Ruská mafie

Ruská mafie https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503995/bmid_ruska-mafie-pCQ-503995.jpg 4 76 20

První ze série publicistických knih o vývoji mafie v Česku. Knihy v této sérii budou opatřeny podtitulem Polosvět. Mapují totiž vznik a vývoj organizovaného zločinu na území Československa a České republiky po roce 1989. Celý projekt, na který se autor chystal několik let, bude mít několik částí. První je věnována ruské mafii, která se tu usadila hned počátkem devadesátých let. Tento projekt, vás při čtení vrátí zejména a právě do této dekády, která v gangsterském pojetí připomínala třicátá léta minulého století v americkém Chicagu. Série knih s podtitulem Polosvět postupně zmapuje všechny vývojové fáze mafie v Česku...... celý text

Přidat komentář

zuzana1471
30.03.2024 3 z 5

Knihy pana Kmenty mám hrozně ráda, ale tady jsem měla dost často problém se zorientovat.

Crozz
27.03.2024 4 z 5

Čtivé, spousty informací, Kmenta umí.


JancaMia
01.02.2024 5 z 5

Krásně zpracovaná fakta divokých devadesátek, kdy si kdejací vagabundi mysleli že mohou úplně všechno. Krásně zpracované těším se na další díl. Půjčeno z knihovny.

kopeceli
07.01.2024 4 z 5

Vynikající komplexní zmapování působení ruské a ukrajinské mafie u nás, ale nechybí ani základní údaje k jejímu vzniku v zemi původu a přesah do světa.
Líbí se mi přesné popisy praktik, kterými odstraňovala nepodplatitelné policisty, vytvářela korupční prostředí, chovala se nezákonně pod rouškou legality.
Při čtení běhá mráz po zádech, protože vzorce chování ve vyšších patrech společnosti vidíme dodnes a mnohá jména nám jsou i ze současnosti dobře známá.
"Smutno je mi, smutno je mi, na ten smutek není lék..."

MildeZ
04.11.2023 5 z 5

Jako vždy výborná práce od p. Kmenty! Nezbývá, než vyhlížet další díl...

radimch
24.10.2023 5 z 5

Semjon Mogilevič
Joseph Kobzon
Alexandr Litviněnko

Lucienka
25.08.2023 5 z 5

Pana Kmentu obdivuji za jeho statečnost, preciznost a schopnost pátrat po takových informacích a ještě je zveřejňovat. S každou další knihou je můj obdiv k autorovi větší, i když se to nečte vůbec lehce. Jsem ráda že s novým prezidentem se snad přetrhly nitky a ohnutá záda Miloše Zemana, po kterých lezla Ruská mafie od devadesátek, už odešla do důchodu.

Rolada88
09.08.2023 5 z 5

Hezky popsána kniha a do posledního kousku detailu. Spíše mě zajímalo dění tady u nás. Takže různé odstavce z Venku jsem přeskočil ale i tak výborná kniha s pěkným koncem na pokračování kde zaznělo jmeno zastřeleného běly a to si myslím ze bude zajímavé a z našeho rybníčku

jan.para
25.06.2023 5 z 5

Moc zajímavá kniha. Líbí se mi, jak jde Jaroslav Kmenta do hloubky a pěkně vysvětluje fungování podsvětí. Cením také zpovědi bývalých policistů i zachování jejich anonymity.

tittanie
07.06.2023

Na knihu jsem docela dlouho čekala než byla volná v knihovně. Autorovy knihy mám ráda. Tohle není jeho nejlepší kniha, ale určitě stojí za přečtení a určitě sáhnu i po druhém díle. O Mogilevičovi jsem nikdy neslyšela, takže se ještě podívám na díl Nejhledanější zločinci planety, který je o něm.

radusak9806
29.04.2023 3 z 5

Určitě si přečtu další díl, ale jsou lepší knihy JK.

Auto999
02.04.2023 3 z 5

Čekal jsem knihu o ruské mafii v čechách, ale to je jen menší část knihy. Kniha se týká hlavně Mogileviče, což je možná boss ruské mafie č.1 či jeden z nejvyšších.
Knihu bych rozdělil na 2 části. 1. polovina je dobrá, má spád, i se rychle čte. Také se více týká ČR. Bohužel ve druhé polovině už je to jen omýlání pořád jednoho dokola, kniha nemá spád, není čtivá a netýká se ČR. celkem 3,5 hvězdy.

