Nerissa Nerissa komentáře u knih

☰ menu

Malí bohové Malí bohové Terry Pratchett

Četla jsem už několikrát a mám ke knížce rozporuplný vztah. Je skvěle napsaná, jako vždy, ale spíš mi nesedí téma :). Má skvělé části - filozofové v Efebe, kteří zpochybňují existenci bohů, mrazivé části o válce a válečných strojích. Části k zamyšlení, kdy Svatkup nechápe některé důležité rozdíly. Ale přesto je pro mě tato Zeměplocha jedna z nejtěžších.

29.04.2024 4 z 5


Kocour Bob Kocour Bob James Bowen

Kniha se mi líbila. Byla milá, zajímavá, o to víc, že autobiografická. Ale trochu se bojím, že na ni rychle zapomenu.

15.04.2024 3 z 5


Slavík Slavík Kristin Hannah

Já jsem byla trošku zklamaná. Asi jsem v rámci celkového hodnocení čekala víc. Moc se mi líbil námět knihy, dvě sestry a jejich odlišný přístup k životu během války, kdy hlavním rozdílem mezi nimi je mateřství. Kniha se velmi dobře a rychle četla, ale právě ta jednoduchost vyprávění mi nesedla. Bylo to velmi povrchní, děj často nelogický a hnaný od extrému k extrému. Na to kolik stránek kniha má, tak se autorka točila stále kolem toho, že v létě bylo horko a hlad a v zimě hlad a zima. Chápu, že když je člověk v této situaci, má právě tyto priority, ale od knihy takového rozsahu bych čekala víc... Např. by mě mnohem víc zajímalo, jak se vyvíjela společnost v městečku během celé okupace, jak Francouzi pohlíželi na Židy, jestli si navzájem pomáhali, jak pohlíželi na ženy, které ubytovávaly důstojníky a jak na kolaboranty. Nic z toho se v podstatě nedozvíme nebo je to jen naznačené a to je hrozná škoda. Ale o frontách na jídlo víme v podstatě vše :)... V knize bylo i pár vynikajících pasážích. Na druhou stranu také pasáže, které byly tak na sílu dojemné, až mě ten patos znechutil. Shrnula bych to tak, že příběh výborný, ale styl jakým byl napsaný se mi nelíbil a od autorky po dalších knihách nesáhnu.

12.12.2023 3 z 5


Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Oxana Kalemi

Nechci tuto knihu hodnotit hvězdičkami. Je to hrozný příběh a nevyhnutelně bych se dostala k posuzování Oxany a to nechci. Myslím, že na to má málokdo právo, zvlášť pokud si neprošel něčím podobným.
K samotné knize. Napsaná byla čtivě, i když šlo o těžké téma. Některé myšlenkové pochody a činy jsem nebyla schopná pochopit a souhlasit s nimi. Možná kdyby kniha nebyla tak krátká a vše bylo víc rozebrané... Ale chápu, že Oxana není spisovatelka. Jen vyprávěla svůj příběh.

24.04.2023


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Asi moje nejoblíbenější Zeměplocha.

05.04.2023 5 z 5


Srdcem proti zdi Srdcem proti zdi Mariana Zapata

(SPOILER) Trochu zklamání... Dobře, tak hodně... Vlastně me to nebavilo. Děj bych shrnula do věty, že Vanessa trénovala na maraton, i když to nenáviděla, jo a vařila a pracovala. Když si pořídili Lea, tak se to dějově dost vylepšilo, protože ho párkrát byla vyvenčit. Aiden byl skoro celou knížku v posilovně a když ne, tak spal. Když ani nespal a neskládal puzzle, tak nad ním všechny ženy v okolí slintaly, protože... Protože měl svaly... Jako vážně? Vtipy mi nepřišly vtipné, postavy sympatické, možná kromě Aidena. Ale to bude tím, že měl svaly, nebo že skoro nemluvil... Pomalé knížky mám ráda, ale číst 80 a víc stránek o tom, jak se jedna zadlužená holka rozhoduje, jestli si má vzít sexy protivneho boháče? Chápu, proč se bála, ale proč to nevysvětlit na deseti stránkách..? Dvě stránky, číst o tom, co prožívala, když ji objal?... Ne-e...

28.05.2022 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Škoda, škoda... Škoda zbytečně komplikovaného děje, zbytečně mnoho otázek, na které nejsou odpovědi. Škoda plochých postav, které jsou zaměnitelné jedna za druhou. Škoda špatně vysvětlené motivace jednotlivých postav. Škoda, že postavy od začátku příběhu neprošly v podstatě žádným vývojem... Škoda.
Ale konec knihy se mi líbil.

10.05.2022 3 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Dlouho jsem se k Naslouchači odhodlávala a donutila jsem se až v rámci výzvy. Moc jsem nevěřila, že se mi kniha bude líbit, protože už nejsem cílovka. Ale teda... nepamatuji si, kdy naposledy jsem četla do půl druhé do ráno...

