nula87 nula87 komentáře u knih

☰ menu

Zámek (komiks) Zámek (komiks) David Zane Mairowitz

Líbila se mi kresba, ale vlastní text mi přišel trochu povrchní a nedotažený. Z Kafkovy absurdity se dalo získat víc.

29.04.2024 3 z 5


Ruská mafie Ruská mafie Jaroslav Kmenta

Další poctivá Kmentova práce. Podrobné studium zdrojů, mnoho užitečných kontaktů, a kompletní popis toho, jak si ruská (nebo spíš postsovětská mafie) rozdělila střední Evropu.

29.04.2024 4 z 5


Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Murakamiho magický realismus. Od japonského kolonialismu, přes osídlování nehostinných japonských hor, až po současnost, kde modlou jsou peníze a moc - jedna ovce vládne všem.
Nevýrazný, obyčejný hrdina, který se postupně naučí naslouchat a chápat, je postupně směrován k vyvrcholení, kde se už musí rozhodnout sám za sebe. Zvolí dobře?

22.04.2024 4 z 5


Dobro a zlo 21. století Dobro a zlo 21. století Marek Vácha

Zajímavý náhled na palčité problémy dneška nejen z pohledu víry, ale taky obyčejné lidské slušnosti a etiky.

15.04.2024 4 z 5


Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

King znovu září a navazuje na historii rodiny Torranceových v moderním, psychologickém souboji dobra (nebo alespoň normálnosti) a čistého zla. Kniha, kde se hodně cestuje (karavany, auty, i myslí), a která nás vezme na slušnou jízdu.

10.04.2024 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Zábavná kniha hrající na šachovnici švédského venkova s postavami, které přesně zapadají do vtipného příběhu. Alanova historie nutně připomene Forresta Gumpa.

02.04.2024 4 z 5


Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Dlouho jsem přemýšlel, kterou Murakamiho knihou začít. Nakonec vyhrála takhle krátká, ale zábavná povídka, doplněná působivými ilustracemi.

25.03.2024 4 z 5


Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Olga Tokarczuk

Kniha, jejíž poselství a styl jsou zajímavé, ale chybělo mi tam něco, co by mě více připoutalo. Detektivka to není, protože vraha jednoduše odhalíme velmi brzy (a asi to byl i autorčin záměr), na filosofické zamyšlení je to zase trochu přízemní.

22.03.2024 3 z 5


Na Zemi jsme na okamžik nádherní Na Zemi jsme na okamžik nádherní Ocean Vuong (p)

Poetická kniha o hledání alespoň kousku štěstí. Syrová, plná bolesti, ale taky plná touhy a radosti ze života, byť ten přináší spíše smutek.

18.03.2024 4 z 5


Něha Himálaje Něha Himálaje Petr Jan Juračka

Krásná kniha o posedlosti horama a touze udělat dokonalou fotku. Krásné fotky, a taky pokorné vyprávění o tom, že od určitého momentu jste v těchto podmínkách už vždycky na tenké hraně.

11.03.2024 5 z 5


Síla přírody Síla přírody Jane Harper

Ne tak intenzivní jako Sucho, ale pořád slušná detektivka. Autorka umí z neprostupné, a místy až děsivé buše dostat potřebnou atmosféru, nicméně vyznění toho, co se vlastně stalo, mi nepřišlo moc zajímavé.

04.03.2024 3 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Ladislav se tentokrát vypraví do dvou naprosto odlišných zemí, a opět nám přináší čtivý a zábavný cestopis.

26.02.2024 4 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Silné téma, relativně dobře vystavěný příběh. Ale podle mě tomu chybí důkladnější prokreslení postav, jejich motivací a chování. Bohužel mi to přišlo v mnoha ohledech nedotažené. Toto téma si zasloužilo větší prostor a větší hloubku.

21.02.2024 3 z 5


Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O' Regan

Výborně vystavěná kniha. Postupné odhalování minulosti nám vnáší světlo do současného života hlavního hrdiny. Ten se potácí mezi pomocí druhým a pomocí sobě, přičemž postupně ví, že obojí nemůže zvládnout.
Autor výborně pracuje s prostředím a krajinou, ve které se vše odehrává, a která v celém příběhu hraje jednu z klíčových rolí.

19.02.2024 4 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Neuvěřitelně silná a propracovaná kniha. Tučková prošla archívy, historické prameny, mluvila se svědky, a na tomto základě vystavěla příběh o totalitě, perzekuci, ponižování a bolesti. Ale taky o lásce, víře a naději.
Komunistická moc a ovládnutá komunistická církev - a v zapomenuté vesnici v horách skupina malých jednotlivců, kteří se v tom hrozném prostředí a době snaží dovolat Boha, spravedlnosti a svobody.

12.02.2024 5 z 5


Sucho Sucho Jane Harper

Zajímavá, chytře vystavěná detektivka z prostředí, kde sirka je větší zbraň než pistole. Dávná historie se propojuje se současností jak nevyřešenými křivdami minulosti, tak tajemstvími jednotlivých postav.

02.02.2024 4 z 5


Z pekla Z pekla Alan Moore

Až neuvěřitelně propracovaný komiks - silná detailní kresba vyšperkovaná do posledního detailu. A i příběh je samozřejmě velmi dobře vystavěný, a pracuje s propojením ověřených faktů a fiktivní složkou.

24.01.2024 4 z 5


Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Jiří Sankot

Silná kniha - celý příběh rodiny Kohnovy, příběh ukrývání a nalezení deníku, i část, kde autoři domýšlejí celý příběh se zasazením do dobového kontextu. Nikdy více!

22.01.2024 4 z 5


Vlak do Samarkandu Vlak do Samarkandu Guzel Jachina

Hladomor v Povolží vyšle na cestu nesourodou posádku vlaku, která má za úkol zachraňovat - sebe, děti, zbytky lidskosti. Zvrácená doba v porevolučním Rusku dostane ze všech členů výpravy to nejlepší i to nejhorší zároveň. Guzel Jachina další knihou potvrzuje, že umí popsat tyto děsivé události zvláštním druhem poetiky, do které patří vše - život, smrt, láska, nenávist, víra i naděje.
"Všichni máme své slabé chvilky. Za to se nemusíme stydět".

14.01.2024 5 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Skvělá kniha - autor velmi poctivě a do posledního detailu nastudoval celé téma, a je to znát. Podrobný popis postav, vývoje celé akce až do tragického konce jednoho ze zásadních příběhů moderních českých dějin.

08.01.2024 5 z 5