Světská mafie

Světská mafie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524967/bmid_svetska-mafie-65360f7dcea93.jpg 4 25 5

Světská mafie nás zavede do mrazivých devadesátek. Kniha obsahuje detailní rozbor mafie z prostředí romské komunity a tzv. světských. Ti byli v devadesátých letech úzce spojeni s ruskojazyčným organizovaným zločinem. Podstatná linka příběhu se odehrává kolem světského krále Antonína Běly, který patřil k nejbližším spolupracovníkům zavražděného kmotra Františka Mrázka. I proto autor říká, že Světská mafie je do jistý míry prequelem trilogie Kmotr Mrázek. Pokud vám tedy chyběly nějaké střípky do mozaiky příběhu někdejšího vládce podsvětí, v knize Světská mafie je bezpochyby najdete. Publikace obsahuje 16 stran barevné fotopřílohy.... celý text

Přidat komentář

Wladimirski
11.02.2024 5 z 5

Skvělý výsledek poctivé investigativní žurnalistiky. Působivé čtení obzvláště pro ty, kteří "devadesátky" prožili a pamatují popisované osoby a události. JK zde odkrývá o čem se dříve jen spekulovalo. Z knihy dýchá atmosféra dané doby. Ačkoli se to může zdát již dávno, najdou se jistě lidé, kteří ze zveřejněných informací nemají radost.

Auto999
03.02.2024 2 z 5

Tato kniha je sice velmi čtivá, ale je odfláknutá. Je prakticky jen o klanu Antonína Běly (ve většině knihy) a Václava Kočky (v kratší části). První třetina knihy je jakoby trestní spis s komentářem o přestřelce ruských gangů v Průhonicích v roce 1995. V další části jsou informace o Bělovi a spol., ale hlavně o jeho vraždě. Ta je propíraná ze všech stran. Ke konci jsou poté informace o Kočkovi a jeho rodině. Celkově se spoustu informací V knize opakuje a pořád se rozpitvavaji 2 témata. Přestřelka v Průhonicích a vražda Běli. Pokud kniha měla být jen o tom mohla být mnohem tenčí, pokud chtěl autor tolik stran, mohl popsat i další mafiány. Celkově je kniha zklamáním.


ales1009
02.02.2024 4 z 5

Začátek knihy měl pomalejší rozjezd, od předešlých Kmentových titulů jsem právě zvyknutý na rychlejší spád, ale od části vraždy v Kostelci už vše začalo zapadat do sebe. Pokud jste četli předešlé tituly, především trilogii o Mrázkovi, tak zase tolik nových skutečností kniha nenabízí, ale Kmenta velmi pěkně rozebral Antonína Bělu s rodinou a dále jeho vazby na Mrázka a spol. Kniha je o poznání lepší než první díl. Kdo by si rád doplnil znalosti, ze které tedy i čerpala samotná kniha, tak doporučuji zhlédnout dokument Polosvět, především díl s Bělovým synem. Doporučuji.

iceVS
23.01.2024 5 z 5

No... nečte se to dobře...
Teda čte se to výborně, ale nechce se nad tím moc zamýšlet. Prostě svět nefunguje jak bychom chtěli a pravidla jsou od toho, aby se porušovala. A někteří jsou si rovnější :-)
Obdiv autorovi a znechucení z určité sorty...

katy238
14.11.2023 5 z 5

Jaroslav Kmenta píše dobře a zpracovává témata, která jsou v mnohém naprosto neuvěřitelná, a přitom nelze naprosto nijak popřít, že se vše popsané dělo. Protože si to minimálně ze zpráv pamatujeme. Protože když jsme chodili do školy nebo na brigády, trafiky byly plné novin s obřími titulky i fotografiemi. Když se zapnuly zprávy, ta jména a tváře tam byly. V knize je zpracována další část tohoto světa. Bez patosu, nostalgie, holá fakta podepřená výpověďmi tehdejších účastníků, svědky v policejních spisech i pozdějšími výpověďmi přeživších aktérů všech těch hrůz. Kniha zpracovává svět, který tu kdysi otevřeně fungoval a fungovat nikdy nepřestal. Pouze stáhnutý bokem do své ulity chytřeji vykonává své zájmy prostřednictvím novějších metod. Pokud se však necháte vtáhnout do doby samopalů, přestřelek u fastfoodů a tichých nájemných vrahů, zažijete jízdu časy, které si pamatujete jinak.

Kniha Světská mafie je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst28x
Chci si koupit22x