26.04.2022 5 z 5


Temné a osamělé prokletí Temné a osamělé prokletí Brigid Kemmerer

Nejsem cílová skupina Young adult, přesto mě k nim stále jednou za čas něco táhne. Proto moje hodnocení berte s velkou rezervou. Kdybych byla mladší čtenář, určitě bych hodnotila líp... Prvních asi 40 stránek se mi kniha líbila. Postavy se chovali logicky, děj celkem dával smysl. Ale potom se to všechno zvrhlo... No, další díly číst nebudu :).

14.04.2021 2 z 5


Zima světa Zima světa Ken Follett

I druhá kniha ze série Století se mi moc líbila. V prvním díle bylo víc politiky, víc popsaná válka a její absurdita. Tento díl popisoval zase hlavně násilí a utrpení civilního obyvatelstva během války. Hlavně řádění nacistů a komunistů. Moc knih jsem z tohoto období nečetla. Trochu se jim vyhýbám, protože mě vždy rozhodí a trochu mě děsí. Mám vztek a pocit bezmoci kvůli tomu, jak moc všechno bylo, je a může být špatně.
Kniha je psaná hezky, svižně, jednoduchým jazykem. I když je zde hodně postav, neměla jsem problém s jejich zapamatováním a zařazení. Co mě trochu mrzelo, tak bylo vynechání některých událostí, které byly důležité, ale v knize se přešli jednou větou nebo ani nebyly zmíněné.

A ještě nakonec dva úryvky:
"Kdo ti to udělal?"... "Znáš je... Říkají si komunisti místo nacisti, ale je to stejný typ lidí. Znovu tu je rok devatenáct set třiatřicet."

"... Erik byl jedním z těch neschopných lidí, kteří mají takový strach ze života, že raději žijí v nelítostném režimu pod vládou, jež nestrpí nesouhlas a nařizuje jim, co mají dělat a co si mají myslet. Byli hloupí a nebezpeční, ale byly jich spousty..."

01.04.2021 4 z 5


Výpověď Výpověď Whitney G. (p)

Když jsem začala číst, myslela jsem, že dám jednu hvězdičku. Potom jsem si zvykla na styl psaní a že to nemohu brát tak vážně a začala jsem se opravdu bavit. Co víc napsat? Šéf byl prostě debil :D.

08.03.2021 3 z 5


Ryanova pomoc Ryanova pomoc Leila Meacham

Všechna klišé romantického žánru spojte se :). Bylo to velmi naivní, dialogy strojené, reakce divné :). Přesto vždycky, když si na knížku vzpomenu, tak se musím usmát. Může za to autorčin úvod, který se mi líbil z celé knihy nejvíc. Díky tomu mám chuť si od autorky ještě něco přečíst, protože jsem přesvědčená, že její novější knihy budou dobré :).

01.03.2021 2 z 5


Ústav Ústav Stephen King

Rozhodovala jsem se mezi 3 a 4 hvězdičkami. Měla jsem trochu problém se závěrem a (pozor možný SPOILER) přestřelkou na stanici a tím co se na konci stalo v Ústavu. Přišlo mi to moc jednoduché, reakce lidí neuvěřitelné. Ale kniha byla tak čtivá a Kingovi dětští hrdinové jsou tak skvělý. Doporučuji k přečtení, já si knihu někdy ráda zopakuji.

26.02.2021 4 z 5


Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Kniha se mi docela líbila. Byly tam velmi dojemné části, ale pochybuji, že za půl roku budu vědět o co tam šlo :).

22.02.2021 3 z 5


Hodná a zlobivá holka Hodná a zlobivá holka Michael Robotham

Tohle je detektivka podle mých představ. Žádné brutální a detailně popisované násilí, ale vyšetřování a neočekávaný zvrat. Vše plynulo hladce a bez nudných pasáží. Většinou jsem schopná pointu odhadnout dost dopředu, ale tady jsem se naprosto netrefila. Možná to bylo maličko překombinované, ale nakonec proč ne. Nebyly zde žádné nelogičnosti, postavy velmi sympatické - a to si o puperťačkách myslím málokdy :). Těším se na další díl a od autora zkusím i další knihy.

16.02.2021 4 z 5


Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Nádherná freska života z Anglie, Německa a Ruska a všech společenských vrstev. Kniha má poměrně jednoduchý jazyk, takže se čte lehce. Je tu hodně politiky, ale tyto části jsou prokládané osobními starostmi osob, které zde vystupují. Rychle pochopíte, jak je možné, že se věci mohou ošklivě zvrtnout, i když děláte jen správná rozhodnutí. Z bitvy na Somně mě mrazilo hodně dlouho - něco tak hrozného a drsného jsem strašně dlouho nečetla a otřáslo to mnou. Hlavně proto, že to bylo podle skutečnosti a ve skutečnosti to bylo ještě o mnoho horší... Nenásilná forma, jak proniknout do dějin 20. století.

