsila traumata která dívky prožívají. Ale zaujala mne a já jsem se těšila až si ji přečtu znovu. To jsem učinila asi po třech týdnech. Tentokrát ve dne, za dobrého světla, abych si užila všechny detaily, kterých jsem si dříve nevšimla. Příběh se do mě pomalu zakousával a já do něj. Přečetla jsem tenhle komiks teprve po druhé a už ho mám pod kůží. Trochu strašidelná temnota, citové pouto, magie a fantasy svět bez hranic...Těším se až si ho přečtu znovu. Kresba je super!!

pani_ari
01.08.2023 5 z 5

Malebná knížka, která se nebojí hutnějších témat. Ta jsou však podána velice citlivým způsobem. Prvky magického realismu v tomto komiksu fungují skvěle. Jde za nimi najít i hlubší myšlenku.

Moto díla:
Za vším hledej kočku. Nebo snad ne?

Niamh15
23.07.2023 5 z 5

Krásný. Trochu děsivý, hodně smutný, ale krásný.

Zuzvil
17.07.2023 4 z 5

3,5* Jak se již člověk dozví z anotace, jedná se o road movie s prvky magického realismu, já bych jen doplnila, že je to v komiksovém zpracování, jinak je to absolutně trefné a výstižné. Od autorky jsem už četla knihu Piruety a nějak obě knihy hodnotím podobně. Krásné zpracování, pointa příběhu, ale za mě takové nijaké, respektive nějaké, dobré, ale určitě mi to nijak neutkví v hlavě a už vůbec nemám nad knihou potřebu jakkoliv víc přemýšlet. S doporučením k přečtení budu tedy opatrná a nechám to na vás :-)

markej
02.07.2023 4 z 5

Komiksová road movie s prvky magického realismu.

Mladé ženy Bea a Lou se náhodně potkají při útěku z domova, obě potřebují pryč, aby se vyrovnaly s tím, co prožily, a rozmyslely si, jak budou žít dál... Do cesty se jim navíc přimotá trochu záhadná kočka...

Ačkoliv komiksy běžně nečtu, tenhle mě na stránkách nakladatelství zaujal, a tak jsem si ho půjčila v knihovně, když jsem tam na něj narazila... Líbil se mi jak příběh, tak grafické zpracování a využití různých barev k dotvoření atmosféry... Zaujalo mě i to, že mnoho obrázků je bez textu a podávají tak výpověď jen vyloženě díky grafice a barvám...

Komiks je velmi dobře hodnocen odborníky a získal i několik cen.

Hodnocení: 4 * z 5 *

Autorovy další knížky

Tillie Walden
americká, 1996
2021  76%Piruety
2023  75%Kam jsi zmizela?
2022  66%Na paprsku

Kniha Kam jsi zmizela? je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst45x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x