Mánička178
10.03.2023 4 z 5

Jarda Kmenta jako vždy splnil má očekávání :) Napínavé, překvapivé, tajemné... O razii u Holubů jsem nikdy neslyšela, to musela být drsná akce. Každopádně skvělé svědectví o tom, že to tu bylo jako na divokém západě... :D

bigben
26.02.2023 4 z 5

Dobrá práce od autora, zjistit všechny informace od zainteresovaných a poskládat je dohromady muselo být náročné. Za mě nejlepší části byly ty, kdy je přesně popsáno propojení s politiky a jejich zasahování do vyšetřování a ovlivňování.

Pan_Skala
26.02.2023 4 z 5

Dobře zpracovaná kniha od Kmenty. Místy je to jak číst nějakou vymyšlenou detektivku, protože se Vám ani nechce věřit, že by něco takového mohlo být možné. Pak Vás zasáhne uvědomění, že je to bohužel smutná pravda. Celkem nevýhodou knihy je, že se občas ztrácíte v množství jmen a lidí a těžko se udržuje přehled o celé té době a působení mafie u nás. To mě bohužel dost vytrhávalo od začtení, když jsem si občas musel uvědomit o kom je vlastně řeč a jak to občas souvisí.
Takže to nebylo ve výsledku špatné jen si nejsem jist jestli půjdu do dalšího dílu. Uvidíme jak se rozleží v hlavě než pan Kmenta dopíše další díl.

Kopta
07.02.2023

Tohle je za mě krok vedle. Kmenta se čte jako vždy skvěle a přístupně, jenže tohle je téma, které mě tolik neoslovuje na rozdíl od reálných lidí jako je Zeman a Babiš v centru dění. Tohle po více než sto stránkách zní jako sci-fi. Což je můj problém, ale tohle téma mě prostě neoslovuje. Jsme zvědavý na další díly ze série, ale tohle jsem nakonec musel odložit.

čef
06.01.2023 4 z 5

Ze všech těch jmen se mi trochu točila hlava, naštěstí je zde šéf šéfů Mogilevič a náš Milošek Zemanů, propojených s Putinem množstvím ruských figurek. Na ty dva se valí všechno, možná i pravdivě. Pan Kmenta si opravdu dává práci, aby odhalil, ale nevím co vlastně, snad že každý hrabe, jak umí, někdo více, někdo méně čistě. Nejvíc se mi líbil rozhovor se šéfem všeho Mogilovičem, jak dokázal odkopávat dotazy. Neškodí se trochu seznámit s ruskou stopou v naší minulosti a možná i přítomností.

jelad
30.12.2022 3 z 5

Jaroslav Kmenta v Ruské mafii cituje francouzskou filosofku a spisovatelku Simone de Beauvoir. Ta ve své knize Mandaríni napsala: "V zakřiveném prostoru nejde dělat přímky a stejně tak nelze dělat správné věci ve společnosti, která správná není."
Ústředními postavami Kmentovy knihy jsou právě detektivové, kteří se v zakřiveném prostoru prorostlém korupcí a mafiánskými strukturami snažili dělat správné věci - a tento prostor narovnat. Jelikož ale byli sami součástí tohoto světa, byli donuceni často jednat na hraně. Byli to ale právě oni, kteří drželi nejsilnější morální kompas a integritu té doby - a proto je ta doba ve velkém množství případu nakonec stejně pohltila, nebo úplně zničila.
Policisté Milan Mikeš a Zdeněk Macháček doplatili na to, že se postavili mafiánskému státu, ve kterém sami žili - a jak už to nejčastěji bývá, jejich odvahu lidé ocení až potom, co si v důsledku svých statečných činům projdou peklem, ve kterém se musí spolehnout jen sami na sebe.
Kmenta na tyto malé velké hrdiny ukázal a právě prostřednictvím Ruské mafie se jim konečně může dostat té správné pozornosti a uznání, které si léta zaslouží.

Kabuky
26.12.2022 5 z 5

Perfektní kniha,velmi dobře se čte.

dpxcz
25.11.2022 4 z 5

Předchozí kmentovky mě bavily více, ale to neubírá nic na tom, že je to skvělá kniha a je za ní spousta novinářské práce.