08.02.2021 4 z 5


Tajné sestry Tajné sestry Amanda Quick (p)

(SPOILER) Na rovinu řeknu, že se mi to nelíbilo. Všechny postavy včetně hlavních hrdinů mi byly nesympatické. Děj mi přišel zbytečně překombinovaný. Vždy, když jsem si myslela, že už konečně mají vraha, našel se další - vlastně to bylo až k smíchu. Vztah hlavní hrdina a hrdinka byl pro mě naprosto nevěrohodný, nudný, o ničem. Způsob zbavení se traumatu, tím, že o tom někomu řeknou... Ach, kdyby to bylo tak snadné i v realitě. Třešnička na dortu byla, když naše veleúspěná, veledůležitá manažerka nabídla práci kamarádce - bez ohledu na jakékoliv reference, jen aby tam byl ten kýžený "šťastný konec"... No, za mě to bylo naivní a nezáživné a ani jako oddechovka to nesplnilo účel :).

15.01.2021 1 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Už třetí pokus s panem Carterem a Hunterem a opět to nevyšlo. Nebudu se moc rozepisovat. Nejsem velký fanoušek přehnaného násilí, ale o tom tyto knihy jsou, s tím jsem smířená. Vadí mi prvoplánové rozdělení kapitol a umělé navozování napětí (vytřeštěné oči a mráz běhající po zádech zpravila detektiva Garcii, když mu konečně něco dojde - zpravidla na konci kapitoly :) ). Nelíbí se mi, že autor znemožňuje odhadnout dopředu, kdo je vrah. Několikrát jsem vrtěla hlavou na ne moc logickým jednáním některých postav. A vůbec jsem nevěřila tomu, že ten "zloduch" může být tak dokonalý a bezchybný. Nikde nezanechat jedinou stopu. To je asi jedno. S touto sérií s největší pravděpodobnostní končím. Myslím, že jsou detektivní série, které se konkrétně mě budou líbit víc - méně násilí, méně geniální detektiv, více vyšetřování a chytřejší děj :).

11.01.2021 2 z 5


Falešný polibek Falešný polibek Mary E. Pearson

(SPOILER) Už několikrát jsem v komentářích psala, že nejsem cílová skupina pro Young adult. Z nějakého důvodu se k nim ale stále občas vracím. Kdybych byla mladší, pravděpodobně bych dala o hvězdičku víc.

Co se mi líbilo? Nevím. Postavy ani svět mě nezaujaly. Přesto pořád na příběh musím myslet a chci si přečíst i další díl. Ale proč přesně to nevím - snad trocha nostalgie po mém mladším já, které by to hltalo :). Líbilo se mi, jak zpočátku nebylo jasné kdo je kdo, ale... (viz nelíbilo).

Co se mi nelíbilo? Postavy. Lia a Rafe mi v některých pasážích vadili. Kaden mě docela bavil, ale občas bych od něho čekala jinou, ostřejší, reakci. Nelíbilo se mi, jak se autorka za každou cenu i přes anonymitu postav snažila čtenáři vnutit představu, kdo je vrah a kdo princ jen aby na závěr mohla udělat "šokující" odhalení, že je to naopak. Nelíbilo se mi, jak se příběh v polovině knihy táhl. Nelíbilo se mi, jak si Lia myslí, že všechny nepříjemnosti s muži, kteří ji obtěžují vyřeší svým nožíkem vykládaným diamanty. Nelíbí se mi její naivita, nelíbí se mi její sobeckost. Nelíbí se mi klišé a pasáže v knize, které působí nepřirozeně a mají za cíl dokázat, že je Lia skvělá, hodná, úžasná a silná. Ve skutečnosti působí nuceně a neuvěřitelně.

17.12.2020 3 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

(SPOILER) Já nevím, jak hodnotit. Výborně se to četlo, bylo to svižné a knížka mi vlezla pod kůži, ale pořád se nemůžu rozhodnout, jestli byl konec výborný nebo mě zklamal :).
A teď pozor, přijde SPOILER: Od poloviny knížky jsem si utvořila představu, kde byl psychopat a vrah dětí manžel, ne Verity. Dávalo by to tak smysl. Rukopis napsal on a podstrčil ho do pracovny, aby si ho Low přečetla. Zámky na dveřích její ložnice zvenku, nešťastná manželka, která předstírá paralýzu, aby mohla vzít syna a utéct. Ošetřovatelka, která ví pravdu, a proto se o Low bojí. Proč by to Jeremy dělal? Protože ho Verity přestala bavit nebo přišla na to, že holčičky zabil. Do Low se zamiloval skrz její první knihu. A kdyby tam zůstala vražda Verity a dopis, který nakonec Low našla, jen by byl určený pro ní a vysvětloval, co Jeremy udělal... No, to by byl tak děsivý konec, že bych na to dlouho nezapomněla :).

30.11.2020 4 z 5