Doktor Spánek

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Stephen King v knize Doktor Spánek navazuje na svůj předchozí román Osvícení, takže se opět setkáme se známými hrdiny. Malý Danny dospěl a přes svá dobrá předsevzetí se vydal v otcových stopách alkoholismu a záchvatů zuřivosti. Nakonec se však pití dokáže vzdát, usadí se v malém poklidném městečku a začne pracovat v domově důchodců. Zvláštní duševní schopnosti, které mu do určité míry zůstaly, mu pomáhají poskytovat útěchu umírajícím. Pomocníkem je mu kočka, která umí předvídat budoucnost, a Dan se stane „doktorem Spánkem“. Nečekaně však naváže telepatické spojení s dvanáctiletou Abrou, která se na něj obrací se zoufalou prosbou o pomoc......celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192597/big_osviceni-doktor-spanek-YIf-192597.jpg 4.31333
Série:

Komentáře (284)

Kniha Doktor Spánek

viweb
22. března

Klasika. Děj se táhne ale neunavuje, není protivný a v pravé chvíli se zvrtne nečekaným směrem. Drží soustředění čtenáře až do poslední věty. Nechápu akorát poslední úmrtí v knize. Proč? K čemu? Nic to ale neubírá na přitažlivosti. Poslechnuto jako audiokniha, příjemně namluvil Petr Jeništa.

Miriam
20. března

Těšila jsem se po letech na pokračování Osvícení. Většinou pokračování nedosahuje stejné popularity jako původní kniha, ale osud Danna musel zajímat opravdu všechny. U Kinga se mi vždy moc líbí boj dobra se zlem, kde i tady byl skvěle vykreslen. Dannovi, Abušce a všem přátelům zkrátka nelze nefandit.

MikySkjaera
15. března

Kniha se mi líbila dokonce víc, než slavné Osvícení, na které navazuje.

Annkag
08. března

Líbila se my myšlenka někoho kdo dokáže pozoruhodné věci pouhou myšlenkou.A líbí se mi myšlenka ,,karavanového národa,, který žije stovky let z páry výjimečných děti.
Mně se celkově knihy od Kinga líbí a při některých se ráda po večerech bojím.

cube6
28. února

Osobně nemám moc rád tyhle pokračování, které vzniknou po X letech (ať už se jedná o knihy nebo o filmy). Ve filmovém průmyslu je to navíc, v drtivé většině případů, odpornej a parazitující paskvil, který nedosahuje kvalit původního díla ani z poloviny. Čest vyjimkám.
Stephen se rozhodl, po skoro 40-ti letech, napsat pokračování k jednomu ze svých nejlepších románu a vlastně to nedopadlo vůbec špatně.
Chybí tomu sice ta tíživá atmosféra a vlastně už to ani není čistokrevnej horor, nýbrž jakýsi mix několika žánrů, ale stále je to dost dobrý kousek.
Hlavní záporačka, Klobouková Rose, je pořádná mrcha, ta mě bavila. Ostatní z jejího klanu jsou spíš jen takovej nudnej a nevýraznej komparz. Škoda. Jinak jsem byl docela spokojen. Z Kingovi tvorby, po roce 2010, to rozhodně patří k těm lepším dílům.
Fanoušky samozřejmě potěší reference na jeho vlastní Opus Magnum, sérii Temná věž, ale i třeba na Vánoční říši od jeho synátora. Stejně tak i různé motivy/nápady, které King často používá i ve svých jiných knihách (např. kartotéky v hlavě atd.) .

Hodnocení: 7,5/10

Birlibán
27. února

Kniha se vrací k hrdinovi Kingova románu Osvícení Danu Torrancovi. Ale chlapec už nám dávno vyrostl a má své vlastní problémy. Vzpomínky na to, co prožil v hotelu Overlook v něm stále zůstávají.
Knihu lze číst i bez znalosti Osvícení, příběh se odehrává zcela jinde a nakonec hlavní roli převezme Abra, dívka mimořádných schopností.
King je mistr vyprávění, vychází ze svých osobních zkušeností, vždy dokáže v závěru ještě něčím překvapit.

Mirek009
20. února

I když Osvícení bylo lepší, tak mě pokračování příjemně pobavilo. King je prostě skvělý autor.

Janadvorackova
05. února

Druhý díl Osvícení se mi líbil víc než první.
Paranenormální kingoviny - samozřejmě. Ku podivu srozumitelně vystavěný příběh - jistě. Hrdinové, jejichž občasnou bolest hlavy bych sem tam ráda měla :).

1 ...