Doktor Spánek přehled

Doktor Spánek
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192597/bmid_osviceni-doktor-spanek-YIf-192597.jpg 4 1512 1512

Osvícení série

< 2. díl

Stephen King v knize Doktor Spánek navazuje na svůj předchozí román Osvícení, takže se opět setkáme se známými hrdiny. Malý Danny dospěl a přes svá dobrá předsevzetí se vydal v otcových stopách alkoholismu a záchvatů zuřivosti. Nakonec se však pití dokáže vzdát, usadí se v malém poklidném městečku a začne pracovat v domově důchodců. Zvláštní duševní schopnosti, které mu do určité míry zůstaly, mu pomáhají poskytovat útěchu umírajícím. Pomocníkem je mu kočka, která umí předvídat budoucnost, a Dan se stane „doktorem Spánkem“. Nečekaně však naváže telepatické spojení s dvanáctiletou Abrou, která se na něj obrací se zoufalou prosbou o pomoc...... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Doctor Sleep , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor Spánek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (298)

kramlinka88
včera 5 z 5

„Život je kolo, a jeho jediným úkolem je se otáčet, a vždycky se vrátí na začátek."

Jedna rada nad zlato, určitě nečtěte tuhle knihu, pokud jste nečetli Osvícení, připravíte se o skvělý zážitek, o to, že vám budou části příběhu zapadat do sebe jako kousky puzzle :-) Dokonce ani vidět film Osvícení nestačí, je jiný, než kniha. Já viděla oba filmy a musím říct, že opět knižní zážitek je nepřekonatelný i když se mi filmy líbí :-)

Všichni kdo mě znají jako čtenáře, tak ví, že Stephen King je pro mě Pan spisovatel a že ho miluju celou svou knihomolskou duší :-) Proto kdykoliv si od něj přečtu nějakou knihu jsem pak několik hodin v sedmém nebi a nedokážu ji dostat z hlavy. A to platí i v případě této knihy Doktor Spánek.

Pokud jste Osvícení četli, víte, že pojednává o rodině malého Dannyho Torrance, která má přes zimu hlídat hotel Overlook. Víte i jak to vše dopadlo, a třeba vás napadlo, jak se dál vyvíjel život malého Dannyho, který mezitím dospěl, co se s ním stalo ? Tak tady máme pokračování jeho příběhu.

Kniha Doktor Spánek začíná pozvolně nepěkným obdobím Dana, kterému je zrovna okolo 30 a život se s ním nemazlil. Do života se mu stále vrací střípky děsivých zážitků z hotelu Overlook a kdyby jen nevinné střípky....vypadá to spíš, že minulost se nevzdává tak snadno a dokáže člověka pěkně srazit až na samotné dno. Bohužel je v tomto případě Danovi nápomocen ve velké míře i alkohol, který sice tlumí přízraky minulosti, ale má zase trošku jiné vedlejší účinky :-(

„Mysl byla černá tabule. Chlast byl mazací houba."

Dan se stěhuje z městečka do městečka, nikde nemá pevné zázemí, až jednou najde TO pravé místo, kde se může usadit. Začne docházet k AA a vypadá to, že se jeho život pomalu dává do pořádku. Nebo alespoň do okamžiku, kdy mu do života vstoupí Abra a také Klobouková Rose a její Pravý rod. To se teprve začínají dít věci. Já jako čtenář jsem seděla kolikrát s otevřenou pusou a jen otáčela stránku za stránkou, tak moc mě Danův a Abry příběh připoutal a nepustil až do poslední stránky.

Můžete se zde těšit na klasické "Kingoviny", telepatii, telekinezi, to v jeho knihách úplně miluju :-) Stoupající napětí a samozřejmě i pár wow momentů :-) Pokud jste milovníci Kinga tak víte....pro vás ostatní, určitě nějakou knihu zkuste, tohoto autora buď milujete nebo vám nic neříká, málokdy něco mezi ;-)

„Všichni umíráme. Svět je jenom hospic na čerstvým vzduchu."

sarlotaa27
18.05.2024 5 z 5

Skvělá kniha, Danny dostal pokračování jaké si zasloužil:).


nula87
10.04.2024 4 z 5

King znovu září a navazuje na historii rodiny Torranceových v moderním, psychologickém souboji dobra (nebo alespoň normálnosti) a čistého zla. Kniha, kde se hodně cestuje (karavany, auty, i myslí), a která nás vezme na slušnou jízdu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (45. týden)

03.11.2019


Citáty z knihy (5)

...třicátnice, která očividně znala pouze dvě emocionální rozpoložení, Vzteklá a Pořádně nasraná...


...tak mě vezmi na rande. Opravdový rande. V Rialtu dávají Dobyvatele ztracené archy.


Mysl byla černá tabule. Chlast byl mazací houba.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2013 - This Is Horror (Nejlepší román)


Kniha Doktor Spánek v seznamech

v Právě čtených45x
v Přečtených2 048x
ve Čtenářské výzvě150x
v Doporučených99x
v Knihotéce766x
v Chystám se číst465x
v Chci si koupit194x
v dalších seznamech19x